Nogomet

Po porazu Manchester Cityja Liverpool po 30 letih spet angleški prvak

London, 25. 06. 2020 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
5

Potem ko je Manchester City v 31. krogu angleške Premier League izgubil na gostovanju pri Chelseaju (1:2), je Liverpool predčasno, sedem krogov pred koncem prvenstva, postal angleški državni prvak. To je prvi naslov za redse po natanko 30 letih in skupno 19. v zgodovini angleškega nogometa.

Statistika Jürgena Kloppa
Statistika Jürgena Kloppa FOTO: Sofascore.com

Ker ima Liverpool sedem krogov pred koncev 23 točk prednosti pred Cityjem, si je zdaj tudi teoretično zagotovil naslov angleškega državnega prvaka. Da bo Liverpool prišel do naslova po nadaljevanju prvenstva, ki ga je prekinila epidemija novega koronavirusa, je bilo pričakovano, saj se je v sklepni del podal z ogromno prednostjo pred vsemi zasledovalci. Nemški trener Jürgen Klopp se je tako po naslovu Lige prvakov, ki ga je Liverpool osvojil lani v Madridu, leto kasneje podpisal še pod naslov angleških prvakov. Liverpool je z 19 naslovi druga najbolj uspešna ekipa na angleških tleh, en naslov več ima Manchester United. Na tretjem mestu je Arsenal s 13, Everton je zbral devet, Aston Villa sedem, Sunderland, Manchester City in Chelsea pa po šest naslov. To je sploh prvič, ko je Liverpool osvojil naslov angleških prvakov, od kar se je liga preimenovala v Premier League. 

Na tekmi med Chelseajem in Manchester Cityjem so sicer prvi povedli modri, ki so v 36. minuti izkoristili neverjetno napako sinjemodrih. Ob nesporazumu Ilkaya Gundogana in Benjamina Mendyja se je do žoge na svoji polovici dokopal Christian Pulisic in ju oba prešprintal ter za češnjo na vrhu torte filigransko natančno matiral nemočnega Edersona. Za izenačenje na 1:1 je v 55. minuti tekme poskrbel Kevin de Bruyne, ki se je podpisal pod pravcato mojstrovino. S prostega strela je sprožil močno in natančno. Domači čuvaj mreže Kepa Arrizabalaga je le nemočno obstal, potem ko je žoga šla visoko prek živega zidu in se nenadoma spustila v njegovo mrežo. Upi na podaljšanje Liverpoolovega čakanja so se za Manchester City razblinili v 77. minuti, ko je bil zaradi igre z roko izključen Fernandinho, 11-metrovko za vodstvo (in kot se je pozneje izkazalo za končno zmago) Chelseaja z 2:1 pa je realiziral Wiilian.

Ederson je le nemočno pospremil zadetek Pulisica.
Ederson je le nemočno pospremil zadetek Pulisica. FOTO: AP

Vratar McCharty olajšal delo Arsenalu, ki je vpisal prve 'pokoronske' točke
Nogometaši Arsenala so v 31. krogu angleške Premier League v gosteh z 2:0 premagali zasedbo Southamptona in tako vpisali sploh prve točke po prekinitvi tekmovanja zaradi epidemije koronavirusa. Za zmago topničarjev sta poskrbela mlada napadalca Eddie Nketiah in Joe Willock. 

Eddie Nketiah je bil na stadionu St. Mary v Southamptonu dovolj vztrajen in agresiven, da je vratarja Southamptona Alexa McCarthyja v 20. minuti tekme prisilil v 'osnovnošolsko' napako pri podaji. Ko je 30-letnik namreč želel podati do soigralca, je žogo zlahka prestregel mladi angleški napadalec Nketiah, ki mu nato ni bilo težko spraviti okroglega usnja v nebranjeno mrežo gola Southamptona.

Eddie Nkietah se je podpisal pod prvi zadetek topničarjev v Southamptonu.
Eddie Nkietah se je podpisal pod prvi zadetek topničarjev v Southamptonu. FOTO: AP

Arsenal je mrežo Southamptona zatresel tudi v izteku rednega dela tekme, ko se je v 87. minuti med strelce vpisal še en mladenič, in sicer 20-letni Joe Willock. Ta je odbitek ob novem nespretnem posredovanju McCarthyja po strelu Alexandra Lacazetta zlahka pospravil v gol Southamptona. V akciji pred zadetkom so domačini sicer ostali brez Jacka Stephensa, ki mu je glavni sodnik tekme Graham Scott pokazal neposredni rdeči karton zaradi spotikanja kot zadnji mož v obrambi. Arsenal je z zmago vpisal sploh prve 'pokoronske' točke.

Angleška Premier League, 31. krog:
Chelsea - Manchester City 2:1 (1:0)
Pulisic 36., Willian 78./11-m; De Bruyne 55.
RK: Fernandinho 77./M. City.

Southampton - Arsenal 0:2 (0:1)
Nkietah 20., Willock 87.
RK: Stephens 86./Southampton

Statistika tekme Chelsea - Man City
Statistika tekme Chelsea - Man City FOTO: Sofascore.com
MVP tekme Chelsea - Manchester City
MVP tekme Chelsea - Manchester City FOTO: Sofascore.com
Statistika tekme Southampton - Arsenal
Statistika tekme Southampton - Arsenal FOTO: Sofascore.com
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KavčStrokovnjak
26. 06. 2020 08.21
+6
Kako kislo in neiskreno je Pep čestital L'poolu... LOL
AS1983
26. 06. 2020 08.15
+9
Koncno liverpool prvak v premierligi
KavčStrokovnjak
26. 06. 2020 08.22
+11
Po 30h letih 19. naslov. Kapo dol Kloppu in fantom!
KeepTheBlueFlagFlyHigh
25. 06. 2020 21.33
-9
KeepTheBlueFlagFlyHigh
26. 06. 2020 13.12
+1
To nisem napisal za naslov, če ne vidite ure, to sem napisal za zmago Arsenala