SP v nogometu 2022

Zadnja Messijeva priložnost, da se za vedno otrese avre Diega Maradone

Ljubljana, 15. 11. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
53

Bo Lionel Messi (do)končno razblinil dvome o tem, kdo je najboljši vseh časov? Kljub vsem zadetkom, lovorikam in rekordnim sedmim zlatim žogam nad njim še vedno bdi duh Diega Armanda Maradone, ki je z Argentino osvojil svetovno prvenstvo. Messi ga še ni. V Katarju bo verjetno imel zadnjo priložnost.

Bo Lionel Messi Argentino prvič po 36 letih in Diegu Maradoni popeljal na svetovni nogometni prestol?
Bo Lionel Messi Argentino prvič po 36 letih in Diegu Maradoni popeljal na svetovni nogometni prestol? FOTO: AP

Po mnenju stavnic so finalisti izpred osmih let drugi favoriti za naslov prvaka, tik za svojimi večnimi rivali iz Brazilije. Razlogov za optimizem je v Argentini na pretek. Lani poleti so s slavjem na Copi Americi prekinili kar 28 let dolgo reprezentančno sušo brez lovorik, v Katar pa se bodo podali z neverjetnim nizom 35 tekem brez poraza. Nazadnje so jih poleti 2019 ugnali prav Brazilci. 

Zmaga na južnoameriškem prvenstvu Lionelu Messiju ni prinesla zgolj prve reprezentančne lovorike v karieri, temveč je z njegovih ramen odnesla ogromno pritiska. Tisti, ki jim 35-letnik ni najbolj pri srcu, so ob primerjavah z Diegom Armandom Maradono vedno poudarjali, da Messiju manjka odmeven uspeh v belo-modrem dresu. "Copa America? Že prav, ampak Maradona je osvojil svetovno prvenstvo," se tolažijo od lanskega poletja. 

Zato je jasno, kako zelo bo PSG-jev zvezdnik motiviran, da na svojem (najverjetneje) zadnjem mundialu kritikom zapre usta. Argentinski navijači se nadejajo, da bosta dodatna motivacija in manjši pritisk dobitna kombinacija. 

A za uspeh na največjem odru, ki ga nogomet lahko ponudi, samo Lionel Messi ne bo dovolj. Tega se dobro zaveda tudi selektor Lionel Scaloni, ki mu je uspelo sestaviti homogeno zasedbo, v kateri ni svojeglavih posameznikov. V sistemu 4-2-3-1 je vse podrejeno Messijevemu prostemu gibanju po terenu, kar od ostalih terja več obrambne pozornosti. Zaenkrat se je ta načrt izkazal za zadetek v polno. Ne verjamete? Na zadnjih 14 tekmah so Argentinci prejeli vsega dva zadetka. 

Lionel Scaloni je poskrbel, da se v napadu vse vrti okoli devet let mlajšega soimenjaka. Ostali so to očitno dobro sprejeli. Argentinski mediji namreč pišejo, da je kemija v reprezentanci najboljša po letu 1986, ko je Argentina slavila svoj zadnji naslov svetovnega prvaka.
Lionel Scaloni je poskrbel, da se v napadu vse vrti okoli devet let mlajšega soimenjaka. Ostali so to očitno dobro sprejeli. Argentinski mediji namreč pišejo, da je kemija v reprezentanci najboljša po letu 1986, ko je Argentina slavila svoj zadnji naslov svetovnega prvaka. FOTO: AP

Prednost: Kot pri praktično vseh argentinskih generacijah je glavna kakovost zdajšnje širok nabor napadalnih velemojstrov. Po drugi strani pa je prav to vedno znova in znova porajalo isto vprašanje: kako pripraviti taktični načrt, v katerega bodo vključeni vsi največji zvezdniki? Prejšnji selektorji odgovora nanj niso našli, Scaloni ga, kot vse kaže, je. Četudi bosta zato Paulo Dybala in Alejandro Gomez začenjala na klopi. 

Slabost: V reprezentančnem nogometu ekipe zaradi pomanjkanja skupnih priprav niso tako uigrane kot na klubski ravni. Zato so prekinitve še toliko bolj pomembne. Argentina pa – razen osrednjih branilcev Nicolasa Otamendija in Cristiana Romera – nima izrazito dobrih skakalcev. Naj omenimo še odsotnost poškodovanega Giovanija Lo Celsa, čigar tehnično znanje in obrambno vnemo bo Scaloni na sredini igrišča težko nadomestil.

V finalu SP 2014 v Braziliji je Nemčija po podaljških slavila z 1:0. Lionel Messi je kljub temu osvojil naslov najboljšega igralca turnirja.
V finalu SP 2014 v Braziliji je Nemčija po podaljških slavila z 1:0. Lionel Messi je kljub temu osvojil naslov najboljšega igralca turnirja. FOTO: AP

Glavni zvezdnik: Bo v peto šlo rado? Lionel Messi je argentinski voz najdlje privlekel pred osmimi leti, ko so mu veselje v finalu preprečili Nemci. Po zadržani lanski sezoni, zanj prvi izven Barcelone, je letos znova takšen, kot smo ga poznali. 12 golov in 14 asistenc na 19 tekmah za PSG v tej sezoni potrjuje, da je sposoben narediti še zadnji korak, ki mu manjka v neverjetni karieri. 

Argentina se bo v skupini C 22. novembra najprej pomerila s Savdsko Arabijo, naslednjo soboto jo čaka obračun z Mehiko, za konec pa še spopad s Poljaki 30. novembra. V osmini finala se skupina C križa s skupino D, v kateri so Danska, Francija, Tunizija in Avstralija. 

Bojijo se, da ... bi se ponovile težave s prejšnjih prvenstev. Tisti napadalci, ki so začenjali, niso upravičili pričakovanj. Ostali pa so bili preveč nezadovoljni s svojimi vlogami, da bi s klopi prinesli dodano vrednost. Trenutno se vendarle zdi, da se vsi še kako dobro zavedajo, da bo to zadnje Messijevo prvenstvo. Priložnost, ob kateri bi osebne interese veljalo postaviti v drugi plan. 

Presenetiti bi znal ... Cristian Romero. Napad zmaguje tekme, obramba osvaja naslove, pravijo. 24-letni osrednji branilec londonskega Tottenhama s svojo brezkompromisnostjo in odločnostjo daje ritem obrambi in je eden glavnih razlogov, da Argentina sila redko prejema zadetke. Zaradi poškodb je v tej sezoni sicer izpustil že osem tekem, a bo skoraj zagotovo nared za uvodno dejanje skupinskega dela.

Cristian Romero (s številko 13) je srce in duša nepopustljive argentinske obrambe.
Cristian Romero (s številko 13) je srce in duša nepopustljive argentinske obrambe. FOTO: AP

Seznam 26 nogometašev Argentine, vpoklicanih za SP v Katarju:

Vratarji: Franco Armani (River Plate), Emi Martinez (Aston Villa), Geronimo Rulli (Villarreal).

Branilci: Marcos Acuna (Sevilla), Juan Foyth (Villarreal), Lisandro Martinez (Manchester United), Nahuel Molina (Atletico Madrid), Gonzalo Montiel (Sevilla), Nicolas Otamendi (Benfica), German Pezzella (Real Betis), Cristian Romero (Tottenham), Nicolas Tagliafico (Lyon).

Vezisti: Rodrigo De Paul (Atletico Madrid), Enzo Fernandez (Benfica), Alejandro Gomez (Sevilla), Alexis Mac Allister (Brighton), Exequiel Palacios (Bayer Leverkusen), Leandro Paredes (Juventus), Guido Rodriguez (Real Betis).

Napadalci: Julian Alvarez (Manchester City), JoaquIn Correa (Inter Milan), Paulo Dybala (Roma), Angel Di Maria (Juventus), Nicolas Gonzalez (Fiorentina), Lautaro Martinez (Inter Milan), Lionel Messi (Paris Saint-Germain).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pagliaccio 46
15. 11. 2022 20.17
+1
Če bi Messi igral v Pelejevih ali Maradoninih časih , bi imel največ asistenc v zgodovini nogometa
zapiramvamusta
15. 11. 2022 18.44
+0
Ah kje... Moj nesporni favorit je Francija. Tu so še pred Argentino kakšna Belgija,Brazilija,Portugalska,pa tudi Urugvaj in Hrvaška znata priti daleč.
Pagliaccio 46
15. 11. 2022 20.20
+0
Se strinjam...pa še to je ožji izbor ...sam bi pa pristavil Španijo in Anglijo in Nizozemsko pred ...Urugvaj in Hrvaško
Kollerik
15. 11. 2022 17.59
+4
Svetovni prvako gor ali dol, najboljši je!
STDB
15. 11. 2022 13.43
+4
Kolk enga prcanja in poniževanja, pa očitkov o podkupovanju in dopinigiranju še preden se je vse začelo. Počakajmo raje, da se SP začne in konča. Potem bomo lahko ocenili kdo je kaj. Pa da grem k temi članka - Maradono sem občudoval še kot mulček in primerjava z Messijem je zelo težka, oba sta v svojem času močno zaznamovala nogomet. To je sicer moje in popolnoma subjektivno mnenje, ampak zame je Messi tehnično nekoliko bolje podkovan, Maradona pa je v igro vložil več 'žara' - boljši je bil z vidika motivacije soigralcev. Ko ekipi ne gre, je Messi včasih videt kot kup nesreče (pa to ne pomeni, da ni sposoben v naslednji minuti iz rokava potegnit kako mojstrovino). Je pa ta 'žar' Maradone včasih udaril tudi na negativno stran, npr. v potezo, ki je končala njegovo igranje za Barcelono. Tudi Messi zna pokazat svojo temno stran, ampak pljunek in žaljenje nekoga s 'pleškotom' zame ni primerljiv z namerno poškodbo nasprotnega igralca. Maradona je osvojil SP, prikazal briljantno igro, pa vendar bo ostal madež 'božje roke'. In zamerim mu prav to, da ni po tekmi preprosto priznal "ja bila je roka, a to je stvar sodnika, da presodi in dosodi", namesto tega je skrenil v nek fanatizem o "božji volji", ki je kaj .... oslepila sodnika in ogoljufala nasprotno ekipo? Klinc pa taka božja volja. Messi SP še ni osvojil, enkrat je prišel do zadnje stopnice, kar tudi veliko pomeni. Kljub temu je meni Messi ljubši kot Maradona, morda tudi zaradi vsega, kar je Maradona počel izven nogometnih zelenic, ampak to je samo moje in popolnoma subjektivno mnenje. Pa da skrenem še k prihajajočemu SP - dajmo se raje zadržat tega neprenehnega žaljenja, obtoževanja in poniževanja, ker tale SP zna bit 'The Last Dance'. To bo verjetno zadnji SP dveh 'velikanov' nogometa zadnjih dveh desetletij. Boljše motivacije si tako Messi kot Ronaldo ne bi mogla želeti in verjamem, da se tudi Ronaldo lahko 'prebudi' in pokaže igro, ki ga je krasila vrsto let. 'The Last Dance' bo to tudi še za koga drugega, npr. Modrič, Kroos, Benzema (tko na 'prvo žogo', ziher je še kak) so prav tako igralci, za katere čez štiri leta prej vidim nogometni pokoj, kot pa še en SP. Zato uživajmo v predstavah mojstrov. Kdo je kaj, pa kaj ni, pa kdo je koga in s čim, .... to bomo pa po SPju lahko debatirali.
HALAcR7
15. 11. 2022 14.56
-6
Brgolino
15. 11. 2022 16.08
+4
Halar si sploh kaj razumel, to pisanje ni na tvojem nivoju...se manj pa v tvojem slogu
Pagliaccio 46
15. 11. 2022 20.11
+0
STDB tehnično je bil tudi Maradona na izrednem nivoju...problem Messija je , da dela vse tako dovršeno, da se zdi , kot da opravi vse brez žara....Kljub temu pa če lahko Maradoni pripišemo žar, potem je čarovnija Messijeva
seloveroni
15. 11. 2022 12.48
+7
Še ene tekme niso odigrali pa že izgovori nekaterih pacientov
cripstoned
15. 11. 2022 11.19
-6
ravno včeraj sem si pogledal dokumentarec na tubi... padec Fife... neverjetno kako je glavni šejk Katarja prišel takrat do tega da je zmagal na volitvah kje se bo igralo SP... tudi takrat ko je bilo SP v Nemčiji je bilo vse podkupljeni... qatarci so dobili SP zaradi političnih stvari (sarkozy-nakup bojnih letal)....oravtako je francoska vlada v vseh teh letih vedno bolj sodelovala z qatarci ki si zdaj lastijo največje gradbene firme v franciji in PSG... vprašajte se zakaj je dobil mbappe letos klic od predsednika in zakaj je šla njegova mama v qatar na razgovor k emirju... enako se lahko vprašamo zakaj je messi odšel ravno k psgju... ker so mu obljubili zmago na Spju v Katarju.... samo poglejte si dokumentarec v katerem se sam blatter pove da je bilo vse podkupljeni in da se še vedno pod kupuje posameznike... za SP bi morali bojkotirati in.
criipstoned
15. 11. 2022 11.35
+1
Nevem ali pišem O Real Madridu ali Argentini. Malo sem zmeden pa saj me poznate... Ter Stegen pa to 🤷‍♂️
kokolorokolo
15. 11. 2022 13.40
+3
Se pravi si že vnaprej našel izgovor, če bo slučajno Argentina osvojila SP - rekel boš, da so osvojili SP samo zato, ker so Katarci Messiju obljubili SP. Veeedno bo izgovor. Že vidim. Če bo Argentina zmagala, boš pisal, da je bilo podkupljeno. Sicer pa zakaj bi Katarci ravno Messiju podarili SP? Zakaj pa ga ne bi Mbappeju ali Neymarju? Saj Mbappeja še bolj kujejo v nebo. Sicer pa dvomim, da je Argentina med favoriti glede na zasedbo, Francija, Brazilija, Nemčija, Španija, Anglija imajo poimensko boljšo ekipo, ampak možno je pa prav vse.
cripstoned
15. 11. 2022 13.55
-2
kokokolo... meni je ravno če bo SP osvojila argentina ali portugalska... pri meni posamezniki ne igrajo vloge se manj pa reprezentančna tekmovanja dokler tam ni Slovenije... šteje samo klub in ta sliši na ime real madrid...
HALAcR7
15. 11. 2022 15.04
-5
to kar se tiče fife uefe,že dolgo govorim da se bo vse zvedelo kad tad,nista za brezveze rosseri pa bartomeo v zaporu,pa blater in platini,,vse je to povezava,,,chelsi,psg ,arsenal........vsi vemo kaj se je dogajalo a nič od tega vse pozabljeno,,,o temu govorim karma bo še kaznovala barcelono,,,nič od tega še ni dovolj kar se ji dogaja,,tudi vprašanje messija,,mogoče naštimajo spet finale in v finale kot je gotze v 117 minuti kaznuje vse nameštaljke,,,
denis pohoric
15. 11. 2022 11.17
+0
te ni nihce vprasal
cripstoned
15. 11. 2022 11.13
-10
Maradona, Zidane, R9... top3... šele potem prideta na vrsto ronaldo in messi...
kokolorokolo
15. 11. 2022 13.42
+7
Maradona zaradi 1 SP? Na nivoju je bil pa le pol toliko let kot CR7 in Messi. Ne more 1 mesec odločiti več kot 15 let dominacije. Pa še to vprašanje kaj bi bilo, če ne bi bilo božje roke. Sicer pa vso spoštovanje Maradoni, samo mislim, da se Maradono in Peleja zaradi SPjev poveličuje. So tudi Liga Prvakov in domača prvenstva zelo veliki dosežki, v katerih moraš biti celo leto na nivoju, ne le 1 mesec
kokolorokolo
15. 11. 2022 13.43
+8
Sploh Pelejeva Brazilija je imela takrat daleč najboljšo ekipo. CR7 in Messi nikoli nista bila favorita SP. Kdaj je imela Argentina najboljšo ekipo na SP? Realno so imele Nemčija, Španija, Francija, tudi Anglija poimensko boljše ekipe, tudi letos je tako.
HALAcR7
15. 11. 2022 15.01
-6
zame je je normalno cr7 prvi,je pa messi vsaj meni veliko boljši od maradone,messi vleče žoge po igrišču maradona črte,oba sta velika talenta samo da maradona ni izvlekel maximuma iz tega,kar se tiče golov sta daleč pred njima cr in messi mislim da se to kar šteje,nevemo kje bi bil maradona v današnjih časih ali cr7 in messi v njihovih,vem pa da če bi bili ve pelotovih da bi cr7 imel vsaj 2000golov
HALAcR7
15. 11. 2022 10.44
-10
Depresivni palćek vedno drugi,v argentini,v južni,v UCL ,v vseh golov,v denarju v otricih,v ženah,ahahahahahahah
criipstoned
15. 11. 2022 10.48
+4
T5t
15. 11. 2022 10.49
+0
dark horse
15. 11. 2022 11.52
+4
Tvojemu idolu morajo dohtarji iz epruvete delat otroke, ker sam ne ve v katero luknjo ga more dati 😂🤣
cripstoned
15. 11. 2022 12.36
-9
tvojemu idolu pa morajo podariti zlate zoge na podlagi priljubljenosti da bo vsaj nekje pred vecno prvim... aaauc
cripstoned
15. 11. 2022 12.36
-9
Pagliaccio 46
15. 11. 2022 10.22
+4
Bojim se, da nogometni svet nikoli več ne bo imel nogometaša kot je L. A. Messi
Pagliaccio 46
15. 11. 2022 10.17
+8
Sem bil vseskozi kritiziran, kadarkoli sem postavil Maradono pred Peleja, kar zame ni bilo nikoli sporno... Od 2011 je ista situacija na relaciji Maradona - Messi, le da je razlika v korist Lea še večja
borut30
15. 11. 2022 10.09
-12
Tistih iger iz sv. prvenstva 86, kot jih je uprizoril Maradona, ne bo nikoli nihče več. Dejstvo, da je bilo tisti sv. prvenstvo v Mehiki, individualno najboljša predstava kakšnega športnika v ekipnih športih. Messi zame nikoli ne bo na ravni Maradone, čeprav je osvojil veliko več pokalov itd. Energija, virtuoznost, ....nekaj nepojemljivega iz strani Diega.
criipstoned
15. 11. 2022 10.32
+4
Tako je Borut povej jim. Borut nam lahko pove iz prve roke saj si je te tekme vse ogledal v živo. Tekme Messija ob kazanju dresa pa je v bolečinah spremljal le iz Pašmana s sbojo muco Coti (dokler ga ni imela dovolj in kmalu pobegnila) 🙈🤭. Hočeš nočeš tako pač je.
HALAcR7
15. 11. 2022 10.45
-1
larionov
15. 11. 2022 12.43
-4
Sem gledal oba v živo, Maradona je za Mesija virtuoz
Barni3
15. 11. 2022 09.52
+8
Drgac messi ma zlato olimpijsko...in kolkor vem je to lovorika....glede da grejo na olimpijske le nekaj najboljsih reprezentanc s celin, je to podobno kot sp le da je manj obsezno...tko da je argentina osvojila lovorikobze pred lansko copo...upam pa da dvigne se na svetovnem kanto....da usem hejterjem zapre kljun...
Pagliaccio 46
15. 11. 2022 10.12
+7
Olimpijska medalja ni isto, čeravno jo v koš mečejo ponavadi tisti, ki so bili v lovu nanjo pa je niso osvojili
dark horse
15. 11. 2022 09.35
+6
Sami hejterji na kupu 😂🤣
giovanni2
15. 11. 2022 09.48
+0
Če ne mislim, da je Messi najboljši vseh časov, sem hejter?
Phan Thi Kim Phuc
15. 11. 2022 09.21
-12
mesi bo dobil samo še lovoriko ...najslabši igralec ...pa to ...
Phan Thi Kim Phuc
15. 11. 2022 09.19
-11
mesi kot Marodona ali več...??? ne seže mu do čepkov na podplatih...mesi nikoli ni bil velik nogometaš , ustvarili so ga mediji ...zlate žoge so farsa - buče...in barca je bila z igro podrejena njemu...če ne bi bilo tako bi mesi bil samo povprečni igralec v kakšnem celovcu ali grazu...
Maxx365
15. 11. 2022 09.40
+7
drimtim
15. 11. 2022 09.58
+6
HALAcR7
15. 11. 2022 10.47
-8
giovanni2
15. 11. 2022 08.51
-8
"V sistemu 4-2-3-1 je vse podrejeno Messijevemu prostemu gibanju po terenu, kar od ostalih terja več obrambne pozornosti. " In ko bo imel Messi "svoj dan", se bo gibal okrog centra igrišča, kot vedno ko mu ne gre, in bo Argentina izpadla iz tekmovanja.
Inred
15. 11. 2022 08.31
+13
Nima se česa otresti. Najboljši za vedno. GOAT
criipstoned
15. 11. 2022 08.16
+7
Ahh moram priznati da lažemo samega sebe. Ne potrebuje SP da vemo, da je pač najboljši v zgodovini. Me pa zelo jezi da se ne omenja Ronalda. Zakaj le jaz in par ljubiteljev gat meni, da je on najboljši...? Pa dajte no nehajte me jezit že tako sem jezen.
3008vk
15. 11. 2022 08.10
+13
Messi iz srca ti želim, da osvojiš olimp in se vpišeš v zgodovino.....