Nogomet

Vihravi časi na Emiratesu: že pozimi se obetajo spremembe

London, 22. 12. 2019 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Navijači Arsenala so po odhodu Arsena Wengerja pričakovali razcvet, dobili pa vse prej kot ko. Mikel Arteta bo že tretji trener kluba v tej sezoni, sploh prvič od leta 1983 pa se je zgodilo, da bodo topničarji ob božiču v spodnjem delu prvenstvene razpredelnice. Zato je jasno, da so na Emiratesu potrebne spremembe, ki pa bi se lahko dogodile že kaj kmalu.

Mikel Arteta je bil nekoč kapetan Arsenala, sedaj pa bo deloval v vlogi trenerja.
Mikel Arteta je bil nekoč kapetan Arsenala, sedaj pa bo deloval v vlogi trenerja. FOTO:

Nekdanji kapetan Granit Xhaka je v navzkrižju z navijači, ki ne bodo kar tako pozabili njegove reakcije ob odhodu z igrišča na domači tekmi s Crystal Palaceom. Mesut Özil je v zadnjih letih le še bleda sence svoje madridske različice, pri Unaiu Emeryju je bil nekaj časa celo na stranskem tiru, a tudi, ko je dobil priložnost, je kot po pravilu ne izkoristil. Švicarsko-nemški dvojec naj bi bil prvi na izhodnih vratih Emiratesa, poročajo različni angleški mediji, saj si Mikel Arteta želi zgraditi ekipo po svojem okusu. 

Odhoda tako Xhake kot Özila Arsenalovih navijačev verjetno ne bi preveč vznemirjala, bi se pa to utegnilo zgoditi, v kolikor klub zapusti prvi strelec zadnjega obdobja Pierre-Emerick Aubameyang. Gabonec je eden redkih, ki v tej sezoni igra na kolikor toliko solidnem nivoju, z 11 prvenstvenimi zadetki pa je celo izenačen na drugem mestu premierligaške lestvice strelcev. Sky Sports je pred dnevi poročal, da bi 30-letnik klub lahko zapustil že v zimskem prestopnem roku, ki se začne s prvim januarjem. Od njegovi prodaji bi na Emiratesu zazevala velika luknja, po drugi strani pa bi Arteta s prejeto odškodnino – ta zagotovo ne bi bila majhna – lahko postoril marsikaj, v prvi vrsti zakrpal luknjasto obrambo. 

A bolj kot z Aubameyangom imajo topničarji težave z drugim napadalec Alexandreom Lacazettom, ki se nikoli ni znašel tako, kot so od njega pričakovali navijači. Zato tudi odhod Francoza ne bi bil nikakršno presenečenje, zagotovo pa ne gre pričakovati, da se bodo topničarji istočasno zahvalili tako enemu kot drugemu.

Lestvica Premier League

'Xhaka in Özil? Naj prodajo oba'
Nekdanji nogometaš Arsenala Charlie Nicholas je za Sky Sports pokomentiral trenutno stanje na Emiratesu. Po njegovem mnenju Arteta v ekipi potrebuje predvsem nekoga z vodilnimi sposobnostmi, ki jih trenutno v slačilnici prve ekipe manjka: "Enostavno je prodati šest ali sedem nogometašev, nekoliko težje pa jih je nadomestiti. Zato razprodaja, predvsem v zimskem prestopnem roku, po mojem mnenju ne bi bila najboljša izbira. Mislim, da morajo v klub pripeljati nekoga, ki zmore nase prevzeti odgovornost. Pričakujem tri ali štiri odhode, več pa ne."

"Težava je, ker Arsenal pod Emeryjem ni imel identitete. Ni se vedelo, v kakšno smer gre klub. Jasno je, da Arteta goji podoben slog igre kot Pep Guardiola, zato bo do določenih zamenjav zagotovo prišlo. Ali Özilu ustreza takšen način igre? Ne. Podobno velja za Xhako, zato bi bilo najbolje prodati oba. Bomo videli. Januarski prestopni rok traja zgolj en mesec, zato časa ne bo veliko," je še dejal 57-letni Škot. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.