Nogomet

Zidane previden, Guardiola brez zavor: Vsi gledajo le nase

Madrid, 20. 04. 2021 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vprašanja na novinarski konferenci trenerja madridskega Reala Zinedina Zidana pred gostovanjem v Cadizu praktično niso omenjala naslednje ligaške preizkušnje, na kateri Realovci po remiju z Getafejem (0:0) praktično nimajo "pravice" do novega spodrsljaja. Vse je bilo seveda v znamenju Superlige, v kateri kani Real s svojim predsednikom Florentinom Perezom odigrati ključno vlogo.

Španski mediji so izbrskali tudi lanske izjave Realovega vezista Tonija Kroosa, ki je v podkastu Einfach mal Luppen v družbi brata Felixa izrazil svoje nasprotovanje do Superlige. "Sem velik privrženec tega, da reči ostanejo takšne, kot so. Skupaj z Ligo prvakov, svetovnim prvenstvom in evropskimi prvenstvi, so državna prvenstva produkt vrhunske ravni. Superliga? Potekala bo brez naju, midva ne bova sodelovala. To bi bil pravi trenutek, da obesiš nogometne čevlje na klin," je bil jasen nemški vezist, ki je v enem svojih nastopov na podkastu tako Uefo kot Fifo sicer obtožil, da z nogometaši ravnata "kot z lutkami". 

Vprašanja o Superligi in Kylianu Mbappeju, ki naj bi si po zadnjih informacijah portala Goal že iskal novo prebivališče v Madridu, so bila v torek popoldne v Realovem klubskem centru Valdebebas "prepovedana". Ne sicer dobesedno, saj jih je trener Zinedine Zidane seveda sprejel, a povedal bore malo, rekoč, da je osredotočen zgolj na prihajajoče gostovanje v Cadizu, kjer bo Real poskušal (vsaj za nekaj ur) nadoknaditi tri točke zaostanka za vodilnim mestnim tekmecem Atleticom.  

"Smo še pri življenju, borili se bomo," je o neuspehu na jugu prestolnice minuli konec tedna dejal Zidane, čigar moštvo je remiziralo z 0:0. Za dvoboj s Cadizom je francoski strateg sicer dobil številne okrepitve, po covidu-19 je okreval branilec Raphaël Varane, ki je poleg "el clasica" z Barcelono in gostovanja v Getafeju izpustil obe četrtfinalni tekmi Lige prvakov z Liverpoolom. Poškodbo je zacelil pomemben bočni branilec Daniel Carvajal, medtem ko za gostovanje na jugu države ne bo nared vezist Toni Kroos. Zaradi bolečin v hrbtu je v zadnjem trenutku "odpadel" tudi njegov zvesti pribočnik Luka Modrić.

'Nismo na robu'
"Govorilo se je, da sem že na cesti, da so igralci zanič. Jaz zagotavljam le to, da se bomo borili, ne vem, če bomo zmagali ali ne, pomemben pa je trud, ki ga bomo vložili. Tekmovanje nas spodbuja. Govorimo o tem, da smo na robu, na robu ... Bah! Šli bomo prek tega, to nam lahko uspe, tega si želimo. Ko igraš na robu svojih zmožnosti, lahko storiš še več," je nadaljeval Zidane, ki bo lahko spet računal tudi na branilca Nacha Fernandeza in vezista Casemira. Belgijski zvezdnik Eden Hazard kljub treniranju z ekipo prav tako še vedno ni dobil zelene luči.

"Tja gremo z ekipo, ki se bo borila. To je najpomembneje. Zavedamo se ovir. A nismo na robu (zmožnosti, op. a.). Po vsem, kar se je letos zgodilo, ko so o nas govorili, kar so pač govorili, se zdaj ne bomo predali, temveč v to usmerili vse naše moči," je še dodal Zidane.

Zidane (na fotografiji) z napadalcem Viniciusom Juniorjem med obračunom z Liverpoolom na prvi tekmi četrtfinala Lige prvakov.
Zidane (na fotografiji) z napadalcem Viniciusom Juniorjem med obračunom z Liverpoolom na prvi tekmi četrtfinala Lige prvakov. FOTO: AP

Pomemben del novinarske konference je bil seveda, ne sicer po Zidanovih željah, namenjen vprašanjem o novoustanovljeni Superligi, ki jo bo kot predsednik vodil prvi mož Reala Florentino Perez. Po besedah Francoza se s Perezom o tej tematiki ni pogovarjal, niti ne razmišlja o morebitnih sankcijah Evropske nogometne zveze.

Superliga ni v sklopu njegovih zadolžitev
"Ne bom razkril svojega mnenja o Superligi, saj je to vprašanje za eno osebo, in sicer predsednika, to ni moje delo," se je vprašanjem v širokem loku izogibal Zidane. "Lahko rečete, da Zidane nikoli ne pove svojega mnenja, a res je tako, moje delo zajema to, kar počnem. Jutrišnja tekma. O vsem ostalem lahko podajam mnenja in govorim, a to ne služi ničemur. Jaz razmišljam le o Cadizu. Sankcije? Nič, o ničemer nismo govorili, razmišljam le o pripravi na tekmo. Nisem neumen, že kmalu nas čaka Liga prvakov ... A že jutri moramo odigrati dobro. Ostalega pa ne moremo nadzirati."

Po tem, ko je Perez v enem zadnjih javnih nastopov dejal, da so lahko navijači "mirni", kar se tiče lova za napadalnim asom Paris Saint-Germaina, Mbappejem, je Zidane moral komentirati tudi te besede predsednika.

"Če je to rekel, potem je to dobro. (smeh) Jaz vam pravim, da mislim na Cadiz, in to je tudi res, samo to lahko nadziram," je še povedal Zidane.

Guardiola (desno) ob trenerju Liverpoola Jürgnu Kloppu.
Guardiola (desno) ob trenerju Liverpoola Jürgnu Kloppu. FOTO: AP

Guardiola: Vsi, tudi Uefa, gledajo le nase
Veliko bolj odločen je bil njegov trenerski kolega Josep Guardiola, ki bo tako kot Zidane v prihodnjih tednih upal na preboj v veliki finale Lige prvakov. Tudi Manchester City je seveda med ustanovnimi člani tako imenovane Superlige, kar pa Guardioli pred naslednjo preizkušnjo na Otoku ni preprečilo nekaj ostrih besed na račun odgovornih.

"Izvedel sem nekaj ur pred uradno potrditvijo. Še vedno mi nihče ni podrobneje razložil, kakšno bo to tekmovanje," je dejal Guardiola. "Trenerji smo govorili o nižanju naših plač, o covidu, o osamitvi ... A mi nismo pravi naslov za ta vprašanja, to so namreč predsedniki. Zato je vse skupaj malce neprijetno. Nimamo vseh informacij. Lahko pa vam izdam to, kar vem danes ... Ne vem pa nič več od tistega, kar je bilo v izjavi za javnost. Jaz podpiram moj klub, a imam tudi lastno mnenje," je nadaljeval katalonski trener. 

"Ko bom imel vse informacije, bom podal tudi lastno mnenje. Šport pa zame ni šport, ko ni korelacije med trudom in nagrado. To ni šport, če je vseeno, ko izgubiš. To sem vedno govoril: želim si, da bi bilo tekmovanje čim močnejše. Ni pravično, če se ena ekipa bori, bori in bori, nato pa se ne more uvrstiti, ker je uspeh zagotovljen le peščici klubov. V tej izjavi za javnost sem to začutil. Vem, da so rekli, da bo pet povabljencev, več od tega ne vem. Ljudje morajo to pojasniti. Zakaj v tej skupini ekip ni Ajaxa? Vsi klubi trpijo zaradi svojega gospodarstva, a potrebno je razjasniti, kako smo prišli do te odločitve. Uefa ravno tako misli le nase, vsi mislijo le nase. (Robert) Lewandowski se je poškodoval med reprezentančnim premorom in ni mogel igrati za Bayern! In ni igral četrtfinala, potem ko se je deset mesecev boril s svojo ekipo! Zakaj tudi tega ne razjasnimo? Vsi gledajo le nase."

Tebas: Perez je že nekaj časa odsoten, zdaj pa tudi povsem izgubljen
Oglasil se je tudi šef Paris Saint-Germaina Naser Al-Helaifi.

"Paris Saint-Germain stoji za prepričanjem, da je nogomet šport za vse. Kot nogometni klub smo družina in skupnost, ki jo predstavljajo navijači. Tega nikoli ne smemo pozabiti. PSG bo še naprej sodeloval z Uefo, Eco in vsemi družbeniki ter se zavzemal za spoštovanje nogometa," je dejal katarski mogotec, poročajo svetovne agencije.

Odzval se je tudi eden od največjih bivših zvezdnikov nogometa David Beckham, sicer zdaj lastnik nogometnega moštva Inter iz Miamija. "Igra, ki jo ljubimo, je v nevarnosti," je zapisal Anglež na Instagram in si takoj prislužil všečke sedanjega in nekaj nekdanjih realovcev Luke Modrića, Jamesa Rodrigueza ter Luisa Figa.

Zelo ostro se je odzval tudi predsednik španske LaLige Javier Tebas. Na vprašanje novinarja športne televizijske oddaje El Chiringuito o besedah Realovega predsednika Pereza, ki je dan prej v isti oddaji dejal, da je superliga rešitev za nogomet, je Tebas odgovoril: "Perez je že nekaj mesecev odsoten. Slabo je deloval že decembra, zdaj pa je povsem izgubljen. Slab je kot predsednik Real Madrida in še slabši na čelu superlige."

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
21. 04. 2021 09.39
Zidanu je ušlo v hlače od strahu pred Perezom, tega bi si nikoli ne mislil.
TITO 50
20. 04. 2021 21.53
+1
Perez je mafijaš Zidane pa hinavec.
Dalibor Stojanovski
20. 04. 2021 21.46
Vec ali manj ze vsi odstopajo v glavnem kdor igra stave lahko napove finale super lige real madrid vs castilla(real m.B ekipa)
Andree
20. 04. 2021 21.29
+5
Adidas in Audi sta povedala,da se super lige ne gresta.
Uporabnik483970
20. 04. 2021 21.19
+2
Ne vam zakaj imam občutek, da v nagometu velikim denarja zmanjkuje?? So želeli s preveliko žlico v usta???
simc167
20. 04. 2021 20.23
+7
Zidan je p..a.
Lima33
20. 04. 2021 20.15
+17
Perez je drek in to z ogromno žlico... Bogi klubi bodo propadli... To da so se izprsil za Hazarda 100+ milijončkov in je model že odkar je prišel na bolniški in v meku ni nič narobe... Da so kupili Joviča za 60 milijončkov seveda to je drobižek in ga dali mal na posojo, da so Jamesa podarili, da 100+ milijonski Bale golf igra za skromno oz.minimalca 20 al kok milijončkov... Grozljivka... Par gramov svinca spakirat pa poslat takim... To velja tudi za ostale elitne klurbe... 👎👎👎
BrNuS
20. 04. 2021 20.12
+1
Primitiven sport, vse se vrti okoli denarja, tudi Superliga, rezultati pa so verjamem velikokrat produkt umazanega denarja iz stavnic..Juventos je najvevji primer pa dejansko nogometa ne gledam. Padla bo vrednost tega sporta, mnogo je precenjen in edino kar je tukaj poglavitnega so zasluzki stricev iz ozadja zato pa zdaj taksen bum.
cripstoned
20. 04. 2021 20.02
+1
spodaj pa spet pljuvanje po zidanu...kaksne veze ima on z nastalo situacijo? kdo je on da bo komentiral politiko v sportu? ko je govor o nogometu pa je povsem drugacna zgodba ki se pozna tudi na igriscu...neverjetni ste nekateri res...clovek se pac ne umesava v zadeve izven igrisc in to da javno vedeti....."Lahko rečete, da Zidane nikoli ne pove svojega mnenja, a res je tako, moje delo zajema to, kar počnem. Jutrišnja tekma. O vsem ostalem lahko podajam mnenja in govorim, a to ne služi ničemur. Jaz razmišljam le o Cadizu. Sankcije? Nič, o ničemer nismo govorili, razmišljam le o pripravi na tekmo. Nisem neumen, že kmalu nas čaka Liga prvakov ... A že jutri moramo odigrati dobro. Ostalega pa ne moremo nadzirati."........tako je povedal el maestro...
goveja župca
20. 04. 2021 20.09
+0
Cripstone, seveda se ne vmesava, kaj si bo pljuval v lastno (bodoco) skledo... Saj ni glooph.
palinko74
20. 04. 2021 19.51
+4
murinjo je edini car
palinko74
20. 04. 2021 19.51
+1
ddolores
20. 04. 2021 19.48
+7
Haha predsedniku Reala je pa malo mar, da najboljši nogometaši, ki igrajo za klube iz Superlige, ne bodo smeli igrati za svoje reprezentance na EP in SP, ki so pod okriljem FIFE in UEFE!
DEEP
20. 04. 2021 20.28
-15
In gdo jim bo to preprečil, Čeferin levi, malo jutri! Ziba se mu stolček, levem lenuhi!?
ddolores
20. 04. 2021 21.02
+8
In kaj potem, če je Čeferin levi, a bi moral bit desni al ki? A potem bi bil pa tapravi? Z istim razmišljanjem, samo v drugi barvi!
setisfekšn
20. 04. 2021 19.22
-3
Sam zdele je pa naš pogoru!to se vidi kako majhno moć ima ko bodo tile ki imajo vse samo v nogah skup stopil in bodo orobal dat kakšen % v glavo ha ha
Aurora 1
20. 04. 2021 19.18
+15
Čestitke Nemcem, PSGju in Pepu.
alien8potnik
20. 04. 2021 19.12
+11
prav nič mi ni všeč tole. reveži so izumili nogomet, bogatuni pa so ga ugrabili za svoj biznis. grozno.
Konan
20. 04. 2021 19.10
+5
Kaka prpa je ta potuhnjeni muflon
LevLandau
20. 04. 2021 19.03
+6
Perez: "Mi umiramo". Ja najboljš da vam nudijo prvo pomoč na kakšni kliniki za vaše glave, pa vam naredijo lobotomijo... bedak. Perezu bo najbrž letos zmanjkal za ukrajinske cipe. Mislim da je v tem problem.
Kollerik
20. 04. 2021 18.55
+10
Zidane me je razočaral. Mutenje na kvadrat.
alien8potnik
20. 04. 2021 19.12
+10
Špartanec
20. 04. 2021 18.43
+16
Zidane brezjajčnik.
Sokril
20. 04. 2021 18.42
+0
Dejstvo je da profesionalni nogomet izgublja tv gledalce predvsem v mlajših kategorijah. Mogoče je krivo siljenje gledalcev z politiko (social justice warriors), ki ga izvaja UEFA? Katerega športnega navdušenca zanimajo "woke" zadeve?