Nogomet

Zelena luč za Laporto

Barcelona, 25. 08. 2008 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik nogometnega kluba Barcelona Joan Laporta je na generalni skupščini kluba dobil potrebno večino, ki mu omogoča podaljšanje pogodbe za naslednji dve leti.

Predsednik katalonskega nogometnega giganta Barcelone Joan Laporta je na generalni skupščini kluba dobil potrebno večino glasov, ki mu omogoča podaljšanje pogodbe za naslednji dve leti. Laporta je prejel 52 odstotkov od skupno 942 glasov, medtem ko je za njegov odstop glasovalo 37,7 odstotka vseh volivcev.


Slabi rezultati Barcelone v zadnjih dveh letih so povzročili veliko nemira v klubu in tudi okrog njega. Pred šestimi meseci so celo glasovali o predčasni zamenjavi predsednika Laporte, a so nasprotniki trenutnega vodstva dobili le 60 odstotkov glasov, kar je bilo šest odstotkov manj od potrebne dvotretjinske večine.

Joan Laporta
Joan Laporta FOTO: Reuters

Vnovič so usodi predsednika razpravljali na redni klubski skupščini, kjer se je pokazalo, da so se strasti vendarle malo umirile. Številne igralske menjave, kot tudi strokovnega štaba, so vlile nekaj novega zaupanja, ki pa je po mnenju vseh na zelo majavih nogah. Bržkone se čaka le na nov rezultatski spodrsljaj, ki bi vodil do dokončne zamenjave, pravijo španski mediji.


Kakorkoli že, Laporta je tokrat preživel in dobil zeleno luč za nov dveletni mandat. Potem ko je bil leta 2003 prvič izbran za prvega moža v klubu, je za Laporto, gre sicer za znanega in priznanega 45-letnega odvetnika, to že tretji mandat. Ko je bil drugič izvoljen, je bil eden najbolj priljubljenih mož Katalonije, saj so bili za njim izjemni dosežki; dva naslova španskega prvenstva v letih 2005 in 2006 ter naslov evropskega prvaka leta 2006. V zadnjih dveh letih Barcelona ni osvojila niti ene pomembnejše lovorike, zato ne čudi močen upad priljubljenosti.


Na poti do vnovičnega preboja na vrh tako v španskem prvenstvu kot v ligi prvakov je klubsko vodstvo takoj po končani lanski sezoni zamenjalo trenerja Franka Rijkaarda, na njegovo mesto je prišel Pep Guardiola, poleg tega pa je močno prevetrilo še igralsko zasedbo. Obenem lastniki vnovič niso varčevali na okrepitvah, saj se ocenjuje, da so za šest novincev porabili 90 milijonov evrov, med njimi pa sta najbolj zveneči imeni domači zvezdnik Daniel Alves in najboljši beloruski nogometaš Aleksander Hleb, ki sta v Barcelono prišla iz Seville oziroma londonskega Arsenala.


Od tistih, ki so morali odditi ali so to sami hoteli, sta največ zanimanja drugih klubov požela brazilski in portugalski zvezdnik Ronaldinho in Deco. Prvi je končal pri Milanu, drugi pa pri londonskemu moštvi Chelsea.


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mafia89
25. 08. 2008 12.28