Odbojka

Korenite spremembe v reprezentančni odbojki

Ljubljana, 14. 02. 2024 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) so sporočili, da bomo elitno ligo narodov od leta 2025 spremljali v prenovljenem formatu, prav tako se bo spremenil sistem tekmovanja na svetovnih prvenstvih. FIVB je tudi že objavil koledar vseh turnirjev VNL za leta 2025, 2026 in 2027.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

FIVB je že pred časom objavil spremembe v koledarju tekmovanj do leta 2028, na mednarodni zvezi pa so zdaj potrdili še spremembe v ligi narodov, na svetovnih prvenstvih in v kvalifikacijah za olimpijske igre. V letu 2023 je v elitni ligi narodov (VNL) nastopalo po 16 ženskih in moških reprezentanc, odvijala se je na 13 prizoriščih, odigranih pa je bilo 208 obračunov. V letu 2024 bomo ligo narodov še zadnjič spremljali v tem formatu, ko se bodo reprezentance med seboj merile tudi v Ljubljani, kjer se bo turnir odvijal med 18. in 23. junijem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V letu 2025 namreč že sledijo spremembe, število reprezentanc se bo razširilo na 18, pri čemer se bosta 16 reprezentancam (iz VNL leta 2024 ne bo izpadla nobena reprezentanca) pridružila še zmagovalec pokala 2024 FIVB Challenger Cup (letos ga bomo spremljali zadnjič, nato ga bo FIVB ukinila) in najvišje uvrščena ekipa na svetovni lestvici, ki še ne nastopa v VNL. Na zaključni turnir se bo tudi v prihodnje uvrstilo sedem najboljših reprezentanc in država gostiteljica. Novost je tudi ta, da nastopov v VNL od leta 2025 naprej ne bo več imela zagotovljenih nobena od reprezentanc (trenutno je teh 10), ampak bo lahko iz VNL izpadla katera koli reprezentanca.

Gheorghe Cretu
Gheorghe Cretu FOTO: CEV

Znan je tudi nov format tekmovanja na svetovnih odbojkarskih prvenstvih, ki bodo od leta 2025 potekala na vsaki dve leti, na njih pa bo po novem nastopalo po 32 ženskih in moških reprezentanc. Boj za naslov svetovnih prvakov bo potekal v osmih skupinah s po štirimi reprezentancami, sledili pa bodo izločilni boji. Najboljše ekipe se bodo med seboj najprej srečale v osmini finala, sledili bodo še četrtfinale, polfinale in obračuna za odličja.

Na svetovno prvenstvo se bodo neposredno uvrstili organizator/-ji prvenstva, svetovni prvak, po tri najboljše reprezentance s petih celinskih prvenstev (skupno 15 reprezentanc), preostala mesta pa bodo zapolnile reprezentance glede na uvrstitev na svetovni lestvici. Slovenski odbojkarji so na svetovno prvenstvo 2025 že uvrščeni in se bodo med svetovno elito predstavili tretjič, zelo dobre možnosti za svoj prvi nastop pa imajo tudi naše odbojkarice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.