Nogomet

Vipotnik: Tavares mi da vsak dan nov nasvet

Maribor, 30. 03. 2023 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec, Tadej Vidrih
Komentarji
5

Pred naše kamere je stopil trenutno najbolj vroči slovenski napadalec Žan Vipotnik. 21-letni Štajerec je trenutno najboljši strelec prve slovenske nogometne lige in je v minulem reprezentančnem premoru z zadetkom debitiral v dresu slovenske reprezentance, njegov agent pa nam je zaupal, od kod vse prihaja interes za Mariborovo številko 77.

Več videovsebin
  • Žan Vipotnik o odlični formi v dresu Maribora
    01:52
    Žan Vipotnik o odlični formi v dresu Maribora
  • Žan Vipotnik o igranju za reprezentanco in prvemu golu
    01:46
    Žan Vipotnik o igranju za reprezentanco in prvemu golu
  • Nogometni agent Sašo Župan o zanimanju za Žana Vipotnika
    01:11
    Nogometni agent Sašo Župan o zanimanju za Žana Vipotnika

Za Žanom Vipotnikom je sanjski debi v dresu slovenske reprezentance. Na nedavni prvi kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 se je v mrzli Astani na umetni travi izkazal za junaka Slovenije. V igro je vstopil v 70. minuti tekme in le osem minut kasneje dosegel izjemen zadetek, ki je bil na koncu še toliko slajši, saj je Sloveniji zagotovil prvo zmago v kvalifikacijskem ciklu. 21-letni napadalec se je nato izkazal še proti San Marinu, ko je v igro vstopil v 58. minuti in le dve minuti kasneje s predložkom, ki ga je gostujoči branilec pretvoril v zadetek, poskrbel za 2:0.

"Nisem si mislil, da bo tako. Moram se najprej zahvaliti selektorju za priložnost, vsem v štabu in soigralcem, da so me lepo sprejeli, tako da mi je bilo že takoj malo lažje, potem pa res teden, ki mislim, da ga ne bom pozabil," je sanjski začetek članske reprezentančne kariere v komentiral Vipotnik. Čeprav se je Kazahstan izkazal za trdoživega tekmeca, je zmagovalni zadetek uspelo doseči prav debitantu: "Tekma se je odvijala tako, da nam v prvem polčasu ni bilo lahko, potem v drugem polčasu pa smo prevzeli vajeti, imeli smo več priložnosti, tako da je bilo lažje vstopiti, ker sem vedel, da bomo napadali, in potem res lepa podaja Stojketa (Petra Stojanovića op. a.) in zaključek, kot je moral biti," je še dodal z nasmeškom na obrazu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O prihodnosti v slovenskem dresu pa je povedal: "Res ena lepa izkušnja, kot sem že rekel, lepo so me sprejeli, tako da je bilo vse bistveno lažje, ampak je to nek višji nivo, tako da je treba 'malo prešaltat mašino' bi lahko rekli po domače. Vidiš, kako je v reprezentančnem dresu, in sedaj, ko sem tu, ne smem več izpuščati priložnosti in upam na čim več vpoklicev."

Vipotnik se je že pred tekmama zavedal, da mora ob močni konkurenci v slovenskem napadu izkoristiti priložnost za igro, če mu bo ta namenjena: "Nisem si mislil, ampak bil sem pripravljen, vedel sem, da je konkurenca res velika, bilo nas je šest napadalcev. Hvala selektorju za dano priložnost, mislim, da sem jo res dobro izkoristil, sploh na prvi tekmi."

Žan Vipotnik
Žan Vipotnik FOTO: Tadej Vidrih

21-letni napadalec se je po reprezentančni akciji vrnil na treninge Maribora, v dresu katerega blesti v aktualni sezoni. Začetki članske kariere pa so bili za razliko od zadevanja golov v letošnji sezoni vse prej kot lahki. Najprej je bil posojen Gorici, nato še Kranju, do uspeha v matičnem klubu pa sta ga po njegovih besedah pripeljala potrpežljivost in trdo delo. "Ko delaš, te bo vse nadgradilo. Ko pa dobiš še samozavest in zaupanje trenerja ... tudi v Kranju mi je bilo super, ampak je res razlika med drugo in prvo ligo."

Vipotnik je prvi gol v letošnji ligaški sezoni sicer zadel šele na začetku oktobra, sedaj pa se s 14 zadetki skupaj z Murinim Mirlindom Dakujem nahaja na samem vrhu strelcev: "Prvi gol sem čakal res dolgo, po tekmi z Gorico pa je bilo vse lažje. Res je, da smo po tej tekmi prišli v krizo treh tekem, ampak mislim, da je šlo potem samo navzgor."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj je po Vipotnikovih besedah ključno za tako dobro strelsko formo? "Zaupanje trenerja in samozavest ti omogočita, da ujameš pravi trenutek in, hvala bogu, je sedaj tako in upam, da bom tudi nadaljeval v tem ritmu."

Mladi napadalec nam je zaupal tudi, da mu pri napredku veliko pomaga tudi še kako izkušeni Marcos Tavares – najboljši strelec slovenske prve lige vseh časov: "Tavares mi da vsak dan nov nasvet. Ko pa je igral in smo bili skupaj na terenu, pa mi je dal še več nasvetov. On je res vedel kdaj in kje mora biti, tako da 'probam' tudi njega posnemati, gledam, kako se je on gibal, in vidim, da deluje."

Marcos Tavares
Marcos Tavares FOTO: NK Maribor

Zaradi izjemne forme, ki jo kaže tako v klubskem kot tudi v reprezentančnem nogometu, so se zanj začeli zanimati mnogi tuji klubi, a se sam zaenkrat s tem ne obremenjuje: "Imam srečo, da dam lahko to iz glave, ko sem na terenu. Imam klub in zastopnika, tako da jima popolnoma zaupam, sam pa se osredotočam samo na igrišče."

Za razliko od napadalca pa se z interesi tujih klubov obremenjuje njegov agent Sašo Župan, ki je prav tako stopil pred naše kamere in priznal, da je klicev, ki se zanimajo za Žana, v zadnjem času veliko: "Kakšen dan je nič klicev, kakšen pa jih je tudi deset." In kaj zanima potencialne kupce? "Sprašujejo glede njega, glede njegove cene, koliko je drugega zanimanja, zanima jih vse o Žanu." A ker o konkretnih klubih agent seveda ne sme govoriti, nam je zaupal države, iz katerih le-ti prihajajo: "Italija, Nizozemska, Belgija, Danska, Norveška, Nemčija, mislim, da bo dovolj. To so klubi zgornjega dela lestvice prvih lig, razen Italijani so tam sredina lestvice."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vprašanje, ki verjetno najbolj zanima kupce, kot tudi Maribor, ki bo slej ko prej primoran prodati domačega asa, pa je cena odškodnine. "Njegova tržna vrednost je odvisna od trga in od Maribora. Če se vpraša mene, je njegova vrednost okrog štiri milijone evrov, mogoče kaj več," nam je za konec še razkril agent.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
31. 03. 2023 18.25
+0
Mislim da dobivas slabe nasvete od nekoga ki je brcal v kmečki slo ligi
James Bond in tovariš Tito
30. 03. 2023 21.16
+0
...župa...daj no.....to kaj si naštel...druga...tretja liga ja....ostalo pa ...bzv....
Urška iz Ugande
30. 03. 2023 21.12
+2
Bravo mojster. Ne gledam športa ampak gledam pa reprezentanco. Upam de se vidimo v Nemčiji.
seronja80
30. 03. 2023 20.46
+1
"Tavares mi da vsak dan nov nasvet" poba kej dosti se nimaš naučiti od igralca ki je igral praktično celo kariero v neki bedni slo ligi..
gogi_
02. 04. 2023 13.05
Res je ,edini tujec v slo ligi kinje prisel brez odskodnine ker ga nihce ni zelel v svoji garderobi .Se v slovenski ligi ga je samo en klub vzel v svojo seredino. Kot igralec povprecen ,kot clovek pa dalec od dobrega. Se dobro da je njegova kvazi nogometna sola propadla.