Nogomet

Sporazum vlade in zveznih dežel: Bundesliga se vrača 21. maja

Berlin, Rim, 06. 05. 2020 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemčija bo dala zeleno luč za majsko nadaljevanje nogometne sezone, potem ko je ta že dlje časa prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so se o tem sporazumeli kanclerka Angela Merkel in vodje zveznih dežel.

Nogometaši Bayerna (na fotografiji v sredini Joshua Kimmich) branijo naslov in tudi vodijo na lestvici trenutno še vedno prekinjene sezone.
Nogometaši Bayerna (na fotografiji v sredini Joshua Kimmich) branijo naslov in tudi vodijo na lestvici trenutno še vedno prekinjene sezone. FOTO: AP
Podobno kot v nekaterih drugih ligah se bodo v sredo, ob upoštevanju zdravstvenih in varnostnih protokolov, na individualne treninge vrnili tudi v ameriški ligi MLS, poroča uradna stran lige. Prvi trije klubi pri tem so Atlanta United, Sporting Kansas City in Inter Miami, katerega solastnik je tudi nekdanji angleški reprezentant David Beckham. Vse vadbe so prostovoljne, naenkrat bo lahko vadilo največ šest ali sedem igralcev, bodo pa prve v klubskih prostorih po prekinitvi lige sredi marca. Prepoved treningov sicer velja do 15. maja, tekem pa ne bo vsaj do 8. junija. V ligi MLS sicer igrajo štirje Slovenci: Antonio Delamea Mlinar (New England Revolution), Aljaž Struna (Houston Dynamo), Robert Berić (Chicago Fire) in Aljaž Ivačič (Portland Timbers).

Politiki verjamejo, da je sprejemljivo, da se zaradi omejitev gospodarske škode sezona za 36 klubov v prvi in drugi ligi nadaljuje. V današnji telefonski konferenci bodo določili točen datum za začetek tekem. Nemški mediji so poročali, da bi to lahko bil 21. maj. Vodstvo vplivne nemške Bundeslige že dolgo poziva k nadaljevanju sezone, saj pravi, da je to življenjskega pomena za sektor, ki v Nemčiji zaposluje 56.000 ljudi.

Oblastem so predstavili strog načrt za nadzor okužb, ki temelji na številnih testih, kar po njihovem omogoča, da bi zagnali sezono brez velikega tveganja. Minister za zdravje Jens Spahn je ocenil načrt kot smiseln in takšen, ki je lahko zgled drugemu poklicnemu športu. Nemški klubi ne bi ostali brez 300 milijonov evrov od televizijskih pravic, če bi izpeljali zadnjih devet krogov sezone. To bi ublažilo izgube klubov, od katerih naj bi jih bilo ducat od 36 v prvi in drugi ligi tik pred stečajem.

Vodstvo lige bo v četrtek izpeljalo videokonferenco, na kateri bodo predstavniki klubov določili zadnje podrobnosti za nadaljevanje sezone.

Juventus spet na treningu, Ronaldo še v karanteni
Nogometaši serijskega italijanskega prvaka Juventusa so se v torek vrnili na individualni trening v športni center Continassa. Prvi zvezdnik ekipe Cristiano Ronaldo pa je po vrnitvi iz Portugalske začel dvotedensko karanteno zaradi pandemije novega koronavirusa.

"Po dnevu, namenjenem testiranjem in pregledom, so nekateri igralci začeli posamično vaditi v Continassi, kjer so uradno začeli pot vrnitve k tekmovalni pripravljenosti," so zapisali pri Juventusu. Ronaldo, ki se je v ponedeljek vrnil v Italijo, pa je bil dva meseca na domači Madeiri in je v karanteni, kjer čaka na rezultate testov. Nazadnje je igral 8. marca pred praznimi tribunami proti Interju Samirja Handanovića.

Italijansko notranje ministrstvo je dovolilo vrnitev igralcev na treninge dva tedna pred prvotnimi načrti, kar je obudilo rahlo upanje, da bi lahko rešili sezono 2019/20. Ob Juventusu so se v torek na treninge vrnili tudi Atalanta Josipa Iličića, Bologna in Udinese, Sassuolo in Lecce Žana Majerja sta to naredila že v ponedeljek. Športni minister Vincenzo Spadafora pa je opozoril, da morajo s treningi po skupinah počakati do 18. maja. Ali bodo v Italiji nadaljevali sezono, pa morajo tako kot druge članice Evropski nogometni zvezi sporočiti do 25. maja.

Kliknite tukaj in pošljite vprašanje našemu komentatorju Tomažu Lukaču.
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dany75
06. 05. 2020 11.16
+1
jesenvoyo
06. 05. 2020 10.41
+2
Tekme pred praznimi stadioni z tv prenosi niso sporne, ne predstavljam pa si poln stadion v teh razmerah.