Odbojka

Kovačič in Ropret o vseh zanimivostih pred spopadom v elitni odbojkarski Ligi prvakov

Ljubljana, 09. 01. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Mihalič
Komentarji
0

V sredo bomo v Ljubljani priča novemu odbojkarskemu spektaklu. Ljubljanska ekipa ACH Volley, ki letos uspešno nastopa v elitni Ligi prvakov, tokrat namreč gosti svetovne klubske prvake in trenutno vodilno ekipo italijanskega prvenstva, Perugio. Pred tekmo smo se pogovarjali s slovenskima reprezentantoma, Janijem Kovačičem in Gregorjem Ropretom, ki si bosta stala na nasprotnih straneh. Oba sta prepričana, da bodo navijači v dvorani Tivoli imeli kaj videti, zato tekme vsekakor ne gre zamuditi.

Slovenija je v lanskem letu uspešno izvedla dve veliki tekmovanji v svetu odbojke. V maju je Ljubljana namreč gostila zaključni turnir elitne Lige prvakov, kjer sta se v finalu pomerili poljska Zaksa in italijanski Trentino. Poljaki so takrat ubranili evropski naslov. Tri mesece kasneje smo bili priča novi odbojkarski pravljici, Ljubljana je bila namreč eno izmed prizorišč svetovnega prvenstva v odbojki. Uspešna organizacija in uspeh naše reprezentance sta spisala še eno vrhunsko zgodbo v svetu odbojke. Tokrat je na vrsti novo dejanje, v Ljubljano namreč prihaja italijanska Perugia. V skupini E Lige prvakov trenutno zaseda prvo mesto, Ljubljančani so na dobrem drugem in imajo še vse možnosti za lepo uvrstitev v tem elitnem tekmovanju.

Ekipa ACH Volley
Ekipa ACH Volley FOTO:

Pred tekmo smo se pogovarjali z liberom ljubljanske ekipe Janijem Kovačičem ter podajalcem italijanske ekipe Gregorjem Ropretom. Oba se zelo dobro poznata, saj skupaj zastopata barve Slovenije. Slovenska reprezentanta se prihajajoče tekme zelo veselita, še posebej ker se bo odvijala pred domačimi navijači polne dvorane Tivoli. "Ja, jaz upam predvsem to, da bo prišlo čim več gledalcev, da bo podobno prvima dvema tekmama, ki sem ju videl letos v Ligi prvakov. Lepo je videti, da Slovenija spremlja odbojko tudi na klubskem nivoju, vemo, da na reprezentančnem je zadnja leta res neverjetno, kako nas ljudje podpirajo. Sam upam, da bodo tudi klubi začeli polniti dvorane. In kje, če ne v Ligi prvakov, proti verjetno eni najboljših ekip na svetu trenutno. Težko bi si želeli boljše tekme," začne Ropret. Tudi v domači ekipi se nadejajo dobre predstave. "Mislim, da je to ena velika priložnost, da pred domačim občinstvom pokažemo dobro tekmo, proti, lahko rečem, eni izmed najboljših ekip na svetu. In ja, zagotovo lahko gremo v tekmo brez pritiska, polno motivirani in mislim, da bomo prikazali dobro igro. Kakšen bo pa rezultat, pa težko rečem," nasmejano pove Kovačič, ki nam je zaupal še nekaj občutkov pred sredino tekmo.

Gre za zvezdniško zasedbo Perugie, so kakšni posebni občutki pri tem?

Mislim, da gre za eno zelo močno ekipo, vendar ravno ta naša sproščenost bo pomembno vplivala na vse. In ko nisi v krču, lahko odigraš dosti bolje, sploh ko gre za tako pomembno tekmo. Tudi igralci potemtakem lahko dajo svoj maksimum, kar pomeni, da lahko proti taki ekipi pokažemo zares dobro igro.

Kako zaustaviti aktualne svetovne klubske prvake?

Mislim, da moramo biti na sprejemu zares dobri, toda oni so na začetnem udarcu odlični. Dali bomo vse od sebe, da prikažemo eno dobro tekmo.

V vaši skupini Lige prvakov zasedate drugo mesto, kar je povsem dobro izhodišče za nadaljevanje?

Trenutno zasedamo drugo mesto v naši skupini E. Pomembna tekma bo tekma v Turčiji, ki bo odločala in tam šteje samo zmaga. Tako, da, če odvzamemo kakšno točko Italijanom, bo zagotovo dobro, mogoče bo tudi na koncu to pomembno, če bomo imeli s turško ekipo enako število zmag. Zagotovo bo še zanimivo do konca tega skupinskega dela. Za napredovanje imamo dejansko odlične opcije. Toda Turki igrajo doma, kar pomeni, da bodo igrali dosti boljše, kot so igrali pri nas. Tako da mislim, da bo tudi tista tekma kar težka. Če damo vse od sebe, je veliko možnosti, da jih lahko premagamo. 

Kako bi do sedaj ocenili delo vaše ekipe v elitni Ligi prvakov?

Imeli smo svoje priložnosti, sploh proti Ziraatu v Hali Tivoli. Tam bi že bilo lahko odločeno, kdo bo napredoval. Toda kljub vsemu smo prikazali kar nekaj dobrih tekem. Povsem drugače je, ko igramo tekme Lige prvakov kot pa tiste v domačem prvenstvu. Motivacija je zagotovo na vrhuncu. Sam mislim, da se bo vse odvilo po načrtih.

V italijanski ekipi vam bo nasproti stal slovenski reprezentant Gregor Ropret. Kako pomemben člen je po vašem mnenju za ekipo?

Ta ekipa nas je enkrat že premagala. Grega je zelo pomemben člen njihove ekipe, mislim, da ima tudi izredno dober servis. Je vrhunski podajalec, tako da mislim, da je velika pridobitev za klub. 

Kakšno vzdušje pričakujete v dvorani Tivoli?

Mislim, da se že vse leto trudijo, da na vseh tekmah Lige prvakov čim bolj napolnijo Halo Tivoli. Tudi na tej tekmi ne bo nič drugače in po mojem mnenju bo dvorana polna. Kot je bila tudi na prejšnjih tekmah.

Gregor Ropret je član zvezdniške zasedbe Perugie
Gregor Ropret je član zvezdniške zasedbe Perugie FOTO:

Ropret nam je v nadaljevanju zaupal še veliko zanimivega iz italijanske lige, kaj jo dela tako uspešno, predvsem pa, kakšen je recept za tako dobre predstave, kot jih Perugia niza v letošnji sezoni. V italijanskem prvenstvu, ki v svetu odbojke velja za elitno, trenutno zasedajo prvo mesto, 12. decembra pa so v Braziliji slavili naslov svetovnih klubskih prvakov. Slovenec se je ekipi pridružil v letošnji sezoni, vse skupaj pa se je sedaj izkazalo za zmagovalno kombinacijo. 

Kaj je tisto, kar vašo ekipo dela tako uspešno?

Težko bi izpostavil točno nekaj. Toda predvsem se mi zdi, da imamo res zelo kompletno ekipo letos. Na vseh mestih imamo zelo kakovostne igralce, enako tudi pri menjavah. Poleg tega seveda tudi nekaj največjih zvezdnikov oziroma najboljših igralcev ta trenutek na svetu. Tako da res en zelo dober miks. Dobro se tudi razumemo, treningi so dobri in rezultati dejansko sami od sebe prihajajo.

Vemo, da je italijanska liga ena izmed najmočnejših, če ne celo najmočnejša. Trenutno zasedate prvo mesto na lestvici, kakšni so končni cilji v tej sezoni?

Končni cilji so visoki, če lahko tako rečem. Zmagati pač v vseh tekmovanjih, v katerih nastopamo. Tako Liga prvakov kot tudi italijansko prvenstvo. Pa tudi pokal. Povsod ciljamo na zmago, absolutno. Vemo, da bo verjetno težko osvojiti vse, dejansko sploh ne vem, če je to komu že uspelo. Letos je ekipa do sedaj pokazala, da je zmožna marsičesa, nismo še izgubili niti ene tekme. Res neverjetni rezultati in samo upam, da bomo zdravi do konca sezone in se ne bojim, da ne bi osvojili še kakšne pomembne lovorike.

Zakaj je italijanska liga po vašem mnenju bolj uspešna? Po čem se razlikuje od ostalih državnih lig?

Mislim, da je v Italiji res en takšen skupek, kako bi rekel, tradicije odbojke same. Ta šport je v Italiji zares visoko cenjen, mogoče po nogometu celo naslednji šport. Vidi se povsod, kako navijači doživljajo in spremljajo tekme. Koliko se vlaga v odbojko, sama organizacija klubov, vse je zares na najvišjem nivoju. Zato potem pridejo tudi uspehi, tako klubski kot tudi na reprezentančnem nivoju. In to je povsem zasluženo. Vidi se na primer že pri teh mlajših igralcih, ki prihajajo na sceno, kako imajo že od majhnega, od samega začetka, stik z najvišjim nivojem odbojke, najboljšo organizacijo, najboljšimi trenerji. Zato tudi dobijo hitro priložnost, na vrhunskem nivoju. In vidimo tudi, da imajo v reprezentanci zares izjemno generacijo.

Iz Francije ste se v lanski sezoni preselili v Italijo, kako se počutite v državi sami in kako v ekipi? Je bila ta odločitev prava, bi jo še enkrat ponovili?

Ja, sedaj ko gledam za nazaj, absolutno. Precej z lahkoto bi se odločil povsem isto. Toda vedno ko premišljuješ, ne veš točno, podajaš se v nekaj novega. Sam sem si sicer vedno želel preizkusiti Italijo, klub na najvišjem nivoju. In Perugia letos to zagotovo je. Tako da moram reči, da sem zares zadovoljen s to odločitvijo. Tudi družina, vsi se počutimo zelo dobro. Blizu smo doma, tako da je vse skupaj zelo zelo dobro in ne bi ničesar spreminjal.

Čez par dni vas čaka tekma Lige prvakov proti slovenski ekipi ACH Volley. Ima ta tekma za vas kakšen poseben pomen?

Težko bi rekel, da ima kakšen dodaten pomen, je pa absolutno to ena tekma, na kateri najprej upam, da bom dobil priložnost za igro. Predvsem bo lepo igrati pred domačim občinstvom, pred prijatelji, družino. S tega vidika je zagotovo posebna tekma. Poleg tega pa je ACH klub, ki ga sam izjemno cenim, ki mi je dal zelo veliko, odskočna deska mnogim nam za kariere v tujini. Tako, da ja, nekako je posebna tekma. Toda za nas, tako kot tudi vsakič letos, šteje samo zmaga.

Tokrat vam bo na nasprotni strani igrišča stal tudi reprezentančni soigralec Jani Kovačič. Kaj mu sporočate? (Smeh)

Vemo, da je Jani eden izmed najboljših liberov na svetu. Vsaj v mojih očeh. Poskušali bomo čim več servisov usmeriti mimo njega, da ga ne bo preveč strah (smeh). Bodo pa zato ostali sprejemalci malo bolj v skrbeh (smeh). Ne, dejansko bo zares ena lepa tekma, komaj čakam, tudi da vidim ostale prijatelje, ki jih imam na drugi strani mreže. Dober spektakel in odbojka na visokem nivoju. Naj zmaga boljši. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.




  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.