Nogomet

Zaha ne bo več klečal: To početje nima učinka in je degradacijsko

London, 19. 02. 2021 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nogometaši v Angliji že več mesecev pred tekmami za nekaj sekund pokleknejo v znak podpore gibanju Black Lives Matter (črna življenja štejejo, op. a.). Pred dnevi so se pri drugoligašu Brentfordu kot prvi odločili, da tega ne bodo več počeli, ker da početje po njihovem mnenju nima želenega učinka, nedavno pa se jim je pridružil tudi zvezdnik Crystal Palacea Wilfried Zaha. "Takšne stvari delujejo degradacijsko, predvsem pa nimajo učinka," je odločitev razlagal nekdanji nogometaš Manchester Uniteda.

Wilfried Zaha se je med pandemijo koronavirusa izkazal s številnimi dobrodelnimi potezami.
Wilfried Zaha se je med pandemijo koronavirusa izkazal s številnimi dobrodelnimi potezami. FOTO: AP

Wilfried Zaha je tako postal prvi nogometaš v elitnem angleškem prvenstvu, ki je javno naznanil, da ne bo več sodeloval pri klečanju v podporo gibanju, ki se bori za pravice temnopoltih. Verjame namreč, da tovrstna poteza nima več želenega učinka. "Imam občutek, da klečanje le še bolj degradira temnopolte. Ko sem odraščal, sta mi starša vedno govorila, naj bom ponosen na svojo barvo kože. Zato menim, da bi morali vsi stati visoko in ponosno," je na nogometno-poslovni konferenci, ki jo je organiziral Financial Times, razlagal reprezentant Slonokoščene obale.

"Vse skupaj je izgubilo pomen. Klečanje je postalo zgolj nekaj, kar pač počnemo. To pa zame ni dovolj. Zato tega ne bom več počel," je bil razočaran 28-letnik, ki je dodal: "Ali moram na majici res nositi znak gibanja BLM, da me bodo ljudje upoštevali kot enakopravnega? Ne, tega ne bom več počel."

Premier League se je pred sezono nekoliko distancirala od gibanja Black Lives Matter (BLM), ko je njihov grb, ki so ga na svojih dresih nosili vsi nogometaši, zamenjala z napisom No Room for Racism (v slovenščini: ni prostora za rasizem, op. a.). 

Zaha je med drugim še razkril, da že vse od 16. leta na pobudo mame deset odstotkov nogometnega zaslužka nameni v dobrodelne namene. Meni pa, da so napadi na temnopolte športnike na družbenih omrežjih, ki so v zadnjih mesecih vse pogostejši, le odraz tega, da se nič ne premakne na bolje. "Želimo povedati, da smo enakopravni, a to ne deluje. Dokler ne bo resne spremembe, me ne sprašujte, zakaj ne klečim. O tem ne želim niti slišati, dokler se stvari pri vrhu ne začnejo premikati." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Početje brez prave vrednosti'
Že pred tem so se za podobno potezo odločili pri drugoligašu Brentfordu, kjer so svojo odločitev pojasnili v izjavi za javnost, v kateri so izpostavili, da verjamejo v boj za rasno enakopravnost, a ne na način, s katerim se ga lotevajo na Otoku. Že septembra pa je direktor Queens Park Rangers Les Ferdinand klečanje pred začetkom tekem označil za dejanje brez prave vsebinske vrednosti. 

Je pa na drugi strani angleški selektor Gareth Southagte pred časom izrazil podporo tovrstnemu početju, ko je dejal: "Vsak, ki to počne, ve, da je namenjeno podpori temnopoltim, ki v nekaterih primerih še vedno nimajo enakih možnosti. Je znak nasprotovanja rasizmu in obenem podpore temnopoltim soigralcem, klubskemu osebju in vsem, ki delujejo v nogometu. Je nekaj, kar nas kot ljudi združuje. Čeprav nekateri govorijo, da nima več takšnega učinka, se s tem ne strinjam. Ravno nasprotno, mislim, da je klečanje še kako vplivno."

Dobrosrčni Zaha, ki je navdušil med koronavirusom
Zaha se je sicer med prvim valom epidemije koronavirusa izkazal z dobrodelnimi potezami. Med drugim je okoli 50 apartmajev, ki jih v Londonu oddaja turistom, brezplačno ponudil zdravstvenemu osebju, ki je v kriznih časih skrbelo za obolele s covidom-19. Poleg tega, kot je dejal, skrbi za številne dobrodelne organizacije tako v Angliji kot Slonokoščeni obali, kjer je bil rojen. "Odraščal sem v veliki revščini. Nismo imeli veliko, zato sem si vedno želel, da bi lahko staršema kupil hišo. Na srečo mi je z nogometom to tudi uspelo. Skupnosti skušam vrniti, kolikor se le da."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Istra naša
19. 02. 2021 14.54
+0
To je spet vse narjeno umetno z strani globalistov i njihovih medijev torej vecina medijev.
singer177
19. 02. 2021 13.36
+8
Napumpana stvar s strani globalistov in njihovih medijev!
blade90
19. 02. 2021 13.23
-6
Zaha je rasist, če noče pokazati empatije do črncev s klečanjem
dreka?1
19. 02. 2021 14.06
+6
Pameten.Ti ki klečijo so prav patetični.Naj raje denar nakažejo za izobrazbo črncem,kot je to rekel James LeBron.
0123456789
19. 02. 2021 13.15
-1
res nima smisla, tako kot nima smisla nastavljati še drugo lice, če te nekdo skozi klofuta. tako kot bo vedno prepad med bogatimi in revnimi, med miselnostjo posameznih narodov, bo med barvami kože, ker smo enostavno v jedru drugačni.
Quaresma7
19. 02. 2021 12.56
+15
Teli povsod vidijo rasizem. Nic vec jim ne smes reci takoj obrnejo vse v rasizem in se iz tega dela cirkus. Vse postaja ze tragokomicno in brez kancka zdrave pameti.
bogdajmir
19. 02. 2021 12.51
+0
klečanje je levičarska domislica, da greš na kolena pred levičarji
Skadi
19. 02. 2021 13.06
+1
Takole konec tedna so na kolenih predvsem desničarji, pa malo v spovednico, da sperejo grehe, katere so storili preko tedna. Potem pa v nove grehe.
Lektor Jure T.
19. 02. 2021 12.47
+5
Je se nekaj pametnih...
JOSEPH HAYDN
19. 02. 2021 12.40
+21
To klečanje je ponižujoče za belce oziroma jim želi vcepit nekaj v smislu "vi ste krivi, zarad vas moramo to delati", čeprav gre tukaj za manjšino, ki je taka do temnopoltih
SamoPovemMojeMnenje
19. 02. 2021 12.37
+12
to klečanje nima smisla in je zelo neprimerno!
Skadi
19. 02. 2021 13.06
-5
Profi fajader
19. 02. 2021 14.07
+1
Mislim da je klečanje bolj stvar teroristov in bodočih teroristov po mošejah.
nacionale
19. 02. 2021 12.37
+7
Po tem takem so v državah z večinsko črnskim prebivalstvom verjetno belci Tut podrejeni...
Bozo 13
19. 02. 2021 12.52
+7
Poglej južno afriko.. in kaj delajo črnci z belci.. ampak to ni politično korektno da bi se o tem pisalo
blazter
19. 02. 2021 12.32
+5
No sej tole klečanje mi ni logično. Pomeni podrejenost? Ponižnost, manjvrednost?