Odbojka

Odbojkarice po uvodnem neuspehu vzele mero domačinkam

Daugavpils, 07. 05. 2021 19.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
0

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu slavila prvo zmago. Po uvodnem porazu proti Bosni in Hercegovini so tokrat izbranke selektorja Alessandra Chiappinija v Daugavpilsu premagale domačo izbrano vrsto Latvije (3:0). Na drugi tekmi skupine F so Čehinje prav tako brez oddanega niza premagale BiH.

Slovenske odbojkarice proslavljajo po točki na petkovi tekmi v Daugavpilsu.
Slovenske odbojkarice proslavljajo po točki na petkovi tekmi v Daugavpilsu. FOTO: CEV

Varovanke selektorja Alessandra Chiappinija so v četrtek izgubile proti Bosni in Hercegovini z 0:3 in si otežile pot do evropskega prvenstva, ki ga bodo med 18. avgustom in 4. septembrom gostile Srbija, Bolgarija, Hrvaška in Romunija. Pomlajena in oslabljena slovenska izbrana vrsta pa je petkov dvoboj dobro odprla in po zaslugi dobre igre v obrambi in izkoriščenih protinapadov hitro prišla do prednosti 4:0. Domačinke so se nato približale na točko zaostanka (6:5), a so Chiappinijeve varovanke dobro izvajale začetne udarce, v protinapadih pa mirno zaključevale za zanesljivo zmago v prvem nizu.

Drugi niz je bil ves čas izenačen in napet. Latvijke so imele nekajkrat tri točke prednosti, a so se Slovenke vrnile in v zaključku niza celo povedle z 22:20. Domačinke so po začetnih udarcih Anije Jurdža povedle s 23:22, v zaključku pa so zapravile tri zaključne žogice za izenačenje v nizih. Niz se je po točki Saše Planinšec in napaki Jurdže končal v korist Slovenk z 29:27.

Tretji niz odprle s šestim zaporednimi točkami
Slovenke so na začetku tretjega niza izkoristile padec zbranosti v latvijski zasedbi. Psihološko je bila prednost na strani slovenskih odbojkaric, ki so v tretji niz na krilih drugega krenile s šestimi zaporednimi točkami, nekaj minut kasneje pa so vodile za osem točk (10:2). Četudi so se domačinke približale na pet točk, je slovenska izbrana vrsta delovala suvereno, Latvijke pa so napravile preveč napak. Zadnjo točko je po uri in 10 minutah na igrišču dosegla Monika Potokar.

Točkovno je bila tako kot na prvi tekmi proti Bosankam najboljša Darja Eržen s 15 točkami, 11 jih je dodala še Tina Grudina. Pri domačinkah je edina dvomestno mejo z desetimi točkami dosegla Paula Nikola Neciporuka.

V soboto Slovenke ob 15. uri v Daugavpilsu čaka če obračun s Češko. Slednja je na prvi petkovi tekmi ugnala Bosno in Hercegovino s 3:0 (23, 18, 17). Na vrhu skupine F so tako Čehinje z dvema zmagama, sledita Bosna in Hercegovina ter Slovenija z zmago in porazom, na dnu je Latvija brez osvojenih točk. Povratne tekme bodo od 13. maja dalje v Zenici v BiH, na EP pa se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci.

Grudina: Dejstvo, da smo imele v drugem nizu nekaj težav, ni najboljši znak za nas
"Latvija ni tako dobra ekipa, tako da dejstvo, da smo imele v drugem nizu nekaj težav z njimi, ni najboljši znak za nas," je v izjavi za javnost Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) po tekmi povedala Grudina: "Največ napak smo naredile v povezavi servisa in obrambe, pa tudi s servisi bi morale biti bolj agresivne. Zadovoljne smo z zmago, ampak to še zdaleč ni naša najboljša igra." 

Leja Janežič pa je dodala: "Današnje nasprotnice so bile lažje od včerajšnjih. V prvem nizu smo kar gladko prišle do zmage, nekaj več kriznih trenutkov je bilo v drugem, predvsem je bilo nekaj nesporazumov pri povezovanju bloka in obrambe, pa tudi na sprejemu nismo bile najboljše v tem delu igre. A vseeno smo tekmo pripeljale uspešno do konca v našo korist. Jutri nas čaka še tekma s Čehinjami, za katero upamo, da jo bomo odigrale še na višji ravni kot današnjo."

Koronavirus pasica nova

Kvalifikacije za EP 2021, skupina F, 2. krog:

Slovenija ‒ Latvija 3:0 (15, 27, 14)
* Olimpijski center Daugavpils, brez gledalcev, sodnika: Twardowski (Poljska) in Makšanov (Rusija).
* Latvija: Zvaigzne, Šveigere, P. N. Neciporuka 10, Lazda 6, Jurdža 8, Dolotova 1, Hrapane, Ozola 8, Kramena, Levinska 9, Plate 1, Reknere, Pridatko 2, P. Neciporuka.
* Slovenija: Mori 7, Grudina 11, Lorber Fijok, Janežič, Eržen 15, Bračko, Zdovc Sporer 1, Zatković 2, Najdič, Velikonja Grbac, Boisa 1, Potokar 9, Mazej, Planinšec 9.

Bosna in Hercegovina ‒ Češka 0:3 (-23, -18, -17)

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.