Nogomet

Začetek afriškega pokala: Trezeguet prinesel zmago gostitelju Egiptu

Kairo, 22. 06. 2019 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Egiptu se je začel letošnji afriški pokal narodov v nogometu. Gostitelji prvenstva Egipčani so na najlepši način odprli afriško prvenstvo. Za uvod so v Kairu z 1 : 0 premagali Zimbabve. Edini gol je v 41. minuti prispeval Mahmud Hasan, ki ga poznajo tudi pod vzdevkom Trezeguet.

Trezeguet oziroma Mahmud Hasan je povsem upravičil svoj vzdevek. V kazenskem prostoru je sam preigral celotno zimbabvejsko obrambo ter z močnim strelom poslal žogo v desni kot mreže, vratar Edmore Sibanda je bil nemočen. Za Egipt je zaigral tudi junak letošnjih zmagovalcev Lige prvakov, Liverpoolov Mohamed Salah.

Edini gol na tekmi je bil delo Mahmuda "Trezegueta" Hasana:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gre za že 32. izvedbo prvenstva afriškega pokala narodov, kot je uradno ime tekmovanja, že petič je v v Egiptu po letih 1959, 1974, 1986 in 2006. Naslov prvaka brani Kamerun, ki je pred dvema letoma v Gabonu v finalu z 2 : 1 ugnal prav Egipčane. Letošnje afriško prvenstvo je prvo v razširjeni verziji, namesto 16 igra 24 ekip.

Slavje Egipčanov ob zadetku Mahmuda Hasana v Kairu.
Slavje Egipčanov ob zadetku Mahmuda Hasana v Kairu. FOTO: AP

V skupini A so gostitelj Egipt, DR Kongo, Uganda in Zimbabve, v skupini B Nigerija, Gvineja, Madagaskar in Burundi, v skupini C Senegal, Alžirija, Kenija in Tanzanija, v skupini D Maroko, Slonokoščena obala, Južnoafriška republika in Namibija, v skupini E Tunizija, Mali, Mavretanija in Angola, v skupini F pa Kamerun, Gana, Benin in Gvineja Bissau.

Najuspešnejša država na afriških prvenstvih je prav Egipt, ki ima sedem naslovov prvaka, zadnjega iz leta 2010. S petimi mu sledi Kamerun, s štirimi Gana, tri ima Nigerija, po dva Slonokoščena obala in DR Kongo, po enega pa Zambija, Tunizija, Sudan, Alžirija, Etiopija, Maroko, Južnoafriška republika in Kongo.

Otvoritvena slovesnost v Kairu:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vročina nagaja nogometašem
Ena od glavnih tem ob začetku letošnjega  prvenstva je neznosna vročina, s katero se v uvodnih dneh turnirja spopadajo nogometaši. Ta je zahtevala tudi prvo "žrtev", saj je na treningu zaradi hude dehidracije zavest izgubil nigerijski reprezentant Samuel Kalu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Enaindvajsetletni napadalec, ki klubski nogomet igra za Bordeaux, se je zgrudil med treningom pred uvodno tekmo Nigerije z Burundijem v Aleksandriji. Ta je na sporedu v soboto zvečer, temperatura pa naj bi po zadnjih napovedih spletne strani Accuweather.com takrat padla pod 30 stopinj Celzija. Kalujevo stanje se je sicer hitro stabiliziralo, a je nigerijska reprezentanca potrdila, da ga danes vseeno ne bo v postavi.

Vremenske napovedi za Egipt za čas turnirja, ki se tokrat prvič v zgodovini igra v juniju in juliju, so v zadnjih dneh sicer kazale na ekstremne temperature. Te naj bi v tem obdobju dosegle tudi 40 stopinj Celzija, čeprav so napovedi za naslednje dni nekoliko bolj zmerne. Afriška nogometna zveza (Caf) se je zaradi visokih temperatur odločila, da bo v vsakem polčasu polčasu izveden tudi odmor za osvežitev, kar je v skladu s pravili Mednarodne nogometne zveze (Fifa).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.