Nogomet

Zadnji krog v Premier League: kdo še lahko upa na Ligo prvakov in kdo na obstanek?

London, 25. 07. 2020 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V nedeljo se bo zaključila aktualna premierligaška sezona. Čeprav je prvak znan že precej časa, bo 38. krog odločal o marsičem. Odprti sta še mesti, ki prinašata Ligo prvakov, na drugi strani tabele pa bomo spremljali troboj, po katerem se bosta dve ekipi preselili v nižji rang tekmovanja. V nadaljevanju bomo preverili, kakšni so izračuni posameznih ekip za uresničitev ciljev.

Ole Gunnar Solskjaer je s svojimi varovanci pred zadnjim krogom v najboljšem položaju.
Ole Gunnar Solskjaer je s svojimi varovanci pred zadnjim krogom v najboljšem položaju. FOTO: AP

Prva večja neznanka pred zadnjim krogom je, kdo si bo s tretjim oziroma četrtim mestom zagotovil nastopanje v Ligi prvakov. Za dve poziciji se bodo udarili Manchester United, Chelsea in Leicester. Stanje pred zadnjim krogom, v katerem bodo lisice v neposrednem obračunu gostile rdeče vrage, Chelsea pa se bo meril z Wolverhamptonom, je sledeče.

3. Manchester United (63 točk) 
4. Chelsea (63 točk) 
5. Leicester City (62 točk)

Zadnji krog:
Leicester City – Manchester United
Chelsea – Wolverhampton

Manchester United
Za trenutno tretji United je računica preprosta. Če ne izgubi, si zagotovi mesto med TOP 4. Če bi rdeči vragi izgubili, potem bi moral Wolverhamptonom v gosteh ugnati Chelsea, da bi četa Oleja Gunnarja Solskjaerja končala kot četrta. Lahko pa bi si na Old Traffordu Ligo prvakov zagotovili tudi z zmago v Evropski ligi.

Chelsea
Četa Franka Lamparda za dokončno potrditev Lige prvakov potrebuje vsaj remi. Če bo proti volkom izgubila, jo lahko še vedno reši zmaga Uniteda. Če pa bo Chelsea izgubil in bi lisice ter vragi remizirali, bi končal na petem mestu. A tudi s tem upi modrih na Ligo prvakov ne bi bili povsem izgubljeni, saj so še vedno v igri za osvojitev evropske krone v tej sezoni. A možnosti za kaj takega so skoraj nične, saj so na prvi tekmi osmine finala doma visoko izgubili z Bayernom (0 : 3). 

Če bosta Chelsea in Manchester United na zadnji dan prvenstva zabeležila enak rezultat, bodo vragi končali pred Londončani, saj imajo za kar 15 golov boljšo razliko v danih in prejetih zadetkih. 

Leicester City 
Tudi za lisice je stvar dokaj preprosta. Proti neposrednemu tekmecu si nikakor ne smejo privoščiti poraza. Če Leicester remizira, bo odvisen od Chelseaja oziroma bolje rečeno od Wolverhamptona, ki bi v tem primeru moral slaviti na Stamford Bridgeu, lisice pa bi zaključile četrte na račun boljše gol razlike. Če pa Leicester zmaga, si bo dokončno zagotovil mesto v Ligi prvakov. 

Čudež, po katerem četrto mesto ne bi bilo dovolj
Možen pa je tudi scenarij, ki je sicer zelo malo verjeten, po katerem četrto mesto ne bi bilo dovolj za uvrstitev v Ligo prvakov. Da do tega pride, morajo biti izpolnjeni trije pogoji. Chelsea mora končati kot peti, nato osvojiti Ligo prvakov, Wolverhampton pa mora slaviti naslov v Evropski ligi. Tako bi prihodnjo sezono med evropsko elito nastopala tri prvouvrščena moštva v Premier League ter Chelsea kot zmagovalec Lige prvakov in Wolverhampton kot zmagovalec Evropske lige.

Nogometaši Wolverhamptona bodo na dvoboju s Chelseajem odločali o potnikih v Ligo prvakov, v mislih pa bodo imeli tudi Evropsko ligo, ki bi si jo z zmago dokončno zagotovili.
Nogometaši Wolverhamptona bodo na dvoboju s Chelseajem odločali o potnikih v Ligo prvakov, v mislih pa bodo imeli tudi Evropsko ligo, ki bi si jo z zmago dokončno zagotovili. FOTO: AP

Troboj za obstanek
Zadnjeuvrščeni Norwich že kar nekaj časa nima več možnosti za obstanek. Z minimalnimi ostaja živ 19. Bournemouth, varna pa nista niti 18. Watford in 17. Aston Villa. Stanje pred 38. krogom je pri dnu lestvice naslednje. 

17. Aston Villa (34 točk) 
18. Watford (34 točk) 
19. Bournemouth (31 točk) 

Zadnji krog: 
West Ham United – Aston Villa
Arsenal – Watford 
Everton – Bournemouth

Aston Villa
Levi so iz cone izpada skočili v zadnjem krogu, ko so doma ugnali Arsenal. V zadnjem krogu se podajajo v London k West Hamu, na gostovanjih pa so nazadnje slavili na novega leta dan. Za potrditev obstanka potrebujejo točko, če Watford ne premaga Arsenala, ali zmago, če bo tudi Watford na Emiratesu prišel do vseh treh točk. 

Watford 
Klub iz predmestja Londona mora proti Arsenalu zbrati več točk, kot jih bo Villa proti West Hamu. Če omenjeni ekipi slavita, potem bo odločala gol razlika, ki je na strani Ville. Zato bi morali nogometaši Watforda slaviti z vsaj dvema zadetkoma razlike več nogometaši iz Birminghama. 

Bournemouth 
V borbi za obstanek je najbolj preprosta računica Borunemoutha. Češnje morajo na Goodison Parku nujno ugnati Everton, ob tem pa upati, da bosta tako Villa kot Watford izgubila. Če se to ne bo zgodilo, bo petletne avanture češenj v Premier League konec. 

Aston Villa je bila praktično celotno sezono v coni izpada, pred zadnjim krogom pa ima vse v svojih rokah.
Aston Villa je bila praktično celotno sezono v coni izpada, pred zadnjim krogom pa ima vse v svojih rokah. FOTO: AP

Največ neznank za preboj v Evropsko ligo
Pred koncem so odprta tudi mesta, ki zagotavljajo nastopanje v Evropski ligi, a ker bo finalni obračun FA pokala med Chelseajem in Arsenalom odigran kasneje, še ni povsem znano, katero mesto bo kot zadnje še zagotavljalo Evropo. Če topničarji, ki so trenutno deseti, zmagajo finale, si bodo s tem zagotovili tudi Evropsko ligo, tako da sedmo mesto ne bo dovolj za Evropo. Če FA pokal dobi Chelsea, bosta peto- in šestouvrščeni napredovala v skupinski del Evropske lige, sedmo ekipo Premier League pa čakajo dodatne kvalifikacije, ki jih bo začela v drugem krogu. 

Šesti je zaenkrat Wolverhampton z 59 točkami, sedmi pa Tottenham z eno manj. Osmi Sheffield United ima za Spursi že prevelik zaostanek in tako ni več v boju za Evropo. Kot že omenjeno, volkove v zadnjem krogu čaka zahtevno gostovanje pri Chelseaju, četo Joseja Mourinha pa londonski derbi na Selhurst Parku pri Crystal Palaceu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vse tekme 38. kroga angleške Premier League bodo odigrane v nedeljo s pričetkom ob 17.00. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iztok Draksler
26. 07. 2020 15.25
-1
se nekaj casa nazaj so vsi pisaliv chelsea ze ima vstopnico za ligo prvakov...sedaj pa vidam..da bodo trepetali..od junaka do bedaka...
ddolores
26. 07. 2020 08.31
+1
Murinjo - mojster za bunker igro, katere cilj je doseči čim manj golov se je na koncu spomnil in poslal fante v napad. posledica tega je, da so Spursi v zadnjih dveh krogih zadeli po 3 krat, danes bodo pa kar 4 krat! Kasno paljenje bi rekli! Muriči finišira na 6. mesto. To je zgodovinski dosežek hahaha!
PrekmurecMuraš
25. 07. 2020 17.04
+8
Pa da vidimo. Obeta se zanimiv zaključek!
KeepTheBlueFlagFlyHigh
25. 07. 2020 17.04
+0
Rabimo samo izenačeno pa je
Sisli288
25. 07. 2020 19.23
-2
KeepTheBlueFlagFlyHigh
26. 07. 2020 10.23
+2
Kje maš pamet, mi in United mamo enako točk, Leicster pa eno manj, torej če Leicster premaga Utd, mi pa remiziramo, ne gre v LP United, mi in Leicster pa gremo.
samomojemnenje
25. 07. 2020 16.33
+8
Chelsea ima vse v svojih rokah. Če zmaga, jim je vseeno, kako bodo igrali drugi. Res pa je, da ima tekmo z vedno neugodnimi volkovi. Bo pester tale zadnji krog.
Sortegilio
25. 07. 2020 15.54
+8
Chelsea tepe gol razlika. Zasluge gredo tudi forsiranju Kepe. Drugi vratar Caballero je boljši.
PejtGaPogledatBrane
25. 07. 2020 15.11
+15
Arsenal 10? Ojoj
Iniesta
25. 07. 2020 14.18
+23
Solšjer je preporodil Junajted ...
AS1983
25. 07. 2020 14.18
+16
Pester zadnji krog, liverpool pa bi tokrat za zakljucek v gosteh lahko igral z rezervno postavo