Odbojka

Konec olimpijskih sanj: Slovenci odlično začeli, a klavrno končali polfinale s Francozi

Berlin, 09. 01. 2020 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odbojkarska reprezentanca Slovenije je odigrala polfinalno tekmo na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Berlinu. Njen tekmec v dvorani Maxa Schmellinga je bila Francija. Aktualni evropski podprvaki so povedli z 2:0 v nizih, bili tudi v tretjem v rezultatski prednosti, nato pa je sledil popoln slovenski mrk in Francozi so preobrnili izid ter slavili s 3:2. Slovenske sanje o Tokiu so tako dokončno razblinjene. V finale so se uvrstili tudi Nemci po zmagi nad Bolgari (3:1).

Alberto Giuliani
Alberto Giuliani FOTO: Damjan Žibert
Slovenci so dan prej odigrali zadnjo tekmo predtekmovanja. Premagali so Češko s 3:1 in si s tem zagotovili prvo mesto v skupini.
Slovencem je dolgo časa odlično kazalo. Po odlični igri so vodili že z 2:0 v nizih in 7:3 v tretjem nizu, a nato je prišlo do velikega preobrata. Galski petelini so sestavili blok, z njim jezili Slovence, predvsem Tončka Šterna, ki je bil prva dva niza nezaustavljiv.
Če bi izgubili, bi kot drugi igrali z Bolgarijo. A s tekmeci v polfinalu se v slovenskem taboru niso obremenjevali, saj se zavedajo, da morajo za želeni cilj, OI v Tokiu, premagati tako polfinalnega kot finalnega, vse tri preostale polfinalistke pa so po moči približno enakovredne. Medtem ko so Bolgare Slovenci pred kratkim že premagali na domačem EP, pa imajo s Francozi manj lepe izkušnje. Slovenija je s Francijo igrala v finalu EP leta 2015, na katerem je tako kot na lanskem v Parizu osvojila srebro. Poraženi pa so Slovenci zapuščali igrišče tudi po zadnji medsebojni tekmi, v Gdansku v prvem krogu kvalifikacij za olimpijske igre. Zgoščen ritem tekem v Berlinu nobeni ekipi ni dovolil prav veliko počitka. Slovenci so imeli do polfinala manj kot 24 ur počitka, še nekaj ur manj pa Francozi. Nemci kot gostitelji pa so si izbrali večerni polfinalni termin ter s tem morda majhno prednost, saj bodo edini na turnirju imeli dva dni počitka. Čeprav Slovenci na uradni tekmi Francozov še nikoli niso premagali, še več, v treh medsebojnih obračunih niso osvojili niti niza, se tekmecev niso bali ... 

Slovenci so odlično odigrali prva dva niza, nato pa sredi tretjega popustili in poti nazaj ni bilo več ...
Slovenci so odlično odigrali prva dva niza, nato pa sredi tretjega popustili in poti nazaj ni bilo več ... FOTO: CEV
Naši odbojkarji so dvoboj s favoriziranimi Francozi odprli naravnost fantastično, povedli s 3:0 in si že hitro priigrali prednost petih-šestih točk, ki so jo v uvodnem nizu uspešno držali. Po uspešnem bloku zelo razpoloženega Tončka Šterna je aktualni evropski podprvak že vodil s 14:6 in takrat je bilo jasno, da bo Slovenija osvojila prvi niz. Drugi je bil precej bolj izenačen in rezultatsko nepredvidljiv, izid je bil nazadnje izenačen pri 8:8 nato pa je Slovenija spet zaigrala "šampionsko" in povedal za tri točke (15:12), po uspešnem servisu pa je bilo kasneje že 21:16 in tudi drugi niz se je začel močno nagibati na slovensko stran.
Statistika kaže, da so Francozi do zmage prišli po zaslugi servisa in bloka. V asih so dvoboj dobili z 12:4, v blokih pa s 15:9.

V tretjem nizu je vnovič kazalo, da se bo le-ta obrnil na slovensko stran, kar bi pomenilo že zagotovljeno vstopnico za finale, še posebej ko so naši odbojkarji povedli z 9:6, a nato zaigrali zelo slabo, oziroma so se tekmeci prebudili, vse jim uspevalo in Francozi so naenkrat povedli s 16:10 in bili pred tem, da osvojijo tretji niz in zmanjšajo izid na 1:2. To jim je na koncu tudi uspelo in naši odbojkarji so svojo novo priložnost za končno zmago iskali v četrtem nizu. Slovenija je vnovič dobro začela, imela hitro 4:1, a nato spet povsem popustila in Francozom je uspel delni izid 5:0 (6:4). Tekmeci so bili v tem setu ves čas v rahli rezultatski prednosti, po vodstvu z 18:14 so bile slovenske možnosti že zelo majhne in vse bolj je bilo jasno, da bo o finalistu olimpijskih kvalifikacij odločal peti niz. Odločilni del tekme je bil sprva rezultatsko izenačen, nato pa so Francozi pokazali, kako se igra v odločilnih trenutkih, povedli za štiri točke in ušli na 7:3. Sloveniji ni bilo več povratka. Škoda, glede na prikazano v prvih dveh nizih je kazalo prav nasprotno ...

Izjave iz slovenskega tabora:
Tine Urnaut, kapetan Slovenije: "V tretjem nizu smo imeli pri našem vodstvu, mislim da z 10:8, tri ali štiri lahke žoge za točko. Priložnosti nismo izkoristili, nismo bili uspešni tako kot v prvih dveh nizih. Nekaj lahkih žog nam je padlo dol, s tem smo dopustili Francozom, da so s serijo Jeana Patryja obrnili tekmo v svojo korist. Začeli so bolje igrati, dobili samozavest in nas nadigrali v vseh elementih."

Jani Kovačič, libero Slovenije: "Prva dva niza smo igrali res perfektno, a žal so Francozi znali na to odgovoriti. Nisem še videl ekipe, da je po takih dveh nizih sposobna tako odgovoriti. Mislim, da ne smemo biti jezni, nimamo si česa očitati. Lahko smo razočarani, a vemo, da smo dali vse od sebe, dali smo svoj maksimum, to smo v tem trenutku zmožni. Mogoče smo bili po drugem nizu le malo preveč nepotrpežljivi. Francozi so dobri v blok obrambi, tudi servis jim je danes zares odlično tekel."

Dejan Vinčić, podajalec Slovenije: "Ne moremo se izgovarjati, da nismo imeli sreče. Sreča nima nič s tem, kar se je danes zgodilo. Po dveh fenomenalnih nizih smo nerazumljivo popustili, sami smo jim dovolili, da se vrnejo v igro. Ko pa se oni enkrat razigrajo, jih je praktično nemogoče zaustaviti. Poskušali smo jih loviti, zmanjkalo nam je tudi moči in izpadlo je tako, kot je."

Jan Kozamernik, bloker Slovenije: "Ponosen sem na prva dva niza, žal dela nismo uspeli dokončati. Škoda je za tretji niz, v njem bi morali še stisniti. A smo se razleteli na igrišču, prav nič nismo več igrali z glavo. Njim je šlo od rok vse, težko jih je bilo zaustaviti in priti v tisti moment, v katerem smo že bili. Ujeli smo se v njihov mlinček, iz katerega se nam ni uspelo prebiti."

Za olimpijsko vozovnico Francozi in Nemci
Francozi se bodo v finalu pomerili z gostitelji Nemci. Ti so v izenačenem polfinalu s 3:1 (20, 23, -20, 23) ugnali Bolgare. Tako kot Francozi so si tudi Nemci finale izborili predvsem po zaslugi bloka, v katerem je blestel predvsem Denys Kaliberda, ki je kar petkrat neposredno blokiral tekmece. Pri uspešnih servisih je uspešno nadomestil tudi Györgyja Grozerja, temu začetni udarci tokrat niso uspevali kot ponavadi, prvo ime tekme pa je bil Christian Fromm, ki je poleg odličnih servisov pokazal odlično igro v napadu, z 22 točkami je bil najučinkovitejši igralec tekme

Izid:
Slovenija - Francija 2:3 (25:13, 25:22, 14:25, 21:25, 9:15)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mindfields
11. 01. 2020 15.55
Nic hudega..bodo južni bratje Srbi poštimali
kRALJUjEDANn
10. 01. 2020 19.52
+3
Naj mi en razlozi kako gre samo ena ekipa iz EU na OI????
janezblagi
10. 01. 2020 17.14
-2
Videli se kot zmagovalci. Končali kot poraženci. Tak se to zgodi naivnežem-----
puspan
10. 01. 2020 14.30
+0
Ne boste verjeli, po zmagi z Nemci sem hotel napisati, da jih bodo pokopali Francozi in prav to se je tudi zgodilo. Preveč nihanj je v naši ekipi. Na čase igrajo, kot stroj, potem pa so spet nebogljivi, kot, da bi prvič v življenju stali za mrežo. Dobra ekipa se takih nihanj nikoli ne bi smela privoščiti. Res škoda, ampak kljub odličnim športikom, smo Slovenci poznani po tem.
thc_4u
10. 01. 2020 12.20
-6
Sramota...dobljeno tekmo izgubiti!!
gullit
10. 01. 2020 10.55
+12
Fantje glavo gor. Dokazal ste da ste u vrhu odbojke in da se lahko kosate z velesilami. Sistem je pač tak kot je, nepravičen da gre samo ena vrhunska reprezentanca naprej, čeprav bi si zaslužili tam na Oi igrati tudi srbi, francozi, bolgari, nemci , slovenci, belgijci, nizozemci,...
alex cross
10. 01. 2020 08.24
+11
Eno je, da je tak turnir krut in gre samo en naprej.In ravno zato se mi zdi, da bi morali tudi taktizirat . Mogoče kakšno tekmo izgubit in si na papirju lažje premagljivega nasprotnika izbrat...Morda napaka selektorja? Ne vem... Vem pa da so fantje še najbolj razočarani in iz moje perspektive so CARJI! Čestitke! Gremo v nove zmage!
Apostol1
10. 01. 2020 09.25
+3
alex ... Vse si povedal➕➕➕➕➕✔👍
Mihacito
10. 01. 2020 09.59
+6
Ni kaj taktizirat, ce zelis na OI moras vse premagat in pika..nešportni ljudje nehajte nakladat!
DEEP
10. 01. 2020 08.21
-1
Škoda,rezerovo so mogli, vklopiti !
joeel
10. 01. 2020 08.13
+31
ZAKAJ NASLOV KLAVRNO KONČALI? A VAS NI SRAM NOVINARJI,DA DATE TAK NASLOV? KO SO OSVOJILI EVROPSKO SREBRO ,STE JIH NOSILI PO ROKAH,PA STE HITRO POZABLI NA TO.PA KAJ ČE NI ŠLO.BO PAČ DRUGIČ.TA TURNIR ZA ENO PROSTO MESTO NA OI JE PRAV BRUTALN.NISO SE UVRSTLE TUDI BOLJŠE REPREZENTANCE OD NAŠE.KAKŠNI SMO SLOVENCI,TAKOJ KO NEKAJ NE USPE ŽE PLJUVAMO POPREK IN POČEZ.FANTJE ODLIČNO STE ODIGRALI,GLAVE GOR.ZDAJ PA KAR HITRO NAPIŠTE NOV ČLANEK:ALI BO OSTAL SELEKTOR?
Mihacito
10. 01. 2020 09.59
+7
Bravo joeel..koncno nekdo ki se razume v sport!
apodgra
10. 01. 2020 08.11
-3
Prva dva seta so hodili po vrhu gore in v nadaljevanju so z glavo navzdol padli v premogovniški rov . Ne morem verjeti ,da lahko v nekaj minutah nadaljevanja, pozabijo igrati , izgubijo samozavest , zmagovito moralo in delujejo ,kot neorganizirana amaterska skupina. Urnavt , Gasparini in še kdo , se bodo morali čimprej poslovit od reprezentance. Prva dva seta je odlično opravil svojo delo samo Tonček Stern in je edini ,ki si je zaslužil pozitivno oceno. Iz izkušenj iz preteklost me je stanje pri 2:0 vsililo občutek, da se to ne bo končalo dobro Zgodilo se je to, česar sem se najbolj bal. Ne znamo stvari pripeljati nikoli po normalni poti do konca. Ni vse v kvaliteti igre , tudi podstrešje moraš imeti pospravljeno.
Mihacito
10. 01. 2020 08.06
+9
Bravo fantje!!!!! Mala Slovenija v samem vrhu svetovne odbojke, nas ponos ste 💗
Savudrijska
09. 01. 2020 21.55
-33
MUAHAHAHAHAHAHAHA Zgube!
Mihacito
10. 01. 2020 08.08
+12
Voznik BMW in tak komentar..cisto pase skupaj, enako kot na cesti tudi za tipkami pokazete svoje limite v kulturi in sivih celicah.
Titanium
09. 01. 2020 21.26
+62
Res ne razumem zakaj tako brutalen kriterij za nastop na Olimpijskih igrah! Pa kaj a moraš bit malo manj kot svetovni prvak da sploh tja uvrstiš? Zato da potem tam igraš proti Slonokoščeni Obali, Kiribatiju in Velikonočnimi Otoki?? Mislim bedarija svetska.
Sputnik
10. 01. 2020 07.14
+8
iz vsake celine jih gre peščica iz evrope je pa v top 20 na svetu 10 držav. torej boljše države kot bodo na OI do tja sploh ne bodo prišle
Sortegilio
09. 01. 2020 21.22
+16
Ta reprezentanca mora nujno odpreti novo delovno mesto psihologa ali pa menjati dosedanjega.
Mihacito
10. 01. 2020 08.11
+3
Ma kaksen psiholog, ne nakladaj. Fantje so v samem vrhu odbojke, pa tukaj pametujete o psihologih itd. Enkrat izgubis, drugic zmagas..in pri odbojki iz 2:0 na 2:3 ni nic nenavadnega. Res sami kavcarji tu?, ki ne vedo o igranembsportu malo nic...
Sortegilio
09. 01. 2020 21.21
+6
Na koncu bo Gianijeva Nemčija osvojila prvo mesto.
Sortegilio
09. 01. 2020 21.19
+10
Francozi nam ne ležijo v nobenem športu, z izjemo košarke. Tudi v rokumetu bi nas premagali, da ne omenjam nogometa. Nam ležijo reprezentance iz nekdanjih držav Sovjetske zveze.
macek_garfield
09. 01. 2020 21.04
+17
francozi so pac bili boljsi, v cem je problem
bus303
09. 01. 2020 21.00
+29
Jbg, par slabih minut pa je večmesečni napor zaman. Držte se fantje, prišle bodo nove priložnosti.
KOMET1981
09. 01. 2020 20.46
+2
Tipično za naše
evasle
09. 01. 2020 20.31
+59
Klavrno končali? A so se predali ali kako? V čem je problem? Slovenska moška odbojka je na zelo visokem nivoju. Odbojka kot šport je zelo zahteven šport. Zahteva izjemno hitre reakcije, hipne odločitve in eksplozivne igralce. Odbijati žogo je kaj drugega kot jo imeti nekaj časa v rokah ali jo brcati. Pa kaj potem, če so danes izgubili. Žal se je zgodilo, Francozi so bili boljši, zato pa ni konec sveta. Čestitke našim odbojkarjem za lepe predstave in upam, da jih bomo še kdaj gledali v Sloveniji v živo. Vedno uživam. Lep šport.