Odbojka

ACH poskrbel za zgodnje praznično presenečenje: v Tivoliju klonil ruski prvak

Ljubljana, 11. 12. 2019 20.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbojkarji ACH Volleyja so v drugem krogu lige prvakov pripravili velikansko presenečenje. V dvorani Tivoli so s 3:2 (23, 16, -24, -23, 17) premagali ruskega prvaka, ekipo Kuzbas Kemerevo in poskrbeli, da imajo v skupini B vse štiri ekipe po zmago in poraz.

Več videovsebin
  • Matija Pleško po zmagi nad ruskimi prvaki
    01:22
    Matija Pleško po zmagi nad ruskimi prvaki
  • Matic Videčnik po zmagi nad ruskimi prvaki
    01:29
    Matic Videčnik po zmagi nad ruskimi prvaki

Odbojkarji ACH Volleyja so z odlično predstavo poskrbeli za senzacijo. Z zanesljivim sprejemom so si omogočili uspešne napadalne akcije, v katerih je blestel predvsem srbski bombarder Božidar Vučićević, dosegel je neverjetnih 36 točk. Rusi, ki so igrali brez prvega zvezdnika, korektorja Viktorja Poletajeva, očitno tudi niso imeli pravega pristopa, kar so motivirani varovanci Matije Pleška znali izkoristiti in ji zadati šele drugi poraz v letošnji sezoni. Z igro so si mogoče zaslužili celo več, po vodstvu z 2:0 so namreč z nekaj smole tesno izgubili naslednja niza, s tem izgubili točko, a dve rešili v zaključku petega, skrajšanega niza.

Polna tivolska tribuna pod Rožnikom je Ljubljančanom vlila dodatnih moči. Že v prvem nizu, v katerem so imeli krajše krizne trenutke le po vodstvu 10:8, ko so Rusom, pri katerih je takrat odlično serviral Anton Karpuhov, dovolili štiri zaporedne točke in malo pozneje tudi vodstvo s 15:12. A so hitro vzpostavili ravnotežje, izenačili na 15:15, po treh zaporednih točkah Matica Videčnika povedli z 19:18, po točki Petra Đirlića pa še 20:18. Prednost so zadržali vse do konca, Vučićević jim je zagotovil zaključno žogo, drugo je izkoristil Jan Pokeršnik.

ACH-ju je v prvem nizu vse šlo kot po maslu, rapsodija v oranžnem pa se je nadaljevala tudi na začetku drugega. Gostitelji so prišli do vodstva z 9:4 in Rusi kar niso mogli verjeti, kaj se na igrišču dogaja. Z nekaj srečnimi točkami so sicer znižali zaostanek na 9:11, toda zmajem so zalegli nasveti trenerja Matije Pleška ob odmoru, ob servisih Videčnika so dosegli šest zaporednih točk in povedli z 18:10, take prednosti pa niso več mogli zapraviti.

Z vodstvom 2:0 so osvojili prvo točko v ligi, a se s tem niso zadovoljili. Tudi v tretjem nizu, v katerem je gostujoči trener opravil nekaj korekcij in zamenjav, nezadovoljen je bil predvsem z igro korektorja in blokerjev, so igrali zelo dobro. A tudi gosti so bili boljši kot prvih dveh nizih, tako da je bil niz izenačen in negotov. Kuzbas je pred končnico sicer povedel z 22:18, a so ga domači na 23. točki ujeli, izenačil je Pokeršnik. Nato so tudi ubranili zaključno žogo, druge pa ne, saj je Vučićević dobil blok.

Matija Pleško
Matija Pleško FOTO: Damjan Žibert

Tudi v četrtem nizu je odločitev padla v končnici. Domači so zadnjič vodili z 18:17, začetni udarci Jaroslava Podlesniha so nato prinesli tri zaporedne točke gostom, kar se je izkazalo za odločilno. Gostitelji so prek izjemnega Vučićevića izničili prvo zaključno žogo, nato je Srb še dobro serviral, toda na mreži je bil priseben ruski reprezentančni podajalec Igor Kobzar, ki je poskrbel za izenačenje na 2:2.

Peti niz je bila preslikava večjega dela tekme, gledalci so videli izenačen boj ter dramo na koncu. Vučićević je ACH priboril vodstvo s 14:12 in dve zaključni žogi, ki pa ju niso izkoristili. Neuspešen je bil tudi pri izidu 15:14 in 16:15, nato pa je Videčnik dobil blok, tako da se je prednost preselila na stran gostov. Ti so imeli tudi nasprotni napad za zmago, a jim je Videčnik vrnil milo za drago, z doberim servisom Pokeršnika pa so znova povedli gostitelji. Ti so peto zaključno žogo vendarle spremenili v zmago, zmagovito točko pa je prispeval, kdo drug kot Vučićević.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
11. 12. 2019 21.26
+6
To pa je res mega presenečenje. Vse čestitke, mogoče še naprej pridejo.
kaktusar1
11. 12. 2019 21.06
+5