Odbojka

Cilj bolgarskih 'levov' je jasen: 'Zmaga je nujna!'

Ljubljana, 20. 09. 2019 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po dveh dneh ’počitka’ se slovenski odbojkarji vračajo na parket Stožic. V osmini finala odbojkarskega prvenstva se bodo pomerili z reprezentanco Bolgarije. Statistika preteklih let govori v prid nasprotnika, a Slovenci zatrjujejo, da bodo ob bučni podpori s tribun prekinili ’tradicijo’. Po drugi strani Bolgari niso najbolj zadovoljni z izbiro nasprotnika v osmini finala, vendar po anketah sodeč trdno verjamejo v zmago.

Več videovsebin
  • Mitja Gasparini: S pomočjo polnih Stožic preskočiti Bolgare
    02:14
    Mitja Gasparini: S pomočjo polnih Stožic preskočiti Bolgare
  • Dejan Vinčić: V osmini finala ne bo prostora za spodrsljaj
    02:23
    Dejan Vinčić: V osmini finala ne bo prostora za spodrsljaj
  • Iz SVETA: V soboto nad Bolgarijo
    01:02
    Iz SVETA: V soboto nad Bolgarijo

Bolgarska izbrana vrsta je tekmovanje začela s tremi zaporednimi zmagami na francoskih tleh, v nadaljevanju pa morala priznati premoč Franciji (3:0) in Italiji (3:1) ter si tako zagotovila tretje mesto v skupini A. Najbolj boleč je prav poraz proti italijanski reprezentanci, saj je Bolgarija prvi niz dobila, zmage pa so se po preobratu veselili Italijani.

Prenos tekme med Bolgarijo in Slovenijo si lahko ogledate v soboto ob 20.00 na Kanalu A in VOYO.

V osmini finala se bodo tako Bolgari merili s Slovenijo. Reprezentanci sta se nazadnje srečali v skupinskem delu EP na Poljskem 2017, s 3:0 pa je slavila bolgarska izbrana vrsta. Kar 21 točk je dosegel Cvetan Sokolov. Kljub zmagoslavnemu izplenu na zadnjih srečanjih Bolgari niso najzadovoljnejši z izbiro nasprotnika.

"Če bi moral izbirati med Slovenijo in Turčijo, bi raje izbral Turčijo. Težko je igrati proti gostiteljem. Kljub vsemu naj poudarim, da na EP ni šibkih nasprotnikov. Če želimo narediti korak naprej, moramo nujno vknjižiti zmago," je bilo jasno stališče Dobrija Dimitrova pred odhodom v Slovenijo.

Bolgari so v skupinskem delu izgubili proti Francozom in Italijanom.
Bolgari so v skupinskem delu izgubili proti Francozom in Italijanom. FOTO: CEV
Do zdaj sta se reprezentanci trikrat pomerili na uradnih tekmah, enkrat na prijateljski. Slovenci so se veselili zmage le na prijateljski tekmi leta 2013, na vseh ostalih srečanjih pa so morali priznati poraz Bolgarom s 3:0.

Član upravnega odbora bolgarske odbojkarske zveze in starosta bolgarske odbojke Ivan Seferinov ni presenečen nad uvrstitvijo Bolgarov po skupinskem delu.

"Nihče ni pričakoval čudežev. Dobro poznamo moč Italijanov in Francozov, zato je bolgarsko tretje mesto povsem naravno," je zatrdil Seferinov in nadaljeval: "V osmini finala nam ne bo lahko. Slovenci so gostitelji, to je pomembno dejstvo. Dvorana bo pokala po šivih. Naša reprezentanca mora biti pripravljena. Zmaga je nujna. Le uspeh nas bo postavil med osmerico najboljših v Evropi."

Po anketi, ki jo je objavila bolgarska športna stran sportal.bg, sicer večina vprašanih verjame, da se bo bolgarska pot na EP končala v četrtfinalu (tam bi se v primeru zmage nad Slovenijo pomerili z Rusi), le peščica pa meni, da si obeta polfinale ali celo zlato.

Na evropskih prvenstvih je Bolgarija zbrala štiri bronasta odličja in srebro.
Na evropskih prvenstvih je Bolgarija zbrala štiri bronasta odličja in srebro. FOTO: CEV

Bolgarska odbojkarska reprezentanca se lahko pohvali s številnimi odbojkarskimi uspehi, na OI v Moskvi 1980 so Bolgari osvojili srebro, v Londonu 2012 so končali na četrtem mestu. Na svetovnih prvenstvih je izkupiček Bolgarov še bolj bleščeč, ob prvencu na SP leta 1949 so se veselili brona, uspeh so ponovili tudi tri leta pozneje, leta 1970 pa posegli po srebru.

Od takrat so še dvakrat posegli po bronu, temu so dodali še bronasto odličje s svetovnega pokala 2007. Na evropskih prvenstvih so zbrali štiri bronasta odličja in srebro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Žac
20. 09. 2019 16.58
+6
Težka bo,ampak kdaj bodo dali vse od sebe, če ne bodo zdaj. 3:2 za Slovenijo. Peti niz 19:17.
Princip
20. 09. 2019 14.54
-5
puspan
20. 09. 2019 13.08
+12
Težka bo. Vse bomo morali dati od sebe. Verjamem v naše fante.
drimtim
20. 09. 2019 12.13
+19
Sanje so dovoljene toda zmaga tokrat ostaja doma.Dajmo SLOVENIJA