SP v nogometu 2022

Žreb skupin za SP 2022: Srbom zopet Brazilci, Hrvati proti Belgijcem

Doha, 01. 04. 2022 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
9

V Katarju je bil opravljen žreb skupin za bližajoče se svetovno prvenstvo v nogometu. Hrvate čaka derbi z Belgijo, Srbi pa so dobili skoraj identične nasprotnike kot pred štirimi leti. Veliki derbi prvega dela tekmovanja bo dvoboj med Španijo in Nemčijo v skupini E.

Žreb skupin za SP 2022
Žreb skupin za SP 2022 FOTO: Sofascore.com

Skupina A: 

V prvi skupini je bil prostor zagotovljen za domačo reprezentanco Katarja. Pomerila se bo proti Nizozemcem, ki jih pred štirimi leti ni bilo v Rusiji, Ekvadorcem in aktualnim afriškim prvakom Senegalcem. Otvoritvena tekma bo 21. novembra med Katarjem in Ekvadorjem.

Skupina B: 

Obračun med Angleži in Američani v skupini B bo ponovitev spopada izpred 12 let, ko sta reprezentanci igrali skupaj s Slovenijo. Z angleško govorečima reprezentancama se bodo pomerili še nogometaši Irana, ki jih vodi nekdanji Interblockov trener Dragan Skočić. Četrtega tekmeca pa bomo dobili po dodatnih kvalifikacijah stare celine. V igri za tako želeno mesto so Škoti, Valižani in Ukrajinci. 

Prvič po letu 1966 se bo zgodilo, da bo Anglija igrala na prvi dan turnirja. Takrat so trije levi edinkrat do zdaj slavili naslov svetovnih prvakov:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skupina C: 

Nosilci skupine C so Argentinci, ki jih čakajo obračuni s Savdsko Arabijo, Mehiko in Poljsko. Medtem ko o vlogi favorita ni dvoma, se pričakuje, da bo o drugem mestu odločal spopad Mehike in Poljske. Savdska Arabija pa ima po oceni stavnic najmanj možnosti za napredovanje. 

Skupina D:

Aktualni svetovni prvaki Francozi bodo upali, da se bodo Danci, s katerimi se bodo pomerili v skupini D, zopet izkazali za srečne tekmece. Reprezentanci sta se namreč pomerili že pred štirimi leti v zadnjem krogu svoje skupine, ko tekma ni odločala več o ničemer in je bilo 0:0. Galski petelini so po tem remiju zabeležili štiri zaporedne zmage in v zrak dvignili najbolj želeno lovoriko v svetu nogometa. Poleg njiju bosta v tej skupini še Tunizija in še najboljši iz dodatnih kvalifikacij, v katerih se bo Peru pomeril z zmagovalcem obračuna Združenih arabskih emiratov in Avstralije. 

Skupina E:

Veliki derbi prvega dela tekmovanja bomo videli v skupini E, kjer se bosta pomerila dva od zadnjih treh svetovnih prvakov. Španiji, ki je bila v prvem bobnu, je žreb namenil najbolj neugodnega tekmeca iz drugega – reprezentanco Nemčije. Ob evropskih velikanih sta v tej skupini še Japonska in dodatni kvalifikant, ki ga bo dal obračun Nove Zelandije in Kostarike. 

Skupina F:

Že v skupini se bosta pomerili drugo- in tretjeuvrščeni reprezentanci izpred štirih let. Srebrne Hrvate čaka obračun z Belgijci, ki bodo zopet med glavnimi favoriti za naslov, ki ga še nimajo v svojih vitrinah. Poleg njiju sta v tej skupini še Kanada, ki bo šele drugič igrala med svetovno elito, in Maroko. Afriško ekipo bo kot selektor vodil bosanski strokovnjak Vahid Halilhodžić. 

Skupina G: 

Srbi bodo igrali v praktično identični skupini kot pred štirimi leti, saj so se tudi takrat pomerili tako s Švicarji kot z Brazilci. Srbi so proti obojim izgubili, na koncu pa končali na tretjem mestu pred Kostariko. Tokrat jih namesto Keylorja Navasa in soigralcev čakajo Kamerunci. 

Skupina H: 

Zelo pestro bi znalo biti v zadnji skupini, kjer so nekdanji evropski prvaki Portugalci, prvi svetovni prvaki v zgodovini Urugvajci, vselej neugodni Ganci in nogometaši Južne Koreje. Portugalska in Urugvaj sta se pomerila na SP v Rusiji v osmini finala, ko so napredovali Južnoameričani. Zanimiv bo tudi obračun med Urugvajci in Ganci, ki smo ga nazadnje videli v četrtfinalu SP-ja v Južni Afriki, ko je Luis Suarez s posredovanjem z roko preprečil napredovanje Afričanov, po izvajanju enajstmetrovk pa so se v polfinale prebili Urugvajci. 

Žreb skupin za svetovno prvenstvu v Katarju 2022
Žreb skupin za svetovno prvenstvu v Katarju 2022 FOTO: AP

Žreb skupin za SP 2022: 

- skupina A:
Katar
Ekvador
Senegal
Nizozemska

- skupina B:
Anglija
Iran
ZDA
Wales/Škotska/Ukrajina

- skupina C:
Argentina
Savdska Arabija
Mehika
Poljska

- skupina D:
Francija
Peru/Avstralija/ZAE
Danska
Tunizija

- skupina E:
Španija
Kostarika/Nova Zelandija
Nemčija
Japonska

- skupina F:
Belgija
Kanada
Maroko
Hrvaška

- skupina G:
Brazilija
Srbija
Švica
Kamerun

- skupina H:
Portugalska
Gana
Urugvaj
Južna Koreja

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KREN49
01. 04. 2022 21.30
-4
a G. Kek...ne bo nič komentiral žrerba...
OlalaKokoĐambo
01. 04. 2022 20.59
-6
Srb vs Hrv stadion BYKOBAP ob 18.00 na drugem programu TVS ..
JAZsemTI
01. 04. 2022 20.44
+5
Če bi bil razum pred denarjem tega prvenstva ne bi bilo v Katarju! Zato pa je ta mundial karikatura sedanjega družbenega sistema...
bohan22
01. 04. 2022 20.40
+0
bohinj je zakon
01. 04. 2022 20.35
+4
Slo je v najtežji skupini?
fcrs_lj
01. 04. 2022 20.25
-2
Dejte se sodnika Briha. Da sodi svicarjem in srbom, da bo taprava repriza
Dobrovoljac
01. 04. 2022 20.19
+3
Portugalci imajo najlažje delo. Kaj počne Nemčija v drugem bobnu ni jasno, saj sodi med nosilce!
Konan
02. 04. 2022 15.14
+1
Tile Portugalci imajo zegen z žrebom se tukaj, saj bodo hitro ven leteli
John_Gotti
01. 04. 2022 20.07
+7
Anglija Iran ZDA Wales/Škotska/Ukrajina 😀🤦🏾‍♂️🤦🏾‍♂️ Med Iranci in Anglo-Ameri bo to mesarsko klanje💪💪💪🤣