Nogomet

Luka Modrić postal najboljši nogometaš Evrope: Čeferin 'okronal' tudi Beckhama

Monte Carlo, 30. 08. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska nogometna zveza je po žrebu skupinskega dela Lige prvakov razglasila najboljšega nogometaša v Evropi. Član madridskega Reala Luka Modrić, ki so ga že poleti izbrali za najboljšega nogometaša na svetovnem prvenstvu, je upravičil vlogo glavnega favorita in prvič v karieri postal najboljši Evropejec. Naslov najboljše nogometašice Danki Pernilli Harder.

Več videovsebin
  • Aleksander Čeferin podelil nagrado za najboljšega nogometaša v Evropi Luku Modriću
    00:56
    Aleksander Čeferin podelil nagrado za najboljšega nogometaša v Evropi Luku Modriću
  • Iz 24UR: David Beckham hvaležen Aleksandru Čeferinu
    00:56
    Iz 24UR: David Beckham hvaležen Aleksandru Čeferinu
  • Iz 24UR: Žreb skupinskega dela Lige prvakov
    02:42
    Iz 24UR: Žreb skupinskega dela Lige prvakov
  • Iz 24UR: Crvena zvezda v dveh napadih iz pekla do raja
    01:59
    Iz 24UR: Crvena zvezda v dveh napadih iz pekla do raja
Hrvaški reprezentant Modrić je z madridskim Realom osvojil ligo prvakov, to je uspelo tudi Ronaldu, ki je to lovoriko osvojil že petič ter bil najboljši strelec, Salah pa je z Liverpoolom prišel v finale lige prvakov ter blestel v rdečem dresu.

Kapetan hrvaške nogometne reprezentance Luka Modrić je iz rok predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina dobil nagrado za najboljšega nogometaša v Evropi za minulo sezono, v kateri je na evropskih nogometnih zelenicah osvojil tretji zaporedni naslov v Ligi prvakov, s Hrvaško pa je igral v finalu svetovnega prvenstva. 

"To je neverjeten trenutek zame in res čutim navdušenje in ponos ob tej izjemni nagradi. Rad bi se zahvalil vsem, ki so glasovali zame, mojemu klubu Real Madridu, mojim soigralcem in trenerjem, ki me podpirajo v dobrih in manj dobrih trenutkih. To je tudi zanje," je na odru ob Čeferinu povedal Modrić. 

Poleti sta se poti Cristiana Ronalda (desno) in Luka Modrića ločili, združila ju ni niti četrtkova prireditev, saj se Ronaldo v Monaku ni pojavil.
Poleti sta se poti Cristiana Ronalda (desno) in Luka Modrića ločili, združila ju ni niti četrtkova prireditev, saj se Ronaldo v Monaku ni pojavil. FOTO: AP

"Moj oče je bil tisti, ki me je odpeljal na prvi trening in me vedno gnal, da sem sledil svojim sanjam. Veliko mu dolgujem. Sanje se mi ves čas uresničujejo. Igram za najboljši klub na svetu, osvajam lovorike, igram za reprezentanco, kjer sem kapetan in sem na to zelo ponosen, nedavno pa smo naredili nekaj posebnega za Hrvaško. Dolga pot je za mano, ampak tu sem si vedno želel biti. Upam, da se bo to nadaljevalo," je še dodal Dalmatinec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Beckham se je v svojem govoru zahvalil Čeferinu in izpostavil Uefine dobrodelne projekte, ki se jim Anglež z veseljem priključi.
Beckham se je v svojem govoru zahvalil Čeferinu in izpostavil Uefine dobrodelne projekte, ki se jim Anglež z veseljem priključi. FOTO: AP

Predsednikova nagrada Beckhamu
Četrtkovo dogajanje v Monte Carlu je sicer Čeferin tudi odprl, saj je podelil predsedniško nagrado legendarnemu angleškemu nogometašu Davidu Beckhamu. Beckham, ki je v Monako prišel skupaj z boljšo polovico Victorio Beckham, je bil po Čeferinovih besedah "povsem logična izbira", saj je poleg izjemnih veščin in dejstva, da je nogomet dvignil na višjo raven, ko gre za njegovo komercialno plat, svoj globalni vpliv uporabil tudi za pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

"Vsi smo sledili njegovi karieri, vemo, da je bil izjemen nogometaš, da je spremenil nogomet po svetu. Moč nogometa je uporabil tudi za pomoč ljudem, zato je bila odločitev povsem logična," je pojasnil Čeferin. Novo nagrado "equal game" je dobil gruzijski branilec Guram Kashia "za pogumno javno podporo enakosti". Še kot kapetan Vitesseja je nosil mavrični trak (kot drugi kapetani) v podporo skupnosti LGBT, kar je v njegovi domovini izzvalo negativne in sovražne odzive.

Še pred začetkom žreba skupinskega dela Lige prvakov je nagrado za najboljšega vratarja minule sezone dobil Realov čuvaj mreže, Kostaričan Keylor Navas. Podeljevanje posamičnih nagrad se je nato že med samim žrebom nadaljevalo z novimi lovorikami za tabor trikratnih zaporednih prvakov iz Madrida, saj so za najboljšega branilca minule sezone izbrali Sergia Ramosa, najboljši vezist je postal Modrić, najboljši napadalec pa Cristiano Ronaldo, ki za razliko od nekdanjih soigralcev nagrade ni sprejel na odru ‒ zabil je tudi (uradno) najlepši gol minulega leta ("škarjice" na tekmi izločilnih bojev z Juventusom).

Konec dveletne prevlade Ronalda
Srebrni kipec za najboljšega nogometaša Evrope je v zadnjih dveh letih prejel Portugalec Ronaldo, ki je bil najboljši tudi leta 2014. Po slavju z Realom v Ligi prvakov in srebru s Hrvaško na EP pa se je letos kot favorit za njegovega naslednika omenjal 32-letni Hrvat Modrić. Nedvomno je visoko kotiral tudi Ronaldo, ki je vnovič dosegel največ golov v Ligi prvakov, a ima za sabo bledo reprezentančno sezono, saj se je Portugalska od SP poslovila v osmini finala. Tretji kandidat je bil Egipčan Mohamed Salah, ki je z Liverpoolom igral v finalu Lige prvakov, na SP v Rusiji pa se je z reprezentanco od tekmovanja poslovil po predtekmovanju.

Na seznamu končnega izbora pa ni francoskih nogometašev, ki so se veselili naslova svetovnih prvakov. Antoine Griezmann, soigralec Jan Oblaka pri madridskem Atleticu, se je v izboru 80 trenerjev in 55 novinarjev iz vse Evrope znašel na četrtem mestu, Kylian Mbappe se je za Argentincem Lionelom Messijem uvrstil na šesto mesto. V ženski konkurenci je slavila Danka Pernille Harder (Wolfsburg), ki je premagala Norvežanko Ado Hegerberg in Francozinjo Amandine Henry (obe Olympique Lyon).

Kandidati za nagrade Uefa (v debelejšem tisku so zmagovalci):

- najboljši nogometaš:
Luka Modrić (Real Madrid), Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Juventus), Mohamed Salah (Liverpool);

- najboljša nogometašica:
Pernille Harder (Wolfsburg), Ada Hegerberg (Lyon), Amandine Henry (Lyon);

- najboljši vratar:
Alisson Becker (Roma/Liverpool), Gianluigi Buffon (Juventus/Paris Saint-Germain), Keylor Navas (Real Madrid);

- najboljši branilec:
Marcelo (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Raphaël Varane (Real Madrid);

- najboljši vezni igralec:
Luka Modrić (Real Madrid), Kevin De Bruyne (Manchester City), Toni Kroos (Real Madrid);

- najboljši napadalec:
Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Mohamed Salah (Liverpool).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
31. 08. 2018 09.57
+3
Hrvaški mediji nikjer ne omenjajo besede - priimka Čeferin. So morda nevoščljivi, ker je Slovenec?!
KavčStrokovnjak
31. 08. 2018 07.39
+2
A kdo ve v katerem jeziku je Sandi čestital Luki?
dark horse
30. 08. 2018 22.11
-2
Kolikor vem so tazaprti z ostalimi svojimi vzdevki in njegovi oprodniki vseskozi govorili da bo Cr zasluženo zmagal. Če že bi si še pred modričem to zaslužil varane. Osvojil lp in sp
Principat
30. 08. 2018 21.58
+2
sodnica* v tej prelepi modri obleki pa je GRANDprix
ehjaehja
30. 08. 2018 21.06
-11
zasluženo popolna dominacija kraljevega kluba,era tisočletja se bo nadaljevala HALA MADRID!
Kollerik
30. 08. 2018 21.04
+6
Pa dobro,...čestitke torej Modroću. Bi si bolj zaslužil Hazard, toda njegova ekipa je pač bila "šele" tretja.
Kollerik
30. 08. 2018 21.04
-10
ehjaehja
30. 08. 2018 21.07
-11
apodgra
31. 08. 2018 08.00
+4
Še enkrat bom poudaril , da štejejo samo dosežki v lig prvakov. Lahko si igralec na 100-tem mestu na lestvici najboljših ,tvoja ekipa pa svoji ligo prvakov in si nominiran za naslov najboljšega . Messi igra v svoji ekipi vezista in napadalca in Modrič in Ronaldo mu ne sežeta niti do kolena in ostane bez enega naslova. Menager Ronalda razočaran nad tako odločitvijo. Morda so porabili preveč denarja za podkupovanje in se jim ta poteza ni obrestovala.
Frel
30. 08. 2018 20.52
+9
Zasluženo ali ne, lahko se prepiramo do naslednjega leta, pa ne bomo prišli do dna. je pa lepo videti nov obraz na vrhu =)
Johnny_J
30. 08. 2018 21.04
+6
Modrić zasluženo, ne vem pa, kaj počne cr7 za naj napadalca? Kaj ni Messi dal največ golov? Mislim čista kmečka logika, ki ne deluje.
ehjaehja
30. 08. 2018 21.08
-6
Ronaldo je zasenčil messija tretjo leto zapored v najtežjem tekmovanju😨😨😨😨logika ti res ne štima tu še strinjava ja:)
Frel
30. 08. 2018 21.10
+2
kot sem rekel, z prepiranjem ne bosta rešila nič.
ehjaehja
30. 08. 2018 21.17
-4
Saj ni prepiranja real je pobral vse nagrade in to je to.to ostalo jih malo zbadam ker nemorejo spremeniti ničesar tako bo ostalo:D HALA MADRID!!!
Frel
30. 08. 2018 21.58
+2
ti kar daj, jaz osebno se ne sekiram, pa tudi če Ronaldo dobi zlato žogo še 5x in je real še 5x zaporedoma prvak. glavno je, da uživam v nogometni igri. navijam za svoj klub, se veselim njihovih zmag in uspehov, z ostalim se ne ravno obremenjujem
KavčStrokovnjak
31. 08. 2018 07.42
+1
Take navijače Barce imamo radi. Skupaj gledamo klasiko in se ne kregamo, ne glede na to kdo zmaga.
apodgra
31. 08. 2018 08.00
-1
Johny Če bi obstajala kmečka logika , potem takih kozlarij bi ne bilo .
apodgra
31. 08. 2018 08.05
+1
To je tako, kot da bi mene nominirali za Nobelovo nagrado za znanost. Čuden je ta svet . Einstain je zapisal kaj je največja razsežnost- to je vesolje in človeška norost. Vse se vrti okrog denarja . Dobili smo poleg Evrosonga in izbora lepotice sveta, Uefi-ne kozlarije.
idiu3krasne
30. 08. 2018 20.43
+4
Leđo...izgubljeni brat crispa in zapirača ...krasno...ampak aparati nebodo zdržali...hahaha😂😂😂😂😂😂😂
ehjaehja
30. 08. 2018 21.05
-4
o tvojih aparatih govoriš? pobrali smo vse nagrade žal tako je pri tebi ko navijaš trenutno za en navaden povprečen klub,barcinih 5minut slave je minilo že zdavnaj:) Leo kjessi pa bo potonil brez inieste to se mu že pozna:) HALA MADRID!❤❤❤❤❤
MKII
30. 08. 2018 20.31
+1
Gnus. Koga izberejo ej.
idiu3krasne
30. 08. 2018 20.40
+2
MaJo777
30. 08. 2018 20.52
+4
Kaj je janezek nevosclivi? Te zre a da je Hrvat najbolsi hahahahahha mars komentiraj realno
MaJo777
30. 08. 2018 20.53
-4
Kaj ste tako obsedeni z Ronaldom? Vam je prav trn v peti. To pomeni da je bolsi od vasega ljubljencka a?
Pop92
30. 08. 2018 20.05
+7
Zasluženo modrič -ampak ta novi španski deb*il na klopi reala fursira špance...škoda, da ni šl v inter :(
Kollerik
30. 08. 2018 20.00
-2
Izvolitev Modrića je bila pričakovana. Ostalo pa demonstrirajo posli v svetu športne mode.....
laycan
30. 08. 2018 20.05
+1
saj če bi zmagal tvoj ljubljeni messi,bi pa drugače pisal,hehe.
laycan
30. 08. 2018 20.05
+0
saj če bi zmagal tvoj ljubljeni messi,bi pa drugače pisal,hehe.
Johnny_J
30. 08. 2018 21.05
+3
Lajka ne, samo če si najboljši strelec v Evropi, bi moral dobiti nagrado za najboljšega napadalca. A ni tako?
Kollerik
30. 08. 2018 21.37
+3
apodgra
31. 08. 2018 08.17
+4
Če odmislimo vseh drugih ,ki bi morali biti na tem seznamu ,tudi odločitev za Modriča ni poštena in pravična . Vemo kdo je v final poškodoval Salaha in vratarjain, okradel zmago Liverpoolu , in ta igralec je nagrajen za svoje grobosti . Vemo kdo ima največ zaslug za dosežke Hrvatov na svetovnem prvenstvu Niti pod razno ni to bil Modrič. Tudi v ligi prvakov in v državnem prvenstvu ni bil on tisti ,ki je Real pripeljal , do naslova lige prvakov. Vemo, kako se je Real pretihotapil do tega naslova . Brez sodniške pomoči vsaj zadnja dva naslova ne bi smela pri ekipi Reala .Zato pa g.Čreferin ne želi uvesti VAR tehnologije , ker se boji, da bo ta tehnologija najbolj škodila njegovi priljubljeni ekipi..
laycan
30. 08. 2018 19.55
+6
messi je bil 5.kar ni niti slabo,glede na prikazano.
MaJo777
30. 08. 2018 20.52
-1
Si pomesal nagrade Messi 2. To ni zlata zoga
Johnny_J
30. 08. 2018 21.07
+4
najboljši strelec in asistent v Evropi, ter 2 osvojena pokala. kaj bi pa še rad? Kaj še naj pokaže? Nisi normalen.
apodgra
31. 08. 2018 08.23
+5
Johny, Igrati bi še moral namesto Ronalda in njemu v statistiko podariti vsaj toliko golov , da se bosta lahko izenačila . Drugo leto , bomo imeli na seznamu za najbolj "uspešna " promotorja nogometne igre dva nominiranca in to g. Pereza ni g.Čeferina .
laycan
30. 08. 2018 19.53
+7
realovi igralci so zasedli vse položaje.res GALAKTIČNO.
nikajzadodat
30. 08. 2018 17.20
+4
Uefa isce podporo vsepovsod...cakam, da nominirajo kakšnega iz Andore, Malte, Cipra...vsak glas steje :)
ehjaehja
30. 08. 2018 17.37
-7
le?o
30. 08. 2018 17.18
-5
Pustimo mi te individualne nagrade. Fantje in eno dekle, dejte rajši povedat kdo bo z realom v finalu to sezono? Jaz bi djau da juve mrbit.
Kollerik
30. 08. 2018 19.20
+3
laycan
30. 08. 2018 19.49
+1
boli,ne.hehehehehehe.joj,kako te boli,a boš lahko spal.KRALJEVI KLUB JE POBRAL VSE.
Kollerik
30. 08. 2018 19.51
+0
..sprašujem se samo, le kako lahko spite s tako umazano vestjo....
laycan
30. 08. 2018 20.02
+2
ti sploh ne veš kaj je vest.hehehe.daj ne bluzi,vsaj 3 leta pljuvaš po realu,in Ronaldu,zdaj boš pa o vesti nekaj sanjal.
Kollerik
30. 08. 2018 20.54
+1
Johnny_J
30. 08. 2018 21.08
+0
Žal reala ne bo v finalu, bo pa barca in zanimivo bo videt, koga bodo premagali.
apodgra
31. 08. 2018 08.26
+0
Če si zaslepljen ne vidiš okrog ničesar drugega , samo tisto ,kar je zraslo na tvojem zemljniku in še to ve veš. da je vse gnilo.
cripstoned
30. 08. 2018 17.12
-2
hahahhaha vsi samo ronaldo ne...ane hejteri? hahahahaha....spet ne bo po vase in jokanje se lahko pricne...
ehjaehja
30. 08. 2018 17.15
-4
počakaj še malo kmalu jih bo razneslo medtem ko se jim bomo mi posmehovali 😁😂😂😂🙈🙊🙊
Kollerik
30. 08. 2018 19.07
+3
Da je Messi najboljši nogometni majstor v zgodovini....ni samo mnenje, ampak strokovna ocena trenerja enega najboljših klubov na svetu, torej Julena Lopetguia. Se ti ne zdi? Ali pa si res toliko nor, da čisto resno misliš.... skupaj s svojo patetično četico ronči loverjev.... da si bolj brihten od njega?
Kollerik
30. 08. 2018 19.07
-5
apodgra
31. 08. 2018 08.31
+1
Kollerik Ve se, kdo je odločal o tem in kaj so ti ljudje -športni analfabeti oziroma bleferji na športni loteriji. Njih zanima samo dobitek in ni pomembno , od kod pride. Pomembno je to , da ta dobitek pride do njihovih žepov od tod naprej pa se izgubi vsaka sled.
KiNgKoNg
30. 08. 2018 16.48
-8
Ronaldo, Modrić ali Salah? Griezmann.
ehjaehja
30. 08. 2018 16.57
-6
Kollerik
30. 08. 2018 17.04
-5
Johnny_J
30. 08. 2018 17.05
-9
ehjaehja
30. 08. 2018 17.08
-5
Kdo je to Messi? da ne misliš morda na kjessija?
Kollerik
30. 08. 2018 18.56
+2
Bi bil, če bi zabil proti Francozom v tistem zadnjem napadu. Vseeno še vedno ni niti najmanjšega dvoma, da je najboljši na svetu. O tem se z nami strinja celo Loptegui.
laycan
30. 08. 2018 19.49
-3
apodgra
31. 08. 2018 08.35
+3
Če se bo ta umazana politika nadaljevala , sem trdno prepričan ,da bodo Messija črtali iz seznama kandidatov za osvojitev bilo katerega naslova . Še naziv za najboljšega strelca in asistenta ,mu bo odvzeli, ker ne igra v prave klubu .
ehjaehja
30. 08. 2018 16.36
-10
dominacija REAL MADRID pubeci dominacija:))
Burt
30. 08. 2018 16.50
+10
na 15 tekmah sezone .To je Čeferin še uspel pogledat, druga pa ni imel časa, je podkupnine od Pereza štel
ehjaehja
30. 08. 2018 16.56
-8
apodgra
31. 08. 2018 08.42
+1
Če bi gledal vsaj 15 tekem , potem bi hitro ugotovil, da tu nekaj smrdi. Smrada pa on kot pošteni advokat ne prenaša in se raje umakne v zavetja ,ki so odišavljena , sterilizirana in nezaščitena pred dolgimi prsti
Farming Papo17
30. 08. 2018 16.16
+6
Modrić ni pokazal ničesar pa se govori o njem kot o bogu. Na svetovnem prvenstvu je pol hrvaške reprezentance igralo bolje od njega da sploh ne govorimo o Francozih. Dobro res je da je igral dobro v lanskem španskem prvenstvu in ligi prvakov ampak to še ga ne ponese med zvezde.
ehjaehja
30. 08. 2018 16.36
-16
modrić je pokazal dosti več kot Leo kjessi:) Modrić je zvezda že vsaj 5 let:)
Carrasco
30. 08. 2018 16.38
-1
Buffon - ker je italijo popeljal na world cup v evropi pa ni naredil nič. Varane - res pravi kriteriji UEFE
ehjaehja
30. 08. 2018 16.45
-12
Maxi Dobaj
30. 08. 2018 19.29
+3
Žac
30. 08. 2018 16.06
+7
Zaradi Modrića vidim da so nekaterim pacientom vklopili internet v posebni ustanovi.