Odbojka

Selektor Giuliani: Reprezentanca? Nobena težava!

San Severino Marche, 09. 04. 2020 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
0

Selektor slovenske moške odbojkarske reprezentance Alberto Giuliani poudarja, da pri njegovih novih delodajalcih, klubu Asecco Resovia iz Rzeszova, nimajo nikakršnih težav s tem, da 55-letnik tudi v prihodnje vodi evropske podprvake.

Alberto Giuliani bo najverjetneje združil moči s slovenskim sprejemalcem Klemnom Čebuljem.
Alberto Giuliani bo najverjetneje združil moči s slovenskim sprejemalcem Klemnom Čebuljem. FOTO: Aljoša Kravanja
Asecco Resovia iz Rzeszova. Novi dom selektorja slovenske moške odbojkarske reprezentance Alberta Giulianija velja za izjemno zahtevno okolje. Vodstvo kluba je nadvse ambiciozno, a zadnje tri sezone ne dosegajo želenih rezultatov. Prepričani so, da jim bo z italijanskim strategom, ki je Slovenijo popeljal do naslova evropskih podprvakov, rezultatsko krivuljo uspelo dvigniti navzgor.

Denar za sestavo zasedbe ne bi smel biti težava, saj za klubom stoji multinacionalka Asecco. Družba, ki obrača milijone, ima nemškega lastnika. Neuradno naj bi se njihov proračun gibal okoli štirih milijonov evrov, a glede na visoke ambicije ga tudi presežejo. Zdaj bodo to primorani narediti. Tudi zavoljo novega množenja števila gorečih navijačev, ki spodbujajo kultni klub, ustanovljen leta 1937.

Povratek nekaterih zvezd
"Gre za klub, ki si vedno želi osvojiti vse, česar se loti," o ambicijah poljskega velikana razlaga naš poljski vir in dodaja: "13. mesto je daleč od zastavljenih ciljev, zato želijo nekaj korenito spremeniti. V prvi vrsti s trenerjem, vrnili naj bi se nekateri zvezdniki, ki so tu že igrali."

Ekipo za novo tekmovalno leto naj bi imeli praktično sestavljeno, pogodbe z nosilci igre podpisane, govori se o vrnitvi Piotra Nowakowskega, o slovenskem zvezdniku, ki se poslavlja od italijanskega Trentina, Klemnu Čebulju. Pogodbo s klubom sta podpisala poljski reprezentant Marcin Komenda in Francoz s poljskim potnim listom Nicolas Szerszen.

Zanimivo bo videti tudi, kakšen strokovni štab si bo sestavil Giuliani. Morda primerljivega s tistim, ki ga ima v slovenski izbrani vrsti, kjer vloga prvega pomočnika pripada Alfredu Walterju Martilottiju (pomočnik je bil že pri Halkbanku), vloga kondicijskega trenerja Leondinu Giombiniju, vloga statistika Robertu di Maiu.

"Na temo sestave mojega štaba se še pogovarjamo," je za 24ur.com povedal Giuliani.

O tem, kdo bo sedel na klopi ob Italijanu iz San Severina, se sprašujejo tudi Poljaki, saj se zavedajo, da Giuliani za drastične spremembe potrebuje tudi dober strokovni štab in svobodo za delo. Te njegovi predhodniki v zadnjih letih niso imeli. V prvi vrsti zaradi predsednika uprave Asecca Adama Gorala, ki se je močno vmešaval v sestavo ekipe. Bo pa slovenski selektor na klopi poljskega velikana vseskozi pod pritiskom, saj žensko zasedbo v klubu vodi Kanadčan Stephane Antiga, nekoč kandidat za slovensko klop, ki je z dekleti osvojil naslov poljskega podprvaka.

Reprezentanca ni ogrožena
Če bi Giuliani prevzel vodenje katerega izmed italijanskih klubov – po koncu evropskega prvenstva je bil med kandidati za trenersko mesto pri Powervolley Milanu, kjer igra Jan Kozamernik, a je na trenerski stolček sedel Roberto Piazza –bi to pomenilo dodatno finančno breme za Odbojkarsko zvezo Slovenije.

Za trenerje, ki delujejo v Italiji, morajo namreč krovne organizacije plačati nekakšno odškodnino. Tako je tudi zaradi tega dejstva selitev selektorja na Poljsko, ekonomsko gledano, zelo dobra rešitev za OZS. In še nekaj je bolj pomembno kot vse drugo: "Resovie moje delovanje na klopi slovenske izbrane vrste ne moti. Podpisal sem enoletno pogodbo z njimi in to je to! Reprezentanca? Nobena težava!"

O strokovnem štabu pri poljskem gigantu se Alberto Giuliani še pogaja z vodstvom kluba. Morda bo imel ob sedi ljudi, ki jih ima v slovenski izbrani vrsti.
O strokovnem štabu pri poljskem gigantu se Alberto Giuliani še pogaja z vodstvom kluba. Morda bo imel ob sedi ljudi, ki jih ima v slovenski izbrani vrsti. FOTO: Aljoša Kravanja

Černic je že začutil Resovio, jo bo še 'Čeba'?
Rzeszov je mesto s približno 200 tisoč prebivalci, z gorečimi navijači, ki klubu ob strani stojijo v dobrem in slabem. Pred sezono jih bo zagotovo ogromno, glede na rezultate pa bo odvisno, koliko jih bo ostajalo na najbolj glasni tribuni v dvorani. Čebulj bo, če bo prestop realiziran, prvi Slovenec, ki je oblekel dres Sovie, kot ji pravijo domačini. V sezoni 2010/11 je sicer dres kluba nosil Matej Černic. Goričan, ki ga imajo praktično vsi za Slovenca, a športnik, ki ga je športno vzgojo poučeval tudi Andrea Massi, je od nekdaj nastopal za italijansko izbrano vrsto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.