Nogomet

Celjani zdržali nalete Ljubljančanov in prišli do prvega naslova državnih prvakov

Celje, 22. 07. 2020 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
M.J. STA, J.B.
Komentarji
73

Nogometašem Celja je uspelo. Po remiju z ljubljansko Olimpijo v zadnjem krogu (2:2) so prišli do prve zvezdice v slovenskem državnem prvenstvu. Na tekmi, ki je neposredno odločalo o naslovu prvaka, so Celjani dvakrat vodili, zmajem pa je obakrat uspelo odgovoriti, a zadetka za zmago in posledični naslov v zaključku niso zmogli. Olimpijo je na koncu z zmago prehitel tudi Maribor, ki je sezono sklenil kot drugi.

Celjanom bi za slavje danes zadoščal tudi neodločen izid, ker so imeli po 35. krogu dve točki naskoka. Za Olimpijo pa je štela le zmaga. V prejšnjih treh tekmah te sezone sta ekipi enkrat igrali neodločeno, Ljubljančani so zmagali s 3:1, Celjani pa z 1:0. Olimpija je dvoboj začela brez kapetana Tomislava Tomića, v zvezni vrsti ga je zamenjal Timi Max Elšnik. V obrambi sta namesto Jana Andrejašića in Maria Jurčevića dvoboj začela odhajajoči Macky Bagnack in mladi Michael Pavlović. Namesto kaznovanega Luke Menala je v prvi enajsterici mesto zasedel Roman Bezjak. Celjani kadrovskih težav niso imeli, so pa na zadnji tekmi znova lahko računali na Mitjo Lotriča.

Olimpija je bila v prvih minutah nevarnejša, v četrti minuti je do strela z glavo po prostem strelu Endrija Cekicija prišel Miral Samardžić, a je bil Matjaž Rozman dobro postavljen. Celjani so prvič zapretili v deveti minuti po strelu z glavo Ivana Božića. V 20. minuti je od daleč nevarno sprožil Cekici, Rozman mu je strel odbil, napadalni vezist Olimpije pa si je ob udarcu poškodoval stegensko mišico. Namesto njega je na zelenico prišel Tomić. V 27. minuti se je prvič izkazal tudi Nejc Vidmar, ki je po odbiti žogi s hitro reakcijo preprečil vodstvo domačih.

Olimpija je imela najlepšo priložnost v prvem delu igre po pol ure, ko je najboljši strelec PLTS Ante Vukušić sam prišel pred vrata Celjanov, a mu je nekoliko slabši strel Rozman obranil, odbita žoga pa se je od vratnice odbila v kot. Štiri minute kasneje so Celjani povedli. Novo napako v obrambi si je privoščil Macky Bagnack, zaradi česar je najboljši strelec Celja Dario Vizinger sprožil strel, ki ga je Vidmar obranil, odbito žogo pa je v mrežo pospravil Luka Kerin. Do konca polčasa je na zelenici nekajkrat zavrela kri, sodnik Slavko Vinčić pa je pokazal kar nekaj rumenih kartonov. Do konca polčasa se je še enkrat izkazal Vidmar, ki je iz neposredne bližine obranil strel Kerinu po lepo izigrani akciji domačih.

Razpoloženi Elšnik ni bil dovolj
V drugem polčasu so Celjani prepustili žogo Olimpiji, v 58. minuti pa je s pravim projektilom pod prečko za izenačenje zadel Timi Max Elšnik. Kljub pobudi Olimpije pa so do vodstva prišli Celjani. Ivan Božić je na desni strani osmešil Pavlovića, podal v sredino, po blokiranem strelu pa je žoga prišla do Nina Pungarška. Ta je sicer slabo sprožil proti vratom Vidmarja, a je žogi mojstrsko preusmeril Vizinger, ki je Celjane še približal prvemu naslovu v klubski zgodovini.

Olimpija je končnico z novim sijajnim zadetkom Elšnika napravila zelo razburljivo. Do zadetka je prišlo, ko je predolgo žogo na sredini zadrževal Lotrič, po odvzeti žogi Elšnika pa je ta našel Savića, ki je nato s povratno podajo zaposlil strelca prvega zadetka, ki je z novim neubranljivim strelom izenačil na 2:2. Elšnik je v 77. minuti znova močno sprožil, a se je odlično posredoval Rozman. Do strela je prišel tudi Stefan Savić, a so Celjani blokirali njegov poskus. Z novo obrambo se je nato znova izkazal Rozman po prefinjenem strelu Vukušića. Predčasno odločitev o naslovu je imel po protinapadu na desnici tudi Kerin, ki bi lahko zapečatil usodo Ljubljančanov, sprožil pa je mimo vrat.

Na drugi strani je bil znova blizu Vukušić, a so mu v zadnjem trenutku strel Celjani blokirali. Štiri minute sodnikovega dodatka so z izjemo blokiranega strela Lupete in ulovljene žoge Rozmana iz mrtvega kota po podaji Savića minile brez izrazitih priložnosti, prvega naslova pa so se v 100 letih obstoja kluba veselili Celjani.

Statistika srečanja Celje - Olimpija
Statistika srečanja Celje - Olimpija FOTO: Sofascore.com

Rudar klavrno zaključil klavrno sezono
Bravo je bil na svoji zadnji prvenstveni tekmi v sezoni izrazit favorit. Dvoboj je začel s po 13 zmagami in porazi ter devetimi remiji, ob 24 izgubljenih tekmah pa so po točko gostje iztržili na 11 dvobojih. Poleg tega je Rudar v tej sezoni izgubil vse tri prvenstvene obračune z Bravom, a ga je ugnal v pokalnem tekmovanju. Presenetljivo so povedli Velenjčani. Po akciji s kota je v Šiški srečno zadel Adam Vošnjak, prvič v sezoni, ko ga je ob golovi črti žoga zadela v nogo, obenem pa je slabo posredoval vratar domačih Igor Vekić. Varovanci trenerja Dejana Grabića so se tako znašli v težjem položaju v boju za šesto mesto na lestvici, ki so ga pred tekmo držali z dvema točkama prednosti pred sežanskim Taborom. Do konca polčasa se namreč izid ni več spremenil, četudi so domači zatresli mrežo ob koncu tega dela igre, a iz prepovedanega položaja. Obenem je Tabor doma po prvih 45 minutah proti Muri vodil z 1:0.

Ljubljančani so prevzeli pobudo v drugem delu, a je bila ta premoč jalova. Vse do 76. minute, ko je zaporedna poskusa Aljoše Matka in Ganca Ibrahima Mensaha zaustavil vratar Matej Radan. A se je Rudarju ponovilo kot že nekajkrat v sezoni, da je izgubil zmago v izdihljajih tekme. V protinapadu Brava je po levi strani v kazenski prostor pritekel rezervist Mensah in izenačil v zadnji minuti rednega dela tekme. Bravu je šel na roko tudi izid v Sežani, kjer je Mura v nadaljevanju dvakrat zadela za zmago z 2:1.
 

Aljoša Matko
Aljoša Matko FOTO: Damjan Žibert

Maribor v nadaljevanju napolnil mrežo gostiteljev
Mariborčani so napovedovali, da v Kidričevem ne bodo brez motiva. Zmaga bi jim ob porazu oziroma remiju Olimpije v Celju, omogočila drugo mesto, za kar se jim je bilo vredno truditi. Da to resnično mislijo, je dokazal začetek, prevzeli so pobudo, toda idej, ki bi jih pripeljale do priložnosti, na začetku niso imeli. Kot da bi čakali deseto minuto in napovedano zamenjavo v ekipi. Takrat je iz igrišča odšel Aleksander Rajčević, ki je s tem po desetih letih odigral zadnjo tekmo v mariborskem dresu, saj odhaja v matični klub Koper. Ob igrišču je prejel darilo (sliko) vodstva kluba, ob igrišču pa so ga pričakali tudi njegovi nekdanji soigralci na čelu s Petrom Stojanovićem in Markom Šulerjem. Po menjavi in krajši prekinitvi so bili Mariborčani nekoliko bolj nevarni. V 18. minuti je Luka Zahović prišel do strela z glavo, a je bil položaj pretežak, da bi presenetil soimenjaka na vratih Aluminija Luka Janžekovića. Z glavo je poskušal tudi Jasmin Mešanović, a zadel le enega od domačih branilcev. V 30. minuti je domača obramba blokirala še strel Zahovića, odbito žogo pa je Amir Dervišević poslal v zunanji del mreže. Na drugi strani je Aluminij v prvem delu izvedel nekaj obetajočih protinapadov, toda napadalci do nevarnejšega strela niso prišli.

Amir Dervišević
Amir Dervišević FOTO: Aljoša Kravanja

Aluminij je drugi del začel bolj pogumno, toda še naprej so bili nevarnejši gosti. V 54. minuti je Mešanović streljal, a priboril le kot, po katerem se je imenitna priložnost ponudila Alexandruju Cretuju, toda Janžeković je odlično posredoval. Veliko dela je imel domači vratar tudi po strelu Žana Kolmaniča od daleč, v 61. minuti pa je vendarle klonil. Domača obramba je slabo posredovala, iz kazenskega prostora izbila žogo le do Rudija Požega Vancaša, ta je s kratko podajo zaposlil Derviševića, ki je z močnim strelom zatresel mrežo. A Kidričani so hitro odgovorili. S podobnim strelom je le šest minut po prejetem zadetku domačo ekipo razveselil Stipe Vrdoljak, pri tem mu je nekoliko pomagal tudi Nemanja Mitrović, od katerega se je žoga odbila in dobila pospešek. Izenačenje gostov ni zmedlo. Še naprej so nizali nevarne akcije, v 75. minuti pa spet povedli. Po prostem strelu z desne strani, ki ga je izvedel Dervišević, je na drugi vratnici Gregor Bajde nekoliko srečno zavrnil žogo, ta je prišla do Mitrovića, branilcu pa je ni bilo težko poslati v mrežo. To je še sprostilo Mariborčane, ki so do konca dosegli dva podobna gola. V 83. minuti je Aleks Pihler lepo podal žogo v prazen prostor, Bajde se je sam stekel pred Janžekoviča in ga s strelom med nogami premagal. Bajde se nato izkazal še z eno asistenco, podobno Pihlerjevi, strelec zadnjega gola je bil Rok Kronaveter.

Domžalčani z zmago končali sezono
Sklepno dejanje v sezoni 2019/20 se je v mestu ob Kamniški Bistrici končalo po okusu domačih nogometašev, ki so na kolena položili Kranjčane, obojima pa zadnja tekmovalna sezona ne bo ostala v lepem spominu. Domžalčani, sicer dvakratni državni prvaki v letih 2007 in 2008, so zasedli skromno osmo mesto, medtem ko so Kranjčani v sezoni, ki jo je zaznamovala dolga prekinitev po marčevskem izbruhu pandemije novega koronavirusa, osvojili deveto mesto, prvoligaški status pa si bodo skušali zagotoviti šele po dveh dodatnih tekmah z Goričani. Prva tekma z drugouvrščeno ekipo 2. SNL bo na sporedu 26., povratna pa 30. julija. Tekma v domžalskem športnem parku se je zavoljo obilnega deževja in udarov strel začela s 15-minutno zamudo. V prvi polovici dvoboja je bila pobuda bolj ali manj na strani izbrancev domačega trenerja Dejana Đuranovića, po neizkoriščenih priložnostih Mattiasa Käita in Arnela Jakupovića pa so v 29. minuti vendarle povedli. Po kombinirani akciji na levi strani je Benjamin Markuš poslal uporaben predložek pred kranjska vrata, v pravem trenutku pa se je na pravem mestu znašel Matej Podlogar in iz neposredne bližine zatresel mrežo nemočnega kranjskega vratarja Luke Čadeža. Kranjčani so bili še najbližje zadetku tri minute kasneje. Pobudnik akcije je bil kapetan Luka Majcen, ki je lepo zaposlil Aleksa Zlatkova, po njegovem strelu znotraj kazenskega prostora pa se je izkazal domači vratar Grega Sorčan.

Senijad Ibričić
Senijad Ibričić FOTO: Damjan Žibert

Domžalčani so prvo obetavno akcijo v drugem polčasu uprizorili v 58. minuti, ko je po podaji Damjana Vukliševića strelec prvega gola Podlogar sprožil močan strel, žoga pa je oplazila levo vratnico. Gostitelji so v 85. minuti podvojili vodstvo, po kombinirani akciji Jakupovića in Vukliševića je zadel Käit. Le dve minuti kasneje pa so v polno zadeli tudi Gorenjci, po močnem strelu Luke Vukovića s 14 metrov je Sorčan žogo odbil do Petrica, ki je s strelom v daljši kot znižal na 1:2 in postavil končni izid na tekmi.

Karničnik junak Mure v Sežani
Nogometaši Mure so na stadionu Rajko Štolfa v izdihljajih srečanja prišli do tretje zmage nad Taborom v tej sezoni. S tem so še drugič zaporedoma osvojili četrto mesto v prvenstvu, v prihodnji sezoni pa bodo po zaslugi osvojene pokalne lovorike igrali še v kvalifikacijah za evropsko ligo. Medtem so v drugi sezoni med slovensko elito primarni cilj izpolnili tudi domačini, ki so si že nekaj krogov pred tem zagotovili obstanek v ligi, sezono pa so pod vodstvom nekdanjega italijanskega reprezentanta in svetovnega prvaka s to izbrano vrsto Maura Camoranesija sklenili na sedmem mestu. Na zadnji tekmi sezone sta tekmeca kljub številnim menjavam v kadrih prikazala čvrsto igro, nekoliko več od nje pa je imela v prvem polčasu Mura, ki je prek Žana Karničnika prva ogrela dlani katerega od vratarjev. Kraševci so prav tako poskušali predvsem od daleč, a je bil Marko Zalokar ob strelih Maria Babića in Denisa Kuoaa zbran v vratih Murašev. Vseeno je moral v 19. minuti po žogo v mrežo, ko je po sijajnem predložku Babića z glavo zadel Erik Salkić. Najbližje izenačenju je bil v prvem polčasu Amadej Maroša. V 40. minuti je bil povsem neoviran ob strelu z glavo z neposredne bližine, a je žogo zelo slabo zadel in ostalo je pri vodstvu Tabora po 45 minutah.

Mura je z zmago končala sezono.
Mura je z zmago končala sezono. FOTO: Miro Majcen

V drugem polčasu pravega razburjenja v prve četrt ure ni bilo, potem pa je bil najprej blizu zadetka Žan Karničnik, a je bil s 30 metrov malenkost nenatančen za izenačenje. Na drugi strani je bil v sijajnem položaju Leon Sever, ki je bil sam pred golom Zalokarja, a je žogo poslal prek vrat. Kazen je sledila že dve minuti kasneje, ko je Tomi Horvat, ki ga nihče od domačih ni pokril na poti do roba kazenskega prostora, natančno zadel v desni kot vratarja Ariana Renerja. V drugi polovici drugega polčasa je imel v 84. minuti drugo vodstvo domačih na levici najprej Litovec Karolis Laukžemis, le nekaj trenutkov kasneje pa iz identičnega položaja nekoliko z leve strani v kazenskem prostoru še Babić, a je obakrat odlično posredoval sicer rezervni vratar Murašev Zalokar. Ko je že bilo videti, da se bosta tekmeca razšla z neodločenim izidom, je po prekršku Kouaa in posledičnem prostem strelu v gneči v kazenskem prostoru do dveh strelov prišel Karničnik. S prvim je zadel vratnico, z drugim pa je žogo tik pred zadnjim piskom sodnika poslal v mrežo za končno četrto mesto.

PLTS, 36., zadnji krog
CB24 Tabor Sežana - Mura 1:2 (1:0)
Salkić 19.; Horvat 65., Karničnik 90.

Domžale - Triglav Kranj 2:1 (1:0)
Podlogar 30., Kait 85., 2:1 Petric 87.

Bravo - Rudar Velenje 1:1 (0:1) 
Mensah 90.; Vošnjak 23.

Aluminij - Maribor 1:4 (0:0)
Vrdoljak 67.; Dervišević 61., Mitrović 76., Bajde 83., Kronaveter 85. 

Celje - Olimpija 2:2 (1:0) 
Kerin 34., Vizinger 64.; Elšnik 58. 75. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

larionov
23. 07. 2020 15.59
+1
Kiro podeljevanje... Sramota, da je mijatovic predsednik NZS...
Krajcohn
23. 07. 2020 10.14
+11
Hud udarec za Ljubljaćanine... ne samo da niso prvaki, so komaj na tretjem mestu, za Mariborom, pa še Celjani so jih nasekali z dresi v barvah SDS-a...
zalitasve?ka
23. 07. 2020 10.27
-5
dajno
23. 07. 2020 09.31
+9
Ko pogledaš obe enajsterici... Se ti zdi kot da je igrala slo : srbija ali slo: bosna....
fcrs_lj
23. 07. 2020 09.24
+8
Trener olimpije je dejansko se zelen...nimas ti kilometrine, da doboljeno sezono pripeljes do konca. Bil je dobr trener v Osjeku, kaksna je to referenca, klub ki nima nekih ambicij in pol ti dajo ekipo da jo vodis v ligo prvakov, prevelik zalogaj, kar se je tudi pokazalo. Veseli me pa da je moj sosed Dule osvojil prvenstvo.
brat od Pepeta
23. 07. 2020 09.24
-8
Naslov bi moral biti: mandaric podaril naslov celju
JOSEPH HAYDN
23. 07. 2020 09.20
+21
Bravo Celje za naslov prvaka, začeli ste nekoliko slabše, a na koncu spisali najlepšo pravljico odkar živimo v samostojni Sloveniji. Njihova ekipa je mlada, atraktivna, igrajo napadalen nogomet in tudi v Evropi lahko naredijo nekaj, če le ne bo preveč odhodov. Pohvaliti je treba tudi trenerja, ki je iz fantov vlekel najboljše in dokazal, da denar ne igra ampak je srce tisto glavno bravo gospod Kosič. Olimpijo pa je za moje pojme stala naslova Skender, ki je na najbolj pomembni tekmi začel brez Tomića, Jurčevića in Andrejašiča in predvsem to, da je v prvih 11 bil Bagnac, ki je največji krivec, tip ni igral nič in na najbolj pomembni tekmi začne razumi to. Poleg tega so bile vse njegove podaje mlačne, brez volje, nezanesljiv in lep primer nekoga, ki igra le za denar in ne čuti nobene pripadnosti. Vprašanje kaj bi bilo, če bi fante vodil Safet. Kakorkoli pa so si Celjani zagotovo zaslužili, prav tako Kosič zasluženo trener leta in Lotrič igralec prvenstva. Bomo videli kaj bo naslednji sezono, kako bo izgledalo Celje in predvsem Olimpija kaj bo z njimi in Mandaričem... Bravo, Celje še enkrat
Matrax
23. 07. 2020 09.18
+25
Čestitke Celju. Sicer pa lahko samo Olimpija v tekmi za naslov prvaka osvoji 3.mesto 😂😂
Diegol14
23. 07. 2020 09.14
+23
Manda, Cime, Turbo in raznji bananarij, spokajte lopovi
Definbahija
23. 07. 2020 09.08
+27
Čestitke Cele. 3x državni; rokomet M, košarka Ž in fuzbal M 👏👏 Liverpoolovci, ste vidli da so eni še čakali še več časa na naslov kot vi?🙂
BitterTruth
23. 07. 2020 08.57
+27
sicer navijam za olimpijo ampak cestitke celjanom za zasluzeno... olimpiji pomaga samo hard reset (drugo vodstvo in zmetat ven lenuharje)
Uporabnik458403
23. 07. 2020 08.54
+21
Samo olimpija se bori za naslov in so na koncu 3........
JApajaDAja
23. 07. 2020 08.53
+1
kjer se prepirata dva.......bravo ce.....mb bo pa naslednje leto -zopet-prvak!
flamengo
23. 07. 2020 08.52
+21
Čestitke!! zasluženo. Lepa zaključna tekma.
Basti0604
23. 07. 2020 08.51
+15
Kak lepo je pogledat razpredelnico in je lolimpija za nasim mariborom,cestitke celju za zasluzeno prvo zvezdico
hrvat_Ante
23. 07. 2020 08.49
+15
Celje metropola
ThorStorm793
23. 07. 2020 08.48
+15
Samo, da ni balkan olimpija nzs
BellaCiao
23. 07. 2020 08.47
+32
ISKRENE čestitke iz Ljubljane! Olimpija bo morala za dosego ciljev odpraviti mandarinco. Drugače pa Kosić = ZNANJE, UMIRJENOST, MOTIVACIJA...vesel sem ker si ravno proti Olimpiji, ki te je odpikala (mandarinca) pokazal kak trener si!
boslo
23. 07. 2020 09.26
+4
Ni mandarince - ni denarja...ni mandarince - 5. liga...na vašo žalost
2fast4
23. 07. 2020 08.47
+25
Laksu
23. 07. 2020 08.46
+13
To je dejansko članek o Olimpiji. Naj vas spomnim, tistega leta, ko je postala Lolimpija prvak, ste celotek potek v živo pidali sproti na vrhu strani, naslovnica je bila njihova in ob dejanski zmagi članek slavospevov Ljubljančanov povsem na vrhu. Boli, kajne, ker so spet Štajerci?
Zelo123
23. 07. 2020 08.49
+13
Boli, boli, tùžna je Lublana. Ha ha ha, Cele, Cele
delbond
23. 07. 2020 08.44
-13
Bravo Celje. Samo s tako igro ne premaga niti Islandskega prvaka, torej prvo predkolo je slovo.
na22mor
23. 07. 2020 09.15
+8
Za razliko od Olimpije redne članice,skupinskega dela lige prvakov
Nimiuseen
23. 07. 2020 10.04
+2
Bravo delbond. Samo s takim komentarjem ne prideš niti na šolo s prilagojenim programom, torej nazaj v specializirano ustanovo.
User513426
23. 07. 2020 11.10
-2
povej mu je je ta šola saj si očitno doma na tem področju