Nogomet

Betonski velikan pred svojim zadnjim evropskim finalom

Milano, 10. 10. 2021 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
18

Generacije Milančanov imajo navado, da se ob koncih tedna zavihtijo na tramvaj številka 16. Po približno pol ure vožnje iz središča mesta jih večina izstopi na zadnji postaji. Tam zgradb, višjih od dveh nadstropij, skoraj ni, izstopa pa en veličasten objekt. Ko ga človek uzre, ima občutek, da stoji pred vesoljsko postajo in ne nogometnim stadionom. Govorimo o San Siru, simbolu italijanskega nogometa, kot nam ga je ob našem obisku opisal eden od navijačev. V svoji bogati zgodovini je gostil nešteto pomembnih tekem, tudi štiri finale evropskih pokalov. Nedeljski Lige narodov med Španijo in Francijo pa bi kaj lahko bil njegov zadnji.

Čeprav je bil San Siro na sredini tekmi Lige narodov med Italijo in Španijo lahko zaseden le polovično, ni deloval nič manj veličastno. Nekaj že mora biti na tem, da so ga pri reviji FourFourTwo uvrstili med pet najveličastnejših nogometnih objektov na svetu, pri Bleacher Reportu pa na četrto mesto med najbolj zastrašujočimi. 

A zakaj ima San Siro oziroma Giuseppe Meazza, kot je bil kasneje preimenovan, med navijači v Milanu in Italiji tako kulten status? Najpreprostejša razlaga bi bila v njegovi velikosti. Gre za stadion z največjo kapaciteto v državi. Obenem ni bil zgrajen v tla, kot je to navada na nekaterih modernejših nogometnih objektih, temveč gredo tribune samo navzgor. Že hoja do drugega obroča terja slabih sto stopnic. Za vse, ki obračune spremljajo z najvišjega dela tribun, pa je vzpon do tja že pravi podvig. 

Opraviti ga morajo skozi enega od 11 stolpov, ki so bili stadionu dodani ob zadnji veliki prenovi pred svetovnim prvenstvom leta 1990 in omogočajo dostop do tretjega obroča, dodanega prav za že omenjeni Mundial. Štirje nosilni stebri strehe na vsakem kotu stadiona so nekoliko višji. Navijač Milana in italijanske reprezentance Enrico nam je pred sredino tekmo Lige narodov pojasnil, da imajo ti stebri tudi velik simbolen pomen. Mimoidoče, predvsem igralce in navijače nasprotnih ekip, opozarjajo na nogometno veličino države in predvsem mesta Milano.

"To je simbol milanskega nogometa in njegovih uspehov," nam je ravno začel pojasnjevati, ko je vskočil njegov prijatelj Giovanni, ki mu srce bije za Inter: "Ko smo bili otroci, so nam starši pripovedovali o uspehih naših klubov in najboljših igralcih, ki so igrali zanje. Tu so igrala nekatera največja imena v zgodovini." In teh zares ni bilo malo, ogorčena rivala imata med seboj kar deset evropskih naslovov, Milan sedem in Inter tri. V vitrinah San Sira boste našli tudi 37 Scudettov, od tega je 19 obarvanih v črno-modre barve.

Še en pomemben dejavnik, zaradi katerega je San Siro tako priljubljen, je odlično vzdušje. Oba kluba imata izjemno glasni in številčni skupini organiziranih navijačev, tako imenovanih "ultrasov". Pri tem ne gre prezreti dejstva, da je zasnova stadiona daleč od tipične italijanske. Na Apeninskem polotoku so v prejšnjem stoletju stadioni z atletskimi stezami in več deset metrov oddaljenimi tribunami namreč rasli kot gobe po dežju. Na San Siru pa so obiskovalci zelo blizu dogajanja na zelenici, kar nedvomno pripomore k odličnemu vzdušju.

Še sreča, da je bil nekdanji predsednik Milana Piero Pirelli velik ljubitelj angleškega nogometa. Leta 1925 je namreč izrecno zahteval, da se za njegov klub oblikuje stadion, ki bo po otoškem vzoru namenjen zgolj in samo nogometu. Ob kasneje dodanih zgornjih obročih in strehi je San Siro za povrh še nadvse akustičen, tako da zvok iz glasnih navijaških grl močno odmeva. 

"Najljubša tekma? Zagotovo polfinale Lige prvakov med Interjem in Barcelono iz leta 2010. Še zdaj se spomnim, kako neverjetno glasno je bilo. Bilo je kot v kotlu. Zares neverjetno," se vzdušja, ko je Inter pod Josejem Mourinhom zadnjič pokoril Evropo, spominja Giovanni. 

Ker je bil stadion skozi leta večkrat dograjen, ne ustreza vsem varnostnim predpisom. Tudi zato so njegovo kapaciteto pred časom morali nekoliko zmanjšati, a po drugi strani, kot menijo naši sogovorniki, prav to dodatno pripomore k občutku "kotla". Prostora med vrstami je zelo malo, enako velja za prostor med posameznimi sedeži. Kot zanimivost, naklon v tretjem obroču je blizu 30 odstotkom, medtem ko v Angliji naklon med posameznimi vrstami ne sme presegati 17,5 odstotka. 

Objekt, namenjen prodaji vstopnic, pod južno tribuno San Sira, ki je v zadnjih letih izgubil svoj pomen. Večino vstopnic za tekme se namreč proda po internetu.
Objekt, namenjen prodaji vstopnic, pod južno tribuno San Sira, ki je v zadnjih letih izgubil svoj pomen. Večino vstopnic za tekme se namreč proda po internetu. FOTO: 24ur.com

A ne glede na vso priljubljenost, zgodovino in sentimentalno vrednost, ki jo premore San Siro, je vse bolj verjetno, da mu bo kmalu odbila zadnja ura. Milan in Inter sta pred dvema letoma predstavila skupen načrt za izgradnjo novega stadiona, sedanji objekt pa bi porušili in na njegovem mestu postavili družinam prijazen športni park. 

Kluba si novega domovanja želita, ker je San Siro v lasti milanske občine, nov objekt pa bi bil izključno v lasti obeh klubov. Po poročanju italijanskih medijev bi Milan in Inter na ta račun letno zaslužila dodatnih 120 milijonov evrov. Poleg tega trenutni objekt v svoji notranjosti zaradi prostorske omejitve ne more ponuditi sto in ene trgovine, s čimer se lahko pohvalijo nekateri modernejši stadioni. Lahko pa San Siro skoraj 100 let po otvoritvi še vedno ponudi tisto, zaradi česar je bil sploh zgrajen. Vrhunski nogomet in predvsem prvovrstno navijaško izkušnjo.

Kratka zgodovina San Sira

 

Stadion je bil na željo tedanjega predsednika Milana Piera Pirellija zgrajen med letoma 1925 in 1926. Najprej je imel štiri posamezne tribune, ki so jih med seboj povezali v zaokroženo celoto ob prenovi leta 1935. Ob koncu druge svetovne vojne je stadion za svoj dom prevzel tudi Milanov mestni tekmec Inter. Leta 1955 je bil zgrajen drugi obroč.

 

Na začetku osemdesetih je bil objekt preimenovan v stadion Giuseppeja Meazze, in sicer po legendarnem nogometašu in trenerju, ki je bil v svoji karieri član obeh mestnih velikanov. A ker je slednji večji pečat pustil pri Interju, so novo ime za svoje vzeli predvsem navijači črno-modrih. Pred svetovnim prvenstvom leta 1990 je potekala zadnja večja prenova, ko sta bila stadionu dodana še zadnji, tretji obroč in streha. Kapaciteta je bila s tem povečana na 85 tisoč, danes pa je zaradi že omenjenih varnostnih razlogov za pet tisoč sedežev manjša.

 

San Siro je leta 1965 gostil svoj prvi evropski klubski finale, ko je domači Inter z 1:0 ugnal Benfico. Pet let pozneje je Feyenoord na istem prizorišču premagal Celtic. Slovenski navijači ste si verjetno še najbolj zapomnili finale Lige prvakov iz leta 2001, ko je tudi po zgrešeni enajstmetrovki Zlatka Zahovića Bayern ugnal Valencio. V zadnjem milanskem finalu pa je Real Madrid po strelih z bele točke boljši od Atletica.

 

Doslej je San Siro gostil 45 tekem italijanske reprezentance, zadnja proti Španiji pa je bila sploh prva, na kateri so Azzurri ostali praznih rok. Na stadionu so potekale tri tekme SP 1934 in EP 1980. Na SP 1990 pa je San Siro gostil kar šest obračunov, tudi otvoritvenega med Argentino in Kamerunom.

 

San Siro bo leta 2026 po napovedih prizorišče otvoritvene slovesnosti olimpijskih iger, ki jih bosta gostila Milano in Cortina, potem pa naj bi ga porušili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gmwota
10. 10. 2021 17.41
+2
Sempre Milan😁 e forza!!!
elsh
10. 10. 2021 17.36
+2
Veličasten objekt, ki sem ga obiskal mnogokrat in bil vsakič znova deležen ogromnih emocij. Vožnja s tramvajem 16 pa je tudi nekaj posebnega, ko stadion prvič zagledaš v daljavi.
realmadrid the best
10. 10. 2021 15.43
+1
Ki pa sta Lukaku in Hazard?
rossonero.acm
10. 10. 2021 15.09
-1
Če bi kdo gledu tekmo za tretje mesto pa nima sportklub,ma Rai1 prenos...dokler ne zatemnijo..pa najbrž ne bodo..
PieBaracus
10. 10. 2021 14.44
+4
Ko prides na tribuno 3 ringa ti vzame sapo tako je navpicno
Iniesta
10. 10. 2021 14.32
+3
Bil pred leti na polfinalni tekmi Champions league … noro vzdusje je blo …
OMGESlo
10. 10. 2021 12.47
+4
Odličen članek
JAZsemTI
10. 10. 2021 12.41
+2
V razmislek...V Berlinu so na Olympiastadionu genialno skomponirali retro in moderno.
tigrcek
10. 10. 2021 11.37
+6
Bil na parih tekmal. Nepozabna tekma pred leti Milan: Inter 2:4 86.000 gledalcev vsaj 25.000 na vsakih stranih ultra pristasev Milana in Interja, norooooo, kakšno vzdušje pa še Inter je zmagal🤗
motorist_mb
10. 10. 2021 11.28
+3
Navijam za Milan tak da na novega bom šel!
AtleticoSLO
10. 10. 2021 10.32
+13
Treba pohiteti, da ga obišem...to nebi smeli rušiti
fedr?k
10. 10. 2021 10.12
+13
Bil na tekmi v ligi prvakov. Res je veličastni stadion ko ga vidiš. Bilo je 80000 ljudi pa ni bilo nobene guzve po tekmi ker imajo mnogo izhodov. Legendarni stadion res je.
paradoxal
10. 10. 2021 09.59
-28
Najnizja oblika zivljenja na nasem planetu je nogometni navijac.
dr21
10. 10. 2021 10.44
+17
turojen
10. 10. 2021 09.39
+11
Exiip
10. 10. 2021 09.26
+17
Biv 4 krat na san siru...res super objekt..vzdušje pa fantastično ob derbijih...
MarioSuper99
10. 10. 2021 09.23
+16
Avtor.. Meazza je ime stadiona ko je domaca ekipa inter, san siro pa ko je domaca ekipa Milan. Drugace pa super clanek!
Definbahija
10. 10. 2021 09.18
+9
Enkrat sem samo peš se sprehodil oktog. Batina ku se gre je San Siri. Za vzdušje na njem pa bo treba še počakat, ker nam je Covid vzel derbi