Nogomet

Zagrebški Dinamo dobiva zasebnega lastnika

Zagreb, 24. 02. 2015 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zagrebškemu Dinamu se, potem ko so na skupščini kluba podprli predlog za lastninsko preoblikovanje, obetajo boljši finančni časi. V Dinamu so namreč podprli možnost zasebnega lastništva kluba, ki zdaj deluje kot športno društvo, s tem pa odprli vrata za morebitne tuje vlagatelje in njihove finance.

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić FOTO: Damjan Žibert

Predsednik kluba Zdravko Mamić sicer ni podrobneje predstavil projekta, prav tako niso znani natančni časovni okviri, v katerih bi lahko prišlo do sprememb. Tako kot direktor Tomislav Svetina pa je poudaril, da bo na ta način v klub prišel svež kapital, ki bo Dinamu omogočil razvoj in stabilnost. Projekt prodaje kluba naj bi izvedli v več stopnjah, po oceni vrednosti kluba, ki jo bo opravila revizijska hiša, pa bi prve delnice ponudili mestu Zagreb. "Prihodki so vse manjši, cilji pa vse višji. Ugotovili smo, da potrebujemo novo etapo, to pa bomo dosegli s preoblikovanjem kluba," je dejal Mamić.

Eden od razlogov, da so se v Zagrebu odločili za prodajo, so tudi finančna pravila krovne evropske nogometne zveze Uefe. Njen finančni "fair-play", s katerim bdi nad finančnim stanjem klubov, namreč predvideva možnost zadolževanja klubov, ki so registrirani kot društva, za največ tri zaporedna leta, dolg pa ne sme presegati pet milijonov evrov. Pri zasebnem lastništvu je tolerančni prag večji, omogoča namreč 15 milijonov dolga.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaunelNeuer
24. 02. 2015 20.57
+11
to ni noben klub
ghee
24. 02. 2015 19.21
+10
''boljši finančni časi.'' ....pa sej so eden reeeeeeeeedkih klubov iz EX-Yu ki so več kot varni pred finančnimi težavami ...