Nogomet

Xavi še ne bo vodil Barce: Prej kot na čezoceanko moram na barčico

Teheran, 20. 05. 2019 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Eden najboljših nogometnih vezistov vseh časov, Xavi Hernandez, bo v ponedeljek odigral zadnjo tekmo v karieri. Član katarskega Al-Sadda se po tem, ko bo v daljnem Teheranu tudi uradno obesil nogometne čevlje na klin, seli med trenerje, številni ga že v kratkem vidijo na klopi Barcelone. A Xavi zaenkrat miri pričakovanja.

Xavi (na fotografiji) z zadnjim pokalom za naslov državnega prvaka, ki ga je leta 2015 osvojil kot član Barcelone.
Xavi (na fotografiji) z zadnjim pokalom za naslov državnega prvaka, ki ga je leta 2015 osvojil kot član Barcelone. FOTO: AP

V intervjuju pred zadnjo tekmo v dresu Al-Sadda je Xavi Hernandez zatrdil, da v kratkem ne bo sedel na klop Barcelone, ki ji je tako zvesto in uspešno služil od začetka do konca svoje kariere v Evropi. 39-letni Xavi, ki je po slovesu podobno legendarnega branilca Carlesa Puyola nosil tudi kapetanski trak kluba s Camp Noua, bo v ponedeljek proti iranskem Persepolisu odigral zadnjo tekmo za Al-Sadd in v svoji karieri, saj je že napovedal, da se poslavlja od zelenic. 

Dejstvo, da bo nogometaš, ki so ga španski mediji že pred upokojitvijo pošiljali na klop Barce, zdaj dejansko začel s trenersko kariero, je seveda razširilo celo vrsto govoric po Kataloniji in okolici. Položaj trenerja članov Barce Ernesta Valverdeja je namreč precej "majav" vse od bolečega poraza z Liverpoolom (0:4) na povratni tekmi polfinala Lige prvakov, a Xavi trdi, da se tako hitro na Camp Nou ne bo vrnil.

'Moram začeti na barčici, z majhnim avtomobilom'
"Ideja je, da bi kot trener začel v Katarju, kjer ni takšnega pritiska, da bi preizkusil samega sebe in dobil izkušnje. Cilj je, da se vrnem v Evropo in predvsem v Barco," je bil v pogovoru za špansko agencijo EFE jasen Xavi, ki ga s soigralci v Teheranu čaka zadnja tekma skupinskega dela azijske lige prvakov. Njegovo moštvo je sicer že uvrščeno v izločilne boje, ki pa jih Xavi ne bo odigral.

"Dobro sem. Upam, da bom užival v teh zadnjih 90 minutah, ki jih bom poskušal doživeti povsem običajno. Jasno je, da nisem pričakoval, da se bo vse skupaj zgodilo v Iranu. Če bi mi to rekli pred štirimi ali petimi leti, bi mislil, da to ni možno. A za mano je dolga kariera, miren sem in poleg vsega je moj cilj tudi postati trener. Ko končaš tako prekrasno etapo in imaš pred seboj tudi nek cilj, je, predvidevam, vse skupaj tudi malce lažje," je nadaljeval izkušeni vezist.

"Da bi se vrnil v Barcelono? Zdaj kariero začenjam z ničle. Ne morem kar vzeti ferrarija ali čezoceanke, moram začeti na barčici, z majhnim avtomobilom, ga preizkušati, pridobiti na izkušnjah. Res pa je cilj povratek v Barcelono, a povsem mirno."

V četrtek bo bodo minila štiri leta od Xavijeve zadnje tekme v dresu Barcelone proti Deportivu iz La Corune (2:2):

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nogomet mu je dal vse
Priznal je, da si nikoli tudi ni mislil, da bo kariero sklenil s takšno zbirko naslovov. Omeniti velja osem državnih naslovov z Barcelono, štiri naslove v Ligi prvakov in dva naslova svetovnega klubskega prvaka. Bil je del španske reprezentance, ki je združila dva evropska in en svetovni naslov med letoma 2008 in 2012. Kot član Al-Sadda je minulo sezono sklenil s prvim katarskim državnim naslovom, na Bližnjem vzhodu je osvojil še tri različna pokalna tekmovanja.

"V spominu mi bo ostalo predvsem osebno in profesionalno priznanje vseh ljudi," je še povedal Xavi. "Čutim, da mi je nogomet dal vse, zaradi tega sem super hvaležen. Postati trener je moja velika želja, v to želim vključiti nekaj mojih izkušenj. Veliko konceptov imam v glavi in rad bi jih prenesel v prakso."

'S slogom Barce sta zmagovala klub in reprezentanca'
Eden najboljših vezistov vseh časov je na vprašanje glede svojih trenerskih vzornikov izpostavil predvsem pokojnega Luisa Aragonesa, ki je Špance popeljal do evropskega naslova leta 2008, in trenerja Manchester Cityja Josepa Guardiolo, s katerim je Xavi klubske naslove začel osvajati kot po tekočem traku.

"Zgledujem se po veliko trenerjih. Imel sem nekaj zelo dobrih, najbolj pa sta me zaznamovala Luis Aragones v reprezentanci in Guardiola pri Barci. V teh trenutkih je najboljši trener na svetu. Nogomet pa lahko igraš na tisoč načinov, a slog Barce mi je bil vedno všeč, saj izhaja iz prevlade v igri, posesti žoge. To želim prenesti. Tako sem zrasel, zelo sem užival v tem slogu, s tem slogom smo zmagovali, Barca in reprezentanca, zato menim, da je najboljši slog za igranje nogometa," pravi.

Ob prihodu v Katar ga je odpeljala policija
Bližnji vzhod je v štirih letih sicer vzljubil, tudi domačini so ga presenetili s svojim navdušenjem, saj so morali samo zaradi njega hitro poostriti varnostne ukrepe na letališču.

"Prvič, ko sem prišel, tega nisem pričakoval. Ekipa ni imela varnostne službe in na letališču je bil kaos, morali so me odpeljati v policijskem vozilu, ker so me ljudje praktično že metali v zrak," je še dodal Xavi, ki si je pred katarskim mundialom, ta bo na sporedu leta 2022, še zaželel, da bi se v tem delu sveta spremenil tudi odnos do žensk, ki v Katarju denimo nimajo pravice vstopa na stadione.

"To je absolutno potrebno spremeniti. Ta tema je velik tabu v tem delu sveta in takšnih razlik med moškimi in ženskami v družbi ne sme biti. A vsi moramo prispevati k temu, da bi se reči spremenile," je sklenil Xavi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
21. 05. 2019 08.14
+5
Ne vem zakaj bi se moral Xavi najprej voziti z barko in šele potem s prekooceanko, če pa je celo nogometno kariero vozil in krmaril na najvišji nogometni ladji. Čimprej njega postaviti za trenerja Barce in nagnati Valverda , ker lahko vsako daljše časovno obdobvje z njim še poslabša stanje v barci. Barca si tega preprosto ne more dovoliti.
Spegu
22. 05. 2019 07.16
-1
Zato ker nekateri vedo kaj pomeni biti trener v takem klubu. Takih, kavč strokovnjakov, ki s komentarji v enem tednu spremenite razmišljanja o igri ekipe in enega igralca tudi do 5 x, pa je na pretek. Zato pa kavč strokovnjaki......
cripstoned
20. 05. 2019 21.54
+12
xavi kot trener iniesta kot sportni direktor...puyol pa na mesto predsednika....to je dolgorocna resitev barce kar sevodenja tice
Kollerik
20. 05. 2019 19.02
+14
Valverdeja naj čim prej naženejo, toda kaj, ko se je oni keber Bartomeu potegnil zanj. Zato več kot potrebnih in upravičenih sankcij do nesposobnega Valverdeja očitno ne bo. In adijo še naslednja sezona Lige prvakov!
ehjaehja
20. 05. 2019 19.06
-24
Messi mora stran če želijo še kdaj osvojiti ligo prvakov . ironično toda resnično. pa lep pozdrav
ehjaehja
20. 05. 2019 18.50
-16
bi pa bilo zanimivo ali bi pustil messiju da izsiljuje ali ne to bi bilo epsko pol bi morda barca se lahko borila za najbolj želeno lovoriko tudi za messija imenovano liga prvakov:)
KavčStrokovnjak
20. 05. 2019 18.40
-1
A ni rekel da preden se nauči teči, se mora najprej naučiti hoditi? Kakšne mornarske analogije so to???
ehjaehja
20. 05. 2019 17.15
-26
barca ne bo osvojila lige prvakov dokler bo Messi igral za njo . pomnite te besede:))
Johnny_J
20. 05. 2019 17.59
+17
PeaceSellsButWhosBuying
20. 05. 2019 18.22
+10
+zapiramvamusta - Držim te za besedo. V primeru, da se tvoja napoved ne uresniči, nehaj uporabljati ta portal.
idiu3krasne
20. 05. 2019 17.06
+19
Naj proba Real najprej...tam skoraj nemore bit slabše kot je zdaj...😂😂😂😂
Finforum
20. 05. 2019 17.11
+5
Kaj pa ti je hudega naredil? Reala se noče lotiti nihče. On pa tudi ni za kazen na svetu.
cripstoned
20. 05. 2019 21.52
-10
kdorkoli je prisel v real v zadnjih letih je osvojil to o cemer ostali lahko samo sanjajo....se ena neuspesna idiu3krasne,...
NisteResni
21. 05. 2019 12.30
kok je blo v zadnjem letu trenerjov.... pomoje da 3.... Zidane je letos osvojil nov rekord, res da sam ni kriv pa vendarle, 1 leto trije trenerji in ogromen potop....
MesOjediPinGvin
20. 05. 2019 16.35
+28
Legenda. Upam, da ga res dočakamo kot trenerja v Barci čez nekaj let.