Odbojka

Čebulj o ohromljenem športnem dogajanju: Zdravje je pomembnejše

Trento, 16. 03. 2020 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Izbruh in širjenje novega koronavirusa sta dodobra ohromila tudi športno dogajanje, začetek sezone motoGP visi na nitki, evropske nogometne lige so se začasno ustavile, pod vprašajem so olimpijske igre v Tokiu, odbojkarska Liga narodov je prestavljena. Številni slovenski odbojkarji kruh služijo v tujini, med drugim tudi sprejemalec Klemen Čebulj, član italijanskega Trentina, ki je prepričan, da bo zavoljo množičnega širjenja virusa skorajda nemogoče dokončati klubsko sezono.

Klemen Čebulj je v minuli sezoni služil kruh tudi na Kitajskem, zato je dobro seznanjen s tamkajšnjim sistemom.
Klemen Čebulj je v minuli sezoni služil kruh tudi na Kitajskem, zato je dobro seznanjen s tamkajšnjim sistemom. FOTO: Damjan Žibert
Po poročanju nekaterih italijanskih medijev je Klemen Čebulj resna tarča slovitega poljskega kluba Asseco Resovia iz Rzeszowa. Kljub ustavitvi športnih tekmovanj po Evropi očitno v klubskih pisarnah poteka skrbno načrtovanje prihodnosti, ki bi v primeru sedemkratnih poljskih prvakov lahko vključevala tudi slovenskega reprezentanta.

Leto 2019 nam je v lepem spominu ostalo tudi po osvojeni srebrni medalji naših odbojkarjev, ki so s predstavami na EP povzročili pravo pravcato odbojkarsko evforijo. Številni izmed njih že nekaj let izkušnje nabirajo v tujini, ob širjenju novega koronavirusa pa so tudi oni primorani ostati doma in trenirati za štirimi stenami domovanja.

Najhuje na stari celini je prav v Italiji, kjer kruh služi tudi slovenski odbojkarski reprezentant Klemen Čebulj.

"V Italiji se je življenje ustavilo, število okuženih z novim koronavirusom pa se sedaj naglo širi tudi po svetu. Dogajanje v NBA se je ustavilo, nič drugače ni niti v hokeju, ameriškem nogometu in drugih športnih panogah. Temu se ne moreš izogniti. Sam temu ne namenjam veliko pozornosti, če se vsi držimo navodil in ukrepov, lahko širjenje virusa uspešno omejimo. A ni lahko. Vajen si, da si ves čas aktiven, da se lahko prosto gibaš, sedaj pa se je vse ustavilo. Sam treniram doma po določenem programu, saj v Italiji velja stroga karantena," je za 24ur.com povedal Čebulj.

Pri naših zahodnih sosedih delujejo le še živilske trgovine, lekarne, veterinarske ambulante in zdravstvene ustanove, vsi ostali so sledili strogim ukrepom vlade in zaprli svoja vrata.

"Prav zato so bili ljudje primorani živeti z malim," je prepričan odbojkar, ki hrano naroča preko spletne aplikacije, vendar pa so termini tudi za spletno naročanje polni za en teden vnaprej.

Klemen Čebulj
Klemen Čebulj FOTO: Damjan Žibert
V Italiji je na tisoče novih primerov okužbe, bojim pa se predvsem za Slovenijo. Klemen Čebulj

'Moje mnenje je, da bo letos težko dokončati sezonski del'
Italijanska odbojkarska zveza je za nekaj časa prekinila vso dogajanje, prav lahko pa se zgodi, da bo ob nadaljnjem stopnjevanju kaotičnih razmer primorana končati sezono.

"Moje mnenje je, da bo letos težko dokončati sezonski del. Sezona naj bi se sicer nadaljevala z aprilom, vendar nisem prepričan, kako bomo zamujene tekme nadomestili. Vse skupaj bi se tako lahko zavleklo kar za mesec in pol ali celo dva. Težko bo priti nazaj noter, če se stanje v tem hipu ne umiri. Ne verjamem, da bo temu tako. V Italiji je na tisoče novih primerov okužbe, bojim pa se predvsem za Slovenijo," pojasni sprejemalec in ob tem izrazi veliko zaskrbljenost: "Na voljo ni zadostnega števila aparatur. Prijatelji so mi po telefonu zaupali, da so bili v kontaktu z okuženo osebo, vendar jih ne želijo testirati, češ da naj to obdržijo zase. Menim, da želijo zakriti realno stanje."

Slovenske oblasti državljane opozarjajo, da ostanejo doma in se izogibajo javnim krajem, kjer se zadržuje večje število ljudi. Nič drugače ni tudi v Italiji.

"Mi smo z majhnim otrokom zaprti v stanovanju. Zdi se, kot bi trajalo tri mesece," z nasmehom pojasni Čebulj, ki upošteva nasvete oblasti.

Slovenska reprezentanca si je prislužila srebro na EP in vstopnico za elitno Ligo narodov, izmuznila pa se ji je udeležba na OI v Tokiu.
Slovenska reprezentanca si je prislužila srebro na EP in vstopnico za elitno Ligo narodov, izmuznila pa se ji je udeležba na OI v Tokiu. FOTO: CEV

Velik del športnih tekmovanj visi na nitki, ob tem pa slovenski reprezentant izpostavlja pomen zdravja, ki je daleč pred športnimi odličji in priznanji.

"Če lahko prekličejo olimpijske igre, največje športno tekmovanje na svetu, se lahko zgodi karkoli. Ne glede na vse je človeško zdravje pomembnejše od športnih tekmovanj. Četudi to pomeni, da bo potrebno prestaviti OI," zagotavlja odbojkar, ki ob tem opozori, da bi lahko ohromljeno dogajanje na športnih igriščih vplivalo tudi na sponzorsko plat v športu.

O uspešnem odpravljanju širjenja virusa na Kitajskem
Ob obetih za prihajajoče mesece ostaja pozitiven, prepričan je tudi, da se bo naslednja sezona začela brez zadržkov.

"Menim, da nova sezona ni pod vprašajem. Dotlej bodo strokovnjaki že bolje spoznali novi virus, ko bo enkrat znanih več informacij tudi o zaščiti, ga bo mogoče uspešno zajeziti. Ljudje bodo takoj lažje zadihali. Prepričan sem, da se bo stanje izboljšalo, za zgled nam je lahko že Kitajska, kjer je bilo pred dvema mesecema še žarišče, stanje pa se iz dneva v dan izboljšuje," opozarja Čebulj. V minuli sezoni je pol leta preživel na Kitajskem, zato je imel dobro priložnost opazovati sistem, v katerem je virus COVID-19 tudi izbruhnil.

Nekaj časa sem igral na Kitajskem in vem, kakšne so sankcije, če ne upoštevaš tistega, kar veli država. V Evropi je težava v tem, da je demokracija tako močna, da lahko vsak posameznik počne, kar mu pride na pamet. Klemen Čebulj

Prepričan je, da je uspeh boja z virusom odvisen tudi od upoštevanja samih ukrepov, dejstvo pri katerem se Italijani sprva niso izkazali: "Nekaj časa sem igral na Kitajskem in vem, kakšne so sankcije, če ne upoštevaš tistega, kar veli država. V Evropi je težava v tem, da je demokracija tako močna, da lahko vsak posameznik počne, kar mu pride na pamet. Recimo, tudi sam sem imel na izbiro ali psa odpeljem k veterinarju ali ne, na Kitajskem temu verjetno ne bi bilo tako. Ljudje so bili sedem tednov zaprti v svojih domovanjih, le tako so lahko omejili samo širjenje virusa. Sam sem živel v Šanghaju in ne moreš verjet, kako močan sistem videonadzora nad državljani imajo. V Šanghaju prebiva 25 milijonov ljudi, kamere pa prepoznajo vso dogajanje in obraze posameznikov, tako nikakor ne moraš uiti sankcijam. Poznam nekaj Italijanov, ki so ostali na Kitajskem, pa tudi takšne, ki so z zadnjimi letali prileteli nazaj domov. Le s tem, da se bomo držali ukrepov, bomo omejili širjenje virusa."

"Biti moramo zelo potrpežljivi in ostati pozitivni," poudarja Čebulj.
"Biti moramo zelo potrpežljivi in ostati pozitivni," poudarja Čebulj. FOTO: Aljoša Kravanja

Liga narodov prestavljena na čas po OI
Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je pred dnevi sporočila, da bo zavoljo aktualnega dogajanje prestavljen tudi turnir Lige narodov. Slovenija si je vstopnico za odbojkarsko elito zagotovila minulo poletje na kvalifikacijskem turnirju v Ljubljani.

"Pogrešam že reprezentanco, s fanti smo v ekipi ustvarili odlično klimo. Zavedamo se, da smo skupaj sposobni ustvariti dobre rezultate, kar nas tudi žene naprej. Brez dobrih osebnih odnosov nam to ne bi uspelo," prizna Čebulj, ki se z reprezentančnimi kolegi pogosto sliši tudi v času klubske sezone.

Liga narodov je trenutno prestavljena na čas po OI v Tokiu, pri mednarodni zvezi pa izpostavljajo, da je skrb za športnike in športne delavce v ospredju, prav tako pa želijo dati možnost nacionalnim zvezam, da zaključijo svoja prvenstva.

"Letošnje poletje bo v primerjavi s prejšnjim zelo mirno. Če pa se situacija v Evropi ne izboljša, Liga narodov ne bo le prestavljena, temveč kar odpovedana. Vključenih je vse preveč potovanj, tudi medcelinskih, zato kaj takega v primeru nadaljnjega širjenja okužbe ne bo izvedljivo. Menim, da si FIVB ne more privoščiti tega, da pod vprašaj postavi zdravje odbojkarjev," zaključi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.