Nogomet

Grška tragedija Milana: Olympiakos naprej, razočaranje tudi za Kampla

Dunaj, Leipzig, Sevilla, Pirej, 13. 12. 2018 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

V zadnjem krogu skupinskega dela Lige Evropa si je napredovanje le priigrala tudi rekorderka po številu naslovov tega tekmovanja, španska Sevilla, ki je v neposrednem obračunu doma ugnala Krasnodar (3:0). AC Milan je v zadnjem krogu zapravil napredovanje po porazu z 1:3 proti Olympiakosu v Pireju, za slovenskimi nogometaši pa je sicer precej neuspešen večer.

Milanov turški vezist Hakan Calhanoglu je razočaran zapuščal pirejsko zelenico.
Milanov turški vezist Hakan Calhanoglu je razočaran zapuščal pirejsko zelenico. FOTO: AP
Praška Slavia je premagala Zenit z Miho Mevljo, ki je igral vso tekmo (2:0), in potrdila uvrstitev v nadaljnje tekmovanje. Rusi so že imeli zagotovljeno prvo mesto, tako kot zagrebški Dinamo Petra Stojanovića. Tudi Ljubljančan ni zapustil igre proti Anderlechtu, ki je v Maksimirju remiziral brez golov. Z zagrebškimi modrimi gre med najboljših 24 turški Fenerbahče, četudi ga je v gosteh premagal Spartak iz Trnave (1:0)..

Benjamin Verbič je za kijevski Dinamo na domačem olimpijskem stadionu odigral vso tekmo, a s soigralci ni uspel preprečiti prvega poraza v letošnjem skupinskem delu (0:1). Češki Jablonec je po zaslugi Martina Doležala povedel v deseti minuti in naskok ohranil do samega konca. Kijevčani so imeli prvo mesto sicer že zagotovljeno, drugega pa je na neposrednem obračunu v Rennesu osvojil istoimenski francoski klub, ki je premagal Astano (2:0).

V skupini B je Kevin Kampl prav tako razočaran zapuščal zelenico na domači tekmi z Rosenborgom (1:1). Leipzig bi v primeru izenačenja na lestvici s Celticom namreč napredoval zaradi boljšega razmerja na dveh medsebojnih tekmah, zmaga "bratskega" Salzburga v Glasgowu pa je Kamplu in soigralcem ponudila ravno to možnost. Toda po vodilnem golu Matheusa Cunhe v 47. minuti je za goste v enem zadnjih napadov rednega dela tekme izenačil Tore Reginiussen in odrešil glasgowske zeleno-bele, ki so po golih Moanesa Dabburja in Fredrika Gulbrandsna morali priznati premoč Salzburžanov. Častni gol je v izdihljajih tekme zabil Olivier Ntcham, ki je v mrežo pospravil zapravljeno enajstmetrovko (1:2).

TEKMA

Fortounis poskrbel za delirij v Pireju
Pozno zvečer se je odločala usoda drugega potnika v nadaljnje tekmovanje iz skupine F. Olympiakos, ki je prvo tekmo z AC Milanom izgubil z 1:3, je potreboval najmanj zmago z 2:0 proti Milančanom, za katerimi je pred tekmo v Pireju zaostajal za tri točke. Rdeče-beli so svoj del naloge opravili do 70. minute, potem ko je po skoraj točno uri igre zadel Pape Abou Cisse, lastnega vratarja pa je premagal Cristian Zapata, a se je Kolumbijec odkupil že v enem naslednjih napadov ter znižal izid. Grki so spet potrebovali gol in ga dosegli v 81. minuti, ko je najstrožjo kazen, ki jo je zakrivil Ignazio Abate, uspešno izvedel Konstantinos Fortounis.

Na Dunaju slovo Gerrardovih Rangersov, Rapid naprej z Villarrealom
Milan je stavil vse v napad, v zadnjih minutah pa je pred nasprotnimi vrati neuspešno skakal tudi vratar Pepe Reina. Slavje je bilo po zadnjem sodnikovem žvižgu nepopisno, več kot sto navijačev je v popolnem kaosu tudi priteklo na zelenico. Druga tekma v skupini je bila povsem nepomembna, je pa zgodovinsko sezono v Evropi luksemburški Dudelange sklenil z lepim remijem proti prvouvrščenemu Betisu (0:0).

TEKMA

V skupini G je dunajski Rapid slavil odločilno zmago nad Glasgow Rangersi in ekipo legendarnega vezista Liverpoola Stevena Gerrarda, ta je bil s Škoti v kvalifikacijah usoden za Maribor, pahnil iz Evrope (1:0). Rojeni Dunajčan Dejan Ljubičić je poskrbel za delirij v avstrijskem glavnem mestu, potem ko si je lepo ustavil podajo someščana Christopha Knasmüllnerja in v 84. minuti matiral enega najboljših posameznikov v tej sezoni v škotskih vrstah Alana McGregorja. Rapid je imel pred začetkom tekme točko naskoka pred Glasgowčani in se v nadaljnje tekmovanje uvrstil z desetimi točkami, toliko jih je zbral tudi Villarreal, ki je doma z 2:0 opravil z moskovskim Spartakom (2:0).

Frankfurt (na fotografiji v sredini vratar Frederik Ronnow) je v Rimu sklenil izvrstnimi nastopi v skupinskem delu LE.
Frankfurt (na fotografiji v sredini vratar Frederik Ronnow) je v Rimu sklenil izvrstnimi nastopi v skupinskem delu LE. FOTO: AP

Rimski policisti so imeli veliko dela, sramota Marseilla dobila še piko na i
Stoodstoten je iz skupine H napredoval frankfurtski Eintracht, ki je proti Laziu sicer zaostal v 56. minuti, zadel je Joaquin Correa, nato pa sta Mijat Gaćinović in Sebastien Haller v naslednjih 15 minutah obrnila tekmo na glavo za že šesto zmago orlov v tem skupinskem delu (2:1). Veliko dela so imeli policisti, saj so gostujoči navijači prižgali več pirotehničnih sredstev in tradicionalno desno usmerjene privržence Lazia "izzivali" tudi z zastavo s podobo Ernesta Guevare. Blamaža Marseilla je bila na drugi tekmi skupine popolna, saj je pristaniško moštvo pred domačimi navijači ponižal še ciprski Apollon (1:3), ob tem pa sta bila izključena še Boubakar Kamara in Lucas Ocampos.

TEKMA

Malmö utišal Carigrad, Sevilla le storila dovolj
Napeto je bilo tudi v skupini I, kjer je Malmö z zmago v Carigradu pokvaril večer glasnim navijačem Bešiktaša (0:1). V 51. minuti je mrežo zatresel napadalec Marcus Antonsson, črno-belim pa ni uspelo odgovoriti z igralcem manj, saj je bil dobrih deset minut kasneje izključen njihov prvi zvezdnik Ricardo Quaresma. Že točka bi bila seveda dovolj za domačine, ki pa do izenačenja niso uspeli priti, zato je Malmö med najboljših 24 napredoval skupaj z Genkom, ki je skupinski del končal z visoko zmago nad Sarpsborgom (4:0).

Veliko dela si je za zadnji krog pustila rekorderka tekmovanja Sevilla, ki pa je pred domačimi navijači z goloma Wissama Ben Yedderja že po desetih minutah povedla z 2:0 in na koncu odločilno tekmo s Krasnodarjem dobila s 3:0. Po izključitvi Cristiana Ramireza je na začetku drugega polčasa z bele točke zadel še Ever Banega, a so Rusi kljub porazu po zadnjem sodnikovem žvižgu proslavljali: Akhisarspor je s šele prvo točko ustavil Standard Liege (0:0), ki je tako zapravil veliko priložnost za napredovanje.

Modri ostali brez 100-odstotnega izkupička, Lacazette za zmago Arsenala
Chelseajev stoodstotni izkupiček je na zadnji tekmi skupine L pokvaril madžarski MOL Vidi, ki je londonski klub po odmevni zmagi nad Manchester Cityjem v Budimpešti zadržal pri remiju (2:2). Chelsea je v 30. minuti povedel z golom Williana, a je že v enem naslednjih napadov lastno mrežo zatresel 18-letni branilec Ethan Ampadu, v drugem polčasu pa je nekdanji trener Olimpije Marko Nikolić proslavljal prvo vodstvo, za katerega je poskrbel Loic Nego. A veliko presenečenje je v 75. minuti z lepim golom s prostega strela preprečil rezervist Olivier Giroud. Drugega mesta se je razveselil BATE, ki je pri PAOK v Solunu že vodil s 3:0, dvakrat je zadel Mikalaj Signevič, nato pa je ostal brez izključenega junaka večera in dobil še gol Aleksandra Prijovića. Vseeno je zadržal zmago, ki pa zaradi boljšega medsebojnega izkupička na tekmah z Vidijem niti ni bila potrebna.

Najvišje zmage večera so se veselili nogometaši Bayerja iz Leverkusna, ki so se na Cipru znesli nad AEK Larnako (5:1). Dvakrat sta zadela Lucas Alario (enkrat z enajstih metrov) in Dominik Kohr, a so otočani vseeno osvojili končno tretje mesto, saj je Ludogorec na domači tekmi s Zürichom, že potrjenim drugim potnikom v 1/16 finala, remiziral (1:1). Skupina E je bila najverjetneje ena najmanj zanimivih v novejši nogometni zgodovini: Arsenal in Sporting sta si že dolgo tega zagotovila napredovanje pod skupinski del potegnila zmagoviti črti. Topničarji so doma ugnali Karabah z golom Alexandra Lacazetta v prvi polovici prvega polčasa, lizbonski velikan pa ni imel težjega dela z Vorsklo Poltavo in že ob polčasu vodil s končnih 3:0. Arsenal je osvojil 16 točk, Sporting pa 13, medtem ko sta Vorskla in Olimpijin tekmec v kvalifikacijah iz Azerbajdžana ostala pri vsega treh.

Izidi 6. kroga skupinskega dela Lige Evropa:

- skupina A:
AEK Larnaka ‒ Bayer Leverkusen 1:5 (1:2)
Catala 26.; Kohr 28., 68., Alario 41./11-m, 86., Paulinho 78.

Ludogorec ‒ Zürich 1:1 (1:1)
Swierczok 45.; Odey 21.

LESTVICA

- skupina B:
Celtic ‒ Salzburg 1:2 (0:0)
Ntcham 90.; Dabbur 67., Gulbrandsen 78.
Olivier Ntcham (Celtic) je v 90. minuti zapravil enajstmetrovko.

RB Leipzig ‒ Rosenborg 1:1 (0:0)
Cunha 47.; Reginiussen 86.
Kevin Kampl (Leipzig) je igral do 69. minute.

LESTVICA

- skupina C:
Koebenhavn ‒ Bordeaux 0:1 (0:0)
Briand 73.

Slavia Praga ‒ Zenit Sankt Peterburg 2:0 (2:0)
Zmrhal 32., Stoch 41.
Miha Mevlja (Zenit) je igral vso tekmo.

LESTVICA

- skupina D:
Dinamo Zagreb ‒ Anderlecht 0:0
Petar Stojanović (Dinamo) je igral vso tekmo.

Spartak Trnava ‒ Fenerbahče 1:0 (1:0)
Yilmaz 41.

LESTVICA

- skupina E:
Arsenal ‒ Karabah 1:0 (1:0)
Lacazette 17.

Sporting CP ‒ Vorskla Poltava 3:0 (3:0)
Montero 17., Luis 35., Dallku 44./ag.

LESTVICA

- skupina F:
Dudelange ‒ Real Betis 0:0

Olympiakos ‒ AC Milan 3:1 (0:0)
Cisse 60., Zapata 70./ag., Fortounis 81./11-m; Zapata 72.

LESTVICA

- skupina G:
Rapid Dunaj ‒ Glasgow Rangers 1:0 (0:0)
Ljubičić 84.

Villarreal ‒ Spartak Moskva 2:0 (1:0)
Chukwueze 11., Ekambi 48.
RK: Costa 90./Villarreal

LESTVICA

- skupina H:
Lazio ‒ Eintracht Frankfurt 1:2 (0:0)
Correa 56.; Gaćinović 65., Haller 71.

Marseille ‒ Apollon Limasol 1:3 (1:2)
Thauvin 11.; Maglica 8./11-m, 30., Stylianou 56.
RK: Kamara 8., Ocampos 90./oba Marseille

LESTVICA

- skupina I:
Bešiktaš ‒ Malmö 0:1 (0:0)
Antonsson 51.
RK: Quaresma 65./Bešiktaš

Genk ‒ Sarpsborg 4:0 (2:0)
Gano 3., Paintsil 5., Berge 64., Aidoo 67.

LESTVICA

- skupina J:
Akhisarspor ‒ Standard Liege 0:0

Sevilla ‒ Krasnodar 3:0 (2:0)
Ben Yedder 5., 10., Banega 49./11-m
RK: Ramirez 48./Krasnodar

LESTVICA

- skupina K:
Dinamo Kijev ‒ Jablonec 0:1 (0:1)
Doležal 10.
Benjamin Verbič (Dinamo) je igral vso tekmo.

Rennes ‒ Astana 2:0 (0:0)
Sarr 66., 73.
Benjamin Bourigeaud (Rennes) je v 66. minuti zapravil enajstmetrovko.

LESTVICA

- skupina L:
PAOK Solun ‒ BATE Borisov 1:3 (0:3)
Prijović 59.; Skavjš 18., Signevič 42./11-m, 45.
RK: Signevič 62./BATE

MOL Vidi ‒ Chelsea 2:2 (1:1)
Ampadu 32./ag., Nego 56.; Willian 30., Giroud 75.

LESTVICA

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
14. 12. 2018 11.36
+3
Lepo, da je Milano naredil prostor Interju v ligi europa
Fuzbaler
14. 12. 2018 11.30
+3
Povsem realno in posteno gledano,bo Ligo Evropa letos osvojil nekdo iz trojice Chelsea-Arsenal-Napoli. Kaj drugega bi bila prava senzacija,saj so ti 3 klubi vec kot samo en korak pred ostalimi,je pa res da je v nogometu mogoce vse.
Kollerik
14. 12. 2018 10.50
+2
..in rončy si najde neko ligo.... no, vsaj ni več v ogromni, temni senci Messja in Barce, pač pa v dosti manjši senčici od Mandžota, Dybale....
apodgra
14. 12. 2018 09.05
+5
To ni tragedija , to je popolnoma navadna stvar ,ki se dogaja danes v nogometu. V nogometu in v drugih ekipnih športnih ni nič naprej predvideno in sigurno. Težava je v tem , da v tem primeru odloča samo nekoliko tekem in tu ni prostora za napake. Vse ekipe nimajo v istem času svojo maksimalno formo ali svoj slabi dan .
apodgra
14. 12. 2018 08.30
+3
Še ena italijanska ekipa izpadla in nadaljnega tekmovanja . Še ne dokaz več , da ne zmagajo vedno najboljše ekipe.
ehjaehja
14. 12. 2018 10.20
+2
Milan ni že več kot desetletje najboljša ekipa.
resnicaosvobaja
14. 12. 2018 11.39
+2
Milan bi lahko sprejel nove izzive in šel v angleško ligo...