Odbojka

Kozamernik: Zdi se mi izjemno pomembno, da imaš tudi kot športnik plan B

Ljubljana, 16. 07. 2019 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Časa za slavje, ob uvrstitvi v Ligo narodov, ni bilo kaj dosti. Slovenski odbojkarji so namreč že teden dni po zmagi nad Kubo pričeli s pripravami na kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu, ki so le del napornega poletnega urnika, v jeseni jih namreč čaka še vrhunec – evropsko prvenstvo, ki ga bo gostila tudi Slovenija.

Pomemben člen slovenske izbrane vrste, ki si je izborila vstopnico za Ligo narodov, je tudi Jan Kozamernik. Eden, po mnenju nekdanjega selektorja Andrea Gianija, najbolj obetavnih mladih blokerjev v Evropi, se je v minuli sezoni kot posojeni igralec preselil v Milano, kjer se je kalil pod budnim očesom Italijana. Po koncu klubske sezone pa so bile misli odbojkarjev že usmerjene v poletje, v reprezentančne akcije, katerih krona bo septembrsko evropsko prvenstvo.

"Reprezentančne priprave so dosti bolj specifične, gre namreč za daljše obdobje priprav in manjše število tekem. Klubsko in reprezentančno sezono je težko primerjati. V klubu so vsake tri dni na sporedu tekme, medtem ko je v reprezentanci dolgo obdobje priprav, potem pa sledi nekaj dni tekmovalnega obdobja," na vprašanje o tem, ali so zahtevnejše klubske ali reprezentančne priprave, odgovori Kozamernik.

Z dejstvom, da bodo poletne počitnice v znamenju odbojke, se ne obremenjuje kaj dosti, prepričan je namreč, da bo burno poletje predvsem dobra priprava za EP: "Mislim, da je to predvsem pozitivno. Dlje časa kot bomo preživeli skupaj, bolje bomo igrali. Se pa proti koncu tudi že priprave počasi vlečejo, a če imaš glavo na pravem mestu, je tak ritem tekem le dobrodošel. Upam, da bo tudi letos tako in da bomo na koncu prikazali najboljšo igro."

"Šport je izjemno nepredvidljiva stvar, veliko športnikov mora zavoljo poškodb zaključiti kariero. Če v tistem trenutku nimaš izobrazbe, si bolj kot ne na cesti,"razmišlja slovenski reprezentant.
"Šport je izjemno nepredvidljiva stvar, veliko športnikov mora zavoljo poškodb zaključiti kariero. Če v tistem trenutku nimaš izobrazbe, si bolj kot ne na cesti,"razmišlja slovenski reprezentant. FOTO: Damjan Žibert

Z marcem je bil Power Volley Milano bogatejši še za enega Slovenca, Kozamerniku se je pridružil Klemen Čebulj, ki se je po kitajski avanturi začel spet privajati na najvišjo kakovostno raven. "Letos bomo vse poletje preživeli skupaj, če si potem skupaj še v klubu... To ni prioriteta, rad namreč spoznavam nove ljudi. Bilo pa je super zaigrati s Klemnom v Milanu, tako imaš nekoga s katerim si bolj domač, s katerim se družiš tudi izven igrišča. To je dvorezen meč, po eni strani super, po drugi strani pa te lahko nekoliko drži stran od ostalih igralcev. Morda tako ne vzpostaviš odnosov z ostalimi soigralci, kot bi jih sicer lahko," pove o reprezentančnem kolegu, s katerim si je zadnje mesece delil tudi klubsko slačilnico.

"Dober odnos prenesemo tudi na igrišče"

V odbojki lahko zaslužiš zelo lepe vsote, si postaviš življenje. Če lahko od tega živiš vse življenje ali ne? Odvisno od življenjskega stila. Zagotovo lahko postaviš dobre temelje, veliko pa vpliva tudi to, kako pameten si z denarjem. Je pa res, da težkih milijonov z odbojko ne bomo zaslužili. Jan Kozamernik

Poleg njiju so v elitni italijanski odbojkarski ligi v minuli sezoni zaigrali še kapetan Tine Urnaut, brata Tonček in Žiga Štern. Kakšen je torej občutek, ko se med sezono znajdeš v vlogi tekmeca, po koncu pa skupaj zaigraš za reprezentanco? “Zanimivo. Veliko časa preživimo skupaj, tako se kar dobro poznamo. Nič drugače ni niti na igrišču, ko igramo drug proti drugem. Ker se dobro poznamo, vemo tudi, kakšna vloga nam pripada. Veš, kdo ima v določenem trenutku pomembno vlogo, kdo mora prevzeti odgovornost, medtem ko imaš morda v klubu povsem drugačno vlogo kot v reprezentanci,” pojasni bloker slovenske izbrane vrste. Kot veliko prednost slovenske reprezentance tudi sam navede dobro vzdušje v slačilnici, saj se fantje dobro poznajo, kar se odraža tudi na igrišču: "Karakterno se dobro poznamo, vemo kako se bo kdo odzval v določeni situaciji. To je dobrodošlo, saj tako lahko predvidiš, kako se bo zgodba na igrišču razvila. Dober odnos prenesemo tudi na igrišče. To zagotovo vpliva na našo igro."

"Mi smo neka mešanica vsega, kar nam daje veliko več možnosti proti nasprotnikom," kot veliko prednost slovenske izbrane vrste izpostavi Kozamernik.
"Mi smo neka mešanica vsega, kar nam daje veliko več možnosti proti nasprotnikom," kot veliko prednost slovenske izbrane vrste izpostavi Kozamernik. FOTO: Aljoša Kravanja

Prednost slovenske izbrane vrste pa so tudi številne izkušnje iz tujine, fantje si namreč kruh služijo na vseh koncih sveta, zmes pridobljenih znanj pa ustvari strupeno mešanico za nasprotnike. "Tujina ti razširi obdobja, izkusiš različne tipe odbojke, trenerjev. Čebulj se je kalil na Kitajskem, igramo v Italiji, na Poljskem, v Franciji,... Znotraj reprezentance imamo tako informacije z vsega sveta. Veliko lažje je zato igrati proti reprezentancam, ki preferirajo le en sam stil odbojke. Mi smo neka mešanica vsega, kar nam daje veliko več možnosti proti nasprotnikom," prizna Kozamernik, ki je zavoljo izobrazbe izkušnje dolga leta nabiral v Sloveniji.

"Šport je izjemno nepredvidljiva stvar"

Pisalo se je leto 2014, ko je okrepil slovenskega velikana ACH Volley, tri leta kasneje se je preselil v Italijo, k Trentinu. Zaradi študijskih obveznosti si je privoščil tudi reprezentančni premor, vendar tega nikakor ne obžaluje. "Zdi se mi izjemno pomembno, da imaš tudi kot športnik plan B. Mogoče se gre za neke vrste varnost, sigurnost. Šport je izjemno nepredvidljiva stvar, veliko športnikov mora zavoljo poškodb zaključiti kariero. Tudi v slovenski odbojkarski reprezentanci smo že imeli nekaj takšnih primerov. Če v tistem trenutku nimaš izobrazbe, si bolj kot ne na cesti," zaključi slovenski reprezentant.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ŠpriCAR
16. 07. 2019 16.04
+9