Nogomet

Varane predstavljen, Leeds suvereno premagan, Chelsea odpravil Palace, Liverpool pa Norwich

Manchester, 14. 08. 2021 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Milan Doknić, Žiga Košec
Komentarji
5

Manchester United je novo sezono začel odlično. Nova okrepitev iz Reala Madrida, branilec Rafael Varane, se je skoraj polnemu Old Traffordu predstavil, zaigral pa še ni. Portugalec Bruno Fernandes je dosegel tri zadetke. Paul Pogba je kar štirikrat podal za zadetke soigralcev. Končni rezultat je bil kar 5:1 (1:0).

Za svoje novo moštvo je v 75. minuti prvič v igro vstopil tudi nekdanji igralec Borussie iz Dortmunda Jadon Sancho. Pred tem je številno občinstvo z glasnim aplavzom pozdravilo francoskega branilca Rafaela Varana, od katerega se pričakuje, da bo kmalu v začetni postavi zamenjal Šveda Victorja Lindelofa

Obe okrepitvi nista bili del prve postave, ki je močno spominjala na moštvo, ki je lansko sezono Premier lige končala na drugem mestu. Poškodovanega Marcusa Rashforda in Urugvajca, ki je trenutno v karanteni, Edinsona Cavanija, je v konici napada zamenjal veliki up moštva iz Manchestra Mason Greenwood.

Statistika na tekmi Manchester United - Leeds United
Odlična predstava Bruna Fernandesa

Pogba ustvarjal, Fernandes zaključeval

Na današnji prvi tekmi se je izkazal kreativni in tehnično prefinjen Francoz Pogba, ki je asistiral kar pri štirih od petih golov rdečih vragov ter izenačil tovrstni rekordni dosežek na angleških tleh Dennisa Bergkampa, Joseja Antonia Reyesa, Cesca Fabregasa, Emmanuela Adebayorja, Santija Cazorle, Dušana Tadića in Harryja Kana.

Paul Pogba je proti Leedsu igral navdihnjeno

Fernandes je v 30. minuti prvega polčasa United popeljal v vodstvo. Po podaji Scotta McTominayja je Pogba žogo odlično podaljšal do Fernandesa, ki se je znašel sam pred vratarjem Illanom Meslierom. Ta je Portugalčev strel uspel obraniti, ampak žoga je kljub temu svojo pot zaključila v mreži Leedsa. Prvi polčas se je končal z izidom 1:0 za domačine.

Leeds je hitro odgovoril, ampak zaman

Izkušeni argentinski strateg na klopi Leedsa Marcelo Bielsa je med polčasom očitno svojo ekipo uspešno motiviral, saj so drugi polčas začeli zelo uspešno. V 48. minuti je namreč desni bočni branilec Leedsa Luke Ayling pogumno stopil v sredino igrišča in še bolj pogumno ustrelil proti vratom Davida De Gee, ki je bil nemočen. Izid pa ni bil dolgo izenačen. Paul Pogba je znova čaral v 52. minuti, ko je s čudovito podajo ob stranski črti na levi strani igrišča zaposlil Greenwooda, ki je v slogu največjih mojstrov hitro pospešil proti gostujočim vratom in z natančnim nizkim strelom žogo poslal mimo Meslierja.

A Francoz se tu ni ustavil, saj je do konca tekme uspešno pripravil priložnosti še Fernadesu, ki je zadel v 60. minuti in Fredu, ki je postavil končni rezultat v 68. minuti. Vmes je Lindelof z dolgo žogo iz osrčja domače obrambe lepo zaposlil Fernandesa, ki je žogo neusmiljeno poslal mimo francoskega vratarja. Navijači kluba iz Manchestra bodo upali, da bodo njihovi ljubljenci še bolj uspešni, ko se novi okrepitvi popolnoma vključita v igro Uniteda.

Chelsea brez težav odpravil Crystal Palace in pokvaril debi Patricka Vieire

Chelseajev strateg Thomas Tuchel je v primerjavi s superpokalno tekmo sredi tedna proti Villarrealu opravil pet sprememb v začetni enajsterici. Svoje mesto so obdržali Edouard Mendy, osrednja branilca Antonio Rüdiger in Trevoh Chalobah, bočni branilec Marcos Alonso, vezist Mateo Kovačić in napadalec Timo Werner. V obrambi je namesto Kourta Zoumaja začel Andreas Christensen, namesto N'Gola Kanteja, ki ima težave s poškodbo je v vezni liniji začel Jorginho, na bočnem položaju namesto Calluma Hudsona-Odoija Chelseajev kapetan César Azpilicueta, v napadu pa sta namesto Kaija Havertza in poškodovaneg Hakima Ziyecha, začela Mason Mount ter Christian Pulišić. Vlogo osrednjega napadalca je obdržal Werner, Tammy Abraham, ki se bo najverjetneje v kratkem pridružil Romi, je celo tekmo presedel na klopi. Povratnik v Chelsea in velika okrepitev v napadu Romelu Lukaku pa mora biti do ponedeljka v karanteni in bo Tuchlu na voljo šele prihodnji konec tedna, ko bodo modri gostovali pri mestnem rivalu Arsenalu.

Statistika tekme Chelsea - Crystal Palace

V 27. minuti je Tyrick Mitchell nekaj metrov pred lastnim kazenskim prostorom podrl Mounta. Žogo si je na mesto prekrška nastavil 30-letni Alonso in z levico mojstrsko poslal žogo v mrežo nemočnega Vicenteja Guaite. Špancev zadetek je za Chelsea že 50. dosežen neposredno iz prostega strela v angleški Premier ligi, le Manchester United jih je dosegel več (64). V 40. minuti je po podaji Mounta, ki je bila namenjena Wernerju, slabo posredoval Palacov vratar Guaita in žogo zbil le do Pulišića, ki jo je pospravil v mrežo. V 58. minuti pa je piko na i Chelseajevi igri postavil mladi Chalobah. Debitant v angleški Premier ligi se je odločil za strel od daleč, ki je bil dovolj natančen, da je končal v nasprotnikovem golu.

Slavje igralcev Chelseaja po zadetku Trevoha Chalobaja
Slavje igralcev Chelseaja po zadetku Trevoha Chalobaja FOTO: AP

Leicester City rutinirano prek Wolverhamptona, Brighton in Everton sta preobrnila rezultat, Watford premagal Villo

Leicester City je kot ničkolikokrat že na krilih Jamieja Vardyja z 1:0 premagal Wolverhampton. Brighton se je po zgolj minuti tekme znašel v težavah, ko je za Burnley zadel James Tarkowski, a domači so med 73. in 78. minuto popustili in prejeli dva zadetka. Za preobrat in zmago Brightona sta zadela Neil Maupay in Alexis Mac Allister. Everton je tako kot Brighton na odmor odšel z golom zaostanka, a že dve minuti po začetku drugega polčasa je za karamele izenačil Richarlison. Za vodstvo domačih je 20 minut kasneje zadel Abdoulaye Doucouré, preobrat pa je v 81. minuti dopolnil angleški reprezentant Dominic Calvert-Lewin. Povratniki v Premier ligo Watford so na Vicarage Roadu gostili Aston Villo. Na glavni odmor so domači po zaslugi Emmanuela Dennisa in Ismaïla Sarra odšli s prednostjo dveh zadetkov. V 67. minuti je prednost povišal Cucho Hernández, ki je samo minuto prej vstopil v igro. Villa se je nato le zbudila in tri minute kasneje je John McGinn zmanjšal zaostanek. Za na koncu minimalen poraz je zadetek globoko v sodnikovem podaljšku dodal še poletna okrepitev Danny Ings.

Liverpool s tremi goli pozdravil Norwich ob povratku v Premier ligo, Salah podrl rekord

Na večerni tekmi je prvak sezone 2019/20 Liverpool gostoval pri povratniku v Premier ligo. Čeprav je bila posest žoge povsem izenačena, so gostje celo tekmo nadzorovali potek srečanja. Kot prvi je v 26. minuti zadel Diogo Jota in s tem tudi postavil izid prvega polčasa. V drugem polčasu se je Liverpool razigral in vodstvo je v 65. minuti povišal Roberto Firmino, ki je v igro vstopil le štiri minute pred zadetkom. Končni rezultat srečanja je v 74. minuti postavil Mohamed Salah in s tem kronal odlično predstavo, saj je bil poleg zadetka še podajalec pri obeh ostalih zadetkih. 29- letni Egipčan je s tem zadetkom postal prvi igralec v zgodovini Premier lige, ki mu je kar pet sezon zapored uspelo zadeti na prvi tekmi nove sezone. Rdeče iz Liverpoola veseli tudi dejstvo, da se je po dolgi odstotnosti iz nogometnih zelenic vrnil nizozemski steber obrambe Virgil van Dijk in brez vidnih posledic zdržal celo tekmo.

Mohamed Salah slavi zadetek proti Norwichu
Mohamed Salah slavi zadetek proti Norwichu FOTO: AP

Izidi prvega kroga angleške Premier lige:
Brentford - Arsenal 2:0 (1:0)
Manchester United - Leeds 5:1 (1:0)
Burnley - Brighton & Hove Albion 1:2 (1:0)
Chelsea - Crystal Palace 3:0 (2:0)
Everton - Southampton 3:1 (0:1)
Leicester City - Wolverhampton 1:0 (1:0)
Watford - Aston Villa 3:2 (2:0)
Norwich City - Liverpool 0:3 (0:1)
nedelja, 15. avgust:
15.00 Newcastle United - West Ham United
17.30 Tottenham - Manchester City

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Centurio_
15. 08. 2021 09.10
+4
letošnja sezona bo brutalna. City, United, Liverpool, Cheslsa se bodo trgali... Super stvar! Drugo leto pa operaterja menjat, ker je telemach izgubil pravice za prenos :)
AS1983
14. 08. 2021 21.58
+2
Pestra uvodna sobota premierlige- liverpool zacel udarno, ce bojo zdravi, se znajo letos boriti za naslov kot so se v letih 2019 in 2020- 97 in rekordnih 99, letos bo treba krepko preko 80 tock za naslov, mogoce vec kot 90 tock
Iniesta
14. 08. 2021 17.45
+2
Gunar je prevzel od Murija katastrofalno stanje in je korak po korak izboljseval klimo v slacilnici ter igro Junajteda. Letos bodo Rdeci vragi poleg Pepovega Sitija in Tuhlovega Čelsija glavni pretende ti za naslov v PL … ostali nimajo sans …
Mother Russia
14. 08. 2021 18.52
+0
Ni nam vseeno
14. 08. 2021 17.08
+4
Zelo prepričljivo !