Šport

Nogometne akademije z največ nogometaši na Euru

Neuchatel, 09. 06. 2021 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dinamo Zagreb in FK Rabotnički v samem evropskem vrhu po številu igralcev, ki bodo nastopali na Euru.

Ko omenimo nogometne akademije, večina najprej pomisli na velika imena, kot so Barcelonina 'La Masia', Bayernov 'Campus',  Athletic Bilbaova 'Cantera', na Ajaxovo akademijo ali akademijo Manchester Uniteda.

Lestvica Mednarodnega centra za športne študije (izvorno Centre International d'Etude du Sport  oz. CIES) pa je pokazala, da nista daleč za njimi dve akademiji iz bivše skupne države. Govorimo o lestvici števila igralcev, ki so jih vzgojile posamezne akademije in bodo zaigrali na evropskem prvenstvu. CIES je za lestvico upošteval nogometaše, ki so se med 15. in 21. letom vsaj tri leta učili nogometnih veščin v posamezni akademiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ni presenetljivo, da prvo mesto s 14 igralci zaseda akademija Ajaxa iz Amsterdama, ki velja za eno najboljših na svetu. Dve sezoni nazaj je velik uspeh za Ajaxovo akademijo pomenila uvrstitev mlade ekipe Ajaxa v polfinale Lige prvakov, kjer so nato klonili proti londonskemu Tottenhamu. 

Ajax - Tottenham
Ajax - Tottenham FOTO: AP

Na drugem mestu nekoliko presenetljivo najdemo akademijo Dynama iz Kijeva, ki bo na prvenstvu zastopana z 11 igralci. Ukrajina, za katero bo zaigralo vseh 11 igralcev Dynamove akademije, se v zadnjem času vrača med stalne udeležence na velikih turnirjih, saj bo to zanje že tretja zaporedna udeležba na evropskih prvenstvih.

Dinamo Kijev Benjamin Verbič
Dinamo Kijev Benjamin Verbič FOTO: AP

Na tretjem mestu se nahaja akademija Dinama iz Zagreba, ki jo bo na evropskem prvenstvu predstavljalo devet igralcev. Dinamova akademija že drži zanimiv rekord, in sicer je dala največ igralcev, ki je bilo v ekipi finalista svetovnega prvenstva v nogometu. Govorimo seveda o finalu iz leta 2018, ko je Hrvaška izgubila proti Franciji s 4 proti 2, ob tem pa je imela v ekipi kar 14 igralcev, vzgojenih v Dinamovi akademiji. Velikih talentov, nogometno vzgojenih v Zagrebu ne manjka, trenutno najbolj odmeven produkt pa je Španec Dani Olmo, ki se je med 16. in 21. letom kalil v Dinamovi akademiji in uspešno zastopal člansko ekipo zagrebškega kluba.

Dani Olmo
Dani Olmo FOTO: Damjan Žibert

Prav tako devet igralcev bo zastopalo akademijo kluba FK Rabotnički iz Skopja. V Rabotničkem vzgojeni nogometaši, bodo vsi zastopali reprezentanco Severne Makedonije, za katero bo to sploh prva udeležba ne velikem turnirju v nogometu.

Eljif Elmas
Eljif Elmas FOTO: AP
Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.