Odbojka

Argentina zadnja z vozovnico za drugi del SP, Slovenci z Brazilci, Belgijci in Avstralci

Firence, Varna, 18. 09. 2018 20.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbojkarji na svetovnem prvenstvu v Italiji in Bolgariji končujejo predtekmovanje. V prvi tekmi 'slovenske' skupine A je Argentina izgubila z Japonsko z 2:3 (-24, 20, 30, -20, -13), a je bila točka dovolj, da si je zagotovila nadaljevanje tekmovanja.

Pred zadnjimi tekmami v uvodnem delu svetovnega prvenstva je bila glede uvrstitve v drugi del le še ena neznanka; o zadnji vstopnici sta na popoldanski tekmi v 'slovenski' skupini A v Firencah odločali Argentina in Japonska. V boljšem položaju so bili Argentinci, potrebovali so le dva niza oziroma točko. Na koncu so ju tudi dobili, in čeprav so Japonci po preobratu dobili maratonsko tekmo po petih nizih s 3:2, je Argentina - v ponedeljek zvečer je prav tako igrala pet nizov in ugnala Slovenijo - končala na četrtem mestu skupine A. Na prvih treh so Italija, Belgija in Slovenija.

Japonski odbojkarji kljub odmevni zmagi nad Argentino zapuščajo prizorišče letošnjega svetovnega prvenstva.
Japonski odbojkarji kljub odmevni zmagi nad Argentino zapuščajo prizorišče letošnjega svetovnega prvenstva. FOTO: AP

Drugi del SP so si že pred zadnjim dnem zagotovile še Nizozemska, Kanada, Brazilija in Francija v skupini B, ZDA, Srbija, Rusija in Avstralija v skupini C ter Bolgari, Poljaki Iranci in Finci v skupini D.

Slovenski odbojkarji v nadaljevanju z Brazilijo, Belgijo in Avstralijo
Čeprav slovenska reprezentanca še ni odigrala zadnje tekme skupine A svetovnega prvenstva proti Italiji, je že znano, s kom se bo merila v drugem delu. To bodo reprezentance Brazilije, olimpijske prvakinje, Belgije in Avstralije. Brazilci so po porazu Kanade proti Franciji v zadnjem krogu zasedli prvo mesto v skupini B, Belgija prav tako prihaja iz skupine A, Slovenija jo je v prvem delu premagala s 3:2, Avstralija pa je v skupini C, skupini "smrti", zasedla četrto mesto. Brazilija bo tekmovanje v skupini začela z 11 točkami, Belgija z desetimi, Avstralija s sedmimi, Slovenija pa z devetimi. 

S torkovimi tekmami se je na svetovnem prvenstvu v odbojki končal prvi del. Po predtekmovanju se je v nadaljevanje uvrstilo 16 ekip, zanesljivo tudi Slovenija, čeprav je zadnjo tekmo z Italijo izgubila z 1:3. Prvi del SP so brez poraza končali Italijani, Američani in Poljaki. Pred torkovimi tekmami je bila glede uvrstitve v drugi del le še ena neznanka; o zadnji vstopnici sta na popoldanski tekmi v slovenski skupini v Firencah odločali Argentina in Japonska. V boljšem položaju so bili Argentinci, potrebovali so le dva niza oziroma točko. Na koncu so ju tudi dobili, in čeprav so Japonci po preobratu dobili maratonsko tekmo po petih nizih s 3:2, je Argentina - v ponedeljek zvečer je prav tako igrala pet nizov in ugnala Slovenijo - končala na četrtem mestu skupine A. Iz slovenske skupine so si napredovanje že prej zagotovile Italija, Slovenija in Belgija, konec SP pa je za Dominikansko republiko in Japonsko.

V večerni tekmi je Italija po izgubljenem prvem nizu ugnala Slovenijo. Slovenci na prvo mesto niso mogli več priti, lahko so le odločali o drugem ali tretjem; ker so izgubili z izidom 1:3, so na koncu pristali na tretjem. Peti zmagi so dosegli še Američani, ki so odpihnili Tunizijo s 3:0, ter Poljaki, ki so v skupini s sogostitelji SP Bolgari v zadnjem predtekmovalnem krogu ugnali prav njih s 3:1; gostitelji so v prvem nizu dobili le 14 točk, potem pa je bila tekma bolj izenačena. V skupni C sta napet dvoboj odigrali še Srbija in Rusija, na koncu so bili boljši Srbi s 3:2.

Svetovno prvenstvo v odbojki, skupinski del, 5. krog:

Skupina A (Firence)

Japonska ‒ Argentina 3:2 (24, -20, -30, 20, 13)

Italija ‒ Slovenija 3:1 (-23, 19, 13, 18)

Lestvica:

1. Italija 12 točk (-1)
2. Belgija 10
3. Slovenija 9 (-1)
4. Argentina 6                       
5. Japonska 5
6. Dominikanska republika 0

Skupina B (Ruse)

Kitajska ‒  Brazilija 0:3 (-21, -22, -17)
Kanada ‒ Francija 1:3 (-22, -21, 25, -17)

Lestvica:

1. Brazilija 11 točk
2. Nizozemska 11
3. Francija 11
4. Kanada 9            
5. Egipt 3
6. Kitajska 0

Skupina C (Bari)

ZDA ‒ Tunizija 3:0 (12, 18, 13)
Srbija ‒ Rusija 3:2 (21, -24, 17, -22, 12)

Lestvica:

1. ZDA 13 točk
2. Srbija 12
3. Rusija 10
4. Avstralija 7    
5. Kamerun 3
6. Tunizija 0

Skupina D (Varna)

Finska ‒ Iran 2:3 (-19, 22, 23, -23, -12)
Bolgarija ‒ Poljska 1:3 (-14, 23, -22, -23)

Lestvica:

1. Poljska 15 točk
2. Iran 11
3. Bolgarija 9
4. Finska 6                      
5. Kuba 3
6. Portoriko 1

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.