Odbojka

Neverjetno, izjemno, veličastno! Slovenski odbojkarji po maestralni predstavi v polfinalu EP!

Ljubljana, 23. 09. 2019 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je po veličastni predstavi pred fantastično publiko v nabito polnih Stožicah s 3:1 v nizih nadigrala mogočno Rusijo ter se tako na spektakularen način uvrstila med štiri najboljše izbrane vrste 31. evropskega prvenstva. Izbrance selektorja Alberta Giulianija v četrtkovem polfinalu z neposrednim prenosom na Kanalu A in VOYO (20.00) čaka še ena odbojkarska velesila - Poljska!

Več videovsebin
  • Vrhunci prvega niza tekme med Slovenijo in Rusijo
    08:39
    Vrhunci prvega niza tekme med Slovenijo in Rusijo
  • Vrhunci drugega niza tekme med Slovenijo in Rusijo
    07:35
    Vrhunci drugega niza tekme med Slovenijo in Rusijo
  • Vrhunci tretjega niza tekme med Slovenijo in Rusijo
    07:20
    Vrhunci tretjega niza tekme med Slovenijo in Rusijo
  • Vrhunci četrtega niza tekme med Slovenijo in Rusijo
    06:29
    Vrhunci četrtega niza tekme med Slovenijo in Rusijo

Pred slovensko odbojkarsko reprezentanco je bil nov Dan D na letošnjem evropskem prvenstvu. Po veliki četrtfinalni zmagi nad favorizirano izbrano vrsto Bolgarije je 'le' 48 ur pozneje na nasprotni strani mreže v nabito polni stoženski dvorani stala mogočna ruska zasedba, ki v dozdajšnjem delu tekmovanja še ni okusila grenkobe poraza.

Varovanci finskega strokovnjaka na ruski klopi Tuomasa Sammelvuoja so se zavedali, da jih je kljub gladki zmagi v predtekmovalnem delu nad slovenskim kapetanom Tinetom Urnautom in druščino v četrtfinalnem obračunu z istim tekmecem čakala povsem drugačna zgodba. Slovenija je na krilih izjemne domače publike skušala storiti tisto, kar mnogim - tudi močnejšim reprezentancam od naše - ni uspelo v zadnjih nekaj letih. Preskočiti visoko, včasih se zdi že kar previsoko rusko oviro na poti do polfinalne vozovnice ter posledično boja za želeno medaljo.

Veselje slovenskih odbojkarjev ob eni od številnih osvojenih točk na nepozabnem četrtfinalnem dvoboju letošnjega EuroVolleyja proti Rusiji.
Veselje slovenskih odbojkarjev ob eni od številnih osvojenih točk na nepozabnem četrtfinalnem dvoboju letošnjega EuroVolleyja proti Rusiji. FOTO: Damjan Žibert
Uvodna niza povsem po slovenskih željah
Že uvod v prvi niz je s slovenskega zornega kota obetal veliko. Varovanci selektorja Alberta Giulianija so se podobno kot dva dni poprej proti Bolgariji postavili zelo avtoritativno, s čimer so 'Zbornaji komandi' dali jasno vedeti, da bo tokrat igra potekala po njihovih notah. Koroška naveza Tine Urnaut - Klemen Čebulj je nadaljeval od tam, kjer je končal v dvoboju s Bolgari, saj tudi ruski superzvezdniki preprosto niso našli ustreznega odgovora na njuno napadalno igro. Novopečeni član Trentina (Čebulj) je igral kot v transu, ob izjemnih začetnih udarcih, s katerimi je obup spravljal ruska sprejemalca, je uspešno zaključeval domiselne slovenske akcije po podajah organizatorjev igre Dejana Vinčića in Gregorja Ropreta.

V končnici prvega niza so bili naši fantje precej bolj zbrani kot pa na prvem medsebojnem srečanju v skupinskem delu, saj so izkoristili 'že' tretjo zaključno žogo za zmago v tem delu igre s 25:23. Tudi vhod v drugi niz je obetal rapsodijo v izvedbi slovenskih reprezentantov, ki so si s fantastičnim sprejemom precej olajšali organizacijo protinapadov, ki so jih po vrsti uspešno zaključevali Dejan Vinčić, Jan Kozamernik in predvsem nocoj izjemni Alen Pajenk. Prav slednji je v ključnih trenutkih tako prvega kot tudi drugega niza prevzel največji del odgovornosti na svoja pleča in z nekaj izjemnimi potezami dvignil na noge dvanajsttisoč glavo množico v stožiški lepotici. Pri izidu 22:17 je bilo jasno, da le še velika nesmotrnost naših reprezentantov lahko povzroči rezultatski zasuk v korist Rusije. Tudi drugi del igre je slovenska reprezentanca dobila brez podaljšane igre na 22, kar je bil najboljši mogoč obet za tretji niz.

Malce slabši tretji za nov slovenski 'vzlet' v sanjskem četrtem nizu
Če je bil tretji niz (pričakovano) malce slabši s slovenske strani, saj je bilo več kot očitno, da je izjemna igra v uvodnih dveh vzela ogromno moči slovenskim odbojkarjem, je bila prestava Urnauta in druščine, kot se je pozneje izkazalo, v odločilnem četrtem zopet na najvišji mogoči ravni. Rusi so bili, kot že rečeno, v tretjem nizu neustavljivi. Začel je delovati začetni udarec v kombinaciji z odličnim sprejemom in še boljšim blokom za visoko vodstvo sredi omenjenega dela igre s 15:8. Tudi tri minute odmora, ki jih je v tem nizu zahteval selektor Giuliani, niso obrodili sadov. Je pa bilo zelo dobrodošlo, da se je Slovenija kljub slabši igri uspela nekoliko približati pri zaostanku 20:24, nato je uspela doseči še eno točko, a je bilo kljub vsemu to premalo za kaj več kot poraz z 21:25.

Slovenska odbojkarska pravljica se nadaljuje ...
Slovenska odbojkarska pravljica se nadaljuje ... FOTO: Damjan Žibert

Pri prednosti 10:6 v četrtem nizu je bilo jasno, da se je vrnila prepoznavna slovenska igra s čvrstim blokom, nepopustljivostjo in izjemni začetnim udarcem. Po nekajminutnem premoru se je na igrišče vrnil najizkušenejši v naši reprezentanci Mitja Gasparini, ki je z nekaj "winnerji" pri začetnem udarcu znova povsem oddaljil ruske orjake od mreže. Kar je bil, ne nazadnje, strateški načrt slovenskega strokovnega štaba pred tekmo. Očitna nervoza v ruskih vrstah je pri slovenskem vodstvu s štirimi točkami razlike nakazovala pravljičen zaključek epskega četrtfinalnega dvoboja, ki bo zagotovo zasedel prav posebno mesto v zgodovini slovenskega športa.

Ko je Mitja Gasparini na vso moč zaključil zadnjo slovensko akcijo pri izidu 24:21 s posledičnim ruskim blokom v lastno polje, se je huronsko slavje v in izven Stožic lahko začelo! Fantje, zasluženo, povsem zasluženo!!!    

Evropsko prvenstvo v odbojki, četrtfinale (Ljubljana), izid:
Slovenija - Rusija 3:1 (25:23, 25:22, 21:25, 25:21)

Apeldoorn:
Poljska - Nemčija 3:0 (25:19, 25:21, 25:18)

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.07

V četrtek s Poljaki (Kanal A in VOYO, ob 20.00)

Slovenska reprezentanca se bo v polfinalu EP-ja v četrtek (neposredni prenos na Kanalu A in VOYO, ob 20.00) pomerila s poljsko reprezentanco, ki je brez težav s 3:0 v nizih premagala Nemčijo nekdanjega slovenskega selektorja Andree Giannija.

23.05

ZMAGAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

Slovenski odbojkarji so pred fantastično publiko v nabito polnih Stožicah nadigrali mogočno Rusijo s 3:1 v nizih ter se tako na spektakularen način uvrstila v polfinale 31. evropskega prvenstva. Bravo, bravo, bravo!!!

23.02

24:19

Prva zaključna žoga za naše odbojkarje pri izidu 24:19.

23.01

20:15

Po novem bloku Pajenka Slovenija znova na +5.

22.42

16:11

Slovenija po izjemni požrtvovalnosti v obrambi vodi s petimi točkami razlike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BETONSKI
24. 09. 2019 13.46
+5
Če bi se politiki 10% toliko trudili ,kot so se naši odbojkarji trudili na igrišču,da bi bilo ljudem bolje ,bi imeli 300% večji in boljši standard.
drimtim
24. 09. 2019 11.20
+9
Mi smo pripravljeni, naslednji prosim.A si ti tut noter padu.Le kje so vsi negativci.
BETONSKI
24. 09. 2019 13.49
+3
Poglej kdo je 22.09 negativno govoril ,danes pa brez besed najbolj glasna sta bila MIHA 325 in NeukrotljiviNoj POJMA NIMATA FANTA ,vajine trditve so se pokazale kot trditve PESIMISTOV in TOTALNIH ALFABETOV V ODBOJKI.
Štanjkol
24. 09. 2019 11.09
-11
Vprašam če mamo kerega naturaliziranega v reprezentanci pa je komentar zbrisan? Kaj je tu spornega? Lepo prosim za razlgo!
Aligator11
24. 09. 2019 11.41
+8
Štanjkol
24. 09. 2019 11.44
-7
Ma nemoj, sigurno nobenga nisi najdu a kolega?
dejannovak
24. 09. 2019 11.06
+3
Najprej čestitke odbojkarjem. Potem pa, spoštovani, polpismeni pisec tega članka, ali veste, kaj pomeni beseda maestralen? V SSKJ je ni, maestral pa je blag veter, piha popoldan in večinoma poleti v lepem vremenu ter nastaja zaradi razlike temperatur morja in kopnega. Posebne povezave med tem vetrom in slovenskimi odbojkarji ne vidim. Prosim za pojasnilo.
legenda car
24. 09. 2019 09.42
+9
Miha javi se, nemormo brez tvojih analiz in strokovnega mnenja kar se psihe tice 😂😂😂😂
legenda car
24. 09. 2019 09.20
+12
Miha a bomo pozorni na koncnice setov? Bova kej komentirala? A si gledu isti kanal k js? 😂😂😂😂 hahahahah
legenda car
24. 09. 2019 09.18
+11
Po 3tem setu sm sov iz vipa dol na zeleni ring navijat, to je blo norooooo!! V stozicah lahko ob taki podpori pade cist usak ;) gremo po medaljo fantje gremo po zlato!! Zdj pa se za trole, capo del capi simeone za vaju itak nimam besed-kam sta se zdj skrila srbofila? Na aparatih? Pa vi srbi ne uzamete ni enga seta v stozicah zapomn si.. a kot drugo cakam komentar miha235, kaj bova rekla decko? A bos priznal svojo zmoto al bos rajs utihnu pa spremenu nick? Kaj bova rekla da so rusi hlapcevski narod? Al zakaj niso mogl zoge sprejet? Govorim ti ze par dni, da so teli fantje posebni kot prvo, kot drugo rusi pod ogromniiiim pritiskom.. ajde da slism tvoje nebuloze dons
hirajem
24. 09. 2019 10.02
-2
Saj ne da nimaš prav. Samo tečen si k baba v pmsu
legenda car
24. 09. 2019 10.04
+5
Die einemaister
24. 09. 2019 09.15
+4
Sombrero dol pred vami, BRAVO,
štrekeljc
24. 09. 2019 09.06
-1
Maestralna? Maestral je veter. Sta mojstra besede hotela povedati, da je Ruse odpihnil maestral? Ampak maestral ni nek hud veter, so torej bili Rusi lahek plen? Ali pa sta mojstra besede menila, da je bila predstava naših odbojkašev mojstrska? Če sta mislila tako, zakaj nista tako napisala? Aja, ker sta mojstra besede!
legenda car
24. 09. 2019 10.19
-1
štrekeljc
24. 09. 2019 14.02
Ma daj no, maestro pomeni kvečjemu, izurjeno, mojstrsko. Vsak taprav Slovenec ni torej napisal "mojstrska zmaga". Ampak če si butast, potem se pač moraš delati pametnega.
akize
24. 09. 2019 08.55
+6
infarktno... kdo to piše?
uporabnica1
24. 09. 2019 08.53
+31
Kje ste pametnjakoviči? Smejali ste se nam, ki smo verjeli, da lahko premagamo Ruse, bravoo👏
Rde?iAlarm
24. 09. 2019 08.44
+5
tako kot sem že napisal včeraj dopoldan ,da s takšno igro kot so ji prikazali naši proti bolgarom in da igrajo rusi kot smo mi proti makedoniji je potem vse mogoče...tudi zmaga proti rusom.........
RichPiana
24. 09. 2019 08.40
+3
Kje se pa igra polfinale in finale? A v stozicah?
legenda car
24. 09. 2019 08.57
+4
RichPiana
24. 09. 2019 09.35
+1
Maxx365
24. 09. 2019 08.40
+34
Nekje spodaj je Kapo dej kapo pred tekmo napisal, da nimamo šans, ker je njih (predvidevam da srbov) skupaj z Rusi 300 milijonov ... premalo, sine premalo, hahaha
Die einemaister
24. 09. 2019 09.10
+12
Ja, on misli, da ekipne športe igrajo nacije proti nacijam(državam), ne pa določeno število igralcev.
puspan
24. 09. 2019 08.37
+28
V kar sem sinoči upal in verjel, se je uresničilo. Vsa čast vsej ekipi in dodatnemu igralcu v dvorani, publiki. Slovenija je ekipa, ki lahko premaga vse na svetu in to je prav včeraj dokazala. Ne smemo pa od teh zlatih fantov pričakovati nemogočega. Zmagam sledijo tudi porazi, saj to tudi spada k športu, če ne, bi bilo dolgočasno. Če bodo nadaljevali s takšno voljo po uspehu, je medalja na dosegu roke, saj so si jo krvavo zaslužili. Upam, da jim je ostalo še nekaj moči, čeprav jim tudi to ne bom zameril. Preveč nepozabnih trenutkov so nam poklonili.
Castrum
24. 09. 2019 08.32
+56
Tako kot že mnogokrat, smo tudi včeraj Slovenci pokazali zakaj je tak mali narod že stoletja uspešen in močan. Ker imamo pamet🏺, hrabrost 🏋️‍♂️in srce❤️
vinogradnik33
24. 09. 2019 08.23
+42
Ko zaigra srce , ni več ovir ! Bravo fantje !
Intimnanega3
24. 09. 2019 08.21
+23
učeri so se res izkazali.na koncu so nam mal živčke nakravžlal ampak ok, sam da so zdržal. Ker če bi bilo 2:2 bi se znalo zgodit, da bi šli naprej Rusi. Ampak ne, dokazal so , da so boljši in grejo zasluženo naprej! jeeeeeeeeeeeeeee
BETONSKI
24. 09. 2019 08.20
+8
Miha 325 NIMAŠ POJMA VSE KAR SI NAPISAL 22.09 SE NI URESNIČILO ZATO NE PIŠI TU GOR.
Maxx365
24. 09. 2019 08.16
+42
Bravo, bravo in še enkrat bravo. Sinoči so pa fantje res pustili srce na parketu in to v najbolj pomembni tekmi na prvenstvu. Četrtfinale je prelomnica na podobnih turnirjih, izgubiš- pakiraš, zmagaš- greš v boj za medalje. Zdaj je pa iz dveh tekem potrebna samo ena zmaga pa je medalja doma. Seveda pa potem, kar so fantje pokazali proti mogočni Rusiji jim privoščim, da gredo tudi do konca, zakaj pa ne?