Nogomet

Vid Belec: Reprezentanci lahko pomagam tudi na druge načine

Nikozija, 22. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
3

Na Cipru smo obiskali vratarja Vida Belca, ki se skuša z Apoelom vrniti na šampionska pota, po katerih je klub hodil v prejšnjem desetletju. Če tam igra eno izmed osrednjih vlog, je v reprezentanci drugače, a se na individualne ambicije hitro pozabi, ko je v igri višji cilj. Besede, da lahko reprezentanci pomaga tudi na druge načine, lepo povzamejo bistvo trenutne generacije.

33-letni Mariborčan je pri Apoelu v zelo dobri formi. Na 20 prvenstvenih tekmah je 11-krat ohranil mrežo nedotaknjeno in je eden najbolj zaslužnih, da se lahko Apoel pohvali z najboljšo obrambo prvenstva. 

"Zelo sem zadovoljen. Je eden najizkušenejših in zgled za vse tako na igrišču kot zunaj njega," je o svoji prvi izbiri med vratnicama po tekmi Apoel – Othellos na hitro povedal trener Ricardo Sa Pinto, s katerim smo se po naključju znašli v istem dvigalu.

Portugalski trener Sa Pinto je srečanje zelo burno spremljal iz ene od VIP-lož pod streho stadiona. Trenutno namreč prestaja štirimesečno kazen, ki jo je dobil, potem ko se je v začetku oktobra med polčasom proti Anorthosisu fizično znesel nad četrtim sodnikom. Kljub temu ga v klubu niso odpustili, kar se jim obrestuje na igrišču.

Apoel je z visoko zmago 6:0, pri kateri je imel Belec bore malo dela, v pravem slogu odgovoril po presenetljivem porazu v prejšnjem krogu proti Ethnikosu. Klub z največ trofejami v državi tako ohranja vodilni položaj, ki ga je ob koncu prvenstva nazadnje zasedal v sezoni 2018/2019.

Belec je doslej odigral vse minute in dvakrat nosil kapetanski trak. Trdno verjame, da se bo naslov ciprskega prvaka vrnil, kamor, kot pravi, tudi spada. Ob tem pa seveda ni šlo mimo reprezentance, v kateri ima že več kot desetletje vlogo rezervista. 

Kljub temu z nestrpnostjo pogleduje proti naslednjim izzivom in med razlogi za uspeh v kvalifikacijah – tako kot praktično vsi njegovi soigralci – poudarja predvsem odlično vzdušje znotraj garderobe. 

Belec za ciprsko prvenstvo pravi, da je precej bolj izenačeno kot pred leti. To potrjuje tudi podatek, da so  zadnje štiri izvedbe ponudile prav toliko različnih zmagovalcev.
Belec za ciprsko prvenstvo pravi, da je precej bolj izenačeno kot pred leti. To potrjuje tudi podatek, da so zadnje štiri izvedbe ponudile prav toliko različnih zmagovalcev. FOTO: 24ur.com

Še naprej ohranjate prednost v ciprskem prvenstvu. Pred Anorthosisom imate pet točk prednosti. Se v klubu čuti dodaten pritisk, ker na novo slavje čakate že pet let, pred tem pa je Apoel serijsko osvajal državne naslove?

Kar se tega tiče, je res, da Apoel v tem trenutku ni v najboljšem položaju, ampak Apoel je še vedno Apoel, največji klub na Cipru. Klub s tradicijo. Zato je pritisk, da je treba osvajati lovorike, vedno prisoten.

Koliko bi vam državni naslov pomenil z individualnega vidika? V mlajših selekcijah ste z Interjem osvajali lovorike, na prvo v članski konkurenci pa še čakate.

Nogomet se vedno igra za lovorike. Smo na dobri poti in treba bo tako nadaljevati. Mislim, da imamo velike možnosti, da vrnemo naslov prvaka, kamor spada. 

Belec je nedavno prišel do mejnika stotih tekem v dresu Apoela. Za noben drug klub v karieri ni vknjižil več nastopov.
Belec je nedavno prišel do mejnika stotih tekem v dresu Apoela. Za noben drug klub v karieri ni vknjižil več nastopov. FOTO: APOEL FC

Kako bi kvaliteto nogometa na Cipru primerjali z drugimi prvenstvi, kjer ste v preteklosti igrali?

Glede prvenstva na Cipru lahko rečem, da je v veliki rasti. Imamo štiri, pet, mogoče celo šest klubov, ki lahko osvojijo naslov. Ni več tako, kot je bilo pred leti, ko sta bili ena ali dve ekipi stalno v boju za naslov. 

Kaj pa življenje na Cipru? Glede na to, da ste se vrnili v Nikozijo, vam očitno ustreza.

Če ste vi prišli sem s snega na toplo, ste lahko sami ugotovili, kakšna je klima. Glede življenja lahko rečem, da je super. Klima je odlična, pogoji za trening tudi. Imamo mednarodne šole in vrtce, tako da je tudi za otroke zelo lepo poskrbljeno. Res je vse super.

Belec je za Apoel že igral v sezoni 2019/2020, ki jo je predčasno prekinil koronavirus, kasneje je na Cipru niso dokončali. Za klub je doslej zbral 102 nastopa in njegove barve branil tudi v skupinskem delu Lige Evropa.

Pri 33 letih ste eden izmed najizkušenejših v trenutni reprezentanci. Kako tam vidite svojo vlogo?

Kar nekaj časa smo delali na tej kemiji. Mislim, da nam je uspelo v garderobi vzpostaviti zelo dobro vzdušje, kar se kaže tudi na igrišču. 

Se je z individualnega vidika težko motivirati, da tudi v reprezentanci date vse od sebe, čeprav je mesto prvega vratarja zacementirano?

Ne. Ni mi težko, ker sem tega vajen. Že pred Janom Oblakom je bil Samir Handanović. Lahko rečem, da sem sprejel to vlogo in skušam dati vse od sebe na mogoče kakšen drug način kot na igrišču.

Kakšen?

Kot vsi govorijo, vzdušje v garderobi je izjemno pomembno. In to kemijo je treba graditi, kot sem rekel prej. Mislim, da nam je uspelo. 

Apoel je z 28 prvenstvenimi in 21 pokalnimi naslovi najtrofejnejši klub v državi. Njegovi navijači so odeti v značilno oranžno barvo, čeprav nogometaši nastopajo v rumeno-modri kombinaciji.
Apoel je z 28 prvenstvenimi in 21 pokalnimi naslovi najtrofejnejši klub v državi. Njegovi navijači so odeti v značilno oranžno barvo, čeprav nogometaši nastopajo v rumeno-modri kombinaciji. FOTO: 24ur.com

Je uvrstitev na veliko tekmovanje češnja na torti vaše kariere?

Glede reprezentančne zgodbe bi lahko tako rekli. Zelo dolgo sem že zraven. Če se ne motim, sem prišel na prvi zbor takoj po svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Že kar nekaj let je mimo in končno smo dočakali veliko tekmovanje.

B reprezentanca je nedavno na prijateljski tekmi ugnala ZDA. V vratih se je izkazal Igor Vekić, ki ga je pohvalil tudi Matjaž Kek. Ste spremljali tekmo?

Nisem imel možnosti gledati tekme, a sem razplet spremljal s pomočjo aplikacij. Fantje so odigrali odlično, zmagali in to je najbolj pomembno, tudi če je šlo za prijateljsko tekmo.

Vid Belec je za reprezentanco zbral 19 nastopov. Debitiral je junija 2014, 90 minut pa je igral tudi v minulih kvalifikacijah, ko je branil ob porazu na Finskem.
Vid Belec je za reprezentanco zbral 19 nastopov. Debitiral je junija 2014, 90 minut pa je igral tudi v minulih kvalifikacijah, ko je branil ob porazu na Finskem. FOTO: Damjan Žibert

Če ostanemo pri prijateljskih tekmah. Konec marca se v Stožicah obeta spektakel s Portugalsko. Je prihod vseh zvezdnikov dodatna motivacija? 

Seveda. Zagotovo je boljše igrati prijateljske tekme proti dobrim ekipam. Verjamem, da bodo Stožice spet polne. Vsi se že veselimo te tekme. 

Že odštevate do evropskega prvenstva? Ste bili zadovoljni z žrebom skupin?

Še kar nekaj časa je do junija. Skupina je zelo zanimiva. Verjamem, da če bomo pravi, kot smo bili zadnje tekme, lahko presenetimo. 

Kako je bilo s klopi spremljati zaključek odločilne tekme proti Kazahstanu, sploh pred zadetkom Benjamina Verbiča? 

Zelo nervozno. Ampak smo vedno verjeli v tiste, ki so bili na igrišču. Zasluženo smo se uvrstili na prvenstvo. 

Kek je nedavno dejal, da je bil najbolj vesel, kako so se uspeha veselili tisti, ki na igrišču ne igrajo najvidnejših vlog. Verjetno je prav poseben občutek, ko na noge dvigneš celotno državo?

Spet bi se rad vrnil h kemiji, ki smo jo vzpostavili. Vsi v garderobi živimo drug za drugega, za ekipo in rezultat. Potem je logično, da je veselje pristno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

James Bond in tovariš Tito
22. 01. 2024 16.19
+1
..zadnje čase ti naši prvokategorniki več ali manj vstopajo v igro....(Italija,Grčija.....).....
Amor Fati
22. 01. 2024 09.38
-2
Jz si ga predstavljam kot trenerja vratarjev v bližnji prihodnosti XD
Malo_sutra
22. 01. 2024 08.56
+0
OK Gigi haha pomagaj…