Nogomet

Zvezdnik Igre prestolov zaljubljen v Leeds: Mi imamo kralja Severa

Leeds, 06. 01. 2020 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred tekmo pokala FA v Londonu, kjer se bosta pomerila Arsenal in Leeds United, je filmski igralec Nikolaj Coster-Waldau spregovoril o tem, kako ga je oče neuspešno vzgajal v navijača "topničarjev". Danec je namreč odrasel v gorečega privrženca naslednjih tekmecev Londončanov s severa Anglije.

Coster-Waldau z Gwendoline Christie na letošnji podelitvi emmyjev.
Coster-Waldau z Gwendoline Christie na letošnji podelitvi emmyjev. FOTO: AP
Na severu Anglije ima svojega slavnega privrženca tudi premierligaš Sheffield United. Za klub iz domačega mesta navija angleški igralec Sean Bean, ki je v Igri prestolov upodobil Eddarda Starka, sicer zapriseženega nasprotnika Lannisterjev.

"Stvari, ki jih počnem zaradi ljubezni," je za BBC Sport na tribunah stadiona Emirates v Londonu odo Leeds Unitedu zrecitiral Nikolaj Coster-Waldau, čigar lik Jamie Lannister je v Igri prestolov zaslovel (tudi) po zaslugi te izjave. V tem tisočletju je bila ljubezen pogosto res edina stvar, zaradi katere so klubu s severa Anglije ostali zvesti njegovi navijači, ki veljajo za ene najbolj gorečih na Otoku. Leeds je zašel v hude finančne škripce po igranju v polfinalu Lige prvakov in do leta 2007 nazadoval vse do tretjeligaškega državnega tekmovanja. Septembra 2014 ga je v kontroverzni etapi italijanskega lastnika Massima Cellina v drugoligaškem Championshipu na nekaj tekmah vodil tudi Izolčan Darko Milanič.

LEEDS

A po slovesu Cellina in prihodu njegovega rojaka Andrea Radrizzanija se zdi, da je Leeds pod taktirko slovitega argentinskega trenerja Marcela Bielse končno našel recept za povratek v elitno Premier League. United je z 52 točkami po 26 tekmah trenutno z West Bromwich Albionom, ki ga vodi Splitčan Slaven Bilić, absolutni vladar Championshipa, kjer imata kluba iz Birminghama oziroma Leedsa pred tretjeuvrščenim Brentfordom že devet točk naskoka. Prvi mesti seveda prinašata avtomatski preboj v Premier League, ki jo je Leeds z osvojenim 19. mestom neslavno zapustil leta 2004. Danski filmski igralec Coster-Waldau lahko na stadionu Elland Road tudi letos uživa v predstavah ekipe argentinskega trenerja Marcela Bielse, skupaj z navijači Uniteda pa vneto pričakuje zaključni del sezone, ki bi Leedsu lahko prinesla tako želeni povratek med elito. 

Argentinec Marcelo Bielsa, čigar vzdevek je "El loco" (Norec, op. a.), se je odlično znašel v Leedsu, o čigar "norih" navijačih velikokrat poročajo domači in svetovni mediji.
Argentinec Marcelo Bielsa, čigar vzdevek je "El loco" (Norec, op. a.), se je odlično znašel v Leedsu, o čigar "norih" navijačih velikokrat poročajo domači in svetovni mediji. FOTO: AP

'Najboljši trener na svetu'
"Igra prestolov in Leeds imata skupaj veliko več, kot bi si lahko mislili. Drama, spletke, ljubezen, izguba, boj za prestol. Navijači od Arktike do Amazonije prek Belfasta in Buenos Airesa ‒ Leeds United teče po naših žilah kot virus, ki pogoltne vse," je s pripovedjo nadaljeval Coster-Waldau.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Odrasel sem v mestecu na Danskem, moj oče je bil navijač Arsenala. Tudi oče je hotel, da postanem Gooner (navijač Arsenala, op. a.), a imel sem večje načrte. Začetek devetdesetih, prišel v Anglijo, obiskal Elland Road, ko pa sem enkrat slišal peti navijače Leedsa, je bilo seme ljubezni zasejano. Čeprav je imel v 30 letih Leeds svoje vzpone in številne padce. (Legenda kluba Dominic, op. a.) Matteo in (nekdanji napadalec kluba Jermaine, op. a.) Beckford. Odvzemi točk, tretjeligaška igrišča. Dolga in zavita pot neuspehov, izdelovalec mečev po imenu Hock. 21 trenerjev kasneje pa poglejte, kdo se je pojavil: 'Imamo novega Kralja Severa!' To lahko vohate v zraku. 'Najboljši trener na svetu' nas je prišel rešit iz obupa, nocoj pa spomini na leto 1972, ko je Leeds zadnjič osvojil pokal in premagal Arsenal. 'Clarke, 1:0!' Billy s ga dvigne. Zdaj pa o tem tiho šepetaj, Leeds, a mislimo, da bi lahko Marcelo Bielsa bil tisti. Boter, ki je Leeds s treningom pripravil do tega, da spet igra. Tako kot so to počeli za Dona (legendarnega trenerja Revieja, op. a.). Dajmo, Leeds!"

Ob stoletnici kluba, Leeds jo je proslavil oktobra lani, so pri klubu pripravili izbor najlepših golov:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brusilec
06. 01. 2020 17.06
+3
On pa ja nikoli ni bil "kralj severa" ... pravzaprav ni bil nikoli kralj..