Nogomet

Zidane o skrivnostih uspeha: Nisem bil idiot, pil sem vodo

Madrid, 24. 03. 2019 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trener madridskega Reala Zinedine Zidane se je v zanimivem pogovoru dotaknil svojih nogometnih začetkov. Rojeni Marseillčan priznava, da ni bil najbolj vzoren sin, a da je po tem, ko je dobil dovoljenje očeta in mame, vse svoje moči usmeril v to, da bi uspel v nogometu.

Zinedine Zidane (na fotografiji) med govorom v častni loži stadiona Santiago Bernabeu.
Zinedine Zidane (na fotografiji) med govorom v častni loži stadiona Santiago Bernabeu. FOTO: AP

"Včasih si moral biti dober, da si lahko igral, ni bilo tako preprosto kot danes. Zdaj ti, če vedo, da če imaš nek talent, hitro ponudijo priložnost," je za OTRO med drugim povedal Zinedine Zidane. Legendarni Francoz se je nedavno vrnil na klop madridskega Reala, kjer še maja lani proslavil tretji zaporedni naslov v Ligi prvakov, nato pa se šokantno poslovil.

REAL

Zidane je imel podobno trofejno tudi igralsko kariero, ki jo je začel v vrstah marsejskega Saint-Henrija, nato pa po igranju za še en lokalni klub Septemes-les-Vallons leta 1986 prišel v Cannes, kjer je v šestih sezonah tudi dobil prvo priložnost med profesionalci.

'Vedel sem, da moje obnašanje ni idealno'
"Želel sem si le igrati nogomet in imel sem težave v šoli. Moji starši me nikoli niso ošteli, toda vedel sem, da moje obnašanje ni idealno," se je v zanimivem pogovoru začetkov spominjal danes 46-letni Francoz. "Nekega dne so mi tako rekli: 'Vemo, da imaš nekaj v glavi, torej počni tisto, kar si želiš.' Ko sem imel enkrat dovoljenje mojega očeta in mame, sem dal vse za to, kar sem si želel," je nadaljeval.

"Ob prihodu v Cannes sem videl, kako trenirajo igralci, in rekel sem si: 'Želim se posvetiti temu.' Od tistega trenutka sem se boril za to, da postanem najboljši. Dobro sem počival, nisem igral idiota po barih, pil sem vodo in se veliko raztezal. Vse sem dal za to, da bi postal najboljši igralec, to sem moral storiti za kakršno koli ceno. Tako bi osrečil starše in jih napolnil s ponosom."

Dandanes vse poteka hitreje
Ponosa v družini Zidane v naslednjih letih res ni manjkalo, po Cannesu ga je pot odnesla v Bordeaux, Juventus in Real Madrid, v vrstah torinskega in madridskega velikana je dosegel največje uspehe, ki so sovpadali tudi z naslovi svetovnega ter evropskega prvaka s francosko reprezentanco. Zidane ocenjuje, da so mladi nogometaši v njegovih časih veliko redkeje prihajali do priložnosti za igro.

"V tistih časih si moral biti dober, da so te opazili. Najprej si moral pokazati, da si drugačen od ostalih, ker je bilo število igralcev omejeno, imeli ste le enega ali dva mlada na ekipo. Danes ne. Danes se je vse razvilo in vse poteka hitreje, igralcev pa ni strah napak," dodaja Zidane.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
25. 03. 2019 15.57
-1
Kakšen človek je to, da z glavo na nogometnem srečanju udari svojega svaka ?
JB
24. 03. 2019 16.20
-14
Če bi spil en pir pred tekmo, mogoče ne bi naredu enga najbolj neumnih prekrškov.
murate
24. 03. 2019 17.43
+14
človek je nekaj dosegel ,neki bu ze rant mu je pa brez veze heb al vse živo in ga provociral.škoda da ga ni konkretno na gobec,bi bil vsaj upravičeno kaznovan
Zentrum
24. 03. 2019 18.00
-3
Je očitno že vedel kaj dela in je tudi dosegel svoje. Francija je izgubila, Italija pa je postala svetovni prvak.
cripstoned
24. 03. 2019 14.07
+44
gospod nogomet...zinedine zidane....uspesen kot nogometas in uspesen kot trener...zemlja se ni videla kaj takega do 28.5.2018 ko se je z najvecjim klubom v zgodovini nogometa vpisal z zlatimi crkami med nesmrtne...3x zapored evropski in svetovni klubski prvak z minimalnim vlozkom....ZINEDINE ZIDANE!!!
MKII
24. 03. 2019 15.10
-1
Zentrum
24. 03. 2019 15.44
-3
cripstoned
24. 03. 2019 16.30
-15
kaj vam delam....tablete, doze, zalost, obup, nemoc...to pri nas ne obstaja ne glede na letosnjo sezono...bi pa vi vsekakor videli da je temu tako...samo da vam povem...spet lazete samega sebe...ahahaha
User513426
24. 03. 2019 18.38
-1
itak da pri vas ne obstaja ko ste vsi na tabletah in predozirani. kako naj potem kaj novega obstaja, če je vse po starem
cripstoned
24. 03. 2019 19.50
+5
mi smo se vedno neverjetno ponosni na klub in igralce...ne glede na letosnjo sezono...taksno veselje kot so nam dali igralci real madrida v zadnjih letih navijaci tega kluba se nismo doziveli....pa smo se v celotni zgodovini veselili najveckrat...ampak zadnja 3 leta...z eno besedo...epsko...zato nase veselje se vedno traja in bo trajalo vecno....vamoooooos reeeeeal