Nogomet

Zakaj gledati nogomet? Vodnik za tiste, ki nogometa ne gledajo ...

Ljubljana, 12. 04. 2023 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Luka Černe
Komentarji
10

"Spremljaj navijače na tekmi Bayern – Manchester City," so bila navodila, preden sem se odpravil v enega izmed ljubljanskih lokalov, znanih po prenašanju športnih tekem. Kot večni nogometni nenavdušenec (najbolj se spomnim samo svetovnega prvenstva v nogometu leta 2006, ko sem zbiral sličice za album) nisem vedel, kaj naj pričakujem na derbiju, v katerem ne igra Slovenija in ki ni finale velikega tekmovanja.

Več videovsebin
  • Zadetek Erlinga Haalanda za končnih 3:0
    01:27
    Zadetek Erlinga Haalanda za končnih 3:0
  • Zadetek Bernarda Silve za vodstvo Cityja 2:0
    01:34
    Zadetek Bernarda Silve za vodstvo Cityja 2:0
  • Zadetek Rodrija za vodstvo domačih 1:0
    01:24
    Zadetek Rodrija za vodstvo domačih 1:0

 

Nabito poln lokal me je – roko na srce – precej presenetil. Kljub temu da je moj kolega prišel še pred mano, sva si morala stola kar izboriti. Pred največjim LCD-televizorjem, kar sem jih videl v ljubljanskih lokalih, so se ljudje stiskali, da bi lahko sede gledali tekmo. Navijaških šalov ali ljudi, oblečenih v drese, ni bilo, zato sem, še preden je sodnikov žvižg začel tekmo, pomislil, zakaj bi sploh kdo v lokalu gledal nogometno tekmo klubov, ki sploh niso iz Slovenije? 

Obrnil sem se in vprašal skupino fantov za menoj: "Zaradi kolegov, da pogledamo malo fuzbala in se vidimo še izven faksa." Od njih je samo eden navijal za City, ostali so navijači drugih klubov. "Za koga pa danes navijate, če ne igra vaš klub?"  V večini je bil odgovor Bayern. Nato pade gol. Angleži povedejo. Nekateri v znak veselja zavpijejo, ostali se na stolu zmanjšajo za nekaj centimetrov. Po odzivih sklepam, da jih več navija za Bavarce. Najdem fanta, ki je edini v lokalu oblečen v dres. Da navija za Bayern, mi je jasno po enaki barvi majice, kot jo imajo nogometaši na televiziji. Pove mi, da jim je zvest že devet let. "Na svetovnem prvenstvu leta 2014 sem navijal za Nemčijo. Od takrat naprej navijam za Bayern." Razumljivo, takrat je Nemčija v finalu z ena proti nič premagala Argentino.

Nato pade gol za rezultat dva proti nič. Komentator kriči, da je to velik udarec za Nemce in veter v jadra Angležev. Navijači Cityja so navdušeni. Nekateri, ker zmaguje njihov klub, spet drugi, ker so pravilno stavili. Najdem še nekaj fantov iz Dolenjske. Zunaj na terasi se, zaviti v bunde, pogovarjajo o vsem, nobeden od njih pa ne navija za kluba, ki se borita na zelenici pred njimi. "Ja 'fuzbal' spremljam že od, lahko bi rekli, mladih nog." Začne prvi, ostali se samo smejijo, zato mislim, da si izmišljuje. "Ne, res je, zato imam od takrat, ko sem si naredil mail, še vedno profilno sliko svojega kluba." Spomnim se na vse nesrečneže, ki so si morali spremeniti elektronski naslov pošte, ker bi se miha.barca@gmail.com ali janez.ronaldo-real@gmail.com na razgovoru za službo zdelo precej neprofesionalno. Nato sledi vprašanje, zakaj so tu: "Ja tekma je, kolegi so, da se vidmo mal. Pa da pridemo malo pogledat, koga bomo dobili v naslednjem krogu."

Pade še tretji gol za Angleže. Fant v dresu Bayerna tolče po mizi, nekaj fantov nazdravlja na City. Tekme je počasi konec in pri mizah se pogovarjajo, kaj bo na povratni tekmi. Lokal se hitro izprazni, v kotu ostajata samo dva starejša gospoda, ki sta tekmo spremljala tako zavzeto, da sta vmes izpraznila dve skledici arašidov.

Tudi jaz se odpravljam in vmes razmišljam, ali sem dobil odgovor na vprašanje, zakaj bi nekdo gledal tekmo v lokalu, sploh če ne igra klub, za katerega navija? Mislim, da je odgovor družba. Spoznal sem navijače vseh večjih evropskih klubov, ki so prišli samo zaradi druženja. Če sem iskren, mi to postaja vedno bolj všeč. Kaj vem, mogoče bom šel danes pogledat še eno tekmo. Žoga je vendarle okrogla, vsaj tako pravijo ...

Liga prvakov: Real Madrid - Chelsea
Liga prvakov: Real Madrid - Chelsea FOTO:

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jocomb
12. 04. 2023 19.44
+1
eh, izguba časa
Koroški Slovenec
12. 04. 2023 19.16
+2
V vsakem primeru bolj zanimivo, kot posvajanje opic v Ruandi.
wsharky
12. 04. 2023 18.35
+3
grem raje na tekmo v živo na derbi nk-lolimpija-nk-maribor, na tv itak te pokažejo kaj se dogaja na tribunah, kar je edino luštno na tem derbiju
the kop
12. 04. 2023 18.07
-4
ne hvala!! Smo še kakšno tekmo prve lige in nič več!! Nogomet je sramota za ves svet!!
ropi fast
12. 04. 2023 17.40
+5
bedarija na kubik, raj kaj podučnega pogledam na history ali geographic
el capitano
12. 04. 2023 16.58
+2
Nogomet je pač merilo prostora ,koliko si lokalpatrijot in koliko je denarja v prostoru..
AbcXyz1
12. 04. 2023 16.36
+7
Kaj pada gledanost, da se taki članki pojavljajo? To je moderno gladiatortstvo za kruha in iger za množice v sistemu, da se ne ukvarjajo raje s pomembnimi zadevami, ki se okrog njih dogajajo.
Radovan Iztok
12. 04. 2023 16.33
+5
raje gledam pse kako jejo svoj drek
Arnold
12. 04. 2023 16.04
+5
Nogomet je opij množic. Torej tudi šport primitivcev.
el capitano
12. 04. 2023 16.56
-2
Zakaj naj bi bil nogomet šport primitivce ,mi pa res ni jasno..