Nogomet

Zlata žoga prvič z vratarsko nagrado: med kandidati tudi Oblak?

Pariz, 19. 09. 2019 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na prihajajoči podelitvi zlate žoge bodo 2. decembra prvič podelili tudi posebno nagrado za najboljšega vratarja. Cenjeno zlato žogo je v zgodovini osvojil le en čuvaj mreže, sovjetski vratar Lev Jašin, tudi zato nova nagrada nosi ime pokojnega Moskovčana. V najožjem krogu kandidatov bo na podelitvi skorajda zagotovo tudi slovenski vratar Atletico Madrida Jan Oblak.

Oblak (na fotografiji) med sredino tekmo prvega kroga skupinskega dela Lige prvakov z Juventusom.
Oblak (na fotografiji) med sredino tekmo prvega kroga skupinskega dela Lige prvakov z Juventusom. FOTO: AP
Hrvaški vezist Real Madrida Luka Modrić je v lani prekinil desetletno prevlado Portugalca Cristiana Ronalda in Argentinca Lionela Messija v moški konkurenci, medtem ko je žensko nagrado prejela Norvežanka Ada Hegerberg (Lyon). Nagrado Raymonda Kopaja za najboljšega mladega nogometaša je prejel Francoz Kylian Mbappe (Paris Saint-Germain).

Francoski športni dnevnik L'Equipe in revija France Football sta predstavila podrobnosti letošnje podelitve zlate žoge, katere ambasador bo legendarni napadalec Marseilla, Chelseaja in Galatasaraya ter reprezentant Slonokoščene obale Didier Drogba. Že tradicionalnim nagradam, glavna je seveda zlata žoga, ki je najbolj cenjeno posamično priznanje v svetu nogometa, pa se bo decembra prvič pridružila nagrada za najboljšega vratarja, ki nosi ime po legendarnemu sovjetskemu vratarju Levu Jašinu.

Seznam kandidatov bo luč sveta ugledal 21. oktobra, ko bosta imena nogometašev hkrati objavila L'Equipe in France Football. Direktor France Footballa Pascal Ferre je dejal, da bo "najboljšega vratarja na svetu" izbrala "enaka komisija mednarodnih strokovnjakov kot pri podelitvi zlate žoge". To je kot edini vratar v zgodovini leta 1963 osvojil le Lev Jašin, legendarni čuvaj mreže reprezentance Sovjetske zveze in moskovskega Dinama. Le pet vratarjev se je uspelo nato uvrstiti v finalni izbor: Italijan Dino Zoff, Čeh Ivo Viktor, Nemec Oliver Kahn, Italijan Gianluigi Buffon in Nemec Manuel Neuer.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi favorit je Alisson
Španski dnevnik AS špekulira, da ima največ možnosti za premierno Jašinovo nagrado Alisson Becker, vratar Liverpoola, ki je naslovu v Ligi prvakov letos dodal še zmago na Copi Americi z brazilsko izbrano vrsto. Že je prejel nagrado Evropske nogometne zveze za najboljšega vratarja sezone, favorit pa je tudi na prihajajoči podelitvi nagrad Mednarodne nogometne zveze. Med kandidati omenjajo še člana madridskega Atletica in slovenske reprezentance Jana Oblaka, Marca-Andreja ter Stegna (Barcelona), Edersona Moraesa (Manchester City), Huga Llorisa (Lyon) in Neuerja (Bayern).

OBLAK

"Člana Atletica imajo za veliki branik ekipe 'colchonerosov', čeprav mu leta 2019 ni uspelo osvojiti naslovov in to mu zmanjšuje možnosti. Ter Stegen je bil prvak LaLige, Edersonu je enak dosežek uspel v Premier League, Neuer pa je osvojil Bundesligo. Lloris je igral odločilno vlogo pri Tottenhamovi uvrstitvi v finale Lige prvakov," piše AS, ki dodaja še Kostaričana Keylorja Navasa (Paris Saint-Germain) in Belgijca Thibauta Courtoisa (Real Madrid).

Podelili bodo še nagrado Kopa, za katero kandidira deset najboljših nogometašev, mlajših od 21 let, poleg zlate žoge za najboljšega nogometaša pa tudi zlato žogo za najboljšo nogometašico. 20 nominirank bo izbralo 50 novinarjev, ki pokrivajo ženski nogomet, za moško nagrado pa se bo potegovalo 30 nogometašev po izboru 180 novinarjev z vsega sveta. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1muvwndr
20. 09. 2019 08.30
+0
Ko bo golman dobil zlato žogo, bo konec sveta.
Krematorij666
19. 09. 2019 18.18
-2
Če jo je dobil Modrić je več možnosti da jo dobi Jasmin Handanović kot pa Oblak
Špartanec
19. 09. 2019 17.47
+6
Lansko leto Modrič podarjena nagrada.