Šport

Dončić je zasenčil Hardna, Dallas Brooklyn

New York, 28. 02. 2021 06.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
40

Novica, da se je Kyrie Irving pridružil Kevinu Durantu na listi poškodovanih, je nekoliko načela blesk srečanja, a je James Harden v prvem polčasu dodobra namučil obrambo Dallasa. Ta ga je v drugem ustavila, Luka Dončić pa ni imel takšnih težav in ob dobri igri vseh igralcev se je moštvo veselilo zmage (115:98).

James Harden (levo) in Luka Dončić sta stara znanca že od bradačevih dni pri Houstonu.
James Harden (levo) in Luka Dončić sta stara znanca že od bradačevih dni pri Houstonu. FOTO: AP

Dončić (27 točk, 7 podaj, 6 skokov, 2 ukradeni žogi) si je pred nedeljskim 22. rojstnim dnem priigral newyorško darilo, zmago nad najbolj vročim moštvom vzhoda. Netsi so resda igrali brez dveh superzvezdnikov, a Mavericksi niso bili izbirčni in so zgrabili ponujeno priložnost. V drugem polčasu so strnili obrambne vrste in povsem ustavili Hardna (29 točk, 6 podaj, 7 skokov, blokada), ki je zadel le še enega od šestih metov iz igre, skupaj pa dosegel le štiri točke. Podobne težave so imeli vsi Netsi – moštvo je v drugem polčasu zmoglo le še 34 točk. "Obramba je bila ključ do zmage, fantje so bili odločeni, da opravijo dobro delo," je moštvo pohvalil trener Rick Carlisle.

Po besedah Slovenca Netsi niso imeli dveh zvezdnikov, a so bili vseeno nevarni: "Tokrat smo res igrali kot moštvo, vsi so bili udeleženi, vsi so se trudili na obeh straneh igrišča." Po članku v New York Timesu so znova oživele primerjave z Larryjem Birdom, ki se jih je tokrat otresel: "Ne morete me primerjati z njim, odigral je zelo veliko odličnih tekem, mene čaka še veliko dela. Precej časa še mora miniti za takšne primerjave." Po srečanju so skušali najti podobnosti tudi med njim in Hardnom; Carlisle se je strinjal, da sta oba odlična v igri eden na enega in da sta izvrstna podajalca, predvsem pa je poudaril, da sta "oba igralca generacije, zato so takšne tekme še toliko privlačnejše.

Deljenju komplimentov se je že pred srečanjem pridružil tudi Harden, ki je dejal, da imajo Mavericksi z Dončićem "nekaj posebnega". Slovenec je dejal, da so takšne besede "nekaj izjemnega, nekaj, kar je težko opisati. Če nekdo kot on reče nekaj o tebi, je to res nekaj krasnega. To zelo cenim. Spremljam njegovo igro, je res osupljiv, neverjeten igralec," je tudi sam vrnil poklon. 

Luka Dončić vs Brooklyn
Luka Dončić vs Brooklyn FOTO: Sofascore.com

Potek srečanja

Vrnitev Kristapsa Porzingisa po poškodbi hrbta je prinesla hiter prvi koš za Dallas, Dončić je po zgrešenem metu za tri poskusil s prebojem skozi obrambo in zadel po nekaj odbojih od obroča. Timothe Luwawu-Cabarrot in Maxi Kleber sta izmenjala trojki za Brooklyn in Dallas, nato je tudi Harden pokazal veščino, kako z menjavanjem ritma izigrati obrambo in priti pod obroč, košu je dodal še prosti met. Porzingis se je oddolžil z lepim zabijanjem, Dončić je zadel prvo trojko, kasneje prodrl pod obroč in tudi sam košu dodal še prosti met ob prekršku. Joshu Richardsonu je to uspelo ob zadetku za tri, njegove štiri točke v enem napadu pa so bile za klop Brooklyna znak, da je čas za posvet. Slovenec je odšel na klop, a se hitro vrnil – po manj kot minuti igralnega časa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Harden je s serijo šestih točk – zadnje tri je prinesel met od daleč preko Dončića – tudi trenerja gostov Carlisla prisilil, da je v minuti odmora prilagodil taktiko moštva. Netsi so s serijo desetih točk ujeli Maverickse, Dončić je z metom izza črte za tri omilil naskok domačih, a je Harden znova preko njega zadel od daleč, zraven pa dobil še prosti met ob prekršku Slovenca. Trojka Doriana Finneyja-Smitha je vlila nekaj energije igri Dallasa, sedem zaporednih točk pa jim je prineslo dvomestno prednost. Dončić je z dolgimi koraki obplul čeri v obrambi Netsov za lep koš, Tim Hardaway mlajši pa je ukradel žogo in z njo zdrvel do koša tekmecev, tako da so gostje ob koncu četrtine vodili za ducat točk (38:26). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jalen Brunson je s prvim košem popeljal Dallas v drugo četrtino, odgovor Brooklyna sta bili trojki Landryja Shameta in Joeja Harrisa. Slednji je hitro dodal še eno in pokazal, da so Netsi tudi brez dveh superzvezdnikov nevarno moštvo. Z enako mero sta se jima oddolžila Trey Burke in Brunson, hitro izmenjevanje košev pa je kazalo, da se je obramba Dallasa nekoliko zmehčala. Druga peterka domačih je jemala mero drugi peterki gostov in Dončić se je po štirih minutah vrnil v igro, a začel z dvema zgrešenima prostima metoma. Hitro se je odkupil z ukradeno žogo in podajo Hardawayu za trojko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z ostrostrelsko igro je zagrozil tudi Harden in svojemu izkupičku dodal nove tri točke, Maxi Kleber pa je z metom od daleč hitro poskrbel, da to ni načelo prednosti gostov. Hardawayev met je zgrešil tarčo, a je zaradi prekrška to popravil s tremi prostimi meti. Serijo metov izza črte za tri točke je nadaljeval Timothe Luwawu-Cabarrot za domače, sledil mu je Harden in Netsi so znova dihali za ovratnik Dallasu. Dončić in Harden sta tekmovala v nizanju košev, po prvem polčasu je nekoliko bolje šlo drugemu, a so gostje ohranili štiri točke prednosti (68:64). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obramba moštev je bila tudi na začetku tretje četrtine precej razmehčana. Obe strani sta nizali koše, Richardsonov met za tri je nekaj zagona prinesel Dallasu. Temu je pomagal agresivni Porzingis, ki je zadel tri mete; Latvijec je bil katalizator napada gostov, ko je Dončić sedel na klopi. Brooklyn je zdrsnil v hladno razdobje igre, ko žoge niso padale skozi obroč – k temu so pripomogli Mavericksi s precej odločnejšim branjenjem koša. Dončić se je v igro vrnil dobri dve minuti pred koncem četrtine, ko je njegovo moštvo vodilo za dvanajst točk. Netsi so se medtem nekoliko otresli nenatančnosti, Slovenec pa je mladega Nicolasa Claxtona spretno prisilil k prekršku, pred tem pa zadel koš. Četrtino je končal Harden s prostima metoma, domači pa so se v zadnji del igre znova podali z ducatom točk zaostanka (94:82). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallasovo strelsko sušo prvih dveh minut zadnje četrtine je pregnala tretja trojka Dončića, v naslednjem napadu je Brunson zakorakal do koša in prednost gostov je zrasla na 15 točk. Hardnov met ni bil več nevaren, Slovenec pa je odlično delil podaje. Razigrani gostje so nanizali dvanajst točk in vodili že za 22, ko je domača klop skušala z minuto odmora vzeti sapo njihovemu zagonu. A ni šlo – do konca je bilo še več kot sedem minut, ko se je trener domačih Steve Nash vdal in prvo peterko poklical na klop. Malo kasneje mu je sledil tudi Carlisle in zadnjih pet minut tekme je postalo priložnost za rezerviste, da se dokažejo. Niz osmih zmag Brooklyna je bil prekinjen (115:98).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VSE SAM
01. 03. 2021 09.44
Luka fenomen! Bravo!
VSE SAM
01. 03. 2021 09.43
Dobar? Inteligentan? 😂😂😂 Ah ja...slovenski jezik je lepa vrlina
awontuwej
01. 03. 2021 08.52
Luka the Don!
mindfields
28. 02. 2021 16.10
-6
V petek je O’brayan povedal da je Dončić dobar ampak da je Jokić najbolj inteligentan igralec vseh časov...
zavetnik baleta
28. 02. 2021 17.10
+1
Glede na to , da je Jokič že vsaj nekaj časa inteligenten priča tudi to, da je izpustil evropsko prvenstvo, kadar ni teoretičnih možnosti za lovoriko
mindfields
28. 02. 2021 16.09
-4
Sm ameriški mediji pišejo skoz o tem Jokiću najboljši igralec trenutno baje v vseh segmentih igre..in je 75 pik pred Dončićem
zavetnik baleta
28. 02. 2021 17.01
+2
Baje...Jokič je izreden center 26 /10/ 8 , statistika Luke pa 28 / 8 / 9 ...
blazter
28. 02. 2021 13.38
-1
Ampak te temnopolte resnično moti, da jim v zelje skače en svetlopot evropejec. Na njihovem dvorišču v njihovi igri.
awontuwej
01. 03. 2021 08.51
Ja, za ameriške supramačiste je Luka bog, ker je bel. Za slovenske pa je če.. r, ker se piše Dončić. Zdaj pa razmišljaj malo...
Josip_L
28. 02. 2021 12.57
+5
To da je Dallas zmagal, ne pomeni, da je Dončić zasenčil Hardna.
zavetnik baleta
28. 02. 2021 17.55
+2
Če daš ves drugi polčas le 4 točke ? Seveda pretiravajo z naslovi . Če hočeš videti , kaj so nesmiselni naslovi pojdi pogledat na stran Ekipe
uporabnica portala
28. 02. 2021 11.38
+4
Luka Dončić, čestitke! 💪👑👑
krneki_123
28. 02. 2021 10.48
+11
In naš "mali" ni več tako mali. Zdaj je že 22.😉 Si je priigral zmago za rd. Še na mnoga leta in kakšno medaljo z reprezentanco!
uporabnica portala
28. 02. 2021 12.26
+2
Res je. Ker je v Nedelu to javno objavljeno, mu kar zaželim vse NAJBOLJŠE, predvsem pa nadaljevanje današnjega uspeha naprej vse leto, pa seveda vse dobro, sladko, lepo v zasebnem življenju!👏👍 🍰🥂🙌
rcarlos
28. 02. 2021 10.39
+1
Js bi vseeno raje videl na parketu Greena namesto Burka ali katerega drugega rezervnega... Ker med odsotnostjo pomembnih členov zaradi korone, se je Green kar dobro ujel z Dončičem, se mi zdi da bolje kot Burke
manga
28. 02. 2021 10.25
+0
Očitno da igranje srbskega kola pri ogrevanju Dalasovih igralcev pred tekmo ima učinek.
asdfghjklqwertz
28. 02. 2021 11.07
-3
Dvomim, da dončič sploh zna plesati ... ne zgleda mi kot tip, ki bi plesal.
Crni tulipan
28. 02. 2021 09.51
+7
Firnk
28. 02. 2021 09.18
+16
huda liga tale nba še ne znajo al ga še niso skužl jih preigrava k da igra šolsko ligo hahaha srečno lukaaaa
MaliOriam
28. 02. 2021 09.46
+1
Durant, irving nista igrala, tko da, netsi so izjemoma hardena, igrali z dosti slabsimi igralci kot jih ima dallas, poleg doncica in kristapsa. Tako da je to bil malo mocnejsi trening in ne solanje.
supergigi
28. 02. 2021 09.15
+17
Vse najboljše Luka! 💥🔥
METKA102
28. 02. 2021 08.49
+17
vse najboljše!
Nikdar več
28. 02. 2021 08.47
+9
James je užaljen zapustil klop par minut pred koncem...
niktalop
28. 02. 2021 09.49
+4
Ne prenese da ga belopolti mladenič obrača kot star štumf.
hotchilipoper
28. 02. 2021 08.30
+8
To je košarka,ne pa naši adidasarji
hotchilipoper
28. 02. 2021 08.37
+5
titomeni
28. 02. 2021 08.29
+0
Prosti meti 2/6? S takim metom dobesedno napeljuje soigralce na faule ker se splačajo.
1model
28. 02. 2021 08.51
+1
Slab dan. Sale se ne tudi matral, se še spomnite
titomeni
28. 02. 2021 08.52
+0
ho?emVšolo
28. 02. 2021 08.02
-1
Harden je res kot bradavičar.
Cesar Millan - Vodja krdela
28. 02. 2021 08.31
+3
Sedaj Dončič ni več Dončič !!! Ampak Dačič !!! Novinar ima problem pri izgovarjanju Preimka !! DONČIČ !!!! DAČIČ.
zavetnik baleta
28. 02. 2021 09.37
-8
Američani so bolj , kako naj lepo povem,...Če ima priimek več kot 5 črk je že težko, kljub temu, če ima anglikanski priimek, zato pa tudi filmski igralci načeloma ne morejo obdržati svojih imen
GO INTER
28. 02. 2021 09.42
-2
zavetnik baleta
28. 02. 2021 18.00
-1
Zdaj si pa zamisli, da Dončiču ne bi ime Luka ...
zavetnik baleta
28. 02. 2021 18.01
-1
Whippet
28. 02. 2021 08.01
+0
jst sm tud zasencu svojga sodelavca pa noben ne lise o tem
ad21
28. 02. 2021 08.21
+12
Kako nobeden ? Sam pišeš o sebi in se hvališ pa si še vedno nepomemben.
gremolevo
28. 02. 2021 09.25
+1
WHIPPET Če nogdo zasenči sodelovca v neumnosti to ni novica to bi pa že lahko vedel haha