Odbojka

Kvalifikacije za OI: odbojkarji na mivki želijo v finale

Ljubljana, 03. 05. 2021 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska reprezentanca v odbojki na mivki v zasedbi Tjaša Kotnik, Tajda Lovšin, Nina Lovšin in Špela Morgan ter Danijel Pokeršnik, Črtomir Bošnjak, Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik v torek potuje v Izmir, kjer jo čaka nastop v drugem krogu kvalifikacij za olimpijske igre.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V našem taboru ne skrivajo, da je cilj uvrstitev v finale kvalifikacij, ki ga bo med 23. in 26. junijem gostil Haag, čeprav se tako fantje kot dekleta zavedajo, da jih prihodnji teden v Turčiji čaka težka naloga. Reprezentanca bo zadnje treninge opravila v polni zasedbi, Tadej Boženk, ki bo izbrano vrsto vodil skupaj z Matijo Slobodnikom, pa ocenjuje: "Končno so se na treningu zbrali vsi, ki so na seznamu za nastop v Izmirju. Zelo vesel sem, da sta se Jan in Črt priključila reprezentanci. Vidi se, da sta malce utrujena in da potrebujeta počitek, ampak upam, da bomo lahko vseeno dobro tempirali treninge in formo. Nimamo veliko časa za eksperimentiranje. Upam, da se fantje čim prej uigrajo in da doma naredimo še par dobrih treningov in nato enako še v Turčiji. Za dekleta si upam trditi, da so zelo dobro pripravljena. Dobro so trenirala, dobro smo delali in ne bojimo se, da ne bi bili pripravljeni. Mislim, da bomo v Izmir prišli z dobro energijo in pokazali, da znamo igrati na visoki ravni."

Naše odbojkarice bodo imele nekoliko težje delo kot odbojkarji, saj jim je žreb skupin, kot piše na uradni spletni strani OZS, namenil močne tekmice, a Nina Lovšin, ki bo igrala v paru s Špelo Morgan, meni, da je peto mesto, ki še vodi v tretji krog kvalifikacij, dosegljivo: "Ker sta oba para formirana na novo, ne vem točno, kaj lahko pričakujemo, menim pa, da smo dobro pripravljene in da lahko pokažemo odlično igro. Na papirju so štiri ekipe, ki so boljše od nas, Češka, Poljska, Finska in Grčija. Za osvojitev petega mesta pa mislim, da so možnosti precej realne, saj so ekipe Belorusije, Turčije in Srbije premagljive, pa tudi poznamo jih bolje kot ostale štiri ekipe. Verjamem, da bomo na vsaki tekmi dale vse od sebe, ne glede na moč nasprotnikov na drugi strani."

Nejc Zemljak, Jan Pokeršnik, Tjaša Kotnik in Monika Potokar. Foto: Matevž Ambrožič
Nejc Zemljak, Jan Pokeršnik, Tjaša Kotnik in Monika Potokar. Foto: Matevž Ambrožič FOTO: OZS

Tjaša Kotnik, ki je pred začetkom letošnje sezone združila moči s Tajdo Lovšin pa poudarja, da bo zelo pomemben tudi ekipni duh, saj Slovenija za zmago nad posamezno reprezentanco v skupnem seštevku dvoboja potrebuje dve zmagi. "Mislim, da smo dokaj dobro trenirali. Obe ekipi sta sestavljeni na novo in ju letos čaka precej poln koledar. Za napredek je bil pomemben vsak skupen trening, ki smo ga opravile. Veliko smo delali na uigravanju in se skušali pripraviti na tekmovalni ritem, ki nas čaka na turnirju. V drugem krogu kvalifikacij bo konkurenca težka, a vseeno menim, da imamo možnosti za peto mesto in preboj v tretji krog. Fizično smo zelo dobro pripravljene, a je sistem tekmovanja tak, da za zmago nad tekmicami potrebujemo dve zmagi, tako da bo zelo pomembna tudi mentalna pripravljenost, skupno zavedanje pomembnosti vsake točke, vsake tekme in posledično celotnega turnirja ter tega, kam nas to lahko pripelje. Upam, na najboljše."

Našim odbojkarjem je bil žreb, kot piše na uradni spletni strani OZS, nekoliko bolj naklonjen kot dekletom, saj jim je namenil Latvijo, Italijo, Turčijo, Litvo, Estonijo in Anglijo, v Izmir pa žal ne bo favoriziranih Rusov, ki so se z dvema ekipama že uvrstili na olimpijske igre in v vsakem primeru v 3. krog kvalifikacij ne bi mogli napredovati. Zamenjali jih bodo Madžari, ki bodo tako tekmeci več našim odbojkarjem.

Moški del reprezentance za priprave sicer ne bo imel veliko časa, saj sta Jan Pokeršnik in Črtomir Bošnjak šele v petek zaključila z obveznostmi v dvorani in se nato že v soboto na mivki pridružila Nejcu Zemljaku in Danijelu Pokeršniku. Danijel Pokeršnik kljub temu meni, da bosta ekipi v Turčijo prišli dobro pripravljeni: "Črt je nekako z včeraj na danes priletel na mivko, a vseeno mislim, da uigranost ne bo problem. Res je, da sem sam opravil veliko več treningov na peščeni podlagi, a je bil Črt toliko več v stiku z žogo. Upam, da bova na samem prizorišču s tekmeci lahko odigrala kakšno pravo pripravljalno tekmo, da dobiva malo občutka, kaj se da v zadnjem trenutku v najini igri še popraviti. Ekipe so dobre, a menim, da smo tudi mi povsem konkurenčni, tako da lahko računamo na nastop v zadnjem krogu kvalifikacij."

Tjaša Jančar in Tjaša Kotnik
Tjaša Jančar in Tjaša Kotnik FOTO: OZS

Tudi Nejc Zemljak v tem, da skupnih treningov do začetka kvalifikacij ne bo veliko, ne vidi težave: "Za naju z Janom je bil to kar tipičen vstop v sezono. Jan je velik profesionalec in se že vrsto let takoj po zaključku dvoranske odbojke preklopi na mivko. Je tip igralca, ki je sposoben zelo hitro zamenjati podlago in takoj igrati na visoki ravni, tako da me zanj zares ne skrbi. Sam sem vso zimo preživel v pripravljalnem in tekmovalnem ritmu, tako da izgovorov ne sme biti. V sezono vstopava optimistično, nič drugače kot v preteklosti. Že sva dokazala, da lahko na samem začetku igrava zelo dobro in leta 2019 v Maleziji že na prvem turnirju dosegla najin najboljši rezultat. Kar se tiče naše skupine, je Rusija tekmovanje žal odpovedala, saj imajo Rusi na olimpijske igre že uvrščeni dve ekipi. Odpoved nam ne gre na roko, saj smo tako dobili konkurente več. Favoriti so vsekakor Italijani in Latvijci, sledijo Estonci in Turki, nato pa tudi že mi lahko mešamo štrene. Zelo se veselim kvalifikacij in dobrih tekem. Napredovanje v finale je realno, a to moramo pokazati na igrišču."  

Reprezentanca bo zadnje treninge opravila v Ljubljani in v Turčijo odpotovala v noči s ponedeljka na torek, 6. maja pa bodo na sporedu prve tekme.

Kvalifikacijska skupina A, Izmir:
Ženske: Češka, Poljska, Finska, Grčija, Turčija, Slovenija, Srbija, Belorusija

Moški: Italija, Latvija, Madžarska, Litva, Estonija, Turčija, Slovenija, Anglija

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.