Šport

Dve tekmi, dve zmagi slovenskega dvojnega D

New York, 23. 11. 2019 02.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Slovenski čudežni deček Luka Dončić je v Dallasu ugnal Cleveland (143:101), Miami Gorana Dragića je v Chicagu z zmago (116:108) potrdil vzdržnost odličnega začetka sezone.

V Dallasu so gledalci na krilih Lukamanije.
V Dallasu so gledalci na krilih Lukamanije. FOTO: AP

V Dallasu so gledalci na krilih Lukamanije doživeli novo zmago domačih, znova pod taktirko slovenskega zvezdnika, ki je bil za tri skoke prekratek za novi trojni dvojček (30 točk, 14 podaj, 7 skokov). A to le poudarja, kako so narasla pričakovanja ob igri 20-letnika, ki s statističnimi presežki navdušuje ljubitelje košarke po vsem svetu. Jezdeci iz Clevelanda niso dobro osedlali nove sezone, v noči na četrtek jih je zlahka premagal že Dragićev Miami, ki je tokrat gostoval v Chicagu in z nekaj težavami upravičil vlogo favorita srečanja.

Napeta končnica

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19096864/3231

Silovit začetek Miamija in neuravnane roke Bikov so pripomogle, da se je moral trener domačih Jim Boylen kmalu zateči k minuti odmora, ko je semafor kazal 15:0 za goste s Floride. Ti so zadevali kot za stavo (67-odstotni met), neustavljiv je bil predvsem novinec Kendrick Nunn, ki je v rojstnem mestu s 13 točkami samo v prvi četrtini razkazoval svoje veščine. Kmalu je v igro vstopil tudi Dragić, tokrat s kot pri mumiji povito desno nogo, a ga ta ni motila pri znova solidnem nastopu.

Novinec Miamija Kendrick Nunn je v rojstnem Chicagu igral z dodatnim zagonom.
Novinec Miamija Kendrick Nunn je v rojstnem Chicagu igral z dodatnim zagonom. FOTO: AP

V drugi četrtini se je nadaljevala prevlada Miamija, Bam Adebayo je z atletskimi skoki gospodaril pod obročema in tesno sledil strelski razpoloženosti Nunna. Tudi Chichago je nekoliko izostril svojo natančnost, a so Biki v slačilnico odšli povešenih glav ob zaostanku za 24 točk (67:43). Dragić, ki je v prvem polčasu igral 14 minut, je dosegel osem točk in štiri podaje.

Drugi polčas je prinesel pogosto težavo moštev z visokim vodstvom, Vročica se je nekoliko ohladila, igralci preveč sprostili in začele so se dogajati nepotrebne napake. Trener Eric Spoelstra je nejevoljen vzel minuto odmora in skušal moštvo vrniti v prejšnje tirnice, tudi z vstopom veterana iz Slovenije. Po pričakovanjih se je nekoliko znižal delež zadetih metov, a Biki niso znali zabosti v mehki trebuh Miamija in preobrniti tekme, čeprav so nekoliko znižali zaostanek (85:67).

Zadnji del tekme so Floridčani sprva strnili vrste, žoga je začela krožiti hitreje, nesebične podaje so omogočale lažje mete na koš. Toda v končnici so znova izgubili ostrino, domačini pa so s serijo trojk ob navdušenem občinstvu vztrajno nižali svoj zaostanek. Biki so pokazali roge in s trdo obrambo povzročali napake tekmecov, Spoelstra pa je še enkrat več izigral svojega aduta s klopi Dragića. Skupaj z Jimmyjem Butlerjem (ta je bil s 27 točkami najboljši strelec) sta s prostimi meti ohranjala varno razliko za Miami. Slovenec je skupaj dosegel 16 točk, 7 podaj in 2 skoka.

Neprijetna stalnica Miamija ostaja veliko izgubljenih žog (Dragić je bil s štirimi skupaj z Adebayom pri vrhu), kar tokrat ni ogrozilo pete zaporedne zmage. Prava preizkušnja tovrstne nerodnosti pa bo že prihodnja tekma, ko Miami gosti Filadelfija, eden od favoritov vzhoda.

Dallas povozil drugo moštvo zapored

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19096868/3231

Spopad z nekdanjimi prvaki iz Clevelanda, ki že nekaj časa ne spominjajo več na moštvo iz časa LeBrona Jamesa, bi morali biti za odličen napad Žrebičkov lahek zalogaj. Toda v NBA-ju ni lahkih tekem in domačini pod vodstvom Dončića se celotno prvo četrtino ne samo niso mogli otresti gostov, ampak so Jezdeci celo večkrat vodili. A ob enem najbolj vznemirljivih igralcev s sedmimi trojnimi dvojčki počasen začetek ni zbujal skbi domačega  občinstva. To se je najbolj razživelo, ko so kamere v dvorani našle njihovo prvo ljubezen, legendarnega Nemca Dirka Nowitzkega.

Trener Rick Carlisle (desno) je tokrat Dončiću dal precej priložnost za oddih in navijanje.
Trener Rick Carlisle (desno) je tokrat Dončiću dal precej priložnost za oddih in navijanje. FOTO: AP
Vsi so čakali Luka šov, saj je slovenski zvezdnik je drugo četrtino začel na klopi, Clevelandu pa je kljub tovrstnemu olajšanju pošla sapa. Dončićevi soigralci so višali razliko, Slovenec pa se je na igrišče vrnil šele šest minut pred koncem polčasa. Trener Rick Carlisle uresničuje svoje besede, da je treba mladeniču, ki nosi daleč največje breme pri Dallasu, dati priložnost za oddih.

V drugen delu tekme je bilo glavno vprašanje, ali bo Dončiću ponovno uspel trojni dvojček. Poleg njega se je razigral tudi dosedanji dolžnik Tim Hardaway, ki pa je moral po bolečem trku s Kristapsom Porzingisom (tudi ta je močno dvignil raven igre in samo v tretji četrtini dosegel 15 točk) na pregled glave v garderobo. Medtem so navijači uživali v vse bolj udobnem vodstvu, ki se je približevalo celo 40 točkam razlike. Dončić je znova hitro sedel na klop, z Nowitzkim pa sta si razposajeno mežikala tudi zaradi tega, ker sta po novem edina Žrebička, ki sta na treh zaporednih tekmah dosegla nad 30 točk.

Zadnjo četrtino je Slovenec spremljal s klopi, kljub rezervni postavi domačih pa je razlika vzkipela nad 40 točk in Dallas je znova zlahka zmagal (143:101). Serija lahkih nasprotnikov doma je utrdila samozavest, toda sedaj prihajajo tekme z najboljšimi, kar bo resnejša  preizkušnja.  Že v nedeljo bo nasprotnik Houston Rockets, na čelu z najboljšim ostrostrelcem lige Jamesom Hardnom.


Luka Dončić (levo) je že na prvem srečanju v Clevelandu izničil dobro igra Kevina Lova.
Luka Dončić (levo) je že na prvem srečanju v Clevelandu izničil dobro igra Kevina Lova. FOTO: AP

Evropska krila

Novinarji na drugi strani Atlantika Dončića že razglašajo za LeBrona Jamesa svoje generacije. Ne samo zaradi izjemne lahkotnosti, s katero zadeva koš, pač pa tudi zaradi svoje nesebičnosti, pregleda igre in voditeljskih sposobnosti, s katerimi na višjo raven popelje celotno moštvo. "Prišli smo do točke, ko vsak dan ali teden pričakuješ, da boš videl nekaj novega," se tudi trener Carlisle ne naveliča pohval.

Kljub temu pa kluba ne uvrščajo niti med širše favorite za naslov prvaka, boleča poraza proti izrazito slabemu New Yorku sta načela tudi osnovni cilj, po treh letih končati sušno obdobje brez končnice. Po eni strani igrajo v izjemno težki zahodni konferenci, kjer največja psa v krdelu grizeta v Los Angelesu. Po drugi je Slovenec včasih preveč osamljena stalnica. S Porzingisom veljata za prihodnost NBA, toda latvijski zvezdnik po letu odmora zaradi poškodbe kolena še vedno išče staro formo. Pokazal je že nekaj prebliskov veličine, a hkrati nekajkrat zdrsnil globoko v sivino povprečja.

Carlisle upa, da ima skrito orožje tudi v Maxiju Kleberju, če bo nemško krilo uresničilo domnevni potencial, bo Dallas tudi po Dirku Nowitzkemu letel na evropskih krilih. Malce v ozadju pa je še en Evropejec Boban Marajanović. Srb v večerih, ko mu gre igra dobro od rok, z zabijanjem skoraj brez skoka lahko polni koš tekmecev. Poleg tega center s svojim humorjem skrbi za dobro razpoloženje v slačilnici. "Dončić, kdo je že to... nima pojma..." se je v Bostonu šalil na račun mladeniča, nato pa dodal, da se včasih tudi soigralci čudijo kako mu uspeva vse, kar počne na igrišču.

Miami stopnjuje preizkušnje

Gostovanje v Chicagu je bilo za Miami čustveno zaznamovano, saj se je Butler vrnil v mesto, kjer je začel svojo kariero. V rojstnem kraju je zaigral Nunn, odkritje te sezone Vročic, iz zvezne države Illinois je tudi Meyers Leonard. Sloviti Biki letos bodejo nekoliko manj odločno, saj mlada ekipa gradi na igralcih, ki so vsi bili sedmi izbor zadnjih treh naborov Lauri Markkanen (2017), Wendell Carter Jr. (2018) in Coby White (2019). Slednji navdušuje s svojo hitrostjo in natančnostjo, ob nedavni zmagi proti New Yorku je Kratkohlačnikom nasul sedem trojk. Organizator igre Zach LaVine, ki je v Chicago prišel pred dvema letoma kot del plačila Minnesote za Butlerja, pa velja za najverjetnejšega kandidata za tekmo zvezdnikov NBA. Ta bo sredi februarja prav v mestu vetrov.

Jimmy Butler (levo) in Goran Dragić sta rivalstvo zamenjala za sodelovanje.
Jimmy Butler (levo) in Goran Dragić sta rivalstvo zamenjala za sodelovanje. FOTO: AP
Miami je v prvem mesecu močno prisegel pričakovanja, a ga analitiki še vedno presojajo s precejšnjo previdnostjo. Jedro uspeha sta namreč dve neznanki, poleg Nunna, ki je lani igral še v razvojni NBA G ligi, novinec Tyler Herro. Podobno nenaden vzpon je uspel Duncanu Robinsonu, z devetimi trojkami junaku prejšnje tekme. Minulo sezono se je selil med Miamijem in G ligo, sedaj v povprečju dosega dvomestno število točk na tekmo. Tudi Adebayo v svoji tretji sezoni kljub dobrim igram pod košem še ne velja za povsem izbrušeno orožje. Zato je toliko bolj prekaljena mafija s klopi, kot imenujejo Dragića in druge rezervne igralce.

Alfa samec ekipe je seveda Butler, del »kulture« Miamija pa je vedno živahno ugibanje o prihodnjih nakupih, s katerimi bi obdali zvezdnika. Kljub začetnemu zagonu sedanje postave vedno razvpiti direktor kluba Pat Riley z enim očesom vedno pogleduje na trg NBA kako bi okrepil zasedbo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnji namigi so povezani z »grško pošastjo«, Giannisu Antetokounmpu se konec sezone izteče pogodba z Jeleni, navijači Miamija pa upajo, da bodo Grka iz mrzlega Milwaukeeja premamile plaže Floride. Pri tem računajo, da se bosta iztekli pogodbi Dragića in Jamesa Johnsona, kar bo klubu omogočilo ponudbo z največjo možno plačo. Zmaj iz Ljubljane je svoje plačo odslužil z obrestmi, Johnson pa je še vedno precejšen dolžnik.

Ponavadi dobro obveščen Miami Herald je poročal, da naj bi v vrhu Vročic pozorno prisluhnili tudi medijskim pritiskom na San Antonio naj se lotijo obnove moštva ter prodajo oba zvezdnika, LaMarcusa Aldridgea in DeMara DeRozana. Rileyu sta menda oba zelo všeč, še posebej, ker se obema pogodbi prihodnje leto iztečeta. Vplivni direktor Vročic, ki se ga drži vzdevek "boter", je prvega že pred štirimi leti skušal prepričati, naj še eno leto ostane v Portlandu, nato pa pride v Miami. Klub pa je v 2016 skušal premamiti tudi DeRozana, naj se iz Kanade preseli na Florido.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

triol
23. 11. 2019 11.35
+0
Vsaka mu čast. Iz tekme v tekmo navdušuje. Hvala bogu, da imamo njega pa še koga , da onstran luže še bolj promovira Slovenijo . Za reprezentanco pa da ne izgubljam besed. Upam , da imajo dobre komentatorje, ki komentirajo na nivoju, tudi naši niso za v smeti, le ta Tomaž Hudomalj-------K A T A S T R O F A pri smučanju.
giovanni2
23. 11. 2019 11.33
+2
"Slovenski čudežni deček Luka Dončić je v Dallasu ugnal Cleveland". Kaj je igral sam? Da ne bo pomote, vsaka čast Luki, motijo me bombastični stavki, kot je ta. Sicer sploh ne vem, kako to, da še igra košarko, če so na tem portalu zapisali, da je "eksplodiral na prvi tekmi".
Maxx365
23. 11. 2019 11.08
+1
Porzingis nocoj odigral 200-to tekmo v NBA. In vrli ameriški statistiki so med tekmo izbrskali podatek, da je prvi košarkar, ki je na 200 tekmah dosegel 300+ trojk in 400+ blokad.
jspatipaon
23. 11. 2019 11.06
+2
Luka majstor!! Gledam skoraj vse tekme, vsaj 2 cetrtini, za vikend seveda celo.
mariomandzukic
23. 11. 2019 10.08
-24
zdovc,cancar,rupnik,pavlin,rudonja,novak.,.vsi so oni povprecni,ampak za tisto visjo klaso v slovenskemu sportu so vedn zadolzeni doncici,dragici,zahovici,ilicici.,.
hotchilipoper
23. 11. 2019 10.32
+2
tonaparuda
23. 11. 2019 11.05
+0
kak se ti ljubi na dnevni bazi zaj...... folk na forumu? Ti to izpopolnjuje življenje? :)
MesOjediPinGvin
23. 11. 2019 11.06
+7
Primož Kozmus, Petra MajdiČ, Ilka Štuhec, Peter Prevc, Primož Peterka,.... Boš preživel???
tonaparuda
23. 11. 2019 11.27
-1
pač...ne me narobe razumet. Če ti to pomaga, da se lažje prebijaš skozi življenje, da se ob tem počutiš več vrednega...ni panike glej, kdo sem jaz, da bi obsojal. Samo zanima me :)
titomeni
23. 11. 2019 10.03
+10
Za tole tekmo sem si pa tudi jaz nastavil budilko😁 luka bi z lahkoto dosegel se en trojni dvojcek z vsaj 40 tockami. Po eni strani mi je skoda ker bi bil bistveno boljsi od vseh s katerimi se ga primerja zdaj in v zgodovini, po drugi je pa prav da se ga ne forsira ce ni potrebe.
schranz91
23. 11. 2019 10.57
-4
Mererrek
23. 11. 2019 09.40
-22
Slovenski čudežni deček Luka Dončić je v Dallasu ugnal Cleveland hahaha . Košarkaški Klub Donč-ić iz Amerike haha
Mererrek
23. 11. 2019 09.48
-6
in slovenci se smejijo Hrvatom kake pišejo o svojih športnikih
Maxx365
23. 11. 2019 10.33
+6
ne, smejimo se tebi, ker ne veš kaj vse bi še izbrskal, da bi lahko pljuval po Dončiču
schranz91
23. 11. 2019 09.08
+21
Če ste že tok vesti, da objavljate članke o dončiću vsak dan, bi lahko vsaj poskrbeli za prenos po tv
notrajnc05
23. 11. 2019 09.18
+2
Lej ga bisera inteligence. A ni ravno obratno; če že prenosov ni, je vsaj to ok, da se redno in sproti objavlja članke po vsaki tekmi.
schranz91
23. 11. 2019 09.23
+10
Kaj ti pomaga brat članke če je pa največji čar da gledaš dončića v živo
Lock Down
23. 11. 2019 09.33
+4
ali pa na "Watch NBA Replays", tudi posnetki vseh tekem
Matjaž ?renc
23. 11. 2019 09.50
-2
A že mogoče kdo ima kaj novega o Kembi Walkerju, kako je z njim??? Kelti so ostali še brez njega. Upam da ni nič hujšega :(.
tonaparuda
23. 11. 2019 11.15
+1
Uh te pravice morajo bit drage u pm. Mislim da je tako, da NBA v evropske države pošilja le dve tekmi na krog, vsaka tv z zakupljenimi pravicami pa potem izbere eno od teh tekem. Za kaj več, npr. več prenosov specifičnega kluba, ki se potem kot aneks doda k temu osnovnemu paketu pa se konkretno doplača. In glede na to da so tekme ponoči, da bi pri nas te tekme v živo gledalo zelo malo ljudi (razen mogoče derbija dončič- dragič ali končnice), dvomim da je katerakoli naša tv sposobna finančno prenest te prenose. Hudo hudo dvomim.
tonaparuda
23. 11. 2019 11.19
+0
lahko pa zakupiš paket na nba tv, 150€ na sezono za vse tekme ENEGA kluba. Se pravi, če bi npr. želel zakupiti vse tekme Dallasa. Potem si lahko samo predstavljaš, koliko mora stati zakup javnih tv pravic, če je že za individualno rabo tako drago. Toliko stane letna karta FC Bayerna. Pa gledaš tekme v živo.
Matjaž ?renc
23. 11. 2019 09.08
+4
Tekma je bila dobra, ne bom rekel da so bili neki preseški v igri, Mavsi so dobro razbil Clevland in še Luka je imel dovolj počitka in ga bo imel do jutri še nekaj. Upam samo, da jutri v Hustonu ne popustijo preveč Bradi in Raketam, da jim pa uspe dobiti tekmo v Hustonu potem pa nimam kaj drugega reč kot samo Magic Luka respect. Sam jutri bo še en večer otprtih ust in zob, spet se bo bleščalo ko da je sred belega dneva :)! Ko se začneta smejat Luka in James Harden je že dan sredi noči :D. Oba uživata v igri, kar se že na km daleč vidi.
PSIHOTERAPEVT
23. 11. 2019 09.18
+1
26277
23. 11. 2019 08.50
+3
Vse ok, lepo tržite vroče blago.. v skrajnosti, pa res ni potrebe. Čevapi... pa WC.... Higiene vam zelo primankuje, novinarji... tuširanje 3 x na dan. Lp
Maxx365
23. 11. 2019 08.21
+18
Procentualno zelo dober met celotne ekipe. Veseli, da se v zadnjih tekmah prebuja Hardaway, zelo dober Jackson s klopi (19 točk, 6 skokov), vrnitev JJ Baree (12 točk), kot dober potencial se kaže Wright, Bobi itak car... Skratka zelo dobro je, da v takšnih tekmah dobijo več priložnosti tudi tisti s klopi, kar krepi samozavest celotne ekipe in ne leži vsa odgovornost in pritisk na LD-ju in KP-ju, zaradi česar tudi bolj sproščeno igrata, posebej Luka. Bo pa prva prava preizkušnja po daljšem času že v nedeljo zvečer ob 22. uri proti Bradi & co.
riss
23. 11. 2019 07.45
+25
Rutinska zmaga proti trenutno eni od slabsih ekip. Zdaj prihajajo prave tekme in po stirih relativno lahkih, se bo pokazala kvaliteta. Sem pa opazil, da Porzingis, pri metu nasprotnika, stoji bluzu kosu, obicajno tudi Doncicu in seveda dobiva skok. Sta pa vecino casa skupaj na igriscu, kar pa ne bi bilo vedno nujno. Zato je skokov manj in tokrat tudi ni bilo trojnega dvojcka. Plus to, da je bila tekma davno odlocena in je Luka obsedel na klopi zadnjo cetrtino. Vseeno je Luka car. Luka Magic!
AS1983
23. 11. 2019 07.18
+9
Dallas in miami meljeta pred sabo, kaj bi sele bilo, da se srecata v finalu nba
Klavdij Volk
23. 11. 2019 08.51
+5
schranz91
23. 11. 2019 09.09
+3
Lock Down
23. 11. 2019 09.29
+2
Klavdij saj ne bi skupaj igrala, pač pa eden proti drugemu