Odbojka

Hafner: Fantje se zavedajo, da je vrag odnesel šalo

Ljubljana, 30. 03. 2024 13.22 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, A.V.
Komentarji
0

Prepričljivo najboljši slovenski odbojkarski klub ACH Volley se je znašel v težavah. Potem ko se ni prijavil v srednjeevropsko ligo in izpadel v polfinalu pokala, je letos še brez osvojene lovorike. Ker tudi v prvenstvu ni bil posebej prepričljiv, čeprav je osvojil prvo mesto v rednem delu, se je klub odločil za zamenjavo trenerja.

Radovana Gačiča, ki ga je sicer Odbojkarska zveza razglasila za trenerja leta v Sloveniji, predvsem zaradi lanskih lovorik z ACH, je zamenjal Matjaž Hafner. Nekdanji slovenski reprezentant doslej, če se ne upošteva, da je bil leta 2013 pomočnik selektorja Luke Slabeta, ni dobil priložnosti resnega dela v slovenski moški odbojki, kariero si je gradil v tujini, predvsem v Avstriji in Švici. Zadnji dve sezoni je deloval pri švicarskem Näfelsu, z njim je letos v državnem prvenstvu osvojil peto mesto. Ko je odvodil zadnjo tekmo, pa ga je presenetil klic iz Slovenije. Ponudbe ACH pa seveda ni mogel zavrniti.

"Imel sem sicer dve ponudbi švicarskih klubov, a sem čakal na druge ponudbe. Že pred časom so me iz ACH vprašali, ali sem pripravljen delati v Sloveniji, a takrat je bil to le informativni razgovor. Ko sem končal švicarsko prvenstvo, pa me je presenetil klic iz Ljubljane, seveda pa se ponudbe tako organiziranega kluba, kot je ACH, ne zavrne. V Avstriji in Švici klubi niso profesionalni, temeljijo na prostovoljnem delu, igralci so amaterji, v glavnem študenti. ACH pa vendarle deluje na drugačni ravni," se zaveda največjega izziva kariere nekdanji odbojkar, doma iz okolice Ljubljane, ki pa že dolga časa živi v Mariboru.

Odbojkarji ACH Volleyja so v zadnjem obdobju padli v rezultatsko krizo, ki jo bo skušal rešiti novi trener Matjaž Hafner.
Odbojkarji ACH Volleyja so v zadnjem obdobju padli v rezultatsko krizo, ki jo bo skušal rešiti novi trener Matjaž Hafner. FOTO: Damjan Žibert

Matjaž Hafner je v petek že odvodil prvi trening z ekipo, na kateri je predvsem spoznaval igralce, ki jih je doslej spremlja od daleč. "V Švici sem bil sam, brez družine. Zato sem imel ogromno časa, da na spletu spremljam vse zapisnike in poročila slovenske lige. Prav tako sem bil v rednem telefonskem stiku s prijatelji, ki so s slovensko odbojko povezani. Zato lahko rečem, da stvari poznam, seveda pa bom v naslednjih dneh s pomočjo pomočnika Roka Satlerja zbiral še natančnejše informacije o svojih igralcih in tudi o drugih ekipah," je Hafner potrdil, da ne prihaja povsem v neznano.

Dobro se tudi zaveda, kaj bo v Ljubljani njegova naloga. Zdaj že nekdanji trener Gačič ekipi ni več mogel dajati prave energije, posledica je bilo slabo vzdušje, ki se je kazalo tudi v rezultatih. Tako so v zadnjem času izgubili tako proti Mariboru v pokalu kot senzacionalno tudi proti Krki. "Mislim, da forma in telesna pripravljenost nista problematični. Težave so bile v povezanosti, motivaciji, želji, energiji in tudi pritisku, ki je prisoten predvsem pri mlajših igralcih. Proti Krki so bili tudi oslabljeni, brez dveh zelo pomembnih igralcev. Dobili so 'brco v rit', v takih primerih pač nastrada trener. Moja naloga je, da vrnem ta žar, energijo, mislim, da se fantje dobro zavedajo, da je vrag odnesel šalo," meni novi trener ACH Volleyja.

 Ljubljanski odbojkarji že lep čas nimajo pravega razloga za dobro voljo.
Ljubljanski odbojkarji že lep čas nimajo pravega razloga za dobro voljo. FOTO: Damjan Žibert

Podpisal je pogodbo le do konca sezone, tako da ne ve, ali bo na klopi sedel tudi naslednje leto. S tem se ne obremenjuje, se pa zaveda, da bo imel za to več možnosti, če bo osvojil naslov prvaka. "Za zdaj razmišljam le o koncu te sezone, razmišljam le o ciljih, ki jih ima klub in ki jih imam tudi sam. Želim naslov prvaka, zavedam pa se, da ne bo lahko. Sem ponižen, a žal ACH, kakršen koli je, mora sprejeti vlogo favorita na vseh domačih tekmah. Od tega ne smemo in ne bomo bežali, čeprav so tekmeci enakovredni ali celo boljši. Vsi pa si želijo premagati ACH, ki ima tarčo narisano na hrbtu, vsi so vedno motivirani nasprotniki, tudi Panvita Pomgrad, naš tekmec v polfinalu prvenstva, o katerem najprej razmišljamo in ga bomo vzeli sila resno," napoveduje Hafner.

Novi strateg v igri posebnih novosti ne bo uvajal. "Drastičnih sprememb ne bo, za te niti ni časa. ACH je že prej igral po sistemu, po katerem igra večina odbojkarskih ekip. Moramo pa predvsem vrniti tisto energijo, ki jo je ekipa kazala v ligi prvakov, popraviti pa tudi samozavest, ki je rahlo načeta. Zato bo veliko tudi pogovorov," napoveduje strokovnjak, ki je predvsem iz Avstrije navajen boja za naslov državnega prvaka.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.