Odbojka

Izjemna Slovenija pometla s Čehi za zasluženi polfinale s Poljaki

Ostrava, 15. 09. 2021 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.V., T.Š., J.B.
Komentarji
126

Slovenska moška članska odbojkarska izbrana vrsta je z izvrstno predstavo v četrtfinalu 32. evropskega prvenstva povsem razorožila češko reprezentanco in se po visoki in zasluženi zmagi s 3:0 (25:21, 25:19, 27:25) uvrstila v sobotni polfinale s Poljsko. V slovenski reprezentanci je bil nezaustavljiv sijajni korektor italijanske Piacenze Tonček Štern.

Več videovsebin
  • Izjava Roka Možiča po zmagi proti Češki
    00:58
    Izjava Roka Možiča po zmagi proti Češki
  • Veselje slovenskih odbojkarjev po zmagi proti Češki in izjava Dejana Vinčiča
    02:01
    Veselje slovenskih odbojkarjev po zmagi proti Češki in izjava Dejana Vinčiča
  • Najlepša točka v tretjem nizu, ki jo je sijajno zaključil Rok Možič
    00:37
    Najlepša točka v tretjem nizu, ki jo je sijajno zaključil Rok Možič
  • Izjemno serviranje Roka Možiča v tretjem nizu
    01:01
    Izjemno serviranje Roka Možiča v tretjem nizu
  • Vrhunci drugega niza na tekmi Češka – Slovenija
    02:56
    Vrhunci drugega niza na tekmi Češka – Slovenija
  • Izjemna točka Dejana Vinčiča v drugem nizu na tekmi Češka – Slovenija
    00:21
    Izjemna točka Dejana Vinčiča v drugem nizu na tekmi Češka – Slovenija
  • Vrhunci prvega niza na tekmi Češka – Slovenija
    01:13
    Vrhunci prvega niza na tekmi Češka – Slovenija

Slovenski selektor Alberto Giuliani ni presenetil z začetno šesterico, saj je na igrišče polne Ostravar Arene poslal preizkušene moči: Tineta Urnauta, Klemena Čebulja, Janija Kovačiča, Tončka Šterna, Dejana Vinčića in Jana Kozamernika

Češki odbojkarji so v tekmo vstopili v skladu z napovedmi in z močnim začetnim udarcem Adama Bartoša, ki je priigral uvodno točko svoji reprezentanci. A Slovenija je odgovorila na najboljši možen način, z dvema zaporednima točkama, s katerima je nekoliko umirila vznesene domače navijače. V uvodnem delu prvega niza sta odlično delovala tako začetni udarec kot tudi blok, v napadu sta bila najbolj razigrana kapetan Tine Urnaut in korektor Tonček Štern, ki sta nanizala nekaj izjemnih točk za prvo bolj otipljivo slovensko vodstvo z 9:5. Po prvi minuti odmora češkega selektorja se razmerje moči na igrišču ni spremenilo; slovenski reprezentanti so nadaljevali odlično igro v napadu, po točkah Urnauta in Čebulja je Slovenija ušla že na +5 (11:6), a se je domačim le uspelo zbrati in odgovoriti z delnim izidom 4:0 za rezultatski priključek (11:10).

Ne vem, kaj naj rečem. To je z eno besedo fenomenalno. Nekajkrat sem že dejal in bom še enkrat ponovil, da je slovenski šport svetovni fenomen. Imamo toliko izjemnih športnic in športnikov, ekip, reprezentanc, da je že kar težko verjeti. Znova smo v polfinalu evropskega prvenstva, kar je izjemen rezultat. Vemo, proti komu igramo, Poljaki so morda v tem trenutku najboljša reprezentanca na svetu, a radi igramo z njimi.   Dejan Vinčić, podajalec slovenske odbojkarske reprezentance

Giuliani ni želel ničesar prepustiti naključju, po minuti odmora je v igro poslal sveže moči – Gregorja Ropreta in Alena Šketa. Omenjeni dvojec je vnesel več miru v igro slovenske reprezentance, ki je ohranjala vodstvo z začetka tekme. Tudi ko so se Čehi nekajkrat približali na vsega točko zaostanka (15:16, 17:18, 19:20), je Slovenija vselej našla odgovor za vnovičen rezultatski pobeg. Uvodni niz je brez večjih dobila naša izbrana vrsta s 25:21.

Slovenija prepričljivo boljša tudi v drugem nizu
Potek srečanja v drugem nizu je bil na las podoben predhodnemu, ko je Slovenija igrala, Češka pa zgolj opazovala dogajanje na igrišču. Razen začetnih 1:1 je v nadaljevanju povsem prevladovala zasedba aktualnih evropskih podprvakov, ki je z izjemno kombinatoriko v napadu in pravočasnim blokom razorožila vse napade domače reprezentance. 

Tonček Štern je nadaljeval s sijajnimi "projektili" v napadu, član Piacenze je bil nerešljiva uganka za Čehe, na drugi strani pa se mu je priključil izkušeni kapetan Urnaut, ki je v kočljivih situacijah tehtnico prevešal na slovensko stran. Pri izidu 20:13 je bilo bolj ali manj jasno, da bo drugi niz prav tako pripadel varovancem Alberta Giulianija. Ta se je zaključil z izidom 25:19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sijajni Možič tehtnico v tretjem nizu prevesil na slovensko stran 
Po brezhibni igri v uvodnih dveh nizih je bilo pričakovati, da bodo gostitelji v tretji niz vstopili na vse ali nič. Z nekaj natančnimi začetnimi udarci so Čehi že na začetku ušli na +3 (6:3), kar je Giulianija prisililo v minuto odmora, po kateri pa se razmerje moči ni spremenilo. Domači so nadaljevali z močnimi začetnimi udarci in vse do vodstva z 10:6 držali niti igre v svojih rokah.

Nato je slovenski selektor namesto nekoliko zadržanega Klemena Čebulja v igro poslal izjemno nadarjenega komaj 19-letnega Roka Možiča, ki je z mini serijo fantastičnih začetnih udarcev Sloveniji priigral rezultatski priključek (10:9). Vse do prednosti Slovenije z 20:18 smo spremljali izenačeno igro točko za točko, nato pa so češki reprezentanti – po zaslugi štirih zaporednih točk – prešli vodstvo z 22:20. Po novi minuti odmora slovenske klopi je vnovič udaril kapetan Urnaut, ki je najprej s točko v napadu in zatem še z uspešnim blokom izenačil izid na 22. Od tod naprej so odločale malenkosti, ki so šle tokrat zasluženo na našo stran. Slovenija je tretji niz dobila po podaljšani igri s 27:25 in se po zanesljivi zmagi veselila uvrstitve v sobotni polfinale, v katerem jih čakajo še drugi gostitelji turnirja, Poljaki.      

Evropsko prvenstvo v odbojki, četrtfinale, izid:
Češka – Slovenija 0:3 (21:25, 19:25, 25:27)

Slovenija - Češka
Slovenija - Češka FOTO: Sofascore.com

Italijani nadigrali Nemce
Po srbski in poljski izbrani vrsti so polfinalisti evropskega odbojkarskega prvenstva postali še italijanski odbojkarji, ki so v četrtfinalu pometli z reprezentanco Nemčije nekdanjega slovenskega selektorja Andree Gianija. Naši zahodni sosedi so v Ostravi slavili s 3:0 (13, 18, 19), pri Azzurih je bil s 13 točkami najučinkovitejši Alessandro Michieletto.

Nemčija je bila v povsem podrejenem položaju, Italijani pa so najbolj prevladovali pri začetnem udarcu, s katerim so vseskozi pritiskali na nasprotnika, ki se ni najbolje znašel ne v bloku ne pri organizaciji napadov. V sobotnem polfinalu se bo italijanska izbrana vrsta pomerila s Srbijo.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.45

Čestitke Slovencem za vrhunsko zmago!

Hvala za pozornost in lep pozdrav do naslednjič...

20.44

Ne zamudite sobotnega polfinala in prenosa na Kanalu A in VOYO

Kot omenjeno, bo Slovenija tekmo polfinala igrala v soboto, ko bodo tekmec Poljaki.

20.43
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
20.42

"Gremo do konca"

je po tekmi dejal 19-letni Rok Možič, eden od junakov četrtfinalne tekme.

20.39

Slovenci v boju za odličja

Po izvrstni igri v Ostravi proti Češki je jasno, da se bodo Slovenci na Eurovolleyju borili za odličja. Zmaga proti Poljski prinaša finale, (morebitni) poraz pa tekmo za tretje mesto in bronasto odličje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roten
16. 09. 2021 09.03
+2
Po porazu ste pljuvali-vecina jaz verjel Eto sedaj se jaz smejem
eurit30
16. 09. 2021 09.06
+2
pepe007
16. 09. 2021 08.19
+2
tbmb
15. 09. 2021 21.58
+2
Bravo naši ! Upam,da se ponovijo Stožice z Poljaki izpred 2 let!!! Fantastično vzdušje v dvorani nepozabno ! Upam da ga bodo tisti na naslednji tekmi vsaj malo pričarali! Mi Slovenci gremo naprej!!!
mmickica
15. 09. 2021 21.58
-3
Bravo! Tokrat je slo lazje, kot je bilo za pricakovat. 👍
User792410
15. 09. 2021 21.58
+5
Včeraj sem napisal, da so se Čehi v tretjem nizu s Francozi preveč skurili in proti nam ne bodo zmožni sestaviti še ene podobne partije in zgodilo se je točno to. Naši danes, izjemno osredotočeni le nase in svojo igro, prikazali daleč najboljšo partijo! Šele ko smo vodili dva nič je Čehom postalo jasno, da je hudič vzel šalo in to Slovenija, ki so jo premagali v uvodni tekmi in za katero so bili (preveč) prepričani, da jih ne more ustaviti, ter so tretji niz odprli bistveno bolje. Potem pa v najpomembnejšem trenutku tretjega niza, ko se je ta že nakazoval v korist domačinov, ki so se po šoku prvih dveh setov počasi že pobirali, izjemna taktična poteza Giuliania! Ob vodstvu Čehov za dve točki na servis pošlje Roka Možica in on nas, na veliko presenečenje Čehov, po nekaj zaporedno izgubljenih točkah, spet popelje v vodstvo in nato še iz igre doseže dve-tri izjemno pomembne točke. Potem je bil zaključek čista rutina in le vprašanje časa je bilo koliko podaljšane igre bodo zmogli Čehi. ČESTITKE CELOTNI SLOVENSKI REPREZENTANCI, OD PRVEGA DO ZADJEGA!!! Z igro, ki so jo naši pokazali danes, se tudi Poljakov nimamo kaj bati, še več, zagotovo se morajo oni bolj bati nas, še posebno glede na rezultate zadnjih medsebojnih srečanj na velikih turnirjih. Je pa res, da so tokrat Poljaki domačini in imajo naši fantje malce smole, da se morajo z njimi pomeriti že v polfinalu. Po osmini finala sem napisal, da so Francozi verjetno prvi favoriti za prvo mesto, ampak sedaj okoliščine žezlo favorita prelivajo k nam, seveda pa imajo pri tem prav Čehi največ zaslug, da nadaljevanje poteka po naših notah.
Diegol14
15. 09. 2021 21.51
-4
Bravo Janša...
mungus
15. 09. 2021 21.54
-1
Viejo cabron
16. 09. 2021 08.03
+2
diego14 moram ti priznati, da se mi smiliš.
eurit30
16. 09. 2021 09.09
+1
Čebelar Anton Janša ali Titov mladinec in Avnoj pohodnik?
Prototip
15. 09. 2021 21.49
+4
Mene tut Mal pohvalte.... sem bil bolj prešvican kot igralci🇸🇮✔️
Apostol1
15. 09. 2021 21.44
+7
Temu se reče cefranje živcev in ne predstavljam si kakšen pritisk je bil šele med vami fantje in samo srca vam lahko čestitam in vam zaželim osvijitev zlate kolajne.
JAZsemTI
15. 09. 2021 21.42
+6
Čehi so se izgubili. Ko odloča samo ena tekma krilca otrpnejo. Takrat je glava tista prava...
turojen
15. 09. 2021 21.36
+6
ReAnDa
15. 09. 2021 21.35
+5
Dobro. Glave so bile ta prave. Proti Poljski pa z vsemi odbojkarskimi fintami ter vsi za enega ter eden za vse!!! Na igrišču igrati tako, da če je treba, tudi bruhati. Fajtajte!
Levicaboli1
15. 09. 2021 21.25
+10
Principat
15. 09. 2021 21.31
-3
centurio
15. 09. 2021 21.24
+5
Avgusta sem bil gor, tako kot vseh zadnjih 30 let. In moram reči, da so nam zelo naklonjeni, bolj kot ostalim.
Viejo cabron
16. 09. 2021 08.05
Tudi sam več kot 25 let potujem gor in smo jim simpatični!
boslo
15. 09. 2021 21.21
+7
Nipomembno Miki
15. 09. 2021 21.20
+5
Dobri smo ni lej. Kosarka prvaki, tle odlični. Bravo fantje
AVTOHTONsLOVEnc
15. 09. 2021 21.13
+9
Tako kot je treba! :) Bravo našI! <3
pennywajz
15. 09. 2021 21.12
+8
Carji! Bravo!!!!!!
Victorinox
15. 09. 2021 21.10
+11
Vse čestitke slovenskim odbojkarjem. Ponosni smo nas vas.
mity79
15. 09. 2021 21.10
+13
Mislim,da se na pozitivne komentarje daje minuse,s to osebo je res nekaj narobe.🙈
Bimber2021
15. 09. 2021 21.17
+10
Morda pa je kakšen Čeh registriran na portalu. 😁😉
nikkim
15. 09. 2021 21.08
+10
bravo,čestitke..