Šport

Nove odpovedi: po Premier League še Bundesliga, v Bostonu prvič brez maratona

Ljubljana, 13. 03. 2020 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Na enem mestu zbiramo informacije o odpovedih in prestavitvah športnih dogodkov doma in po svetu. V petek so se odločili prestaviti nadaljevanje sezone v otoški nogometni Premier League in nemški 1. Bundesligi, medtem ko na nov datum čakata tudi maratona v Bostonu in Londonu. Prestavljen je tudi začetek odbojkarske lige narodov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prestavljanje dirk motoGP in formule 1
    02:03
    Iz 24UR: Prestavljanje dirk motoGP in formule 1
  • Iz 24UR: Z mislimi je bil pri vrnitvi v Celje
    02:17
    Iz 24UR: Z mislimi je bil pri vrnitvi v Celje

Fis odpovedala še svoja zadnja dogodka sezone
Mednarodna smučarska zveza (Fis) je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedala tekme svetovnega pokala v smučarskem krosu v Veysonnazu ta konec tedna in v smučanju v snežnem parku v Silvaplani, ki bi morale biti med 19. in 21. marcem. Fis se je za ta korak odločila po tem, ko so v Švici sprejeli poostrene ukrepe zoper širjenje omenjenega virusa. To pomeni, da sta odpovedana še zadnja dogodka pod okriljem Fis v tej sezoni.

Filip Flisar je sezono smučarskega krosa zaradi poškodbe končal že prej, skupno pa je na 31. mestu v tej disciplini. Prvo mesto je osvojil Kanadčan Kevin Drury pred Švicarjem Ryanom Regezom in rojakom Bradyjem Lemanom. Pri dekletih je v smučarskem krosu slavila Švedinja Sara Näslund pred Švicarko Fanny Smith in Kanadčanko Marielle Thompson.

Tudi v Nemčiji nič več nogometa
Vodstvo Nemške nogometne lige (DFL) je do 2. aprila odpovedalo vse tekme prve in druge lige zaradi pandemije novega koronavirusa. DFL je sprva napovedala, da bo klubi ta konec tedna še igrali tekme, a so nato sledili vzoru praktično cele Evrope in takoj prekinili ligaško tekmovanje. Danes so to storili tudi v Angliji.

Nemce je v ta korak prisililo tudi dejstvo, da je nekaj primerov okužbe tudi v klubih, zaradi česar sta v karanteni drugoligaša Hannover in Nürnberg, član slednjega je tudi Slovenec Adam Gnezda Čerin. Pri DFL so sicer predlagali prekinitev do 2. aprila, kar naj bi člani uradno potrdili v ponedeljek.

Trener Newcastle Uniteda Steve Bruce (na fotografiji) bo s kolegi trenerji in nogometaši ostal doma.
Trener Newcastle Uniteda Steve Bruce (na fotografiji) bo s kolegi trenerji in nogometaši ostal doma. FOTO: AP

Prvič v zgodovini prestavljen bostonski maraton, brez tekačev tudi London
Lokalne oblasti v zvezni državi Massachusetts v Združenih državah Amerike in Bostonska atletska zveza sta se zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa odločili, da prestavita bostonski maraton, ki bi moral biti na sporedu 20. aprila. Tekmovanje, na katerem bi moralo nastopiti več kot 30.000 tekačev, bodo skušali izvesti 14. septembra, so še sporočili v izjavi za javnost. Gre sploh za prvo prestavitev bostonskega maratona v 124-letni zgodovini.

Britanske oblasti so v sodelovanju z vodstvom tekmovanja zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa prestavile londonski maraton, ki bi moral biti na sporedu 26. aprila. Novico je sporočil direktor dogodka Hugh Basher in dodal, da bodo skušali enega največjih maratonov na svetu organizirati 4. oktobra. V zadnjih urah sta bila torej prestavljena dva od domnevno treh največjih maratonov, potem ko je ista usoda doletela tudi dogodek v Bostonu.

Slovenski odbojkarji za zdaj brez lige narodov
Evropska odbojkarska konfederacija (Cev) je zaradi pandemije novega koronavirusa vsaj do 3. aprila odpovedala vsa tekmovanja, Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) pa je iz istega razloga prestavila elitno ligo narodov, v kateri bi se slovenski odbojkarji predstavili prvič, so sporočili z Odbojkarske zveze Slovenije. S sedeža mednarodne zveze FIVB so sporočili, da je liga narodov (VNL), v kateri bi lahko ljubitelji odbojke med elito prvič spremljali slovensko izbrano vrsto, prestavljena.

Selektor slovenske članske odbojkarske izbrane vrste Alberto Giuliani (na fotografiji).
Selektor slovenske članske odbojkarske izbrane vrste Alberto Giuliani (na fotografiji). FOTO: CEV

Tako je prestavljen tudi turnir VNL v Ljubljani, na katerem bi se med 5. in 7. junijem med seboj pomerile reprezentance Kanade, Rusije, Francije in Slovenije. Za zdaj je jasno le to, da bodo reprezentance ligo igrale po olimpijskih igrah v Tokiu. Pri mednarodni zvezi poudarjajo, da je skrb za športnike in športne delavce v ospredju, prav tako pa želijo dati možnost nacionalnim zvezam, da zaključijo svoja prvenstva. Tekmovanja v odbojki na mivki za zdaj še potekajo, a FIVB v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) obravnava vsak turnir posebej. Dva aprilska turnirja sta tako že odpovedana. Vsa uradna tekmovanja pod svojim okriljem je danes odpovedala tudi Evropska odbojkarska konfederacija.

Na Otoku brez nogometa vsaj do 3. aprila
Vodstvo elitnega angleškega nogometnega tekmovanja je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedalo vse tekme do vsaj 3. aprila, so zapisali na spletni strani Premier League. Za podobne ukrepe so se odločili tudi v drugih najmočnejših nogometnih ligah na stari celini. Vse tekme v elitni francoski Ligue 1 in italijanski Serie A so do nadaljnjega odpovedane, igrišča naj bi ponovno zaživela v prvi polovici prihodnjega meseca.

V Španiji so odpovedali naslednja dva kroga elitne la lige, v Nemčiji pa so kljub drugačnim napovedim v petek le odpovedali tekme 26. kroga Bundeslige. Nogometno dogajanje se bo do konca tega meseca zaustavilo tudi na Nizozemskem, na Portugalskem pa na "nedoločen čas". Nogometna zveza Slovenije (NZS) je začasno prekinila vsa tekmovanja pod njenim okriljem, potem ko je WHO razglasila pandemijo koronavirusa.

Po odpovedi VN Avstralije v prvenstvu formule 1 prestavljeni še VN Bahrajna in Vietnama
Vodstvo formule 1 je sporočilo, da zaradi nevarnosti širitve novega koronavirusa prestavi tudi dirki za veliko nagrado Bahrajna in Vietnama, ki bi morali biti na sporedu 22. marca in 5. aprila. Vodstvo formule 1 je po sestanku z moštvi danes zjutraj odpovedalo VN Avstralije v Melbournu, kjer bi se morala začeti sezone elitnega avtomotošporta.

Sporočili so še, da bodo v neprestanem stiku z organizatorji obeh prestavljenih dirk, obenem pa so dejali, da pričakujejo, da se bo sezona letos začela ob koncu maja v Evropi, čeprav dodajajo, da je situacija glede virusa covid-19 nepredvidljiva. Februarja je bila po izbruhu novega koronavirusa na Kitajskem prestavljena tudi tamkajšnja VN Kitajske v Šanghaju, ki bi morala biti na sporedu 19. aprila.

WTA odpovedala vse turnirje do sredine aprila
Združenje ženskih teniških igralk je sledilo zgledu moških kolegov in se zaradi epidemije koronavirusa odločilo za začasno odpoved vseh tekmovanj. Po turnirjih v ZDA je zdaj odpovedalo tudi turnirje v Guadalajari, Charlestonu in Bogoti. Prva turnirja v novem programu sta Stuttgart in Istanbul, ki se začneta 20. aprila. Po neuradnih podatkih pa na WTA pričakujejo še daljši premor, a najprej bodo počakali na razvoj dogodkov v zvezi s pandemijo.

Rokometne dvorane v Evropi zaprte do 12. aprila
Evropska rokometna zveza (EHF) je zavoljo pandemije novega koronavirusa odpovedala vse tekme na klubski in reprezentančni ravni do 12. aprila. V tem obdobju bi na veliko sceno morale stopiti članice slovenske ženske reprezentance ter rokometaši Celja Pivovarne Laško v ligi prvakov in velenjskega Gorenja v pokalu EHF.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca bi se konec tega meseca morala dvakrat pomeriti z Nemčijo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo na Norveškem in Danskem 2020, a sta obe tekmi - prva bi morala biti v soboto, 25. marca, v celjski dvorani Golovec, druga pa štiri dni kasneje v nemškem mestu Bietigheim Bissingen - odpovedani. Slovenija in Nemčija sta po dveh odigranih tekmah zbrali po štiri točke, Belorusija in Kosovo pa sta brez njih.

Tekmi drugega ciklusa kvalifikacij bodo na sporedu med 1. in 7. junijem. Obenem bodo na Dunaju skušali čim bolj optimizirati termine preostalih kvalifikacijskih tekem, ki bodo tako na sporedu v obdobju med 25. majem in 7. junijem. Tekmi tretjega in obenem zadnjega kvalifikacijskega ciklusa proti Kosovu in Belorusiji sta bili za slovenska dekleta pred tem predvideni za 27. in 31. maj.

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so se po dolgem času prebili v izločilne tekme lige prvakov, obe tekmi osmine finala proti poljskemu prvaki Vive Kielce, kjer igra slovenski reprezentant Blaž Janc, pomočnik trenerja pa je Uroš Zorman, sta prav tako odpovedani. Prva tekma bi morala biti 21. marca v Sloveniji, povratna pa 28. marca na Poljskem. Podobno usodo so doživeli tudi velenjski rokometaši v skupinskem delu pokala EHF, obe njihovi nadaljnji tekmi v skupini C sta preloženi. Velenjska zasedba bi po prvotnem programu 18. marca morala v Rdeči dvorani gostiti Magdeburg, 29. marca pa bi nato še gostovala v Nantesu. V skupini C je Magdeburg zbral osem točk, Nantes in Gorenje Velenje po štiri, Ademar Leon pa je brez točk. Novi termini tekem na klubski ravni še niso znani.

Pariz-Nica le še v soboto, moštvo Bahrain-McLaren zapušča dirko
Organizator kolesarske dirke Pariz-Nica je zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa in odločitve moštva Bahrain-McLaren, da zapusti Francijo, skrajšal preizkušnjo, ki se bo po novem končala v soboto. Kolesarji kljub številnim odpovedim v svetu športa, ki se bo tako rekoč ustavil za vsaj 14 dni, nadaljujejo dirko Pariz-Nica, ki bo imela etapo manj od predvidenih osmih.

Dirka se bo končala v soboto po etapi od Nice do Valdeblore-La Colmiane. Danes je na sporedu 161,5 kilometra dolga šesta etapa od Sorguesa do Apta. Organizatorji so bili v skrajšanje dirke prisiljeni, potem ko je danes zjutraj nastopanje na dirki odpovedalo moštvo Bahrain-McLaren, za katero v Franciji kolesarita dva Slovenca, in sicer Domen Novak in Jan Tratnik. Iz moštva Bora-Hansgrohe pa so sporočili, da so testirali enega od zaposlenih, ki je kazal znake prehlada, a ni bil pozitiven na novi koronavirus.

Preložen golfski major v Augusti
Pandemija novega koronavirusa je prizadela tudi svet golfa. Organizatorji golfskega kluba Augusta v ZDA so namreč preložili prvi veliki turnir oziroma major sezone. Ta bi moral biti sredi aprila. Zaenkrat še ni informacij o drugih treh majorjih sezone. Turnir PGA Championship je previden sredi maja, US Open junija, The Open pa julija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.