Odbojka

Alen Pajenk: Vsi si želimo na OI, to so sanje vsakega športnika

Ljubljana, 07. 08. 2019 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski odbojkarji so že odpotovali na Poljsko, kjer jih čakajo olimpijske kvalifikacije. V Gdansku se bodo pomerili s tremi reprezentancami, na OI odpotuje le prvouvrščeno moštvo. Alen Pajenk je že dolgo vrsto let član slovenske izbrane vrste, a nastop v Tokiu leta 2020 bi bil tudi zanj vrhunec kariere.

Alena Pajenka in soigralce čakajo v Gdansku olimpijske kvalifikacije.
Alena Pajenka in soigralce čakajo v Gdansku olimpijske kvalifikacije. FOTO: Aljoša Kravanja
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je danes odpotovala v Gdansk, od petka do nedelje pa jih čakajo tri zaporedne tekme. V boju za le eno olimpijsko vstopnico za Tokio 2020 so v konkurenci poleg Slovenije še reprezentance Francije, Tunizije in Poljske. Po neuradnih napovedih je morda le tunizijska izbrana vrsta za odtenek slabša, ostale tri pa zelo izenačene po kvaliteti. V manjši prednosti bodo morda Poljaki zaradi podpore navijačev, a v boju za prvo mesto bodo odločale malenkosti. Tega se zaveda tudi izkušeni 33-letni reprezentant Alen Pajenk, ki v klubski konkurenci igra za poljskega prvoligaša.
Ni skrivnosti, odločalo bo, kdo bo bolj v formi in komu bo bolj ležal dan. Alen Pajenk

"Dandanes v odbojki ni več skrivnosti kar se tiče igralcev in taktike, vsi vedo, kako se igra. Ni skrivnosti, odločalo bo, kdo bo bolj v formi in komu bo bolj ležal dan. Za nas vsi vedo, da če dobro serviramo, je težko igrati z nami. Če dobro serviramo, nasprotnike oddaljimo od mreže in potem je lažje igrati," je v pogovoru za 24ur.com dejal Pajenk, ki se tudi ne obremenjuje z razporedom in zahtevnostjo turnirja, saj bodo odigrali tri tekme v treh dneh: "Tega smo navajeni, v prejšnjih letih nam FIVB tega ni olajšal, to je za nas mačji kašelj. Čisto vseeno je, kakšen je razpored. Pomembna je vsaka tekma, vsaka točka, ni pomembno, kdo je prvi na vrsti." Slovenci bodo prvi dan igrali s Francozi, v soboto sledijo Tunizijci, zadnji dan pa sledijo še gostitelji Poljaki.

Alen Pajenk
Alen Pajenk FOTO: Aljoša Kravanja
"Čaka nas ena najtežjih preizkušenj"
Uvrstitev na OI bi bil tudi zanj vrhunec kariere: "Čaka nas ena najtežjih izkušenj v naših karierah, ker normalno vsi si želimo na olimpijske igre, to so sanje vsakega športnika, da lahko o tem govoriš svojim otrokom, to je res lep občutek. Seveda je malo nervoze, adrenalina, a to je normalno. Sedaj skušamo odpraviti še tiste najmanjše napake, vemo, da bo na Poljskem treba igrati vrhunsko odbojko in narediti čim manj napak. Če nam to uspe, se lahko nadejamo zelo dobre igre."

S soigralci so skupaj že kar dolgo, s pripravami so začeli maja, za njimi je uspešen nastop za preboj v elitno Ligo narodov, pred njimi olimpijske kvalifikacije, nato sledi še evropsko prvenstvo septembra, ki bo na sporedu v dvorani Stožice. Na vprašanje, ali so se že malce naveličali vsega skupaj, Pajenk pravi: "Prisotna je tudi zasičenost, a vemo, zakaj smo tu, smo še lačni dosežkov, da gremo še naprej in to nas žene. Smo skupina, družina, ki hoče še več. Potem nas čaka še evropsko prvenstvo doma, ki bo tudi zelo pomembno. Bomo morali še kar držati, še nekaj časa bomo skupaj."

Vsi si želimo OI, to so sanje vsakega športnika, da lahko o tem govoriš svojim otrokom, to je res lep občutek. Alen Pajenk

"Vse se da, če se spravimo skupaj, da smo pravi, če smo družina in ne vidim razloga, zakaj tudi zdaj ne bi uspeli. Samozavest pride z izkušnjami, težkimi tekmami, dolga leta se vzpenjamo na ta nivo, vse to potegne za sabo. Vemo, da lahko igramo proti komurkoli in to bomo skušali odločiti v naše dobro," je še o načrtih za Gdansk zaključil slovenski reprezentant.

Slovenski odbojkarji so v torek opravili še zadnji trening v Stožicah, danes pa so odpotovali na Poljsko.
Slovenski odbojkarji so v torek opravili še zadnji trening v Stožicah, danes pa so odpotovali na Poljsko. FOTO: Aljoša Kravanja
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.