Nogomet

Vengust ostaja uradni pooblaščenec kluba

Celje, 15. 12. 2008 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik nogometnega kluba MIK CM Celje Marjan Vengust kljub prednovoletnemu slovesu ostaja uradni pooblaščenec kluba.

Marjan Vengust
Marjan Vengust FOTO:

Marjan Vengust bo kot predsednik v odstopu do skupščine poskrbel za oblikovanje sanacijske ekipe, ki bo skrbela tako za izvajanje tekočih aktivnosti kot tudi za eno najbolj pomembnih nalog v tem trenutku, zadostiti licenčnim kriterijem Nogometne zveze Slovenije (NZS). Med njimi so eni najbolj zahtevnih finančni kriteriji, po katerih mora klub konec tekočega koledarskega leta izkazovati pozitivno finančno stanje.

Revizijsko poročilo o poslovanju kluba, ki se podrobneje nanaša na obdobje od 1. julija do 30. septembra 2008, splošno pa obravnava celo leto 2008, ta trenutek kaže, da naj bi klub konec leta zabeležil več kot 500.000 evrov izgube, ker so stroški presegli načrtovane, prihodki pa so v okviru načrtovanega proračuna, ki za leto 2008 znaša 1,8 milijona evrov. Večina presežka stroškov nad načrtovanimi je posledica pogodbenih obveznosti, ki so bile sklenjene z novimi igralci in trenerji v letošnjem poletnem prestopnem roku.

Franci Pliberšek
Franci Pliberšek FOTO: M.F.

To je bil tudi eden izmed razlogov za razrešitev direktorja kluba Francija Pliberška konec letošnjega septembra. Kljub temu pa bodo v klubu, kot zagotavlja Marjan Vengust, naredili vse, da bo klub dobil licenco za novo tekmovalno sezono. Za to bo poskrbel sanacijski odbor, ki mu bo v vso podporo tudi predsednik v odstopu. Slednji je igralcem tudi obljubil, da bo vsem, ki bodo v zimskem prestopnem roku dobili korektno oziroma boljšo ponudbo, omogočil izkoristiti tako priložnost. Pri tem predsednik poudarja, da ne bo šlo, kot so pisali nekateri mediji, za razprodajo igralcev. Za vsakega od njih bodo veljala enaka pravila kot do sedaj, to je pisna ponudba, ki določa pogoje in odškodnino, na podlagi katerih klub skupaj z igralcem sprejme končno odločitev.

Hkrati v klubu tudi najodločnejše demantirajo trditev, ki je bila izrečena na novinarski konferenci bivšega direktorja kluba Pliberška, da naj bi dolgovi kluba znašali štiri milijone evrov. Dolgove kluba pred 1. julijem 2008 v največji meri predstavlja dolg do izvajalca severne tribune, ki znaša 1,193.000 evrov. Vengust zagotavlja, da bo skupina CM Celje, ki je zgradila severno tribuno, klubu omogočila odplačilo v ustreznem obdobju, hkrati pa bo odvisno od sanacijskega načrta poskrbela tudi, da bo klub s sponzorskimi sredstvi pokril vse te stroške, tako da društvu za severno tribuno ne bo potrebno plačati niti evra. Če torej upoštevamo omenjeni investicijski dolg in tudi vse dolgove, ki so nastali v letošnji sezoni, je dolg kluba manjši od dveh milijonov evrov. Marjan Vengust pojasnjuje, da si je zadnji dve leti prizadeval najti svojega naslednika, vendar mu to žal ni uspelo. Kljub temu je v vseh letih predsednikovanja vložil ogromno osebne energije v klubske projekte, se je pa ta v zadnjih mesecih izgubljala v nepravo smer. Želi si, da bo njegov naslednik deležen močne podpore okolja, lokalne skupnosti, navijačev in celotne javnosti, saj je klub kot športno društvo nenazadnje tudi v javnem interesu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.