Odbojka

Dekleta imajo polfinaliste, moški na enega še čakajo

Ljubljana, 29. 03. 2023 22.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V četrtfinalu ženskega odbojkarskega prvenstva ne bo potrebno odigrati nobene tretje tekme. Calcit Volley, Nova KBM Branik, GEN-I Volley in Formis so zmagali na prvih obračunih v soboto, uspeh pa potrdili tudi na povratnih tekmah. Drugače je v moškem prvenstu. Odbojkarji ACH Volleyja, Calcit Volleyja in Merkur Maribora so se zanesljivo uvrstili v polfinale državnega prvenstva. Vsi trije so prepričljivo s 3:0 dobili povratne tekme v gosteh proti Krki, Fužinar Sij Metalu in Salonit Anhovemu.

Tretja tekma bo potrebna le v Murski Soboti, saj je Hiša na kolesih Triglav proti Panviti Pomgrad izenačil izid v zmagah na 1:1, tudi Kranjčani so povratno tekmo dobili s 3:0.

Že redni del prvenstva je pokazal, da kranjski odbojkarji precej boljše predstave kažejo na domačem igrišču, povratna tekma četrtfinala pa je to tudi potrdila. Potem ko so bili v Murski Soboti povsem nemočni, so se v svoji dvorani predstavili povsem v drugačni luči. Blesteli so predvsem v bloku, s katerim so zaustavljali najboljša gostujoča napadalca, Nenada Šormaza in Jakoba Rojnika. Pri tem je prednjačil Uroš Tučen, ki je v statistiko vpisal kar sedem blokov.

Nizi so bili sicer izenačeni. V prvem je bilo 16:16, do konca so gosti osvojili le še tri točke, vsako upanje so izgubili po zaostanku 18:22, ko je Tučen dosegel dva zaporedna bloka. Na začetku drugega niza so pobudo prevzeli gosti, a jo tudi hitro izgubili. Vodili so z 9:5, toda že nekaj minut pozneje so po treh zaporednih blokih domači vodili s 13:12. Do konca so ohranjali minimalno prednost, niz pa dobili s 25:23. Tudi v tretjem nizu so se Sobočani upirali do končnice, a gladke zmage tekmecev vendarle niso preprečili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Salonit se je na prvi tekmi v Mariboru z dobro igro odlično upiral favoritom. Marsikoga je v soboto presenetil, a že štiri dni pozneje je bil na ravni rednega dela, tako da varovanci Sebastijana Škorca niso imeli veliko dela, da so prišli do napredovanja. Domači s servisom niso izvajali pravega pritiska, deloval jim ni niti blok, v napadu pa je bil Matic Vrtovec premalo, da bi lahko Primorci prišli do ugodnejšega rezultata. Najučinkovitejši igralec je bil Rok Bračko, dosegel je 16 točk, štiri z asi.

Fužinar je bil proti oslabljenemu Calcitu enakovreden le v prvem nizu, ko je nekaj časa še vodil, pri izidu 20:20 pa tudi še upal na vodstvo v nizih. As Uroša Planinšiča za 20:22 je to upanje zmanjšal, točki Jureta Okrogliča in Nika Mujanovića pa ga dokončno razblinili. V preostalih dveh nizih Korošci tekmecem niso bili blizu. Mujanović in Daniel Aponza sta bila s 14 točkami najučinkovitejša igralca tekma, Kolumbijec se je izkazal tudi s sedmimi bloki.

ACH Volley je v Novem mestu suvereno dobil prva dva niza, v katerih je vodil od začetka do konca, v tretjem pa popustil. Krka je večji del niza vodila, pred končnico pa so Ljubljančani dodali plin in po izidu 18:18 tekmecu niso dopustili nobene možnosti za podaljšanje dvoboja.

ACH Volley
ACH Volley FOTO: Luka Kotnik

Dekleta imajo vse štiri polfinaliste

Kamničanke z drugoligaško ekipo Luke Kopra niso imele nikakršnih težav in jim niti ni bilo treba igrati v najboljši postavi in s polno močjo.

Pokalne prvakinje iz Maribora so resno vzele opozorilo s prvega dvoboja proti ATK Grosupljem, ko so se po velikem preobratu rešile šele v petem nizu. Tokrat Grosupeljčanke niso bile tako nevarne, njihova igra je bila precej slabša kot v domači dvorani. V prvem nizu so se s favoritinjami še nekako kosale, v preostalih dveh pa niso več grozile.

Nekaj podobnega kot za Mariborčanke velja tudi za Novogoričanke. Na prvi tekmi v Novi Gorici proti Ankaranu niso imele lahkega dela, v Kopru je bilo vendarle nekoliko lažje. Z malo več zbranosti bi lahko zmagale s 3:0, a so v končnici tretjega niza zapravile prednost. A napake so popravile v četrtem, ki so ga sicer slabo začele, a precej bolje nadaljevale. Z 21 točkami je bila pri zmagovalkah najučinkovitejša Polona Frelih.

Formis je Sip Šempeter premagal že na gostovanju, napredovanje pa je potrdil še z zmago v Hočah. Z blokom, skupno so jih Rogožanke dosegle kar 17, so nadigrale tekmice, ki so sicer dobile drugi niz, še kakšnemu pa niso bile niti blizu. Žana Godec je pri zmagovalkah dosegla 17, Nika Milošič pa 16 točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izidi povratnih tekem četrtfinala 1. DOL za moške:

Krka  - *ACH Volley                       0:3 (-17, -18, -20)

Hiša na kolesih Triglav - Panvita Pomgrad 3:0 (19, 23, 21)

Salonit Anhovo - *Merkur Maribor          0:3 (-19, -20, -19)

Fužinar Sij Metal - *Calcit Volley        0:3 (-22, -16, -17)

Izidi prvih tekem četrtfinala 1. DOL Sportklub za ženske:

*Formis - Sip Šempeter             3:1 (18, -19, 15, 21)

Luka Koper - *Calcit Volley         0:3 (-15, -13, -19)

Ankaran - *GEN-I Volley            1:3 (-17, -19, 23, -17)

*Nova KBM Branik  - ATK Grosuplje  3:0 (21, 16, 16)

* opomba: ekipe označene z * so se uvrstile v polfinale

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.