Nogomet

Wenger: Arsenal je po odhodu s Highburyja povsem brez duše

London, 22. 01. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pisal se je maj 2018, ko se je po 22 letih od topničarjev poslovil sloviti Francoz Arsene Wenger. Arsenal se je pod njegovim vodstvom trikrat zavihtel na angleški vrh, si v sezoni 2003/04 zaradi neporaženosti prislužil vzdevek Invincibles, dandanes pa je klub le še senca nekdanje slave.

Francoski strateg Arsene Wenger je prepričan, da je našel razlog za slabe rezultate topničarjev v zadnjih letih. Nogometni strokovnjak zagotavlja, da se je vse spremenilo po Arsenalovi selitvi s Highburyja, ki je bil kar 93 let domovanje kluba. 

Decembra je vajeti Arsenala prevzel Mikel Arteta.
Decembra je vajeti Arsenala prevzel Mikel Arteta. FOTO: AP

Klub s severnega Londona se je na današnji stadion Emirates preselil leta 2006, vse do takrat pa mu je dom v četrti Highbury dobro služil. Tam so nogometaši Arsenala proslavili tudi največje dosežke, med drugim prvenstveno sezono brez poraza, zaradi česar so si prislužili naziv Invincibles. V 13 sezonah, kolikor so jih odigrali na Emirates, so topničarji osvojili zgolj tri lovorike FA-pokala. 

"Zgradili smo nov stadion, vendar smo dušo pustili na Highburyju. Nikoli nam je ne bo uspelo dobiti nazaj, že zaradi varnostnih razlogov. Razdalja med igriščem in tribunami mora biti dovolj velika, da omogoča posredovanje rešilca. Naklon stopnic je moral biti manjši, vse to pa prispeva k temu, da se izgubi pristno vzdušje," je v pogovoru beIN Sport potarnal Wenger. 

Francoz je prepričan, da novodobni gradbeni posegi grobo zaznamujejo nogometno vzdušje, kljub temu pa je na Otoku le našel primer, kjer še ni vse izgubljeno. 

Anfield velja za pravo nogometno trdnjavo, Liverpool je doma neporažen že več kot tisoč dni.
Anfield velja za pravo nogometno trdnjavo, Liverpool je doma neporažen že več kot tisoč dni. FOTO: AP

"Highbury je bil vsaj približno podoben Anfieldu"

"Anfield je najboljši stadion na Otoku. Preprosto zato, ker so ljudje izjemno blizu igrišča. Nogomet je tako tesno povezan z vsako družino," je prepričan francoski nogometni strokovnjak, ki močno ceni navijaško vzdušje Liverpoolove trdnjave. "Bil sem že v položaju, ko sem vodil s 5:1, do konca tekme pa je bilo le pet minut. S tribun je na ves glas odmeval napev You'll Never Walk Alone. Anfield je eden redkih krajev, morda edini, kjer je mogoče doživeti kaj takega." 

Anfield se je ob zadnji zmagi Liverpoola nad večnim rivalom Manchester Unitedom znova izkazal za pravo trdnjavo. Redsi tako na domači zelenici niso bili poraženi že več kot tisoč dni. Zadnji poraz jim je aprila 2017 zadal Crystal Palace. 

"Highbury je bil vsaj približno podoben Anfieldu, če ne enak," je za konec pogovora pristavil Wenger. 

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ahim1225
22. 01. 2020 10.51
+6
Arsenal je včeraj igral odlično z desetimi igralce!
ehjaehja
22. 01. 2020 10.45
+2
ni dobro biti vraževeren.
Definbahija
22. 01. 2020 10.12
+8
To maš prav stari mačak. Ista duša je ostala na Plečnikovem stadionu. Tista duša ki ne bo nikoli prešla v Stožice