Odbojka

Pravljica se nadaljuje! Slovenija je finalistka EP v odbojki!

Ljubljana, 26. 09. 2019 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenija je prvi finalist evropskega prvenstva v odbojki. Po izjemno izenačenem boju so po favoriziranih Bolgarih in Rusih v Stožicah s 3:1 padli še Poljaki. Prva dva niza sta si reprezentanci razdelili, nato pa so Slovenci stopili na plin in na krlihi izjemnih navijačev dobili tretji in četrti niz ter se več kot zasluženo uvrstili v nedeljski finale v Parizu.

Več videovsebin
  • Vrhunci prvega seta tekme Slovenija - Poljska
    01:21
    Vrhunci prvega seta tekme Slovenija - Poljska
  • Vrhunci drugega seta tekme Slovenija - Poljska
    03:57
    Vrhunci drugega seta tekme Slovenija - Poljska
  • Vrhunci tretjega seta tekme Slovenija - Poljska
    01:59
    Vrhunci tretjega seta tekme Slovenija - Poljska
  • Vrhunci četrtega seta tekme Slovenija - Poljska
    03:08
    Vrhunci četrtega seta tekme Slovenija - Poljska
  • Zaključna točka za finale EP
    00:47
    Zaključna točka za finale EP
  • Navijači razvili slovensko zastavo po dobljenem nizu
    02:11
    Navijači razvili slovensko zastavo po dobljenem nizu
  • Slovenska himna v polnih Stožicah
    01:03
    Slovenska himna v polnih Stožicah
  • Iz 24UR: Slovenci Poljake premagali še na tretjem EP zapored
    02:09
    Iz 24UR: Slovenci Poljake premagali še na tretjem EP zapored

Začetek srečanja je pripadel Poljakom, ki so tudi s pomočjo sreče preko Wilfreda Leona prišli do prvega vodstva na tekmi. Leon, sicer prvo ime poljske reprezentance, je kmalu tudi prevzel vajeti v roke v napadu in Poljska je povedla s 3:1. Vsaj v prvih nekaj akcijah slovenski blok, ki je bil tako močno orožje proti Rusiji in Bolgariji, še ni deloval in favorizirani Poljaki so povedli s 5:3 in po dveh odličnih posredovanjih v obrambi, žrtev dvojnega poljskega bloka je bil kapetan Tine Urnaut, povedli že s 7:3. Poljaki so dobrem začetnem udarcu Leona povedli že s petimi točkami prednosti, a so po lepem udarcu Mitje Gasparinija po paraleli in "pipeu" Klemna Čebulja ujeli priključek, po zelo slabem zaključku Kochanowskega, ki je želel z "mehkejšim" udarcem preigrati slovenski blok, pa so Slovenci prišli na točko zaostanka. Slovenski odbojkarji so po zaostanku z 8:3 tudi s pomočjo nabito polnih Stožic vrnili udarec in Poljakom odgovorili z delnim izzidom 6:1. Še naprej je blestel Jan Kozamernik, ki je z nekaj atraktivnimi vložki Slovenijo držal v igri. Poljaki so v prvem nizu Slovence držali na razdalji točke ali dveh, naši odbojkarji pa se kljub zaostanku niso predali in se vedno znova vračali v igro.

Pri rezultatu 15:13 je močan udarec v glavo prejel Alen Pajenk, ki je moral zapustiti parket. Poljaki so v zaključku prvega niza znova nekoliko stopili na plin in povedli z 20:17. Nerešljivo uganko je za slovensko igro v obrambi predstavljal Leon, poznal pa se je tudi nekoliko slabši sprejem, ki je našim v nadaljevanju onemogočal bolje izvedene akcije, kar je začutil tudi selektor Alberto Giuliani, ki se je odločil za odmor. Ta je našim odlično del, saj so dosegli tri zaporedne točke in rezultat izenačili na 20:20. Poljska je silovito vstopila v zaključek prvega niza in povedla z 22:20, a so naši odbojkarji vrnili udarec in nanizali štiri zaporedne točke tudi zaradi izjemnega prvega udarca Čebulja. Prve zaključne žoge naši niso izkoristiti, znova se je z zaključkom izkazal Leon. A v drugo je našim le uspelo zaustaviti naturaliziranega Poljaka in trojni slovenski blok je bil zaslužen, da so naši osvojili prvi niz na tekmi.

Slovenci v drugem nizu zapravili "set žogo", Poljaki rezultat izenačili
Naši so leteli na krilih osvojenega niza, ki je bil šele drugi izgubljeni niz Poljske na letošnjem svetovnem prvenstvu. Silovit je bil tudi začetek drugega niza, ko so naši povedli s 3:1, Poljaki pa so svojo igro bazirali zgolj na posamični kvaliteti Leona, ki si je privoščil dve zaporedni napaki in Slovenija je po novem izjemnem "pipeu" povedla že s 6:3. Žal se je nato Janiju Kovačiču, ki je statistično eden izmed najboljših sprejemalcev EP, pripetila napaka in Poljaki so se približali na 6:5, po 1:1 pa prvič v drugem nizu rezultat izenačili na sedmi točki. V pravem trenutku se je razigral Dejan Vinčić, ki je s hitrimi podajami "zalagal" soigralce, kar se je izražalo v prednosti z dvema točkama prednosti pri 9:7, 10:8 in 11:9, nato pa je eksplodiral Tonček Štern, ki je z izjemnim zaključkom na noge spravil celotno stožiško dvorano. Poljaki so po 7:7 rezultat prvič v drugem nizu poravnali pri 17:17, a je nato na sceno stopil kapetan Urnaut, ki je najprej z izjemnim udarcem poskrbel za točko, nato pa s Kozamernikom z dvojnim blokom še za dve točki prednosti. A slovenska prednost ni zdržala dolgo. A ko je bilo najbolj potrebno, so bili naši najboljši in povedli z 21:19, kasneje pa z 22:20. Michal Kubiak je v nepravem trenutku dosegel as in rezultat poravnal na 23:23, Giuliani pa je z zahtevo po "challengeu" poljskega zvezdnika toliko vrgel iz tira, da je ta naslednji servis pa poslal v mrežo in Slovenija je imela na voljo "set žogo", a so slovenski napad Poljaki ustavili s trojnim blokom in v Stožicah je nastopil čas za podaljšano igro. Mateusz Bieniek je dosegel prvi as na tekmi, v akciji, ki je sledila, pa je Čebulja lepo počakal poljski blok in rezultat v nizih je bil poravnan na 1:1.

Slovenski odbojkarji so leteli na krilih navijačev.
Slovenski odbojkarji so leteli na krilih navijačev. FOTO: Damjan Žibert

Slovenci v tretjem nizu "vstali od mrtvih" in povedli z 2:1
Prva točka v tretjem nizu pripadla Sloveniji, a je Leon praktično sam popeljal svojo reprezentanco v vodstvo s 4:2 in 5:3. A Slovenci se niso predali, Tonček Štern pa se je znova poigral s poljskim superzvezdnikom in zaostanek naše reprezentance zmanjšal na zgolj točko. Boj za vsako točko se je našim več kot izplačal, kljub nekaterim manjšim napakam v igri, po iznajdljivem zaključku Urnauta je semafor kazal 6:6. Slovenski niz štirih zaporednih točk je pri vodstvu Slovenijo z 8:6 prekinil odmor na zahtevo Vitala Heynena. Slovenci so izjemen niz nadaljevali s pošastnim blokom Kozamernika, Urnaut in Vinčić pa sta še naprej izjemno kombinirala na mreži. Sloveniji je po krču na začetku niza vendarle stekla igra v napadu, Poljakom pa so se začele pojavljati napake v vseh segmentih igre. Pri vodstvu Slovenije s 16:11 je Heynen z videoanalizo želel umiriti slovenski nalet, kar mu je tudi uspelo, saj je z novima dvema točkama na tekmi postregel Leon in zmanjšal zaostanek Poljske. Slovenija je v zaključek tretjega niza vstopila s prednostjo 18:16, Kozamernik pa je še naprej blestel v napadu, naši odbojkarji pa so tudi s pomočjo mreže ob začetnem udarcu Tončka Šterna povedli z 21:17. A je slovensko vodstvo (pre)hitro skopnelo, saj so Poljaki ob neugodnem Bienieku na servisu dosegli tri zaporedne točke. Pri 23:20 je Čebulj začetni udarec poslal daleč preko zadnje črte, videoanaliza pa je Slovencem pomagala do vodstva s 24:21. V infarktni končnici, v kateri so Slovenci imeli na vodstvo tri zaključne žoge. Izkoristili so drugo, tudi s pomočjo Poljakov, saj se je po neuspešnem bloku od prstov Konarskega, žoga odbila v avt. 

Jani Kovačič in Klemen Čebulj sta izjemno opravljala svoji nalogi.
Jani Kovačič in Klemen Čebulj sta izjemno opravljala svoji nalogi. FOTO: Damjan Žibert

Slovence v Pariz popeljal Kubiak
Kot da bi znova začutili svojo priložnost, so naši odbojkarji atomsko začeli tudi četrti niz in povedli z 2:0 in 3:1, a so jih Poljaki ujeli in preko Leona povedli s 5:4. A je huronsko navijanje zvestih navijačev naše odbojkarje znova dvignilo in jim dalo še kako potreben zagon. Kljub zaostanku z 9:7 v Stožicah ni bilo niti trenutka tišine, Čebulj, ob Leonu nedvomno najboljši posameznik srečanja, pa je z novo točko na tekmi poskrbel za stoječe ovacije. Slovenci so rezultati izenačili pri 10:10, z dobro igro v obrambi in napadu pa so s favoriziranimi Poljaki držali korak točko za točko. Tudi v zaključek četrtega niza sta reprezentanci pri 19:19 stopili povsem izenačeni. Pri 21:20 za Poljsko pa je znova na sceno stopil Tonček Štern, čigar napad ni mogel zaustaviti ne Leon ne dvojni poljski blok in Slovenija je povedla s 23:22. Urnaut je prvo zaključno žogo zapravil, zadnji žebelj v poljsko krsto pa je zabil Kubiak, ki je svoj drugi servis poslal v mrežo in slavje v Stožicah se je lahko začelo!

Kapetan Tine Urnaut je v četrtem nizu nekajkrat izjemno zaključil v napadu.
Kapetan Tine Urnaut je v četrtem nizu nekajkrat izjemno zaključil v napadu. FOTO: Damjan Žibert

Evropsko prvenstvo v odbojki, polfinale (dvorana Stožice, Ljubljana):
Slovenija ‒ Pojska 3:1 (25:23, 24:26, 25:22, 25:23)

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.13

V nedeljo ob 17. uri za zlato

Drage bralke in bralci! Hvala, ker ste ta napeti večer s rečnim koncem spremljali v naši družbi. A pozor, hitro napolnite baterije, jutri, s prenosom na Kanalu A in VOYO, bomo izvedeli za nasprotnika v finalu v parizu. ne pozabite, v nedeljo od 17. ure prenos odbojkarskega finala, kjer bo igrala tudi SLOVENIJA!!!! Lahko noč in lepe sanje!

23.11
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
23.10
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
23.06
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
23.00
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (233)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

D.M.C
27. 09. 2019 17.18
+2
..vse v dvorani je bilo noro...neverjetna noro dobra igra naših pubecof...noro navijanje navijačev...in seveda super komentiranje..vsaka čast vsem..POKLON!!
abmam
27. 09. 2019 13.02
-3
Bravo naši slovenski odbojkarji. Slovenskim navijačem pa priporočam malo manj pirovskih piksen v rokah. Zelo grdo zgleda, pa še prija ne v tem mrazu. Če je šport, naj bo šport za vse!
AtleticoSLO
27. 09. 2019 09.54
+19
Čestitke VSEM (ni besed za to-le). Sam eno žejo imam še ...dokončjte že te "klinceve" Stožice...da bodo lahko ponosni reprezantančni objekti...če že drugače ne. SLOVENIJA....športniki si to zaslužijo....VZDUŠJE "AMEJZING"....
Odkup Vozil
27. 09. 2019 09.26
+13
Bravo fantje bil sem na tekmi odlična tekma še bolj pa predvsem odlično vzdušjeeeeee
big_foot
27. 09. 2019 09.25
+11
OK, kje je sedaj tisti poljak od včeraj ki je bil tako zelo prevzvišen??? En par stvari bi ga bilo treba povprašat predvsem okoli tega da ne spadamo v finale....
gekados
27. 09. 2019 11.21
+2
TvojPrijatelj
27. 09. 2019 09.17
+8
Čudovito. Obvezno zmaga tudi v finalu, potem si pa zaslužijo da gremo vsi, cela država, pred njimi na kolena.
Lisec7
27. 09. 2019 11.09
+1
Die einemaister
27. 09. 2019 09.12
+13
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, BRAVO KAPO DOL.
enaleteca
27. 09. 2019 09.10
+29
Bravo, asi. Čestitke! Ena mala Slovenija je res prava svetovna športna velesila.
Rade 74
27. 09. 2019 09.00
+19
Bravo Slovenci, čestitke. Srečno naprej, mislim da bo v finalu Francija, čeprav bi raje videl Srbe,ampak se bojim, da so Francozi najmočnejši, samo en set so izgubili, pa še doma igrajo.
Castrum
27. 09. 2019 09.05
+24
Tudi Poljaki so do včeraj izgubili samo en niz. Vsaka tekma je tekma zase, v polfinalu in finalu je vse za nazaj pozabljeno. Se pa strinjam, da bo Francoze (če zmagajo Srbe!), v finalu zelo težko premagati, ker je moč domačega terena izjemno pomembna.
enaleteca
27. 09. 2019 09.10
+11
@Rade 74, pustimo se presenetiti ... :) Življenje je poln presenečenj.
Rade 74
27. 09. 2019 09.11
-2
Castrum, če bodo Srbi bim imel sladke skrbi za koga navijat. A ni to fajn.
Sv3d3r
27. 09. 2019 09.23
+13
Zelo123
27. 09. 2019 08.59
+12
Lep šport, lepa igra in sladka zmaga. Bravo.
matej1111
27. 09. 2019 08.54
+25
Ja kam pa so skrili tisti, ki so po desetih minutah igre, naše na križ pribijali?! Pa še za velike strokovnjake so se samooklicali.
Die einemaister
27. 09. 2019 09.13
+11
"zofmani" z bojlerji 80L -vampi, pa pivo v roki.
kosilka
27. 09. 2019 08.50
+49
pri vseh teh komentarjih , še nobeden ni pohvalil ERVINA ČURLIČA za fantastično komentiranje.
Castrum
27. 09. 2019 08.43
+47
Samo dva milijona nas je, pa smo športna velesila. Neprecenljivo! Hvala športniki!
Mererrek
27. 09. 2019 08.51
+5
Samo 500 000 tisoč in milijon in pol imigrantov Srbije bosne ali Albanije ali Romi
Castrum
27. 09. 2019 08.54
+11
elediću, si že dolgo na delu v Sloveniji?
Mererrek
27. 09. 2019 09.01
-14
ne prišel sem po socialo? te kaj boli to :) da mi zakonsko pripada otroku pa pomoč ne .V življenju so tudi bolj pomembne stvari od odbojke
Castrum
27. 09. 2019 09.03
+18
elediću, če so ostale stvari bolj pomembne, kaj pa potem iščeš tu na forumu? :)))))))))))
gekados
27. 09. 2019 11.24
+0
Castrum, ne ukvarjaj o še s takšnimi kot je ta eled pa oni mandzukic in se par takšnih.
Mererrek
27. 09. 2019 08.40
-70
Veselijo se kot da so rešili planet in prvi postal nevem kaj
Mererrek
27. 09. 2019 08.41
-42
Zdaj pa gremo poslušat zgodbice premajhni smo. Verjetno so športniki na Karnerjevih steroidi saj so premejhni za kaj takega
el capitano
27. 09. 2019 08.47
+34
Nimiuseen
27. 09. 2019 14.18
+1
gruber74
27. 09. 2019 08.37
-4
a bo RTV predvajal tekmo
Maxx365
27. 09. 2019 08.38
+6
Rde?iAlarm
27. 09. 2019 08.34
-13
moj globok poklon fantom,ekipi,navijačem in gospodu jankoviču za stožice..........
krtaksn
27. 09. 2019 08.33
+27
Jankovic? Pa daj ne seri saj je ni s svojim dnarjem gradil!!! Prestani!
Rde?iAlarm
27. 09. 2019 08.48
-6
kako da ni....svečkarji še danes cvilijo kako ni izplačal podizvajalcev.....
ROMELS
27. 09. 2019 08.33
+17
Danes navijam za srbe. Finale slovenija - srbija kot v istambulu.
Rde?iAlarm
27. 09. 2019 08.48
-7
kako da ni....svečkarji še danes cvilijo kako ni izplačal podizvajalcev....
ROMELS
27. 09. 2019 08.58
+5
No, tale rdeči vazelinar pa je skrenil s poti.
Rde?iAlarm
27. 09. 2019 09.11
-2
vazelin omenjaš???...verjetno si ga navajen še iz zakristije....ali pa je bilo kar na suho.....
ROMELS
27. 09. 2019 09.23
+1
eni so svečkarji, drugi, ki niste svečkarji, pa ste vazelinarji.
riss
27. 09. 2019 08.27
+18
ČESTITKE! Ena najlepših zgodb. Pozna se dobra organizacija na OZS, pa izjemna generacija igralcev. Najbolj opazni, ne samo na tem prvenstvu, pa so naši navijači. BODE PA V OČI! NAŠE BARVE zeleno, modro bela, v odtenkih, ki so se prijeli, to bi si želel, da postane tudi naša zastava. POVSOD BI BILI PREPOZNAVNI, sedaj pa smo po opravi, ne pa po zastavi. ZATO BI DAL EN RESEN PREDLOG ljudem, ki so (bili) najbolj vplivni v naši državi. Gospod ali tovariš KUČAN, tako kot ste sprejeli dejstvo, da bo Slovenija samostojna in se vživeli v to, pustite sedaj, da ZAMENJAMO ZASTAVO za barve, ki jo je sprejela nacija. Če vi g./t.KUČAN mislite, da nimate vpliva na dogajanja pri nas, POTEM samo PREDLAGAJTE spremembo in kolesje se bo zavrtelo. ISTO bi apeliral na g.PAHORja. S ponosom je spremljati navijače v SLO barvah pa samo nekaj zastav med njimi, ki je vedno tudi z vami. NAREDITE NEKAJ ZA SPREMEMBO in tudi po tem se vas bomo zapomnili, ter vse prihajajoče generacije. S PONOSOM JO BOMO VSI VIHTELI in Slovenija bo v hipu zelo prepoznavna država, tudi v svetovnem merilu. LJUDJE si to zaslužimo, ŠPORTNIKI še posebej, saj so največji "promotorji" naše dežele.
giiinem
27. 09. 2019 08.21
-67
cez 100 let se nebo nobeden tega spomnil...
Maxx365
27. 09. 2019 08.22
+73
User416781
27. 09. 2019 08.37
+7
Maxx365
27. 09. 2019 08.39
+3