Nogomet

‘Za Haalandov uspeh se lahko v veliki meri zahvalimo njegovemu očetu’

Oslo, 20. 03. 2020 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji norveški napadalec Jan Aage Fjortoft je spregovoril o norveški senzaciji Erlingu Haalandu, ki je v barvah RB Salzburga in nato Borussie Dortmund zablestel v polnem sijaju. 71-kratni reprezentant dežele fjordov meni, da gre veliko zaslug za Haalandov uspeh pripisati njegovemu očetu Alf-Ingeju, s katerim sta nekoč delila reprezentančni dres.

Erling Haaland je na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov PSG-ju zabil dva zadetka, a na koncu to ni bilo dovolj za napredovanje Nemcev v naslednji krog.
Erling Haaland je na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov PSG-ju zabil dva zadetka, a na koncu to ni bilo dovolj za napredovanje Nemcev v naslednji krog. FOTO: AP

Alf-Inge Haaland je v Angliji nastopal za Nottingham Forest, Leeds United in Manchester City. Prav v Leedsu pa se mu je rodil sin Erling.
Jan Aage Fjortoft je v dresu norveške reprezentance med letoma 1986 in 1997 odigral 71 uradnih tekem, na katerih se je 20-krat vpisal med strelce. V klubski konkurenci je med drugim branil barve Eintracht Frankfurta, Rapida iz Dunaja, Middlesbrougha, Barnsleyja in Swindon Towna. V sezoni 1993/1994 je za slednje v Premier League dosegel kar 12 zadetkov. Reprezentančno garderobo pa je nekaj let delil tudi z Alf-Ingejem Haalandom, očetom danes najbolj vrednega norveškega nogometaša Erlinga Haalanda. Prav nekdanjemu nogometašu Manchester Cityja pa pripisuje veliko zaslug za sinov uspeh: "Alfie ga nikoli ni koval med zvezde. Ko je bilo govora o Erlingu, je bil vedno zelo umirjen. Nekateri starši s sinovi uresničujejo neizpolnjene želje, kar je lahko zelo nevarno. A pri Haalandovih na srečo ni tako."

Danes 53-letni Fjortoft kot dopisnik ene od norveških televizij podrobno spremlja prav nemško prvenstvo, v katerem blesti 19-letna zimska okrepitev Borussie Dortmund. Po Fjortoftem mnenju se je napadalčev tabor s tem, ko je Salzburg zamenjal za Dortmund, ponovno odločil pravilno: "Erling je doslej vlekel same odlične poteze. Ko je odšel v Salzburg, so se mnogi spraševali, zakaj ni raje izbral Juventusa. Tudi sedaj, ko je podpisal za Borussio, so ti isti ljudje govorili, da je to napačna poteza, da bi moral oditi k rdečim vragom. Alfie že celotno kariero na prvo mesto postavlja sinov razvoj, ker ve, kje tičijo pasti profesionalnega nogometa. Zaenkrat jima gre odlično."

Haaland v dresu RB Salzburga proti Liverpoolu v skupinskem delu Lige prvakov.
Haaland v dresu RB Salzburga proti Liverpoolu v skupinskem delu Lige prvakov. FOTO: AP

33 tekem, 40 golov in devet asistenc, je neverjetna Haalandova statistika v tej sezoni v vseh tekmovanjih.


‘Tisti večer na Anfieldu’
"Natančno se spominjam trenutka, ko sem dojel, kako poseben je. Bilo je na Anfieldu, na tekmi med Liverpoolom in Red Bull Salzburgom v skupinskem delu Lige prvakov. Prišel je na igrišče kot zamenjava in se nemudoma vpisal med strelce. Ni pa šlo zgolj za zadetek, najbolj me je prepričalo to, na kakšen način je do njega prišel. Pokrival ga je Virgil van Dijk, eden najboljših branilcev na svetu, on pa je kljub temu prišel do dovolj prostora za enostaven zaključek. To je njegova največja vrlina – enormna želja, da je vedno na pravem mestu, da si ustvari pozicijo, s katere je težje zgrešiti kot zadeti," je Haalandu na dušo popihal nekdanji norveški reprezentant, ki je prav tako igral kot napadalec.  

"Ko je zadetke dosegal v Salzburgu, so ljudje govorili, da je to zgolj zaradi 'slabe' avstrijske lige. Ko je dosegel hat-trick na debiju v Ligi prvakov proti Genku, so rekli, da je to zaradi vprašljive kakovosti nasprotnikov. A nato je zabil Liverpoolu in Napoliju, zatem pa je vse skupaj večkrat ponovil še pri Borussii. Jasno je, da ne gre za naključje," je prepričan Fjortoft, ki je pogovor z angleško nogometno revijo FourFourTwo zaključil z besedami: "Na Norveškem vlada prava Haaland norija, zato sem še toliko bolj vesel, da sta Erling in Alfie dva najbolj umirjena moža na svetu. Erlingov odnos do vsega skupaj me najbolj navdušuje. Nič ni narobe v tetovažah, hitrih avtih in atraktivnih dekletih, a najbolj pomembno je, da kot nogometaš ljubiš ta šport. In on ga." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.