Komentar

Vrag je odnesel šalo, Kazahstan je zdaj zares zadnja priložnost

Ljubljana, 19. 11. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Optimizem pred tekmo na Danskem je bil na vrhuncu. Težko je bilo najti Slovenca, ki ni bil popolnoma prepričan v uvrstitev Slovenije na četrto veliko tekmovanje v svoji zgodovini. Zmaga na Danskem ni bila zagotovljena, tudi pričakovana ne. A Kazahstan bo zagotovo padel v polnih Stožicah. Če nič drugega, "bomo" dobili vsaj točko. Česa drugega si sploh nismo in si ne moremo predstavljati, a vendar ...

Občutek, ki je bil slovenskim ljubiteljem nogometa dolgo zelo znan, je bil velik del leta 2023 pozabljen. Veliko prebujanje slovenskega nogometa se je začelo v Astani. Prav Kazahstan je na prvi tekmi novega kvalifikacijskega obdobja padel po zadetkih Žana Vipotnika in Davida Brekala. Maksim Samorodov si je sicer drznil domačine povesti v vodstvo, a slovenski nogometaši so našli pravi odgovor in se v Ljubljano vrnili s prvo zmago. V Stožicah je nato "mogočni" San Marino slovenski stroj kar 55 minut držal na varni razdalji. V 56. minuti je na sceno stopil Benjamin Šeško, Slovenijo povedel v vodstvo in vsi dvomi v to reprezentanco so se (začasno) razblinili. Marec je bil dober mesec za slovensko reprezentanco.

Junij ne toliko, vsaj ne sprva. V Helsinkih Slovenci niso zbrali dovolj moči, da bi odgovorili dvema zadetkoma Fincev in mukoma postavljeni temelji so se še enkrat znova prelahko zrušili. Ostala sta le prah in jeza navijačev, ki so kot že tolikokrat prej imeli "dovolj vsega skupaj". Tri dni pozneje so v Stožice prispeli polfinalisti zadnjega Eura, Danci, ki so s seboj prinesli lopate z jasnim namenom izkopavanja dovolj globoke jame, da bi po novem neizogibnem neuspehu vanjo slovenski navijači lahko vrgli celoten NZS, vse reprezentante (tudi tiste v mladinskih pogonih, za vsak primer) in predvsem Matjaža Keka ter njegove tesne sodelavce.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek
Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek FOTO: Damjan Žibert

A zgodil se je majhen čudež. Andraž Šporar je Slovenijo povedel v vodstvo in kljub izenačujočemu zadetku Rasmusa Hojlunda navijači v Ljubljani niso več videli zadetka. Takrat je v Stožicah še bilo približno dva tisoč prostih sedežev. Skoraj natanko pet mesecev pozneje bodo prav vsi sedeži na največjem stadionu v slovenski prestolnici imeli začasnega najemnika. Zakaj? Ker so sledile štiri zanesljive zmage in pred zadnjima dvema tekmama se je slovenska reprezentanca znašla v čudnem položaju. Od šestih točk, ki so bile na voljo, je potrebovala zgolj eno. Ne za to, da se uvrsti v dodatne kvalifikacije, ki so za Slovenijo v preteklosti bile edini način za nakup vozovnic za velika tekmovanja. Ne, zgolj točka je bila potrebna za neposredno uvrstitev na Euro 2024. Kar naenkrat se je v javnosti govorilo o evforiji, a v resnici bolj zato, ker se v teh primerih pač uporablja ta beseda, kot zaradi legitimnosti tega občutka med homogeno gmoto slovenskih nogometnih navijačev, ki niso več upali, ampak pričakovali. 

Stožice so se razprodale izjemno hitro po zmagi proti Severni Irski. Ne toliko zaradi upanja na čudež in neizogibne želje po tem, da se bo vsak prisotni ob nepričakovani zmagi še desetletja lahko pohvalil s tem, da je "bil tam", ampak bolj iz navade. Nihče, ki je kupil karte za tekmo proti Kazahstanu, ni upal na uvrstitev na Euro, ampak je to zahteval. Karte ni kupil zato, da bo v sodnikovem podaljšku nervozno grizel nohte, ampak da bo "žurko" začel zgodaj in na pravem mestu. Poraz proti Danski je bil vzet v zakup, mogoče se je nanj celo malo upalo zato, da se bo slovenski navijač vsaj za kratek čas znova srečal z  občutkom hoje po vrvi nad prepadom obupa. 

Statistična primerjava Slovenije in Kazahstana pred odločilnim obračunom
Statistična primerjava Slovenije in Kazahstana pred odločilnim obračunom FOTO: Sofascore.com

Statistična primerjava Slovenije in Kazahstana pred odločilnim obračunom

Na koncu koncev je poraz pred domačimi navijači proti Kazahstanu nekaj nepredstavljivega. A ravno ta občutek je kljub svoji prijetnosti pravzaprav globoko nenavaden. Večna zgodba o tem, kako smo majhen narod, ki vedno znova presega pričakovanja svetovne javnosti, je glede na to, da imamo enega najboljših košarkarjev na svetu, dva izmed najboljših kolesarjev in brez dvoma najboljšo plezalko vseh časov, na trenutke že "prežvečena". Kljub uspehu vseh omenjenih pa pravzaprav ni pa nič manj resnična. Po obdobju ultimativne samozavesti in skorajda že predrznosti je pričakovan poraz proti Dancem v podzavesti tistih, ki bodo v ponedeljek romali proti Stožicam, znova oživel pošast, ki je tiho počivala. Kaj pa če proti Kazahstanu izgubijo?

Po petkovem neuspehu je bilo to vprašanje iz dneva v dan vse bolj pogosto izgovorjeno. Sicer bolj potihoma. Zabava se je s konca enega tedna prestavila na začetek drugega. V ponedeljek zjutraj bo to vprašanje izgovoril le redko kdo, predvsem pa se ga ne bo slišalo v glasni množici na prepolnih Stožicah. Kaj pa če Kazahstanci znova povedejo, tako kot na prvi tekmi teh kvalifikacij? Kaj potem? Kaj če bo v 85. minuti izid še vedno 0:0? Bog ne daj, da bodo naši fantje zaostajali v izdihljajih tekme. Vsi ti scenariji so mogoči. Kaj potem? 

Nič. Uživajmo v negotovosti. Niti približno se slovenski nogomet ne bo prvič znašel v takem položaju in še vedno nima pravice zahtevati velikih uspehov. Naj ne bo pomote, kljub zamenjavi formata kvalifikacij in večjemu številu reprezentanc na naslednjem Euru, bi bila uvrstitev nanj za slovenske nogometaše zgodovinski uspeh. Posledično je logično sklepati, da tisto nepredstavljivo, poraz in konec sanj ne bo popoln neuspeh, čeprav bodo skoraj vsi ljubitelji nogometa v Sloveniji trdili ravno to. 

Statistični predogled tekme Slovenija - Kazahstan
Statistični predogled tekme Slovenija - Kazahstan FOTO: Sofascore.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
20. 11. 2023 08.23
Polčas 2:0 dobi Kazakstan.... Naši zmanjšajo v 69. minuti na 2:1.... Bomo pa imeli veliko povedati čez sodnike.
Kollerik
19. 11. 2023 17.39
+1
ko bi vsaj kaj pokazal proti Danski, če izvzamem Oblaka in Janžo
St. Gallen
19. 11. 2023 17.22
ce se lahko Svica s samo eno zmago uvrsti dalje, se bo se Slo s tremi
Švejk 123
19. 11. 2023 17.11
Sem že z Danci rekel, da bo brez Dimca zagotovljen poraz, upam da bo jutri v enajsterici.
mojito88521
19. 11. 2023 16.54
+2
Slovenski nogomet igrajo malo boljši hobi nogometaši. Tudi pri mladih se vidi, da ima malokdo končano srednjo šolo oz. gimnazijo. Ali je pri nas sploh kakšen nogometaš z dokončano višjo oz. visoko šolo?
Valkidžija
19. 11. 2023 17.33
+1
Verjetno je povpreček bližje osnovni kot pa srednji šoli, a vseeno upam, da bodo premagali vsaj kozje pastirje.
wsharky
19. 11. 2023 16.51
+0
torej če premagamo kazakstan, kaj bo potem? dodatne kfalifikacije?
JAZsemTI
19. 11. 2023 15.56
+1
V prvem polcajtu mora bit rešeno. Potem pa “avtobus” pred gol🤔
Amor Fati
19. 11. 2023 15.48
+4
Kek dobro ve koga mora poslati v igri, da lahko dobi tekmo. Včasih se mu izide, včasih se mu ne. Ko se mu izide, jih vse po vrsti hvali, ko se mu ne, pa filozofira o napredku itd. Nihče noče biti ob službo. Sploh nogometni trenerji. Kek je pač nadarjen filozof.
St. Gallen
19. 11. 2023 17.16
imajo karakter ko zmagajo, nimajo pravi karakter ko izgubijo
zibertmi
19. 11. 2023 15.40
+5
dejstvo je ,da s tako igro nisi niti prvi na vasi,kot je bila na danskem
Elektrooligarh Taubi
19. 11. 2023 14.58
+2
Kekec če zaserješ potem samo pokaj z. mesta selektorja....in to hitro
puspan
19. 11. 2023 15.12
+6
Daj ne seri, da ne boš mislil in upal, da bi bilo brez Keka kaj drugače. Slovenski nogomet bo še naprej v skupini slabo razvitih, v primerjavi z drugim svetom. Tudi, če se kvalificiramo za sodelovanje na EP, bomo capljali v ozadju.
SREBRNIBREG.
19. 11. 2023 14.18
+11
Če nismo sposobni vzeti vsaj točko Kazahstanu se nimamo kaj sramotiti na prvenstvu.
sevenup
19. 11. 2023 14.12
+0
Že zdavnaj je odnesel vrag šalo. Čas je, da menjamo selektorja in še kaj. Mogoče tudi igralce.
0523
19. 11. 2023 13.56
-2
Vlak za euro je že odpeljal!
Maxx365
19. 11. 2023 15.26
+0
Cupko
19. 11. 2023 13.14
-1
Zakaj oocenjujejo samo igralce, trenerje pa le redko. V primeru tekme z Dansko, si Kek ni zaslužil pozitivne ocene. Na koncu boojo šli naprej Kazahstanci zaradi njegove preračunljivosti in bojazni, da bi na Danskem doživeli katastrofo. Potem se pa izgovarja, da bolje niso mogli igrati, ker so bili Danci toliko boljši. Seveda so lahko, če jim pustiš igrati, ti pa čakaš ali bojo uspeli zadeti ali ne
drimtim
19. 11. 2023 13.14
+2
Kazahstanu se lahko smeji ob takšni naši igri.Lahko dajo šampanjec na hladno.
RevenKapitalist
19. 11. 2023 13.01
+2
Stavim, da se jim tresejo gate bolj kot Kazahstancem.
graf
19. 11. 2023 12.17
+15
če naši ne premagajo Kazahstana nimajo kaj iskat na EP ...
štajerc65
19. 11. 2023 11.48
+11
Ne iskat nekih izgovorov Kek. Iz aviona se je videlo da reprezentanca ni igrala na nivoju. Kot da ste se vnaprej predali. Stojanović in Šporar nista igrala ker bi bila nevarnost kartona. Šesku kot da je bilo ukazano da se ne trudi preveč enako vezistom. Ja vse karte stavite na Stožice v ponedeljek. Upam da se izide ampak sreča je opoteca. Tudi Kazahstan ne bo prišel le na rekreacijo ampak po tocke in to ne eno.t
MitraljezovDarko
19. 11. 2023 11.35
+5
tezka bo jutri....ce ne odigrajo najboljse tekme do zdaj se lahko poslovijo
storz909
19. 11. 2023 11.19
+14
Kazahstanu se gre za uvrstitev na EP....če Kek pa co. mislijo,da se bodo v Stožicah,sam zato ker igrajo doma,zlahka prešli Kazahstan,se močno motijo....in ni izklučen tudi poraz in izpad ....