Šport

Ob otvoritvi EP stavka carinikov

Lizbona, 28. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Portugalski cariniki za štiri junijske dni, med njimi tudi na dan otvoritve evropskega prvenstva 12. junija, napovedujejo stavko.

Na letališčih države gostiteljice letošnjega evropskega nogometnega prvenstva, Portugalske, se ob začetku prvenstva obeta kaos. Portugalski cariniki namreč za štiri junijske dni, med njimi tudi na dan otvoritve evropskega prvenstva 12. junija, napovedujejo stavko. Tako je na letališčih pri pregledu potnih listov pričakovati dolge čakalne vrste, v današnji izdaji piše portugalski časnik Publico.

Samo na dan otvoritve na Portugalskem pričakujejo pristanke dodatnih 300 letal iz držav, ki sodelujejo na prvenstvu. Vlada v Lizboni se je odločila, da med prvenstvom ne bo upoštevala schengenskega sporazuma, kar pomeni, da bodo preverjeni potni listi vseh obiskovalcev - tudi tistih iz držav Evropske unije.

Cariniki so tudi ob stavki zavezani k opravljanju nekaterih osnovnih dolžnosti. Tako mora delo opravljati vsaj 25 odstotkov običajno aktivnih mejnih uradnikov, kar pomeni, da bi ob stavki preverjanje potnih listov potekalo približno štirikrat počasneje. Razlog ta stavko je izplačilo nadur, saj naj bi bila država carinikom po navedbah sindikata dolžna 2,5 milijona evrov.