Odbojka

Pomlajeni Italijani navdušili in z uvrstitvijo v finale presegli vsa pričakovanja

Katovice, 19. 09. 2021 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
72

Ko se navdušenje po izjemni zmagi Slovenije nad domačo Poljsko še ni dobro pomirilo, so Italijani v drugem polfinalu s 3:1 ugnali aktualne evropske prvake Srbe. Zasedba premetenega trenerskega mačka Ferdinanda De Giorgija iz tekme v tekmo dokazuje, da je kljub mladosti še kako zrela. Nenazadnje je še edina na tem turnirju neporažena. Blesti pa 19-letni Alessandro Michieletto, ki je s 116 točkami trenutno peti najučinkovitejši posameznik celotnega prvenstva.

Italijani so bili v skupinskem delu premočan nasprotnik za Slovenijo, a v našem taboru si obetajo, da bo tokrat drugače.
Italijani so bili v skupinskem delu premočan nasprotnik za Slovenijo, a v našem taboru si obetajo, da bo tokrat drugače. FOTO: CEV

Šestkratni evropski prvaki Italijani so se po zmagi nad Srbijo prvič po osmih letih uvrstili v finale evropskega prvenstva, v katerem bodo skušali ponoviti uspeh svojih rojakinj, ki so to poletje evropsko konkurenco pokorile v Beogradu. Kot so zapisali na uradni spletni strani evropske odbojkarske zveze, so stvari v italijanski reprezentanci "kliknile" hitreje, kot so mnogi pričakovali. 

Po olimpijskih igrah v Tokiu, na katerih so presenetljivo izpadli proti Argentini v četrtini finala, se je namreč zamenjala generacija z glavnim ciljem biti na vrhuncu za OI v Parizu čez tri leta. Na selektorskem stolčku je Gianlorenza Blenginija – reprezentanco je vodil od leta 2015 – nadomestil izkušeni 59-letni Ferdinando De Giorgi, kar se je vsaj doslej izkazalo za zadetek v polno. Italija je namreč na tem turnirju oddala vsega tri nize, v skupinskem delu je Slovenijo ugnala s 3:0. 

V primerjavi z reprezentanco, ki je konec julija in v začetku avgusta nastopala v Tokiu, je v ekipi ostalo le šest odbojkarjev. To so Simone Giannelli, Gianluca Galassi, Riccardo Sbertoli, Simone Anzani, Alessandro Michieletto in Daniele Lavia. 

Na EP prišli z željo po dobri odbojki, sedaj so v boju za zlato
Nazadnje so Italijani v sobotnem polfinalu po napetem boju ugnali še Srbijo s 3:1. "Izjemno vesel sem, saj menim, da smo prikazali odlično odbojko. Servis je deloval, kot je moral. Srbija je izjemno zahtevna tekmica in uspela nam je popolna tekma. Sicer smo imeli že v tretjem nizu priložnost za zmago, a to ni pomembno. Važno je, da nam je uspelo zadevo na koncu pripeljati do konca," je po zmagi, ki že pomeni novo medaljo, povedal še ne 20-letni Alessandro Michieletto, ki je bil s 23 točkami najučinkovitejši posameznik srečanja. 

Kapetan ekipe Simone Giannelli, ki je bil z Italijo pred petimi leti srebrn na OI v Riu, pa je dodal: "Na ta EuroVolley smo prišli z željo, da bi prikazali dobro odbojko in tako začeli novo poglavje. Doslej smo dali vse, kar smo imeli, in to je privedlo do dobrih rezultatov, zaradi katerih imamo ogromno samozavesti." 

Alessandro Michieletto s številko 18 je nosilec italijanske igre v napadu.
Alessandro Michieletto s številko 18 je nosilec italijanske igre v napadu. FOTO: CEV

24-letni Gianluca Galassi je poudaril, da kljub velikemu uspehu prvenstva še ni konec in da bo v nedeljskem finalu s soigralci storil vse, kar bo potrebno za končno slavje. Selektor De Giorgi pa je bil zadovoljen predvsem s prilagodljivostjo svojih varovancev: "V kratkem času smo našli odgovor na težave, ki nam jih je predstavljala Srbija. V nekaterih fazah bi lahko odigrali tudi bolje, toda fantje so bili res dobri. Pokazali so pravi značaj in željo po zmagi." 

Izenačeno razmerje v pričakovanju derbija številka 9
Slovenski in italijanski odbojkarji so se na uradnih tekmah pomerili osemkrat, videli pa smo po štiri zmage obeh reprezentanc. Najlepši slovenski spomin na sosedske derbije je zagotovo iz leta 2015, ko sta se reprezentanci pomerili v polfinalu evropskega prvenstva v Bolgariji, Slovenija pa je bila boljša s 3:1.

Težko pričakovanega favorita si ne upajo napovedati niti stavnice. Večina sicer v vlogo rahlih favoritov postavlja Italijane, a je tudi precej takih, ki menijo, da so možnosti za zlato deljene 50 – 50. 

Italija z izjemno tradicijo, a v zadnjih letih se stanje obrača
O tem, da je Italija ena od odbojkarskih velesil, ni treba preveč razglabljati. Dovolj je, če pogledamo njen izkupiček z velikih tekmovanj. Na olimpijskih igrah je bila šestkrat med dobitnicami kolajn – na zlato še čaka, ima pa tri srebrne in tri bronaste. Trikrat je bila tudi svetovna prvakinja, nazadnje leta 1998 na Japonskem. Z evropskih prvenstev ima kar šest zlatih – zadnjič so bili Italijani prvaki pred 16 leti – štiri srebrna in tri bronasta odličja.

Čeprav je Slovenija v tem pogledu bistveno manj renomirana reprezentanca, pa v Italiji, če sklepamo po odzivih medijev in širše javnosti, do naše izbrane vrste gojijo veliko spoštovanja. Na spletni strani športnega dnevnika La Gazzetta dello Sport so sicer zapisali, da je bila zmage Slovenije nad Poljsko, upoštevajoč vse okoliščine, manjše presenečenje, a se številni v komentarjih niso strinjali. 

Eden od komentatorjev je izpostavil dejstvo, da je to za Slovenijo že tretji finale na zadnjih štirih prvenstvih in da so se varovanci Alberta Giulianija nenazadnje pred nekaj meseci prebili v polfinale svetovne lige. Spet drugi pa je zapisal, da postaja že neverjetno, kako vrhunske športnike na vseh področjih premore država z le dvema milijonoma prebivalcev, za kar da si zasluži vse spoštovanje.

Slovenija vs Italija
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

micimedved
19. 09. 2021 21.14
+1
A1 šteka, hebem jim mat.... Jutri menja operaterja
minnaema@yahoo.com
19. 09. 2021 19.52
+1
dne 19.09.2021 - SPOROČILO VSI MISLIMO NA VAS IN VSO SREČO NAŠI NAJ BO VSE TAKO KAKOR SO VAŠE ŽELJE IN PRIČAKOVANJA 1
Joža_Gulikoža
19. 09. 2021 18.57
+1
Jahas ti kaj je bilo pred 16imi leti z Italijani.
?ebula
19. 09. 2021 17.29
+0
Odlični odbojkarji, vendar jim bo danes trda predla.
Castrum
19. 09. 2021 17.24
-2
@žacu, kako kaj? Te fejst trese? 😎😎 Persen provej, pravjo da pomaga....
evanderkane
19. 09. 2021 17.16
+2
Upam, da bodo italijani malo popustili v bloku; sicer pa so povsem premagljiv nasprotnik. Seveda ne bo lahko, navkljub zmagi proti poljakom, ampak mislim, da nam pa tokrat zlato ne uide! V odbojkarski reprezentanci imamo pa res praktično vse igralce enako kvalitetne.
srebrnibreg
19. 09. 2021 16.14
+9
Upajmo na zmago a bo težko. Glavno pa je, da smo namahali prepotentne Poljake.
Butt-head
19. 09. 2021 16.09
-19
upam da naši izgubijo
Optimisty
19. 09. 2021 16.15
+14
evanderkane
19. 09. 2021 17.13
+6
Vivid Money
19. 09. 2021 13.51
+11
upam, da makaronarji spet ne dobijo obilo sodniske pomoci in srece....nasi so sigurno boljsi od njih in upam, da vzamemo ta pokal....
Žac
19. 09. 2021 15.52
-3
In za kaj jih je potrebno zaliti? Koliko vidim in slisim oni vas ne izzivaju tudi vas ne zale.
Suhasliva
19. 09. 2021 13.03
+0
vcerajsnja tekma Italijanov proti Srbom je bila bolj podobna srednjesolski odbojki..danes nasi po zlato🥇🏆
User792410
19. 09. 2021 12.55
+21
Če želi naša reprezentanca danes osvojiti zlato bo morala prikazati svojo najboljšo izdajo pod vodstvom Alberta Giuliania. Upam, da ima naš selektor rešitev za igro Italijanov, glede na to, da reprezentanco svoje domovine pozna skorajda do potankosti in v kateri skoraj da ni prostora za napake. Italijani v igri ne delajo napak in ravno to je glavni razlog, da na tem EP meljejo vse pred sabo. Upam, da le do danes!? Mislim, da je glavna enigma za naš strokovni štab na kakšen način nasprotnika prisiliti, da bo začel delati napake in s tem vnesti nemir v njihove vrste in zelo pomembno bi bilo osvojiti prvi set. Dejstvo je, da tega na tem EP ni uspelo še nobenemu nasprotniku Italijanov in v bistvi sploh ne vemo kako ta njihova reprezentanca deluje, če je pod pritiskom!? Videli pa smo, da je naša reprezentanca ravno v tem elementu izjemna in menim, da je to naša glavna prednost. Sinoči smo videli, da se je srbska reprezentanca delovala povsem solidno dokler je bil rezultat izenačen, ko pa so Italijani ušli na razliko 3-4 točk, pa je njihova koncentracija rapidno padala kot, da enostavno ne bi več verjeli, da lahko še kaj spreobrnejo. Naša reprezentanca je v polfinalu navdušila ravno v tem elementu. Tudi ko so Poljaki vodili po pet toč so naši fantje strnili vrste in spreobrnili rezultat, k temu pa je pripomogel selektor, ki je vedno našel pravo taktično zamenjavo za dvig ravni naše igre. Ne vem, ampak občutek imam, da bomo danes priča izjemni tekmi, mogoče celo najboljši tekmi finalnih nastopov evropskih prvenstev in da odločitev dobili šele po petih setih, od katerih bodo vsaj trije odigrani na razliko in resnično upam in verjamem v naše veliko zmagoslavje.
Paco Rabanne
19. 09. 2021 15.43
+6
Slavec1
19. 09. 2021 16.03
+7
Zelo dober komentar ,čestitke👍avtorju👍
Butt-head
19. 09. 2021 16.09
-9
zelo beden komentar mal skrajši pa kdo bo bral te neboluze
Paco Rabanne
19. 09. 2021 17.37
+4
madras
19. 09. 2021 12.37
-5
Italijani so na tem prvenstvu razred višje od vseh.Mogoče bodo imeli danes slab dan
Castrum
19. 09. 2021 12.46
+8
Očitno nisi gledal prav dosti tekem. Do včeraj, so bili daleč najboljši prav Poljaki.
modelx
19. 09. 2021 12.50
+3
si eden redkih, ki jim daje prednost. dejstvo je, da so imeli mnogo lažje delo od naših, čeprav bodo imeli 2 uri manj počitka. tudi psihično - lahko, da je včerajšnja tekma naše psihično izčrpala, izpraznila in samo upamo, da to ni tako. poleg tega so mlajši od naših in niso tako obremenjeni z rezultatom/zlatom. precej naših je krepko čez 30 in jim je današnja tekma mogoče zadnja z upanjem na zlato in bo za njih zato večje psiho breme. zato, eno so želje, drugo realna ocena. upajmo, da bo želja večja od bremena.
madras
19. 09. 2021 13.30
Drži,gledal sem samo polfinalni tekmi in pogledal rezultate Slovenije.
Fulano in Beltrano
19. 09. 2021 12.34
+13
Ko se je na italijanski nacionalni TV včeraj zvečer začel prenos tekme s Srbijo, so čestitali "našemu" trenerju in našim fantom in tudi o naši reprezentanci govorijo samo v presežnikih.
pericon
19. 09. 2021 13.52
+5
Res je, običajno niso tako spoštljivi do male Slovenije
hajvani
19. 09. 2021 12.30
-20
Bravo italjani se nase premagite
Nosmoke
19. 09. 2021 12.27
-11
Ni mi všeč italijanska mentaliteta , a vseeno : Forza Italia !
Fulano in Beltrano
19. 09. 2021 12.31
+3
To je ravno tako, kot bi v času Jugoslavije rekel, da ti ni všeč jugoslovanska mentaliteta. Človek iz Bolzana ima težko enako mentaliteto kot nekdo iz Palerma.
madras
19. 09. 2021 12.35
-5
Kaj ni v redu pri italijanski mentaliteti?
Rde?a barva
19. 09. 2021 11.56
-5
Zakaj nimajo niti enega temnopoltega igralca?
pericon
19. 09. 2021 13.53
+2
Zziziziziu
19. 09. 2021 11.56
+8
Slovenijaaa gremooo
TEDOxy50pMEDO
19. 09. 2021 11.39
-24
Ker so Italijani premagali naše v skupini s 3-0, jih bodo tudi v finalu.
Castrum
19. 09. 2021 11.43
+21
Če tako razmišljaš, potem "tvojih" ni v finalu!
Maxx365
19. 09. 2021 12.00
+6
Po tvoje naj vzamemo srebrne medalje in gremo domov? LOL
TEHNOVED
19. 09. 2021 12.04
+2
mackon08
19. 09. 2021 12.30
+6
Amatersko rszmišljanje Italija je premagala Slovenijo na začetku turnirja ampak so naši dvigali kakovost igre z vsako naslednjo tekmo. Slovenija bo zlata.
optimist11
19. 09. 2021 12.47
+4
Tudi Čehi so nas premagali na začetku...
cool1
19. 09. 2021 11.28
+31
Najbolj se bom pa smejal, ko bodo Srbi dotolkli še Poljake, toliko samo, da bo Poljakom jasno, kam spadajo, ne bodo jim pomagale proti Srbom niti himne niti chalenge prekinitve....eto !
marjanović.dražen
19. 09. 2021 11.35
-27
Castrum
19. 09. 2021 11.43
+4
Ne, lažje bi premagali Srbe kot bomo Italijane.
palm
19. 09. 2021 11.55
+2
Lahko gres na poljsko zivet, videno po vcerajsnji tekmi, bos zelo priljubljen! Gooo
TEHNOVED
19. 09. 2021 12.06
+11
Mogoče Poljaki Srbom zaigrajo slovensko himno!🤣🤣
Rade 74
19. 09. 2021 12.23
+4
Itak,41 ste tudi raje Hitlerja sprejeli,hrvaška klasika.
Dooo
19. 09. 2021 12.40
+2
Castrum v finalu ni lažjih tezjih spovni se samo EP 2019 premagali Ruse v pol finalu Poljake vsi smo mislili da bojo padli tudi Srbi pa smo dokaj gladko izgubili tako da....srečno!!!
marjanović.dražen
19. 09. 2021 13.41
-4
Hitlerja je prvi sprejel veliki draza, veliki cetnik, veliki srb
Pessi1
19. 09. 2021 14.53
Idemo hrvatska aja sej res njih sploh ni hahah
Janez Novak 1
19. 09. 2021 16.20
ujkan bo vedno za ujkane...ni bolezen vse kar boli...
Janez Novak 1
19. 09. 2021 16.21
fant, ti si aberverznik. s 4 razredi osnovne šole se raje ne oglašaj po forumih.
Cene Urban?i?
19. 09. 2021 11.27
+18
Tako naši, kot Italijani so odlični! Odločila bo dnevna forma, mirna glava in kanček sreče.